Perussuomalaisessa maahanmuuttolinjassahan talousvaikutukset jäävät "nettonegatiiviseksi", mikäli tulonsiirrot elämänkaarimallissa ylittävät henkilön maksamat verot. Tätähän
@Garantie todennäköisesti gallup-ketjussa tarkoitit. Aikaisemmin olen tottunut kuulemaan näitä sellaisilta stereotyyppisiltä kokoomusyrittäjiltä, mutta työperäistä maahanmuuttoa koskettava keskustelu on vaihtanut perushokijan perussuomalaiseksi.
Motiivit ovat hieman toisistaan poikkeavia, kokoomusta kannattava yrittäjä osoittaa väitteellä yleensä maksavansa jo nykyisellään muidenkin elämisen ja ehdottaa verotuksen keventämistä, perussuomalainen sen sijaan pyrkii osoittamaan, että väärän väriset ihmiset ovat talousrasite vihersinipunaliberaalien väitöksestä huolimatta. Voidaanhan
oikeista tilastoista osoittaa, että ihminen tosiaan keskimäärin saa enemmän tulonsiirtoja kuin maksaa veroja tietyn ansiotason alapuolella.
Ensinnäkin, on riskialtista jakaa ihmiset yhteiskunnassa elättäjiin ja elätteihin (en tiedä, onko yhdessä demareiden kanssa eniten työttömiä ja ns. tavan duunareita sisältävä äänestäjäkunta sisäistänyt, mitä puoluejohto heistä ajattelee). Toiseksi, määrittely olisi oikeasti mahdotonta, koska ihmisen taloudellista panosta yhteiskunnalle ei voi lukea häneltä verotetuista summista. Elämä on sarja todella monimutkaisia tapahtumia ja sosiaalisia tilanteita, joiden kerrannaisvaikutuksia on mahdotonta selvittää. Käymäsi keskustelu junassa vierustoverin kanssa voi kontribuoida menestysyrityksen perustamiseen, vaikuttaa jonkun koulupaikan valintaan jne.
Toiseksi talouden kokonaisuutta on järjetöntä katsoa pienimmästä mikrotaloudellisesta näkökulmasta käsin. Otetaan vaikka menestyvä yritys, jonka liiketoimintaan kuuluu paljon vähittäiskauppaa, vaikkapa huonekalujen myyntiä tai vastaavaa. Onko mitään tolkkua käydä yrityksen työntekijöitä läpi ja todeta, että sen keski- ja ylimmässä johdossa olevat työntekijät ja omistajat ovat nettomaksajia ja yrityksen päivittäistä toimintaa pyörittäjät nettosaajia? Monet työvoimapula-aloista ovat lisäksi yhteiskunnan ns. perustoimintoja ylläpitäjiä, joita ilman olisi hankala kuvitella yhteiskuntaan edes nykyistä ns. nettomaksajien määrää.
Ehkä vaalidebatit ovat huono formaatti tällaiselle, mutta ihmeen vähän muutkaan puolueet tarttuvat tähän varsin ilmeiseen virheargumenttiin työperäistä maahanmuuttoa vastaan.