Suomen demografinen nykytila ja tulevaisuus – mistä huomisen tekijät?

  • 334 598
  • 4 135

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yhtä lailla pimeän talven vastapaino, eli yötön yö tulisi ottaa osaksi markkinointiamme. Monet maantiedettä harrastavat nyt toki ovat tästä pohjoismaisesta ilmiöstä tietoisia, mutta se on joka tapauksessa jotain, mitä Saksalla ja Ranskalla ei ole. -Valoisuuden takia kesällähän on mielestäni kiva käydä töissäkin.

Pointtini on ennen kaikkea siinä, että mikäli henkilö on jo vakavasti harkitsemassa muuttoa Suomeen, hän kyllä saa faktatietoa helposti maamme positiivisistakin puolista, mutta muuten Suomi on edelleen varsin tuntematon. Tästä syystä maabrändiimme tulisikin panostaa enemmän.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielenkiintoinen kirjoitus tännekin jaetusta laajaan maahanmuuttoon perustuvasta optimistisemmasta väestöennusteesta.

Maahanmuutto oli ennätyksellisen korkealla tasolla vuonna 2022. Jos maahanmuutto jatkuisi viime vuoden tasolla koko ajanjakson vuoteen 2040 asti, se olisi valtava muutos koko maan väestönkehityksen kannalta. Suomen väestö ei kääntyisi laskuun 2030-luvulla, työikäisten määrä ei vähenisi, huoltosuhteet korjautuisivat ajan kanssa eikä osaaja- ja työvoimapula perustuisi niin vahvasti demografisiin syihin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
All Points North Podcastissa mielenkiintoinen jakso, aiheesta onko Suomi valmis ulkomaalaisiin hoitajiin.

Helsinki nurse Nizo Dara told us that she's experienced racist language during her career, and it left her feeling confused.

"What is this?" said Nizo, describing her reaction. "How could she say that? And I've heard that word many times after that as well and they're like, 'it's just a word' but it's not just a word."
 

Redimor

Jäsen
Eirtyisasiantuntijoiden tulijamäärä näyttäisi vähentyvän tänä vuonna aikaisemmista aika paljon. Muutenhan tulijoita on kyllä ihan kohtuudella kun ajatellaan että toukokuun loppuun mennessä noin 40 000 maahantulijaa niin eiköhän nuilla huoltosuhdettakin saada korjailtuja?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mikäli merkittävää käännettä maamme demografisen tilanteen korjaamiseksi haluamme, on nykyisen maahanmuuttotrendin jatkuttava vielä pitkään ja toivoa myös, että nyt tänne tulevista moni asettuisi pysyvämminkin. Vaikka maamme demografinen tilanne huolestuttava onkin, olisi se huomattavasti synkempi ilman laajan skaalan maahanmuuttoa.

Maahanmuutto vaikuttaa lisäksi myös positiivisesti syntyvyyteen. Viime vuoden lopulla Suomessa asui yli 86 000 täällä syntynyttä kahden maahanmuuttajavanhemman lasta.
 

rpeez

Jäsen
All Points North Podcastissa mielenkiintoinen jakso, aiheesta onko Suomi valmis ulkomaalaisiin hoitajiin.
Ihan vaan tuohon artikkeliin perustuen, en podcastia kuunnellut, ihmettelen hieman miksi pitää englanniksi julkaista tuollainen negatiivinen tarina ilman mainintaa niistä (oletettavasti) paljon yleisimmistä kohtaamisista missä hoidettava on tyytyväinen että häntä hoidetaan hoitajan lähtömaasta riippumatta. Edes jonkinlainen sivulause olisi ollut paikallaan. Ehkä podcastissa on paremmin kerrottu.

