Tässä nyt mouhotessa porukalta unohtuu se, että tällä sossuilulla on rakennettu maamme nousu Albanian tasolta sinne maailman terävimpään kärkeen.
Suomen valtit ovat koululaitos, meritokraattinen yhteiskunta sekä vakaa yhteiskuntarauha.
Suomella ei ole Norjan luonnonvaroja, ei Ruotsin vanhaa rahaa eikä Sveitsin pankkilaitosta. Osaamisen kautta Suomen menestys on rakennettu ja tämä tulee tulevaisuudessa vain korostumaan.
Valitettavasti maailmanlaajuisen laskusuhdanteen sekä ennen kaikkea erittäin epäsuotuisan väestöpyramidin ansiosta Suomessa pitää rationalisoida yhteiskuntaa sekä tehdä jonkin näköisiä rakennemuutoksia.
Se millä keinoin näitä toteutetaan onkin sitten toinen asia. Heikompiosaisten etuuksien karsiminen ei todennäköisesti tuota juurikaan todellisia nettosäästöjä, koska kuten vaikka lastensuojelusta huomataan, ennaltaehkäisevä työ maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin ja yhteiskunnan kannalta ongelmallisimmat tapaukset on kuitenkin pakko hoitaa ja tässä vaiheessa se on todella kallista, puhuttiin sitten sairaseläkkeelle jäävistä tai ladtensuojelun asiakkaista.
Ensisijaisen tärkeää Suomelle on saattaa Sote-uudistus maaliin, jotta meillä ei ole A) kahta julkista järjestelmää samaan, yhteiskunnalle todella kalliiseen, työhön B) kuntien puuhastelijoilla valtaa päättää satojen miljoonien (kokonaisuudessaan miljardien) käytöstä.
Ylipäätään kuntauudistus olisi järkevin tapa edetä (vielä siten että täysin järjetön viiden vuoden perusteettomasti ketjuuntuva työturva poistuisi) mutta koska Kepu nousee valtaan, on kunnollista remonttia tähän turha odottaa seuraavan vaalikauden aikana.
Sen jälkeen tulee miettiä mitä tehdään työttömyysturvan kanssa. Miten kaiken työn tekeminen tehdään kannattavammaksi? Ja näin saadaan työvoiman kysyntä ja tarjonta paremmin kohtaamaan.
Näkisin että perustulo voisi olla tässä se avain onneen, jolla jokainen viikon tai muutaman päivän mittainen keikkakin kannattaisi tehdä. Toki pitkällä tähtäimellä myös byrokratiaa karsiintuisi, mutta tämäkin lienee niitä uudistuksia jossa on aivan turha toivoa tehokasta toteutusta.
Lisäksi olennaisimpia asioita on myös eläkejärjestelmän uudistus. Suuret pandaikäluokat, jotka eivät vaivautuneet lisääntymään riittävästi, varastavat nyt nuorempien ikäluokkien rahat.
Aina puhutaan suurista palkkojen sivukuluista, näistä pyöreästi 4/5 on eläkemaksuja. Tänä vuonna pääsemme maksuprosentissa jo 25%:n maagisen rajan yli. Me maksamme 25% palkastamme eläkemaksuja suurten ikäluokkien eläkkeiden maksuun, omia eläkkeitämme varten joita emme välttämättä koskaan saa. Tämän nerokkaan systeemin ansiosta suuret ikäluokat selvisivät alimmillaan viiden pinnan eläkemaksuilla ja vielä ahneet kelmit junailivat itselleen superkertymiä ja aikaisia eläkeikiä. Tämä kaikki vaikka väestöpyramidin vinouma on ollut tiedossa jo kymmeniä vuosia.