Sosialidemokraatit – SDP

  • 1 500 262
  • 11 628

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Katainen kertoo asiat oikeilla nimillä

- Kreikka meni vararikkoon, kun kaksi populistista pääpuoluetta lupailivat vuoron perään toisensa suohon eikä kukaan ottanut vastuuta kokonaisuudesta. Tämä vastuuttomuus tuli mieleeni SDP:n toiminnassa, Katainen lataa ja toteaa lopuksi ottavansa itse omalta osaltaan vastuun Kreikka-lainapäätöksestä sen sijaan, että Suomi ajautuisi uuteen lamaan ja Kreikan tielle.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Katainen kertoo asiat oikeilla nimillä

- Kreikka meni vararikkoon, kun kaksi populistista pääpuoluetta lupailivat vuoron perään toisensa suohon eikä kukaan ottanut vastuuta kokonaisuudesta. Tämä vastuuttomuus tuli mieleeni SDP:n toiminnassa, Katainen lataa ja toteaa lopuksi ottavansa itse omalta osaltaan vastuun Kreikka-lainapäätöksestä sen sijaan, että Suomi ajautuisi uuteen lamaan ja Kreikan tielle.

Just just. Kumminkin samaan aikaan täällä hallitus ottaa vastuuta jättämällä lasten reumasairaalan konkurssiin, kun kahta miljoonaa ei löydy. Kiviselle löytyy kyllä kultaista kädenpuristusta 25 000 euroa kuussa siitä, että pitää huolen, ettei YLE:ltä enää tulisi mitään hallituksen vastaista ohjelmaa, esim. lautakasajupakka, lahjus-juttujen uutisointi ym.. Nyt sitten kiitetään RKP:ta tuesta ja junaillaan vähemmistövaltuutetun paikka pätemättömälle ihmiselle, kun todennäköisesti hallituspaikkaa ei enää pysty junailemaan.

Eikös demarit kantaneet vastuutaan, kun poistivat varallisuusveron, eikä Jyrkin tarvinnut sitä murehtia? Luulisi olevan kiitollinen.

Miten Suomi voi joutua Kreikan tielle? Tietysti virkamiehet ja politiikot törsäävät rahoja ties mihin turhuuksiin, esim. Ruanda-oikeudenkäynti, turhat virkamatkat ym... edut. Mutta tietääkseeni toimistotyöntekijät ei kuittaa tietokoneen käyttölisää, metsurit eivät saa ulkotyölisää ja taksitkin maksavat veroja. Katainen sortuu itse populismiin, kun pelottelee turhaan, että Suomi voi joutua Kreikan tielle. Konkurssiin voidaan mennä, mutta syy on silloin epäonnistuneessa hallituspolitiikassa, eikä siinä, että oltaisiin Kreikan mallissa.

Ja onhan demareilta ja perussuomalaisilta vaihtoehdotkin esitelty, vaikka Käteinen muuta väittääkin. Demarit haluavat Saksan mallin mukaan pankit myös talkoisiin, kun täällä koko paska pistetään veronmaksajien niskaan. Soini ehdottaa Kreikan poistamista EMU:sta, drakma takaisin, 30 prosentin devalvaatio ja eteenpäin. Kreikan henkireikä on turismi, mutta jos nyt nostetaan hintoja liikaa, jengi menee halvempaan ja pahimpaan kilpakumppani Turkkiin.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Just just. Kumminkin samaan aikaan täällä hallitus ottaa vastuuta jättämällä lasten reumasairaalan konkurssiin, kun kahta miljoonaa ei löydy.

Ihmettelin tässä ketjussa onko SDP nyt kääntänyt takkinsa suhteessa siihen pitääkö sairaanhoito ulkoistaa vai ei:

Jotenkin kummastuttaa tämä demarienkin allekirjoittama välikysymys yksityisen sairaalan ja ostopalveluiden puolesta. Tässähän tapauksessa reumahoitoa siirrettään yksityisteltä puolelta julkisen puolen hoitoon, jonka luulisi olevan demarilasien läpi katseltuna näyttävän toivottavalta kehityssuunnalta.

VAstauksia ei tuohon tainnut palstan julkidemareilta tulla.
Voisitkos Dee Snider nyt kertoa kantasi sairaanhoidon ulkoistuksen suhteen? Pitääkö reumapotilaat nyt lähetää yksityiseen hoitoon vai hoitaa julkisen sairaanhoidon piirissä keskussairaaloissa?
 

Viljuri

Jäsen
Katainen kertoo asiat oikeilla nimillä

- Kreikka meni vararikkoon, kun kaksi populistista pääpuoluetta lupailivat vuoron perään toisensa suohon eikä kukaan ottanut vastuuta kokonaisuudesta. Tämä vastuuttomuus tuli mieleeni SDP:n toiminnassa, Katainen lataa ja toteaa lopuksi ottavansa itse omalta osaltaan vastuun Kreikka-lainapäätöksestä sen sijaan, että Suomi ajautuisi uuteen lamaan ja Kreikan tielle.

Näin on tehtävä, kun ei ole satusetä tai satutäti. Kaikkien olisi syytä yrittää ymmärtää, että itku seuraa pitkästä ilosta, eivätkä sirkustemput lämmitä mieltä loputtomasti.

Kreikka-paketti voi karahtaa kiville, seurantamekanismistaan huolimatta*.

Miksi näin? Kun se livelarppi on kivaa, päätä ei tarvitse vaivata yhtään minkään alan opinnoilla, tai vaikka sitten olisikin lukenut yliopistossa ihan yhden kurssin marxilaista taloustiedettä, kuten johtaja Heinäluoma, niin sittenhän sitä voi "hyvin oppineena" ihmisiä viilata linssiin.

Ja osa ihmisistä oikeasti nauttii, kun Heinäluoman satupiiri satuilee joka päivä uuden tarinan, jossa ei ole sisällöllisesti yhtään mitään: tai ainakin täytyy tiedostaa jossakin Taina Westin painoluokassa sekä subjektiivisesti että objektiivisesti:

1) Heinäluoma tekisi itse toisin kuin sanoo.