Ei silti, itseä ottaa pattiin todella paljon idiootit, jotka siis on tämän "How could she say that?" reaktion aiheuttaneet nurselle. Joku tulee tänne töihin jostain kaukaa hyysäämään sairaita ihmisiä, ja saa kuulla näiltä idiooteilta päälle vielä v-ttuilua, en pysty ymmärtämään.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Ei silti, itseä ottaa pattiin todella paljon idiootit, jotka siis on tämän "How could she say that?" reaktion aiheuttaneet nurselle. Joku tulee tänne töihin jostain kaukaa hyysäämään sairaita ihmisiä, ja saa kuulla näiltä idiooteilta päälle vielä v-ttuilua, en pysty ymmärtämään.
No eipä se poikkea ollenkaan siitä paskasta mitä kotimaiset hoitajat saa kohdata. On ollut surullista seurata kuinka paljon vittuilua ja fyysistä uhkaa hoitajat kohtaavat. Ihmiset ei vaan osaa käyttäytyä enää. Toki monasti ns oikeasti sairaat ei valita eikä kitise vaan ovat tyytyväisiä ja kiitollisia saamastaan hoidosta.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tiedä sitten, eroaako Suomen tilanne tältä osin merkittävästi muista länsimaista, mitä tulee ulkomailta tulevien hoitajien kohteluun. Palkkataso Suomessa ei toki yhtä korkea, kuin monissa muissa maissa, mutta onko suhtautuminen vaikkapa siihen thaimaalaiseen tai intialaiseen sairaanhoitajaan myönteisempi Ruotsissa ja Saksassa?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aura Salla (Kok.) kommentoi kohua herättänyttä kolmen kuukauden sääntöä.
Salla muistuttaa, että nykyinen laki edellyttää, että työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa olevan luvan on täytyttävä joka hetki. Maahanmuuttovirasto on jo soveltanut nykyistä lakia niin, että kolmen kuukauden aikana on pitänyt löytää uusi työsuhde tai poistuttava maasta.

– Hallitusohjelman kirjaus selkeyttää tätä. Uutta on vaatimus, että työnantajan tulee ilmoittaa Maahanmuuttovirastolle työsuhteen päättymisestä, Salla kertoo.

– Olennaista on nyt huolehtia siitä, että lainvalmistelussa otetaan huomioon vaikutusarviot ja mahdollinen tarve erillisratkaisuille. Julkisuudessa virheellisesti olleet tiedot siitä, että erityisasiantuntijoiden oleskelulupaan liitettäisi kielitaitovaatimuksia tai asumisaikavaatimukset pitenisivät automaattisesti eivät pidä paikkaansa.

Sallan mukaan työ- ja elinkeinoministeriö on juuri käynnistänyt lakimuutoksen valmistelun, jonka aikana myös kolmen kuukauden säännön soveltamisalaa ja vaikutuksia arvioidaan.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Uskon kyllä, että 3 kk sääntöä arvioidaan, mutta poliittinen tahto ohittaa aina virkamiesarviot. Tai joskus virkamiehet kirjoittavat perusteet sille, mitä heiltä poliittisesti odotetaan...

Riikka Purralta kysyttiin asiasta jokin aikaa sitten haastattelussa, ja hän sanoi aika suoraan, että linjaus on hallitusohjelmassa eikä siitä tingitä. Tai jos tingitään, persut haluavat jotain korvaavaa kiristystä tilalle.

Vaikka täälläkin on esitetty, että PS ei vastustaisi "oikeanlaista" maahanmuuttoa, tai PS olisi aivan samanlainen kuin vasemmistopuolueet työperäisen maahanmuuton suhteen, niin eiköhän tässä vaiheessa ole tullut selväksi, että PS edustaa ainoana puolueena täysin kielteistä maahanmuuttopolitiikkaa. Myönnytykset ovat lähinnä teoreettisia, ja niissä korostetaan ironisoiden sitä, kuinka harva työperäinen maahanmuuttaja on huippupalkattu superhyperasiantuntija.

Ei tietenkään ole - Suomi tarvitsee työntekijöitä kaikille tasoille! Lisäksi selvästi sotketaan työperäisen maahanmuuton ja humanitaarisen maahanmuuton rajaa, jolloin jälkimmäisellä kritisoidaan ensi mainittua. Nyt hallitus kuulemma aikoo vaikeuttaa turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia saada työlupa, vaikka olisivat onnistuneet löytämään itselleen työpaikan. Eli, älä mene töihin, vaan jää makaamaan vastaanottokeskukseen sosiaaliturvalla!

