Heitetäänpä tosiaan semmoinen haaste, että miten näistä Julius Hongista ja muista huippulupauksista pitäisi oikeasti puhua, kun englanninkielinen nimike on "blue chip prospect"? Ja tuohon kategoriaan menee tosiaan aika paljon pelaajia, ei pelkästään kärkivaraukset. Yleensä käytännössä koko eka kierros ja osa toisestakin kierroksesta kuuluu samaan kategoriaan. Tottakai jokainen ymmärtää, että tällä hetkellä Julius Honka ei ole yhtä arvokas pelaaja, kuin kärjen tuntumassa varatut pelaajat. Mutta puhutaan silti blue chip prospecteista, kunnes toisin todistetaan (yleensä vasta NHL jäillä).
En ole kyllä missään törmännyt edes etäisesti ajatukseen, että kaikki ykköskierroksen varaukset olisivat näitä blue chippeja. Nämähän ovat siis määritelmällisestikkin jo "can't miss" -prospecteja. Esim. menneessä draftissa on 4-5 blue chip -prospectia, edellisvuoden draftissa 3-4 enemmän. Tämä siis oma mielipiteeni.
Olisi ajatuksena melkeinpä järjetön nähdä Ekblad JA Sanheim blue chippeina kuin olisi pitää Reinhartia ja McCannia. Koko käsite vesittyy aivan totaalisesti.
Näiden yläpuolellehan sijoitetaan yleensä vielä yksi kerros eli ns. franchise pelaajat/lupaukset. Tavares, Crosby, McDavid. Näitä ei tule edes joka draftissa. Esim. Barkovin draftista puhuttiin etukäteen usein, että ei ole yhtään tämän tason lupausta. Jälkeenpäin on toki helppo todeta, oltiinko oikeassa vai väärässä.
No kyllä siellä MacKinnonista moni oli sitä mieltä, että hän ihan franchisetason prospect olisi, ainakin hyvin lähelle.
Ja tietty kaikille termi blue chip prospect ei tarkoita samaa asiaa. Mutta yleensä kun kyseistä termiä käytetään vaikkapa pelaajien vaihtoarvoja määritellessä, voi tuo blue chip prospect realisoitua vaikkapa pari vuotta sitten Lucas Sbisaksi, tai Filip Forsbergiksi. Toisille termi taas tarkoittaa hieman näitä laadukkaampia pelaajia. Mitään virallista sääntöä ei tietty ole olemassa.
Toki nämä elävät koko aika sen mukaan, miten pelaajat kehittyvät/eivät kehity. Kuitenkin mielestäni esim. Buffalon osalta olisi aika mieletöntä pitää Joel Armiaa ja Sam Reinhartia molempia blue chippeina samoin kuin Mark Pysykia ja Rasmus Ristolaista. Ei kyseessä nimittäin ole lähellekkään saman tason prospectit, vaikka toki ykköskierroksella varattuja kaikki ovatkin.
Isken nyt lusikkani tähän hivenen offtopicilta haiskahtavaan soppaan, vaikka saatan sitä myöhemmin katua. Nyt kun taas ilmeisesti väitellään käytännössä vain termistöstä, niin mielestäni edellä lainattu on juuri ainoa oikea tapa lähestyä eri joukkueiden prospect pooleja. On aivan mahdotonta tässä vaiheessa sanoa, tuleeko esimerkiksi Seth Jones pelaamaan paremman NHL-uran tai olemaan parempi pelaaja kuin esimerkiksi Ryan Pulock. Molemmat kuitenkin ovat joukkueidensa potentiaalisimpia pelaajia, ja molemmista odotetaan tulevaisuuden vastuunkantajia. Aivan kuten Ekbladista Floridassa, Ristolaisesta ja Zadorovista Buffalossa tai vaikka Hongasta Columbuksessa. Kaikki edellä mainitut ovat joukkueidensa silmissä ensimmäisen kierroksen varausvuoron arvoisia lupauksia ja kuuluvat mielestäni täten mainittuun "eliittilupausten" kategoriaan. Osalla valmiudet ovat toisia paremmat, mutta alle kaksikymppisten pelaajien tapauksessa tällä on aika pieni merkitys. Kaikista top5-varauksista ei ole tullut edes NHL-tason pelaajaa loppujen lopuksi, vaikka valmiudet aikanaan siihen ovat olleet.
Tällaisella käsityksellä prospect poolien vertaaminen menee jo sitten ihan mahdottomaksi, koska tuo "tasapäistää" pelaajat käsitetasolla.
Lähtökohtaisesti jokainen joukkue varaa ykköskierroksella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen joukkue saisi blue chip -prospectin talliinsa joka vuosi. Itselleni sellainen ajatus on jo aika huvittava. Buffalollakaan en näe tällä hetkellä olevan kuin 2-3 blue chip -prospectia (Reinhart, Ristolainen ja varauksin Zadorov. Girgensonsin upside ei ole riittävä tälle "nimikkeelle" ja Grigorenkolla on vieläkin liikaa kysymysmerkkejä).
Tottakai tämä kaikki on silkkaa semantiikkaa, mutta itseäni kieltämättä usein jopa ärsyttää se, kuinka lähes jokaisen tyypin kohdalle isketään kaikkia "supertähti", "tähti" tms. nimikkeitä. Eiväthän ne todellisuutta muuta miksikään, mutta mielestäni hieman sekoittavat sitten keskustelua.
Franchise altering prospects, blue chip prospects, top prospects, good prospects, middle prospects etc...