2) Heinäluomalla ei ole esittänyt ensimmäistäkään perustelua, jota kannattaisi vesiselvässä porukassa esittää.

* Taustoissa olisi laadittava suunnitelmia siitä, että että Jos Sarkozy mahdollisesti uhkaa seuraavan kerran vetää Ranskan pois eurosta, niin näin myös kävisi. Pahoin pelkään, että tässä tilanteessa meille kävisi ohraisesti, siitäkin huolimatta, että olemme olleet melkein olleet vastuullisia. Joka tapauksessa saksalaisille poliitikoille ei tulisi tuossa tilanteessa miltään osin mieleen, että EMU:ssa ja EU:ssa on myös valtioita, jotka eivät alituiseen käy saksalaisen veronmaksajan kukkarolla.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)

Kyllähän se tuntuu, että joillekin itseään vastuullisena pitäville, kaikki on aina vasemmistolaisten syytä =) Jos se ei ole sosialismia, niin se on populismia. Tällä terävällä linjalla syyllinen löytyy aina oikeasta poliittisesta ilmansuunnasta. Paitsi, että hetkinen, jokuhan taisi pitää ääntä siitä, ettei syyllisiä kannata edes etsiä, koska se on kaikki pois tulevaisuuden rakentamisesta. No ristiriitaisuushan on maailman suola. Oikeistolainen kapitalismi painii jatkuvasti kasvavien velkaongelmien kanssa, kun esim. "kommunistisen" kiinan pankkijärjestelmä valtion ohjauksella tuntuu antavan edellytykset suorastaan käsittämättömän pitkään jatkuvalle kasvulle.

Voi myös olla, että tämä a-studion lähetys oli jo tänne linkitetty kerran (vie yle areenaan), mutta laitetaan se nyt varmuuden vuoksi uusiksi. Tässähän Paavo Lipponen kertoo porvarihallituksen vastuullisuudesta ja suorastaan demokraattisesta tavasta toimia suurten päätösten suhteen. Sitä kestää noin noin viiteen ja puoleen minuuttiin. Tämän jälkeen alkaakin mielenkiintoinen kohta, kun kansantaloustieteiden lehtori kertoo, mistä näitä kriisejä oikein syntyy. Voi olla, että ymmärrän kaveria väärin (kun en ko. opintoja ole ottanut), mutta tuntuisi vaativan lisää sääntelyä pankeille (joita kait ainakin välillisesti vaativat myös demarit "populismillaan"). Onko tämä kaveri siis ymmärtänyt täysin väärin opettamaansa? Onko kyseessä piilo/kaappi livelarpaaja?

Ja Kreikka paketista vielä sen verran, että hyvin huolestuttavaa kuuli Erkki Tuomiojan suusta (vaikka siis vasemmistolaisena on tietenkin ainakin vähän väärässä), niin tuntui kertovan, ettei ketkään muut asiantuntijat usko Kreikan selviytyvän, kuin ne, jotka puhuvat virkansa puolesta. Itse postasin saman suuntaista viestiä antavan linkin Deutsche Bankin pääjohtajalta, viestissä #1717. Onko maamme valitsema vanhaka(n)tainen poliittinen linja oikea ja vastuullinen?

Edit. Tässä vielä toinen voi voi voi linkki. Vie kansan uutisten verkkolehteen, joten toki joidenkin mielestä täysin epäluotettava höpö höpö media, mut kannattaahan se lukea. Edelleen epäilyttää, lisääntyykö pankkiireiden vastuullisuus, kun vain valtiota rankaistaan. Epäilyttää, vaikka täällä on suurta viisautta jaettu, miten kaiken epärehellisyyden pitäisi olla joidenkin mielestä suorastaan mahdotonta.
 
Viimeksi muokattu:

Viljuri

Jäsen
On todella yllättävää, että vasemmistolaisen dogmatiikan harrastajat kritisoivat omia näkemyksiään. Tiedä sitten, että mistä pohjimmiltaan on kysymys.

Esimerkiksi ketjussa mainittu moraalikato (Moral Hazard) oli 1800-luvun lopulla paljon käytetty perustelu, jolla vastustettiin eurooppalaisille sosiaalivaltioille tyypillisiä yhteiskuntapoliittisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi työtapaturmavakuutusjärjestelmiä. Moraalikadon reaalinen merkitys vaihtelee eri instituutioiden osalta, ja työttömyysturvan osalta se on varmasti mitä reaalisin huomioitava asia. Viime kädessä kysymys on empiirinen, mitataan, että miten paljon "kierot kannustimet" saavat aikaan "lorvimista" tai että miten paljon markkinoilla otetaan riskiä, jos syntyy käsityksiä, että riskipositiot on mahdollista saattaa veronmaksajien kannettaviksi.

Mutta ei tällä tiellä päästä minnekään.

Kokonaisuuksien hallitsemiseksi on osattava ottaa huomioon niin paljon erilaisia ja usein vastakkaisiin suuntiin meneviä argumentteja, että tuskin edes Erkki Tuomioja niitä kaikkia ymmärtää.

Poliittinen teatteri asian ympärillä on yksi asia, mutta se nimenomaan on juuri se asia, joka hommassa hiertää. Juuri tämä teatteri aiheuttaa näitä ongelmia, populisteineen ja konfliktiteorian kannattajineen, sillä moni asia, joka järjellä ajatellen ja rationaalisesti pohdittuna olisi pieni asia "korjattavaksi", ei ole sitä enää siinä vaiheessa kun se sitten kriisiytyy ja ajaudutaan pahimmillaan viime laman kaltaisiin aivan poikkeuksellisiin toimiin.

Paratiisia ei ole olemassa. Mutta porteille päästäisiin maltilla, eikä suinkaan salaliittoteorioilla ja höpöpuheilla. Olisi huolehdittava siitä, että varallisuusoikeudet ovat selkeästi ja "läpinäkyvästi" määritellyt ja puitteistetut ja poliitikkojen "besserwisserismi" olisi se viimesijainen keino.