Hallitus on selvästi valinnut linjan, jossa haastatteluissa "kaikkea" perustellaan hallitusohjelmalla. Tämä on sinänsä loogista, koska silloin kukaan ei voi tehdä irtiottoa, jossa selitetään, että "ei me tätä haluttu, vaan nuo toiset". Valitettavasti se rajoittaa normaalia poliittista dialogia, jos mitään ei perustella muuten kuin viittauksilla hallitusohjelmaan. Eli, "asia on näin, koska se on hallitusohjelmassa sovittu."

3 kk sääntö voi vielä aiheuttaa uuden hallituskriisin, jos Kokoomus kuuntelee työnantajapuolta. Ongelma ei itse asiassa ole säännössä, vaan sen tulkinnassa. Jos oikeasti rakennetaan toimiva prosessi, jossa työnantajat ilmoittavat heillä lopettaneet työlupalaiset, ja Migri saman tien käynnistää karkoitusmenettelyn, joka pistetään heti toimeen, meiltä tulee poistumaan hyviä työntekijöitä ja samalla, se tulee toimimaan rajoittavan tekijänä maahanmuuton houkuttelevuuden kannalta. Tosin sitä persut tuntuvat toivovan...

Toisaalta 3 kk sääntö voisi jäädä takaportiksi, jota ei oikeasti valvota normaalien työstä kiinnostuneiden maahanmuuttajien (eli enemmistön) kohdalla, mutta sen avulla voitaisiin poistaa mahdolliset sosiaaliturvashoppailijat (joita on oikeasti todella vähän, koska työperäisillä maahanmuttajilla ei ole oikeutta työttömyysturvaan tai tavalliseen toimeentulotukeen). Purran kommenteista olen päätellyt, että tämä ei riitä, vaan hän haluaa oikeasti "aktiivista" tulkintaa, jolla pikemminkin etsitään karkoittamiskynnyksen ylittäviä kuin pelkästään mahdollisia väärinkäyttäjiä (tosin en ymmärrä ketä ne väärinkäyttäjät ovat, kun työttömyysturva ja toimeentulotuki ovat mahdottomia).

Valitettavasti rupeaa näyttämään, että PS on aidosti kykenemätön kantamaan vastuuta Suomen talouden pelastamisesta, vaan se on ideologisista syistä valmis ajamaan Suomen hyvinvointivaltion alas. Ei millään puolueella ole puhtaita papereita Suomen pelastamisessa, koska jokaisella taustaryhmien etujen ajaminen ohittaa rationalisuuden, mutta juuri nyt vaikuttaa, että tämä hallitus ei ole yhtään lähempänä valtiontalouden ongelmien ratkaisua, kuin edellinen. Työperäinen maahanmuutto on kuitenkin ainoa mahdollinen ratkaisu kestävyysvajeeseen, ja samalla työperäisen maahanmuuton vaikeuttaminen näyttäytyy yhtenä hallituksen aktiivisimmista toimenpiteistä...

Pelastus voi toki olla se, että työperäistä maahanmuuttoa on jo helpotettu sekä Sipilän että Marinin hallitusten aikana niin paljon, että ehkä - toivottavasti - PS ei pysty kaikkea edistystä torppaamaan. Älkää kukaan kertoko Riikka Purralle tätä...

Soininvaara on spekuloinut sillä, onko Keskusta vai RKP Suomen historian kallein puolue veronmaksajille. Perussuomalaiset on kyllä tehnyt vahvan nousun kilpailussa erityisesti tulevia vuosikymmeniä ajatellen...
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pelastus voi toki olla se, että työperäistä maahanmuuttoa on jo helpotettu sekä Sipilän että Marinin hallitusten aikana niin paljon, että ehkä - toivottavasti - PS ei pysty kaikkea edistystä torppaamaan. Älkää kukaan kertoko Riikka Purralle tätä...
Huomioiden työperäisen- ja opiskeluperäisen maahanmuuton olevan tällä hetkellä historiallisen korkealla tasolla, Suomen valtion varsin passiivisesta ja nihkeästä linjasta huolimatta, ei muutos huonompaan ole välttämättä kolmen kuukauden säännöstä huolimatta mikään radikaali, vaikka Perussuomalaiset hallitusvastuussa onkin aiheuttanut rasismikohun toisensa perään.

