Niin mutta tarkoitinkin, että ongelmat on kasattu jo pidemmältä aikaväliltä, eikä nykyisestä tilanteesta ole vain yhtä puoluetta syyttäminen. Edes sillä ei olisi väliä olisiko hoitajamitoitusta edes säädetty. Terveysalan kriisi olisi silti lyönyt kasvoille. Tämä kaikki oli tiedossa jo koko 2010 luvulta lähtien ja tästä on koitettu varoitella, mutta kuuroille korville meni.
Kiinnittääkö kukaan oikeasti huomiota siihen enään, että miksi hoitajamitoitus jouduttiin laittamaan lakiin? Hoitajamitoitus on itseasiassa ainoa avaus lakiteknisesti, jolla hoitajien työtä on koitettu helpottaa. Myös Kokoomus oli sen kannalla, että mitoitus pitää saada lakiin kirjattua. Kokoomus tosin ei puhunut desimaaleista niinkuin täällä on todettukin.
Ongelmat ovat pitkän ajan perua, ja syitä on niin sysissä kuin sepissäkin. On totta, että pitkän aikavälin kehityksen tuomat ongelmat, kuten väestön ikääntyminen ja huoltosuhteen muutos ovat olleet kauan tiedossa, ja ovat olleet jo ennen 2010-lukua. Rakenteellisia muutoksia olisi tarvittu jo ajat sitten, ja tarvitaan tietysti edelleenkin, tosin nyt ollaan jo kunnolla suossa.
Ketkä ovat haranneet tässä eniten vastaan? Keskustalle on ollut tärkeintä se, että muutostilanteissa rahan suunta olisi mieluiten maakuntiin kuin maakunnista, ja että sotehimmelien yhteydessä saadaan riittävästi keskustalaisia sotealueita. Rakenteiden revisiointi kestävyyden rakentamisen mielestä on näyttäytynyt Keskustalle toissijaiselta, vaan ei se ole kovin toisin ollut vasemmistopuolueidenkaan kohdalla. Vasemmistolle ovat olleet kynnyskysymyksiä mm., että kunta-alalla mahdollisimman moni saa pitää työpaikkansa mahdollisimman pitkään riippumatta työn laadusta ja määrästä, saavutetuista eduista ei tingitä, ja ettei vaan ulkoistettaisi julkisella puolella mitään, ennen kuin on ihan pakko.
Syyllisten nimeäminen ja itse kunkin syyllisyysasteen määritteleminen eivät tietenkään edesauta mitään. Olen jo ajat sitten menettänyt luottamukseni suomalaisten kykyyn tehdä oikeasti rationaalista ja määrätietoista työtä yhteisen vision eteen niin, ettei edunvalvonta määrittelisi suunnilleen kaikkea. Jonkin saatanallisen kriisin kuten sota-ajan yhteydessä se saattaa vielä jotenkin onnistua, mutta toivottavasti tätä ei tarvitse testata käytännössä.