Kukaan yksittäinen ihminen tai politbyroo ei ole niin "viisas", että ymmärtäisi kaikkien yksittäisten ihmisten halut ja toiveet näitä itseään paremmin.
 
Viimeksi muokattu:
Voi olla, että ymmärrän kaveria väärin (kun en ko. opintoja ole ottanut), mutta tuntuisi vaativan lisää sääntelyä pankeille (joita kait ainakin välillisesti vaativat myös demarit "populismillaan"). Onko tämä kaveri siis ymmärtänyt täysin väärin opettamaansa? Onko kyseessä piilo/kaappi livelarpaaja?

Katsoin hetki sitten Michael Mooren tuoreimman dokumentin "Capitalism - a love story". Siinä käsiteltiin osaltaan tuota yhdysvaltain pankkikriisiä. Pankkien sääntelyn poistamisesta aiheutui yhdysvaltain kansalle 700 miljardin dollarin lasku. Kyseisellä summalla kongressi pakotti kansalaiset tukemaan mm. Goldmania, joka sitten jakoi johtoportaalle mukavat siivut. Kuten täällä Euroopassakin, niin myös Yhdysvalloissa kansalaisia peloteltiin valtion konkurssista, jollei pankkeja tueta. Euroopassa tosin tuetaan sanallisesti Kreikkaa, vaikka todellisuudessa Euroopan valtaapitävät kapitalistit murjoivat juuri läpi reilun 100 miljardin euron pankkituen. Kuten Yhdysvaltojakin, niin myöskin EU:ta hallitsee määrällisesti vähäinen, mutta sitäkin rikkaampi oligarkia. Demarit halusivat oligarkit vastuuseen, kokoomus ei. Kokkareille riittää, että voivat ajatuksen tasolla katsoa kuuluvansa oligarkkeihin ja mielessään katsoa rahvasta ylhäätäpäin.
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Olen täällä tuonnut esiin muunmuassa Kiinan mallin, jossa ei kärsitä tästä jatkuvasti kasvavasta velasta. En sano, että se on täydellinen malli, mutta sanon, että avoimin silmin on tutkittava kaikkia vaihtoehtoja (varsinkin sellasia, jotka tuntuvat toimivan paremmin, kuin meidän järjestelmä). Meillä kuitenkin on järjestelmä, joka suoraan sanottuna estää meitä ruokkimasta koko planeettaa. Joillekin se tuntuu olevan kommunismia (ja siten lähtökohtaisesti vain ja ainoastaan pahaa), mutta minusta järjestelmä ei tällaisissa puitteissa voi olla hyvä tai edes hyväksyttävä.
Vain ihminen joka on joko täydellisen ymmärtämätön tai über-kapitalisti voi selvinpäin ehdottaa Kiinan-mallia. Kiinan nykyinen yhteiskuntajärjestys on yksipuoluejärjestelmän tukema äärikapitalismi, jossa työläisillä ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa, puolueen jäsenyyden voi halutessaan ostaa ja koko rahoituskriisi on merkittävissä määrin rahoitettu Kiinalaisten toimesta. Tietysti ehdotus pitäisi ottaa samalla vakavuudella kuin koko vasemmiston nykyinen toiminta (eli kahden millisekunnin hymähtämisellä ja kymmennen sekunnin säälinsekaisella epäuskolla), mutta jos ehdotukseen sisältyy oman valuutan merkittävä aliarvostus ja Suomen väkimäärän räjähdysmäinen lisääntyminen niin tuosta voisi edes alkaa keskustella.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
A-studion lähetys
Tässähän Paavo Lipponen kertoo porvarihallituksen vastuullisuudesta ja suorastaan demokraattisesta tavasta toimia suurten päätösten suhteen.
En tiedä että mitä Sinä tuossa näit & kuulit tai mitä siinä halusit nähdä & kuulla, mutta eihän Lipponen päätösten demokraattisuudesta tai vastuullisuudesta kitissyt, vaan siitä kun kukaan ei leiki demareiden kanssa.

En tiedä mistä tämä ajatus on lähtenyt, että opposition kanssa pitäisi jotain ylimääräisiä palavereja pitää, mutta tämä on nyt toinen kerta kun Urpilainen on sellaisten perään kysellyt. Vanhas Masa tuohon eduskunnan kyselytunnilla aika tyhjentävästi vastasi: asiat on käsitelty ihan normaalin järjestyksen mukaisesti eduskunnan valiokunnissa, jossa oppositiokin niihin pääse sanottavansa sanomaan. Ei tässä ole tarkoitus pyörää uudestaan keksiä mitä tulee päätöksentekoprosesseihin.

Omana arvionani esitän, ettei Urpilainen tuon pyyntönsä kanssa niin kovin vakavissaan edes ollut, kunhan halusi näyttää, että on ärhäkkä oppositiojohtaja. Tällaista toimintaa kuvaa eräs P-kirjaimella alkava sanakin.

Sivumennen sanoisin vielä, että jos Demareiden johdossa olisi muita henkilöitä kuin Urpilainen itse tai toveri-Heinäluoma - esim Lipponen itse -, niin kieltämättä hallituksen suhtautuminen siihen suuntaan saattaisi olla suopeampaa. Sikäli Lipponen on siis oikeassa kritiikissään.

Tuo siltojen polttaminen on ollut mielestäni vielä sikälikin huonoa polittikkaa demareiden kannalta, että sen ansiosta nykyisen hallituspohjan jatkuminen on vaalien jälkeen todennäköisempää kuin mitä se muuten olisi ollut. Ainakaan minulla ei henkilökohtaisesti olisi mitään sitä vastaan, että Keskusta saisi toimintansa ansiosta (vaaliraha) hakea vauhtia oppostitiosta, mutta toisaalta en myöskään mainitsemiani SDP-politiikkoja välttämättä kovin mielelläni vastuullisissa asemissa näkisi.