Toisaalta voin vain kuvitella, mikä olisi tilanne jos hallituksessa vaikkapa Kokoomus ja Vihreät löisivät kättä ja Suomi ottaisi oikeasti aktiivisen "tervetuloa"-linjan. Huomioiden, että kilpailu osaajista ikääntyvissä länsimaissa tulee vain kiristymään, on se kuitenkin mitä kohti meidän olisi syytä pyrkiä, maahanmuuton entisestään hankaloittamisen sijaan.
 
Muutenkin kun valtiovallan asenne maahanmuuton edistämistä kohtaan hallituskaudella 2023-2027 tullee olemaan melko passiivinen, kuntien vastuu tulee kasvamaan. -Suomen kansainvälisimmällä kaupungilla Helsingillä on maahanmuuttoon liittyvää kokemusta ja osaamista ja kosmopoliitin metropolin on mielestäni syytä pysyä avoimena maahanmuutolle.
Minkäslaista suurta osaamista Helsingillä on? Entistä enemmänhän Helsingissä (kuten muuallakin) on alkanut näkymään nimenomaan nuo negatiiviset puolet.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Minkäslaista suurta osaamista Helsingillä on? Entistä enemmänhän Helsingissä (kuten muuallakin) on alkanut näkymään nimenomaan nuo negatiiviset puolet.
Haasteensa Helsingillä ja muilla isoilla kaupungeilla totta kai on suuren maahanmuuttajajoukon integraatiossa, mutta yhtäältä Helsingillä toden totta on jo vuosikymmenten kokemus tästä, toisin kuin monilla pienemmillä paikkakunnilla.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Minkäslaista suurta osaamista Helsingillä on?
Helsingissä mm. toimii International House Helsinki, joka auttaa maahanmuuttajia ja heitä rekrytoivia yrityksiä.

Toki kyse ei ole yksin kaupungin omasta palvelusta, vaan siinä on myös valtio (mm. TE-toimisto ja Migri) sekä yksityinen sektori (kauppakamari) mukana, mutta Helsingin panos on kaikkein suurin. Esimerkkiä on haettu maahanmuuton mallimaasta Kanadasta.

Negatiivisista puolista en tiedä muuta kuin, mitä uutisissa kerrotaan. Ei se Helsingin katukuvassa näy - Steissin edustan spurgut ja narkkaritkin tuntuvat puhuvan suomea...
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Helsingissä mm. toimii International House Helsinki, joka auttaa maahanmuuttajia ja heitä rekrytoivia yrityksiä.

Toki kyse ei ole yksin kaupungin omasta palvelusta, vaan siinä on myös valtio (mm. TE-toimisto ja Migri) sekä yksityinen sektori (kauppakamari) mukana, mutta Helsingin panos on kaikkein suurin. Esimerkkiä on haettu maahanmuuton mallimaasta Kanadasta.
Juurikin näin ja toivon mukaan muualla Suomessa pyrittäisiin samaan

Ainakin myös Tampereella, maamme kakkoskaupungilla on pyrkimystä olla houkutteleva kohde ulkomailta tänne tuleville.
 
Viimeksi muokattu:

