Ensinnäkin perusteettomasti ketjutetut määräaikaiset työsopimukset muuttuvat pysyviksi työsuhteiksi automaattisesti:
"Jos perusteltua syytä ei ole, työsuhdetta on pidettävä toistaiseksi voimassa olevana, vaikka työsopimuksessa lukisi, että se on määräaikainen. Lain tarkoitus on estää työnantajia kiertämästä vakinaisiin työsuhteisiin kuuluvaa suojaa."
Ikävä kyllä tämä ei pidä paikkaansa. Lain henki on kyllä tämä ja sitä tulisi noudattaa mutta kun kuntatasolla sitä ei noudateta. Olen opiskellut kevään aikana kursseja, jotka käsittelevät toimintaa sosiaalikentässä useammalta kantilta ja on näytetty useammankin kerran toteen se, että kunnat tekevät määräaikaisia sopimuksia, niitä jatketaan vuosia ja jos tilanne näyttää siltä, että työsuhdetta on pidettävä vakituisena, työntekijän kanssa kirjoitettua määräaikaista työsuhdetta ei tulla jatkamaan ts. hänelle annetaan lopputili. Tämän jälkeen osastolle pyöritetään rulettia, jolloin töitä tehdään ns. vajaamiehityksellä niin kauan kunnes jälleen voidaan "rehellisesti" palkata uusi työntekijä määräaikaiseen työsuhteeseen.
Otan jälleen esimerkkejä Lappeenrannan sosiaali- ja kasvatustoimen piiristä (nykyään osa Eksotea).
-Koulunkäyntiavustajien työsopimukset kirjoitetaan siten, että ne alkavat siitä hetkestä jolloin koulu alkaa ja päättyvät siihen hetkeen jolloin koulu toukokuussa (tai kesäkuun alussa) päättyy. On myös useita tapauksia, joissa koulunkäyntiavustajien työsopimus päättyy joululoman alkuun ja uusi sopimus kirjoitetaan joululoman päätyttyä alkavaksi. Käytäntö on yleinen myös muualla.
-Laitoshuoltajien kohdalla tilanne on sama. Kurssillamme on tuotu esille useita esimerkkejä laitoshuoltajista joiden työsopimusta ei ole jatkettu tilanteessa, jossa lainhengen mukaan tulisi katsoa, että kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Omalle kohdalle sattui tällainen tapaus työsharjoittelussa. Laitoshuoltajan työsopimusta ei jatkettu määräaikaisuuden päätyttyä. Tilanne on sen jälkeen se, että kyseinen yksikkö toimii ilman laitoshuoltajaa, mikä tarkoittaa sitä, että muiden työntekijöiden työtaakka kasvaa entisestään ja lastenhoitaja lähihoitajat joutuvat oman työnsä ohella tekemään laitoshuoltajan tehtävät. Ja kuten todettua, tämä ei ole ainoa laatuaan Lappeenrannassa tai Eksoten piirissä.
-Sama koskee huomattavaa osaa lähihoitajia. Olet vuosia määräaikaisessa työsuhteessa ja aina säännöllisin väliajoin sinut "erotetaan" ts. sopimusta ei jatketa ja kyseinen yksikkö (tai osasto) tekee tietyn aikaa töitä vajaamiehityksellä.
-Lisäksi käytetään paljon ekstraajia viikkojen tai jopa kuukausien mittaisissa sopimuksissa. Osastolla tai työyksikössä tiedetään, että tarve on kokoaikainen mutta ei voida palkata työntekijää edes määräaikaiseen sopimukseen.
Tässä vasta muutamia esimerkkejä siitä kuinka kentällä todellisuudessa toimitaan ja toiminta ei rajoitu yksin Lappeenrantaan tai Eksoteen. Se on yleinen käytäntö hoitoalalla ja siihen rajoittuvissa työtoiminnoissa. Ja määräaikaisen työsopimusten määrä on huomattava ja em. keinoin kierretään sitä, että voidaan katsoa kyseessä olevan toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen.
vlad.