Hauskinta Paavon haastiksessa oli, ettei hän itse halunnut ottaa kantaa itse tehtyihin päätöksiin. Tulkitsin sen aika vahvasti niin että Paavo kyllä kannatti nyt tehtyjä päätöksiä eli kritiikki oli vain tyyliä "väärin sammutettu". Senhän Lipponen suostui myöntämään, että EU-tasoisessa budjettikurin kiristämisessä ja valvomisessa suunta on oikea.

Tämän jälkeen alkaakin mielenkiintoinen kohta, kun kansantaloustieteiden lehtori kertoo, mistä näitä kriisejä oikein syntyy. Voi olla, että ymmärrän kaveria väärin (kun en ko. opintoja ole ottanut), mutta tuntuisi vaativan lisää sääntelyä pankeille (joita kait ainakin välillisesti vaativat myös demarit "populismillaan"). Onko tämä kaveri siis ymmärtänyt täysin väärin opettamaansa?
Olihan kaverin puheissa paljon järkeäkin. Kuitenkin pitää ymmärtää kaksi asiaa, joita hän ei suoraan maininnut (tai jos mainitsi, niin ne oli jätetty toimituksen toimesta pois). Ensinnäkin hän puhui asioista kansantaloustieteen teorian kannalta (mikä oikein onkin) ja toisekseen hän puhui koko maailmantalouden näkövinkkelistä (epäsuorasti hän tämän sanoi käyttäen mm. sanoja "ympäri maailmaa").

Hän esimerkiksi kertoi, että pääomaverotusta tulisi kiristää. Periaatteeessa kyllä. Kuitenkaan se mitä hän ei sanonut on, että niin pitäisi tehdä koko maailman tasolla. Sitä ei siis valitettavasti voida tehdä vain EU:n tai vain Suomen tasolla. Siitä ei aiheutuisi muuta kuin investointien pakoa maihin, joissa verotus on lievempää.

Vähän epäilen, että keksikö kaveri ajatuksen itse vai kävikö hän vain plagioimassa sen tuosta alla lainaamastani kirjoituksesta:
Pankkiirit ja suursijoittajatkin saavat myöskin tuntea valtavan vihani koko 29 prosentin pääomaveron muodossa. Saisivat tuntea isommankin, mikäli se olisi kiinni minun arvomaailmoistani, mutta välillä (usein, tai jopa melkein aina) reaalimaailman lainalaisuudet vain rajoittavat tätä idealismiani.

Toinen juttu on, että hän hieman "oikaisi" oli kun kertoi miten 50 vuoden aikana (vuosina 1930-1980) ei nähty talouskriisejä ja talouskasvu oli nopeaa (vai käyttikö termiä tasaista?). Sitten säätelyä purettiin ja nähtiin kriisejä. Tämähän on sinänsä tosiasiallisesti totta, mutta asia mitä hän ei kertonut on, että tuon säätelyn purkamisen jälkeen se talouskasvu vasta nopeaa olikin siis selvästi nopeampaa kuin sitä ennen. Tuossa on dataa asiasta:
http://www.google.com/publicdata?ds...:FRA:DEU:JPN:GBR#met=ny_gdp_mktp_cd&tdim=true
En tahdo sanoa, että voimakas talouskasvu johtuisi vain sääntelyn purkamisesta, sillä muuttujia on asiassa niin paljon, ettei mitään varmaan voida todistaa puoleen tai toiseen, mutta totean vain, että asiat eivät ole niin yksinkertainen kuin tuosta voisi joku ymmärtää.

Jätän tällä kertaa väliin myös keskustelun, että minkälainen kompromissi tai trade-off oliski optimaalinen tuon säätelyn suhteen viitaten edellisessä kappaleessa mainitsemiini syihin asian kompleksisuudesta.
linkki. Vie kansan uutisten verkkolehteen, joten toki joidenkin mielestä täysin epäluotettava höpö höpö media, mut kannattaahan se lukea. Edelleen epäilyttää, lisääntyykö pankkiireiden vastuullisuus, kun vain valtiota rankaistaan.
Tuossa artikkelissahan sanottiin, etteivät nuo toimet mitä pankit ovat tehneet ole olleet laittomia. Kreikan valtiohan tuossa on "pelata" halunnut, joten mielestäni Kreikan valtio on siinä vaiheessa se jota kuuluukin "rangaista". Itse en tosin sitä rankaisemisena pidä, että he joutuvat vain maksamaan ottamansa velat varsinkin kun he ne saavat nekin maksaa matalammalla korolla kuin mitä vapaassa markkinataloudessa muodustuneet korot olisivat.
 
Viimeksi muokattu:

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
VAstauksia ei tuohon tainnut palstan julkidemareilta tulla.
Voisitkos Dee Snider nyt kertoa kantasi sairaanhoidon ulkoistuksen suhteen? Pitääkö reumapotilaat nyt lähetää yksityiseen hoitoon vai hoitaa julkisen sairaanhoidon piirissä keskussairaaloissa?

Demarien kantaa voit kysyä joltain demarilta, niiden takki kääntyy lähes Ketkustan tahtiin, joten meikäläinen ei perässä pysy.

Itse olen käyttänyt molempia ja kummastakaan ei mulla sinänsä ole mitään valittamista. Vaikkakin kerran tuossa taannoin, kallis yksityislääkäri ei erottanut keuhkokuume normaalista nuhasta. Kuumetta 40,8 ja cerppi huiteli parinsadan huonommalla puolella. Oma terveyskeskuslääkäri kyllä teki diagnoosin välittömästi ja ohjasi sairaalahoitoon. Että ei rahakaan aina ratkaise.

Oma kantani on, että kultainen keskitie on tässäkin paras vaihtoehto. On tärkeää, että on tällaisia Reuman sairaalan tyyppisiä erikoisyksiköitä(vaikka sitten yksityisiä), koska ne pystyvät tarjoamaan parhaan hoidon ja julkinen piiri ei ylikuormitu.

Hirveästi on eripuraisia kommentteja tullut sekä Risikon, että KELA:n toiminnasta. Tiedä sitten, mikä on totuus. Mutta jos meillä on varaa maksaa Ruanda-oikeudenkäyntejä, EU-turvapaikanhakijoiden toimeentulotukia, musiikkitaloja, kansallisbaletteja ym.. niin näen kyllä, että meillä on silloin varaa tukea myös kansanterveydellisesti niinkin tärkeitä yksiköitä, mitä Reuman sairaala oli/on. Vaikka sitten yksityisiä olisivatkin.
 
Itse olen käyttänyt molempia ja kummastakaan ei mulla sinänsä ole mitään valittamista. Vaikkakin kerran tuossa taannoin, kallis yksityislääkäri ei erottanut keuhkokuume normaalista nuhasta. Kuumetta 40,8 ja cerppi huiteli parinsadan huonommalla puolella. Oma terveyskeskuslääkäri kyllä teki diagnoosin välittömästi ja ohjasi sairaalahoitoon. Että ei rahakaan aina ratkaise.

Hra Moore haastatteli elokuvassaan myös ulkoistamisen uhreiksi joutuneita. Yhdysvalloissa eräässä pikkukaupungissa lakkautettiin kunnallinen lastenkoti ja sen sijaan ostettiin kyseinen palvelu yksityiseltä yrittäjältä. Kimpassa mukana ollut tuomari tuomitsi lapsia esim. 4 kuukaudeksi lasten kotiin, mutta todellisuudessa ajat venyivät ainakin kaksinkertaisiksi. Ja syyt olivat mielenkiintoisia. Esim. yksi lapsi oli arvostellut koulunsa apulaisrehtoria.
Tuollaista se tulee olemaan Suomessakin, mikäli kokkarit pääsevät mielensä mukaan ulkoistamaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tuollaista se tulee olemaan Suomessakin, mikäli kokkarit pääsevät mielensä mukaan ulkoistamaan.
Oletko muuten huomannut, että Kokoomus ovat olleet Suomessa hallituksessa jo useamman vuoden, joten jos he haluaisivat jotain ulkoistaa, niin heillä olisi siihen mahdollisuus? Tällä kertaa oli näin helppoa osoittaa, että puhuit paskaa.
 
Oletko muuten huomannut, että Kokoomus ovat olleet Suomessa hallituksessa jo useamman vuoden, joten jos he haluaisivat jotain ulkoistaa, niin heillä olisi siihen mahdollisuus? Tällä kertaa oli näin helppoa osoittaa, että puhuit paskaa.

Eivät kokkarit sentään yksin hallituksessa ole, eivätkä omista yli puolta eduskuntapaikoista. Joten sikäli ammut ohi.

Nopea silmäys vaalikoneen kysymykseen "Vanhusten hoitopalveluita ei saa yksityistää". Kokkarivastaajat olivat pääsääntöisesti jokseenkin eri mieltä tai täysin eri mieltä. Selvää halua jenkkimalliin siis on. Siinähän sitä olisikin riemua kerrakseen, että kokkareiden loosiveljet myyvät kunnalle palvelua ja valvojana on kokkarivetoinen kunnanjohto.

Niin kauan, kun demarit vastustavat tuota kehitystä, on heillä edes hitunen tervettä järkeä ja moraalia matkassa mukana.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
...
Nopea silmäys vaalikoneen kysymykseen "Vanhusten hoitopalveluita ei saa yksityistää". Kokkarivastaajat olivat pääsääntöisesti jokseenkin eri mieltä tai täysin eri mieltä. Selvää halua jenkkimalliin siis on.....

Miten voit vetää yhtäläisyysmerkkiä jenkkimallin ja tuon välille?

Kykysi vedellä ihan omia johtopäätöksiä asiasta kun asiasta on ihan omaa luokkaansa.

Oletko muuten sitä mieltä, että jos vanhusten hoitopalveluja ei saa kunta jostain syystä hoidettua (vaikka ainoa vanhusten talo palaa), niin ei pidä siltikään mennä ostamaan mistään mitään hoitopalveluja?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eivät kokkarit sentään yksin hallituksessa ole, eivätkä omista yli puolta eduskuntapaikoista. Joten sikäli ammut ohi.
Eli Kokoomus haluaisi kaikki palvelut yksityistää, mutta Keskusta vastustaa sitä? Miksi et siis sano, että Keskustalla on heillä edes hitunen tervettä järkeä ja moraalia matkassa mukana, vaan annat kunnian demareille, jotka eivät opposio-puolueena ole asian kanssa ole missään tekemisissä?
Nopea silmäys vaalikoneen kysymykseen "Vanhusten hoitopalveluita ei saa yksityistää". Kokkarivastaajat olivat pääsääntöisesti jokseenkin eri mieltä tai täysin eri mieltä. Selvää halua jenkkimalliin siis on.
Tässä on nyt esille niin sanottu Johannes-ilmiö. "Ei saa yksityistää" ja "kaikki julkiset palvelut tulee yksityistää" eivät ole toistensa vastakohtia. Terveydenhuollon alalla yksityistämisestä on sekä helvetin hyviä että huonoja kokemuksia, joten fiksua ei ole kumpaakaan vaihtoehtoa hylätä kokonaan.
Siinähän sitä olisikin riemua kerrakseen, että kokkareiden loosiveljet myyvät kunnalle palvelua ja valvojana on kokkarivetoinen kunnanjohto.
Ihmettelen vähän tuota sokeaa ihailuasi Kokoomusta kohtaan. Ihan niinkuin muiden puolueiden jäsenet eivät olisi tarpeeksi fiksuja perustamaan hoivayrityksiä ja sitäkautta työllistämään ihmisiä.

En myöskään ole nähnyt lakia tai asetusta, jonka perusteella kunnanjohto olisi kokkarivetoinen. Ihmisethän sen päättävät.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eivät kokkarit sentään yksin hallituksessa ole, eivätkä omista yli puolta eduskuntapaikoista. Joten sikäli ammut ohi.