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Kauhean korkealla ei Suomen houkuttelevuus taida olla tällä hetkellä.
Aiemmin on nostettu maahanmuuttoa haittaaviksi tekijöiksi regulaatio, verotus, rasismi yms. Mutta aika ambomaa taidetaan olla kun ukrainalaisetkin tukeutuvat ennemmin oman maansa terveydenhuoltoon kuin meidän: Sairaanhoito Suomessa | Ukrainalaisperhe kauhistui Suomen sairaanhoitoa ja palasi kotimaahan, jossa 8-vuotias Tymur leikattiin heti – ”Kuten kaikissa sivistyneissä maissa”: Sairaanhoito Suomessa | Ukrainalaisperhe kauhistui Suomen sairaanhoitoa ja palasi kotimaahan, jossa 8-vuotias Tymur leikattiin heti – ”Kuten kaikissa sivistyneissä maissa”
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toivon mukaan tuossa olisi kyse karmaisevasta yksittäistapauksesta. Kitkatta ei Ukrainalaisten pakolaisten asettuminen muuallekaan Eurooppaan ole toki tapahtunut.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hallituksen ajamien maahanmuuton kiristyksien vaikutuksesta Suomen vetovoimaan osaajien silmissä ollaan huolissaan.
– Jos tehdään kiristyksiä kansalaisuuden ja pysyvän oleskeluluvan saantiin, niin se asettaa meidät huonompaan asemaan kilpailemaan globaaleista huipuista. Ja me tarvitsemme monenlaista työperäistä maahanmuuttoa, kyse ei ole vain huippuosaajista, sanoo STT:lle Suomen ekonomien erityisasiantuntija Ted Apter.
Apterin mukaan kyse on siitä, kokeeko ihminen olonsa tervetulleeksi vai liittyykö asiaan epävarmuutta. Hänen mukaansa esimerkiksi start up -alalta on kuulunut viestiä, että epäselvyys ja epävarmuus ovat lisääntyneet, mikä voi vaikeuttaa rekrytointia.
– Jos on jo maassa, niin kyllähän se pistää miettimään, että mikä on oman perheen tilanne jatkossa. Ja sitä, onko tämä maa, josta haluaa lähettää omalle yhteisölleen viestiä, että tulkaa tänne.
– Tässä suhteessa poliittinen päätöksenteko on lyhytnäköistä.

Saksan myönteisestä suhtautumisesta maahanmuuttoon olen kirjoittanut tänne aiemmin ja myös sitä sivutaan jutussa.

Suomen ekonomien Apter huomauttaa, että muualla Euroopassa työperäisen maahanmuuton osalta on tehty lievennyksiä. Esimerkiksi Saksa on muuttanut suhtautumistaan positiivisempaan suuntaan.
Maa hyväksyi työvoimapulansa helpottamiseksi hiljattain lainsäädäntöpaketin, jossa työperäistä maahanmuuttoa helpotetaan huomattavasti. Jatkossa maahan saa esimerkiksi tulla vuodeksi etsimään töitä, jos täyttää tietyt ehdot.
Puola on taas jo pitkään myöntänyt EU-maista eniten oleskelulupia EU:n ulkopuoliselle työvoimalle.
Toivon mukaan nyt käsillä oleva tiukan maahanmuuttopolitiikan vaihe jäisi lyhytaikaiseksi. Sikälihän mielenkiintoista ja myös valitettavaa, että Suomi haluaa uida vastavirtaan.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Kauhean korkealla ei Suomen houkuttelevuus taida olla tällä hetkellä.
Aiemmin on nostettu maahanmuuttoa haittaaviksi tekijöiksi regulaatio, verotus, rasismi yms. Mutta aika ambomaa taidetaan olla kun ukrainalaisetkin tukeutuvat ennemmin oman maansa terveydenhuoltoon kuin meidän: Sairaanhoito Suomessa | Ukrainalaisperhe kauhistui Suomen sairaanhoitoa ja palasi kotimaahan, jossa 8-vuotias Tymur leikattiin heti – ”Kuten kaikissa sivistyneissä maissa”: Sairaanhoito Suomessa | Ukrainalaisperhe kauhistui Suomen sairaanhoitoa ja palasi kotimaahan, jossa 8-vuotias Tymur leikattiin heti – ”Kuten kaikissa sivistyneissä maissa”

Kannattanee lukea ajatuksen kanssa:

-Aluksi lapsella oli keväällä oireita jotka viittasivat vatsatautiin(oksentelu/ripuli)ja he käyttivät tuolloin pääosin yksityistä terveydenhuoltoa

-Kesällä sitten kuvaan tuli silmien karsastus, josta sitten julkisella puolella alettiin epäilemään aivokasvainta. Tässä vaiheessa kuitenkin äiti päätti nostaa kytkintä ennenkuin asiaa alettiin tutkimaan ja hoitamaan, vaan hommasi kotimaastaan yksityishoitoa(ei siis turvautunut Ukrainan julkiseen terveydenhuoltoon)
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Kannattanee lukea ajatuksen kanssa:

