En tiedä, kuinka monen ihmisen oikeustajuun Suomessa mahtuu tänään uutisoidut joukkoraiskaajien tuomiot ja tämä, mistä linkkasit. Luulisin, että suurin osa kansasta on aika ankarampia kuin oikeuslaitos ja tahto siihen, että asialle tehtäisiin jotain, on kohtuulisen iso. Onhan se naurettavaa, että saa tehdä vaikka mitä ja jokaisesta pikku hassuttelusta saa korkeintaan ehdollista tai sakkoja. Kyllähän tällainen paska saa veren kiehumaan.
Ongelmahan ei siis ole oikeuslaitoksen lepsuus vaan oikeusvaltion periaatteet. Jos viime vuonna on tullut rikoksesta x n määrä kakkua niin ei samasta rikoksesta voida tänä vuonna lätkäistä 3n linnaa. Esim. raiskauksesta on annettu saman linjan tuomioita jo pitkään ja joskus aikoinaan ne ovat varmaan kohtuullisella tasolla korreloinut kansan oikeustajun kanssa. Kansan oikeustaju kun nyt tuppaa muuttumaan. Jos yksi (tai vaikka kaikki) käräjäoikeus alkaisi mätkimään 10 vuoden ehdottomia raiskauksista niin tuomarin virka olisi aika lyhyt ja joka ainoa lakimies saisi tuomion kumottua hovissa.
Muutos tapahtuu lakeja säätämällä ja tässä asiassa saa soitella Arkadianmäelle. Oikeuslaitoksen kädet on melkolailla sidottu mitä tulee tuomioihin. Tehtävänä on selvittää onko rikos tapahtunut ja jos on, minkälainen. Sitten kun asia on selvillä niin annetaan tuomio ja sen tulee olla verrattavissa olevien aiempien tuomioiden kanssa linjassa.
Kyllä jokaisen ihmisen sappi kiehuu kun näkee noita tarinoita kauheista rikoksista joista rangaistus on ollut lievästi sanottuna lepsu. Mutta on syytä pitää mielessä että oikeuslaitos ei näitä lakeja säädä. Se antaa lakien ja aiempien tuomioiden perusteella tuomion. Ja on myös hyvä pitää mielessä se, millä tavalla esim. pohjoismaalainen oikeus- ja rangaistuslaitos korreloi rikoksenuusijoiden ja kuntouttamisen suhteen. Nämä asiat taas näkyvät suoralla tavalla yhteiskunnan toimivuudessa ja turvallisuudessa. Henkilökohtaisesti olisin sitä mieltä että jokaiselta raiskaajalta munat irti, 10 vuotta leipää ja vettä ja päälle loppuiän stigma. Mutta mitä konkreettisia seurauksia rangaistusten koventamisella on? Parantaako se netto summana yhteiskunnan turvallisuutta? Meillä on useita vertauskohtia muista maista.