Nopea silmäys vaalikoneen kysymykseen "Vanhusten hoitopalveluita ei saa yksityistää". Kokkarivastaajat olivat pääsääntöisesti jokseenkin eri mieltä tai täysin eri mieltä. Selvää halua jenkkimalliin siis on. Siinähän sitä olisikin riemua kerrakseen, että kokkareiden loosiveljet myyvät kunnalle palvelua ja valvojana on kokkarivetoinen kunnanjohto.

Niin kauan, kun demarit vastustavat tuota kehitystä, on heillä edes hitunen tervettä järkeä ja moraalia matkassa mukana.
Ja kun vielä ottaa huomioon sen tosiasian, että juurikin nykyisen hallituksen aikana ovat hoitotyöläiset lakisääteisesti tuomittuja ikuiseen orjatyöhön, koska erehtyivät taannoin lakkoilemaan laahavien palkkojensa ja työolosuhteidensa puolesta.

Nythän tilanne onkin suotuisa oikeistolaiselle ajattelulle. Ulkoistetaan kaikki palvelut, jotta saadaan sijoittajille mahdollisuus vetää välistä palvelun tuottamisesta. Tämä välistäveto tehdään lähinnä palkansaajapuolelle, kun tarittaessa hankitaan työntekijät ulkomailta, koska palvelun laadulla ei ole niinkään merkitystä, vaan ainoastaan sillä mitä se tuottaa sijoittajilleen.
Jos nyt kuitenkin joku suomalainen hoitaja sattuisi töihin eksymään/pääsemään, niin palkan ja etujen pudottamisesta lähtee neuvottelu, ja jos ei yhteisymmärrystä löydy, niin ainahan voi kilauttaa kaverille hallituksessa ja pyytää vähän tiukentamaan lakia, ja määrätä hoitsut hommiin! : ) Great! Hyvin hoidettu.

Ja jota esim danan persettä ei hierrä, niin satun tietämään suhteellisen monta esimerkkiä siitä, kuinka paljon huonommiksi ovat palvelut menneet hoitopuolella, kun kontrolli pettää ja vain sijoittajien persettä hellitään. Ja tässä ei nyt tosiaankaan puhuta mistään Betty Ford klinikasta, jossa varmaankin palvelu pelaa!

Edelleen peräänkuuluttaisin sitä, että reaalityön arvo korostuisi, ja välistäveto minimoitaisiin. Ketään ei palvele, paitsi sijoittajaa ja hänen hyväveliverkostoaan, se että kaikki kilpailutetaan sijoitusyhtiöiden kautta.

Itse näen siis, että ihan kaikkea ei pitäisi kuitenkaan laittaa markkinavoimien vietäviksi ihan radikaaleimmillaan. On kokonaan eri juttu ulkoistaa palveluita niitä itse fyysisesti tekevälle, kuin asettaa keinotekoisia rajoituksia esim. henkilöstönmääristä ja muusta vastaavasta. Itseasiassa hoitopuolella on todella monia pienyrittäjiä joutunut vaikeuksiin, koska tärkeämmäksi on nähty palveluiden tuottaminen sijoitustoiminnan kautta palveluita tuottaville yrityksille. Tämä on siis liki poikkeuksetta laskenut palvelun tasoa, ja itse fyysisen työn tekevän henkilön mahdollisuuksia parantaa ansiotasoaan jaj etujaan. Ei hyvä!

Hoitopuolella, kun siihen nyt enemmän keskityin, voidaan myös miettiä sitä, että viimeisten vuosien aikana hoitotyö itsessään on kehittynyt sellaiseen suuntaan, jossa joskus jopa merkittäviä osia lääkärin vastuista on siiretty hoitohenkilökunnalle. Palkoissa se ei kuitenkaan ole näkynyt! Mutta eipä tuo haittaa, kun eivät voi mitään vaatiakaan, kun danan ja hallituksen mielestä heillä ei ole oikeutta edes lakkoillakaan omien etujensa puolesta!
 
Miten voit vetää yhtäläisyysmerkkiä jenkkimallin ja tuon välille?

Kykysi vedellä ihan omia johtopäätöksiä asiasta kun asiasta on ihan omaa luokkaansa.

Oletko muuten sitä mieltä, että jos vanhusten hoitopalveluja ei saa kunta jostain syystä hoidettua (vaikka ainoa vanhusten talo palaa), niin ei pidä siltikään mennä ostamaan mistään mitään hoitopalveluja?

Koska jenkkityyliseen, lähes mielivaltaiseen toimintaan, tuollainen ulkoistaminen johtaa, mikäli ei ole oikeasti kunnollista valvontaa.

Kansalaiset, joilla on halu käyttää yksityisen puolen palveluita, olkoon siihen oikeus. Sen sijaan vierastan sitä, että yhteisiä rahoja siirrellään yksityiselle palveluntarjoajalle ja hoidon tarpeellisuutta ja eettisyyttä valvovat tahot saattavat olla hieman liian läheisissä väleissä palvelun tarjoajan kanssa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ulkoistetaan kaikki palvelut, jotta saadaan sijoittajille mahdollisuus vetää välistä palvelun tuottamisesta. Tämä välistäveto tehdään lähinnä palkansaajapuolelle
Tukeeko sairaanhoitopalveluiden yksityisen puolen palkkaus versus julkisen puolen palkkaus muuten tätä teoriaa tällä hetkellä?

Ulkoistettujen palveluiden laatua voidaan mitata ja sitä voidaan käyttää kilpailutuskriteerinä. Minä olisin enemmän huolissani siitä, että kuka mittaa julkisen puolen laatua ja mitä sille voidaan tehdä? (varsinkin kun julkisen puolen työntekijät ovat de facto -eläkeviroissaan)

Kaikkia palveluita ei edellenkään pidä ulkoistaa ja toisiin palveluihin ne sopivat hyvin, toisiin huonosti.