-Aluksi lapsella oli keväällä oireita jotka viittasivat vatsatautiin(oksentelu/ripuli)ja he käyttivät tuolloin pääosin yksityistä terveydenhuoltoa

-Kesällä sitten kuvaan tuli silmien karsastus, josta sitten julkisella puolella alettiin epäilemään aivokasvainta. Tässä vaiheessa kuitenkin äiti päätti nostaa kytkintä ennenkuin asiaa alettiin tutkimaan ja hoitamaan, vaan hommasi kotimaastaan yksityishoitoa(ei siis turvautunut Ukrainan julkiseen terveydenhuoltoon)
Ajatus kyllä herää: parempi viedä lapsi hoidettavaksi, noinkin vakavan sairauden kanssa sotaa käyvään, pahasti korruptoituneeseen maahan kuin jäädä Suomeen.

Näitä tarinoita hoitotakuun pettämisestä, vakavien sairauksien pahenemisista (syynä tutkimusten viipeet), yms. kun lukee käsitys maan houkuttelevuudesta ei hurraita ansaitse.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En ole demari, eikä puolueen rekordi työperäisen maahanmuuton edistämisessä ole tunnetusti kovinkaan mairitteleva, mutta Razmyarilta hyvin asiallisia kommentteja.

– Arvostettu taloustieteilijä Vesa Vihriälä on laskenut, että reilu parinkymmentä tuhatta uutta työperäistä maahanmuuttajaa ja opiskelijaa lisää vuodessa vahvistaisi julkista taloutta jopa yli 2 mrd. eurolla pitkällä aikavälillä. Ilman ulkomaisia osaajia emme myöskään saa täyttä hyötyä parlamentaarisesta TKI-sovusta, kun osaajapula kuristaa yrityksiä ja tutkimusta, Razmyar sanoo.

Suomalainen elinkeinoelämä ja yritykset ovat yrittäneet puhua julkisuudessa hallitukselle järkeä siitä, ettei työperäistä maahanmuuttoa pidä entisestään vaikeuttaa.

– Heiltä kuuluu vahva viesti siitä, että tulevaisuuden näkymän tulee olla selkeä. Tarvitsisimme nyt voimakkaita panostuksia siihen, että ihmiset perheineen haluaisivat tulla Suomeen ja asettua tänne. Esimerkiksi kolmen kuukauden maastapotkimislainsäädäntö ei ole tällainen toimi, päinvastoin, kertoo Razmyar.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна



Vaikka romahtanut syntyvyys kertoo osaltaan myös siitä, ettei perheen perustaminen ole Suomessa monelle enää houkutteleva asia, ei Suomen tilanne koko maailman mittakaavassa ole mielestäni huono kuitenkaan, vaan ns. pohjoismainen malli lapsilisineen ja vanhempainvapaineen on monella tapaa hyvä 2020-luvullakin, vaikka parantamisen varaa on.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hallituksen ajama kolmen kuukauden sääntö herättää huolta korkeakoulutetuissa maahanmuuttajissa.
Google Form -lomakkeelle tehtyä kyselyä jaettiin maahanmuuttajille tarkoitetuissa sosiaalisen median ryhmissä ja siihen vastasi 651 henkilöä kesä-elokuussa. Nimettömänä tehdyssä kyselyssä ei selvitetty esimerkiksi vastaajien ikää, sukupuolta tai lähtömaata.

Valtaosa vastaajista oli tullut Suomeen 2018 - 2023 välisenä aikana. Heistä noin puolella ensimmäisen oleskeluluvan perusteena oli erityisasiantuntijatehtävät.

Kyselyn tulokset eivät siis suoraan vastaa Maahanmuuttoviraston tilastoja samalta ajanjaksolta, joissa erityisasiantuntijatehtävien osuus oli yhteensä viisi prosenttia.

Vastaajista lähes kaikilla oli vähintään alempi korkeakoulututkinto. Enemmistö oli työsuhteessa, enimmäkseen teknistieteellisillä aloilla ja tienasi yli 3 500 euroa kuukaudessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös