Kun Suomen väkiluku kasvaa maahanmuuton vuoksi räjähdysmäistä tahtia, eikä meitä huoleta työllisyysaste tai tulijoiden suomen oppiminen ja sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan, niin vaikea minun on tilanteessa mitään hyvää nähdä.
Ensimmäiseksi tuhoutuu suomalainen kulttuuri ja suomen kieli. 20 vuoden päästä englanti on yksi virallisista kielistämme, minkä myötä kaikki palvelut ja oppilaitokset englannistetaan. Sen jälkeen suomen kieli on saattohoidossa.
Irvokasta sinänsä, että tätä kehitystä tukee myös oikeisto, jota on tavattu perinteisesti pitää isänmaallisena. Kun jäljelle ei jää omaa kulttuuria eikä omaa kieltä, vaan Suomesta tulee kansojen sekoitusuuni, niin vaikea on ymmärtää, millaiselle henkiselle perustalle isänmaallisuus voisi rakentua.
Suomen väkiluku kasvoi viime vuonna reilulla 40 000:lla henkilöllä, mikä ei kasvuna ole "räjähdysmäistä", vaan hyvin maltillista ja pitkän aikavälin ennusteiden mukaan Suomen väkiluku tulee kääntymään laskuun, vaikka toki vuosikymmenten päähän ennustaminen tunnetun vaikeaa onkin.
Maailmassa kuolee vuosittain eri arvioista riippuen 9 tai 26 kieltä vuodessa, mikä on yhtäältä surullinen asia, mutta näin on ollut asian laita koko ihmiskunnan historian ajan. Vaikka miellämmekin suomen pieneksi kieleksi, on se kuitenkin isossa kuvassa yksi maailman käytetyimmistä kielistä, mitä suojaa itsenäisen valtiomme perustuslaki. Vaikka englanti valtaakin eri puolilla maailmaa alaa itselleen, en ole huolissani suomen kielen häviämisestä, vaikka taantuminen "kyökkisuomeksi" voikin olla mahdollista, jos Suomessa harjoitettu tiede, kulttuuri ja elinkeinoelämä ottaa yhä enenevissä määrin englannin käyttöön.
Kielet elävät ajassa. Se nyt käyttämämme suomi eroaa oleellisesti vuonna 1824 puhutusta kielestä, puhumattakaan 1624 tai 1424, minkä eri murteiden ymmärtäminen lienee useimmille meistä vaikeaa. Suomen kieli kuten kaikki muutkin kielet ovat jatkuvasti ottaneet vaikutteita muista kielistä ja on syytä pitää mielessä, etteivät Suomen aluetta ensimmäisenä asuttaneet paleoeurooppalaiset puhuneet suomalais-ugrilaista kieltä, mutta se on kuitenkin substraattina jättänyt kieleemme vaikutteita.
Kannatan laajaa maahanmuuttoa ennen kaikkea isänmaallisista syistä. Haluan että Suomi menestyy ja kasvaa. Suomi ja suomalaisuus toki moninaistuu, mutta ei se tee meistä yhtään sen vähempää suomalaisia. Haluan, että Suomi on houkutteleva paikka ulkomaalaisille tulla toteuttamaan unelmiaan ja samalla rakentamaan isänmaatamme. Mielikuvat jostain ihanteellisesta "aitosuomalaisuudesta", minkä määritelmät luotiin 1800-luvulla helsinkiläisissä ravintoloista etupäässä ruotsinkielisten toimesta kannattaa 2020-luvulla nähdä ennen kaikkea historiallisena asiana. Toki meillä on kulttuurilliset erityispiirteemme ja arvomme, mutta en ole huolissani, etteivätkö ne siirtyisi eteenpäin myös tulevaisuuteen.
Vaikka Suomesta onkin tullut enemmän ja vähemmän "kansojen sulatusuuni", ei se tarkoita ollenkaan sitä, että kansallinen identiteetti olisi väistymässä. Yhdysvallat, Brasilia, Australia... kaikkien näiden väestö on taustoiltaan hyvin moninaista, mutta kansallinen identiteetti on hyvin vahva.