Sanoinko muuten, että olen kansantalouden lisäksi opiskellut myös terveydenhuollon hallintoa? Siellä tällaisia asioita jotkut pohtivat ihan työkseen.
Edelleen peräänkuuluttaisin sitä, että reaalityön arvo korostuisi, ja välistäveto minimoitaisiin.
Kaunis teoria, vähän kuin kommunismikin. Jos tuo onnistuu, niin seuraavaksi voidaan sopia ettei kukaan tee enää rikoksia, niin ei tarvita enää poliiseitakaan ja taas saadaan säästöä.
 

grace

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ
Ja kun vielä ottaa huomioon sen tosiasian, että juurikin nykyisen hallituksen aikana ovat hoitotyöläiset lakisääteisesti tuomittuja ikuiseen orjatyöhön, koska erehtyivät taannoin lakkoilemaan laahavien palkkojensa ja työolosuhteidensa puolesta.

Suojatyövelvoite ei voi tulla hoitohenkilöstölle yllätyksenä. Lakko on kuitenkin parin vuoden takaisista tapahtumista hieman laimea ilmaisu, koska kyseessähän oli uhkaus joukkoirtisanoutumisesta, joka sitten lopulta ei olisikaan oikea joukko irtisanoutuminen.

Ja jota esim danan persettä ei hierrä, niin satun tietämään suhteellisen monta esimerkkiä siitä, kuinka paljon huonommiksi ovat palvelut menneet hoitopuolella, kun kontrolli pettää ja vain sijoittajien persettä hellitään. Ja tässä ei nyt tosiaankaan puhuta mistään Betty Ford klinikasta, jossa varmaankin palvelu pelaa!

Ainakin Tampereella esimerkiksi vanhusten hoito pelaa paremmin yksityisellä sektorilla kuin kunnallisella.

Hoitopuolella, kun siihen nyt enemmän keskityin, voidaan myös miettiä sitä, että viimeisten vuosien aikana hoitotyö itsessään on kehittynyt sellaiseen suuntaan, jossa joskus jopa merkittäviä osia lääkärin vastuista on siiretty hoitohenkilökunnalle. Palkoissa se ei kuitenkaan ole näkynyt! Mutta eipä tuo haittaa, kun eivät voi mitään vaatiakaan, kun danan ja hallituksen mielestä heillä ei ole oikeutta edes lakkoillakaan omien etujensa puolesta!


Miten niin ei ole näkynyt palkoissa
? Tehy ainakin hehkutti totaalisesta "selkävoittoa" viime työtaistelun jälkeen. Onko sen jälkeen (noin kolmessa vuodessa) lääkäreiltä siirtynyt paljonkin tehtäviä muulle hoitohenkilöstölle?

Lakkoilla voi, mutta Tehyn loppuvuodesta 2007 masinoima härdelli oli kaukana perinteisestä lakosta. Ja tietyillä aloilla on suojatyövelvote. Jos tämä närästää niin silloin pitää siirtyä sellaisen sorvin ääreen, jossa voi lakkoilla ilman "pelkoa" suojelutyöstä.
 
Eli Kokoomus haluaisi kaikki palvelut yksityistää, mutta Keskusta vastustaa sitä? Miksi et siis sano, että Keskustalla on heillä edes hitunen tervettä järkeä ja moraalia matkassa mukana, vaan annat kunnian demareille, jotka eivät opposio-puolueena ole asian kanssa ole missään tekemisissä?

Eiköhän tuo yksityitämisen taso ole pitkälti riippuvainen kunnanvaltuustojen kokoonpanosta? Kyseisen vaalikoneen vastauksissa keskustalaiset olivat pitkälti kokkareiden linjoilla, demarit eivät.

Ihmettelen vähän tuota sokeaa ihailuasi Kokoomusta kohtaan. Ihan niinkuin muiden puolueiden jäsenet eivät olisi tarpeeksi fiksuja perustamaan hoivayrityksiä ja sitäkautta työllistämään ihmisiä.

Ei kyse ole muiden puolueiden jäsenten kyvyttömyydestä, vaan enemmänkin siitä, että hoivayrittäjät, kuten muutkin yrittäjät ovat mielellään lähellä puoluetta, jota kautta pääsevät helpoiten isoihin tuloihin.

En myöskään ole nähnyt lakia tai asetusta, jonka perusteella kunnanjohto olisi kokkarivetoinen. Ihmisethän sen päättävät.

Päättävät toki. Ikävä vaan, että tämän egoistisen äänestyskäyttäytymisen kärsijöiksi joutuvat kaikki. Muutokset tapahtuvat viiveellä. Enpä olisi uskonut, että Yhdysvalloissakaan kansalaiset alkavat uskoa joukkovoimaan ja tarttuvat nyrkkibanderolleihin. Mielipidemittauksen mukaan 37% vastaajista kannatti kapitalismia ja jopa 33% sosialismia. Kielii siitä, että siellä ei enää tuo Neuvostoliitolla pelottelu toimi, kuten sen haluttaisiin toimivan.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ulkoistettujen palveluiden laatua voidaan mitata ja sitä voidaan käyttää kilpailutuskriteerinä. Minä olisin enemmän huolissani siitä, että kuka mittaa julkisen puolen laatua ja mitä sille voidaan tehdä? (varsinkin kun julkisen puolen työntekijät ovat de facto -eläkeviroissaan)

Tällaisten väitteiden esittäjän kannattaisi tarkistaa tietonsa oikeellisuus jottei tulisi täysin valheellista tietoa levitettyä.

