Moraalisesti olisi oikein, että paine liitoksiin olisi kovin kokoomuksen vahvalla alueella, eli pääkaupunkiseudulla. Siellä liitoksella myös saavutettaisiin suurimmat tehokkkuuden nostot ja samalla säästöt. Jos pääkaunkiseudulla ei saada kuntia yhteen, niin kapina voi varsin oikeutetusti ottaa tulta. Miks hitossa muidenkaan kuntien pitäisi liittyyä, mikäli ne pystyvät lakisääteiset palvelut tuottamaan?
Kommenttisi tuntuu tarkoitushakuiselta. Tietenkin kuntauudistuksen täytyy koskettaa myös pääkaupunkiseutua, mutta se ei ole missään tapauksessa uudistuksen pointti - eikä siellä saavuteta kansantalouden kannalta merkittävimpiä säästöä. Suurimmat säästöt saadaan kaikkein pienimmät kunnat yhdistämällä, koska niissä kunnan työntekijöiden osuus alueen työvoimasta ja BKT:stä on kaikkein suurin. Pääkaupunkiseudulla kyse on enemmän "järkeistämisestä" (jotta mm. maankäyttö saadaan yhteisen päätöksenteon alle) ja moraalisesta oikeudenmukaisuudesta Kauniasten erityisaseman lakkauttamisella.
Vapaaehtoisten kuntaliitosten ongelma on, että parhaimmassa asemassa olevat (esim. Kauniainen) eivät halua yhtyä köyhempiinsä. Ja kaikkein köyhimpiä ei taas kukaan halua kumppaneikseen. Luonnollisia partnereita löytyy vain siltä väliltä.
Jos kuntien ongelmat ratkeaisivat vapaaehtoiselta pohjalta, ne olisi voitu hoitaa jo kuluneiden vuosikymmenten aikana. Mutta kuten olemme saaneet nähdä, niin ei ole tapahtunut. Kunnalle on aina helpompi huutaa valtio apuun - tai ottaa velkaa ja siirtää kustannukset tulevien sukupolvien maksettavaksi - kuin ratkaista ongelmansa yhteistyöllä naapurikuntien kanssa.
Tottakai nyt suunnitellulle kuntauudistukselle on myös vaihtoehtoja. Yksi olisi se, että kunnilta vietäisiin päätösvalta minkään rahaa syövän asian (kuten koulutus ja terveydenhuolto) suhteen. Niissä päätöksenteko voitaisiin keskittää muutamaan kymmeneen alueelliseen keskukseen. Siten Suomi voisi jäädä täyteen pikkukuntia, jota saisivat päättää katujen nimistä ja uusista kukkaistutuksista ja muista yhtä merkittävistä asioista...