Jo tällä hetkellä huomattava osa julkisen puolen työntekijöistä on määräaikaisessa työsuhteessa ja määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessa entisestään koska kunnilla ei ole juurikaan aikomusta palkata vakituista henkilökuntaa terveydenhuoltoon ja kasvatustoimeen, vaan erinäisin vippaskonstein kierretään hyvää tapaa ja lakia. Sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla voi työskennellä jopa puolet henkilökunnasta määräaikaisella sopimuksella ja monilla sopimuksia on jatkettu pätkissä jo vuosien tai jopa yli kymmenen vuoden ajan. Kunnat löytävät kyllä porsaanreikiä kiertääkseen sen milloin määräaikainen on vakinaistettava, esim. siten, että työsopimusta ei enää jatketa kun lain hengenmukaisesti määräaikainen työsopimus tulisi vakinaistaa. Henkilö siirtyy siis työttömäksi, osastolle ei palkata uutta työvoimaa tiettyn ajanjakson aikana ja lopulta sinne palkataan uusi työntekijä määräaikaiseen työsuhteeseen ja toisinaan palkattu henkilö voi olla jopa sama jonka työsopimusta ei aiemmin uusittu.

Tällä hetkellä esim. Lappeenrannan kaupunki ei vakinaista käytännössä enää yhtään kasvatustoimessa toimivan koulunkäyntiavustajan tai lähihoitajan tehtävää (virkoja ei enää ole) vaan kaikki ovat määräaikaisella työsopimuksella töissä. Eksoten sairaanhoidonpiirissä tilanne on vielä se, että erikoissairaanhoidon tms. piirissä työskenteleville tehdään vakituisia työsopimuksia tai pitkiä määräaikaisia työsopimuksia. Mutta Eksoten sh:n piirissä tilanne on se, että eläkkeelle jäävän perushoitájan, lähihoitajan tai sairaanhoitajan tilalle ei välttämättä palkata henkilöä muuhun kuin määräaikaiseen työsuhteeseen. Tilanteesta riippuen voidaan toki tehdä poikkeuksia. Tilanne on sama muillakin paikkakunnilla.

vlad.
 

Wristlock

Jäsen
Katainen kertoo asiat oikeilla nimillä

- Kreikka meni vararikkoon, kun kaksi populistista pääpuoluetta lupailivat vuoron perään toisensa suohon eikä kukaan ottanut vastuuta kokonaisuudesta. Tämä vastuuttomuus tuli mieleeni SDP:n toiminnassa, Katainen lataa ja toteaa lopuksi ottavansa itse omalta osaltaan vastuun Kreikka-lainapäätöksestä sen sijaan, että Suomi ajautuisi uuteen lamaan ja Kreikan tielle.

Mulla on tähän toinenkin lainaus Jyrkiltä: "Ei koske Suomea!"

Kuinka kalliiksi muuten mahtoivat yhteiskunnalle tulla tämän kaikkien poliittisten broilerien äidin ja esi-isän ja SiiPen kahvimyynnin kassavastaavana kannuksensa hankkineen Käteisen viime vaalien populistiset "sairaanhoitajalupaukset"?

Jyrki on tässä Kreikka päätöksessä sinänsä syyntakeeton, että nämä tukipäätökset on tehty sellaisessa pöydässä, jossa Jyrki ja muut Suomen edustajat ovat hiljaa ja nyökyttelevät, kun isot pojat kertovat miten homma etenee. Sitten nämä Euroopan-omistajat astelevat maireasti hymyillen median eteen kertomaan kuinka he pelastivat Suomen ja Euroopan. Heh!

Seuraavalle hallitukselle on tulossa eteen sellaiset ajat, että vaaleissa kannattaisi menestyä mahdollisimman huonosti, jotta ei vain joudu hallitusvastuuseen. Ajatus siitä, että seuraava pääministeri tulee olemaan joku broilerikolmikosta Katainen, Kiviniemi, Urpilainen aiheuttaa kyllä melkoista huvittuneisuutta. On siinä virkamiehilllä ja avustajilla työsarkaa edessä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla voi työskennellä jopa puolet henkilökunnasta määräaikaisella sopimuksella ja monilla sopimuksia on jatkettu pätkissä jo vuosien tai jopa yli kymmenen vuoden ajan.
Tällaisten väitteiden esittäjän kannattaisi tarkistaa tietonsa oikeellisuus jottei tulisi täysin valheellista tietoa levitettyä.

Ensinnäkin perusteettomasti ketjutetut määräaikaiset työsopimukset muuttuvat pysyviksi työsuhteiksi automaattisesti:
"Jos perusteltua syytä ei ole, työsuhdetta on pidettävä toistaiseksi voimassa olevana, vaikka työsopimuksessa lukisi, että se on määräaikainen. Lain tarkoitus on estää työnantajia kiertämästä vakinaisiin työsuhteisiin kuuluvaa suojaa."

Toisekseen Suomessa määräaikaisten osuus on 23% eli pysyviä työsuhteita on 77%
lähde TEHY (kappale 4.2):
http://www.wageindicator.org/documents/publicationslist/Hoitajien_palkat.pdf
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei tuo ulkoistamiskeskustelu oikeastaan hallitusta tai eduskuntaa koske, koska palveluiden järjestäminen on kuitenkin sälytetty kuntien hoidettavaksi. Ja kukin kuntahan hoitaa palveluide järjestämisen parhaaksi katsomallaan tavalla joko omana tuotantona, kunnan liikelaitoksena tai yhtiönä tai sitten ulkoistamalla. Järjestämisvastuu on kuitenkin aina kunnan ja palvelut on järjestettävä lain määrittelemällä tavalla. Tätä vastuuta ei mikään ulkoistamisjärjestely poista.

Kunnissa sitten demarit ainakin oman kokemukseni mukaan jossain määrin vastustavat ulkoistamista, mutta sekin on kyllä enemmän populistista elämöintiä kuin mitään oikeaa vastustamista tai asioihin vaikuttamista. Ja olennaisena osana tähän taktiikkaan kuuluu nimenomaan kuntalaisten pelottelu ja asioide vääristely, josta paras esimerkki on yksityistämisestä puhuminen silloinkin kyseessä on ulkoistaminen tai liikelaitostaminen. Kunnallisen liikelaitoksen toiminta kun on selkeästi kunnan omaa toimintaa eikä mitään yksityistämistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös