Tuli näemmä epähuomiossa poistettua viesti. Eli siis.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288782669877.html?pos=ksk-trm-uutk-ospu
Kiurun mukaan uusi laki toisi päiväkoteihin seuraavan vuosikymmenen aikana yli 5000 uutta työpaikkaa.
Jos laskee yhden työntekijän henkilöstökuluiksi 2 200€/kk, niin tuolla määrällä lisälasku veronmaksajille olisi 132 miljoonaa euroa vuodessa.
Anteeksi, jos kommentoin väärin perustein. En suostu avaamaan keltaista linkkiä, joten kiitos että kopioit osan siitä.
Työskentelen päiväkodissa. Päiväkodit pystyvät toimimaan tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti nykyisillä voimasuhteilla. Paljon tehokkaammaksikin (ja mielestäni kasvamisen kannalta mielekkäämmäksi) hommaa voitaisiin tehdä "sisäisellä kulttuurivallankumouksella" jonka tekisimme me itse, työntekijät. Tässä oma ohjelmani nopeasti hahmoteltuna.
Tunnustetaan, että varhaiskasvatus (vihaan tuota sanaa joka on oikeasti ammattijargonia jolla halutaan luoda etäisyyttä asiakkaisiin ja muihin maallikoihin) on tärkeä osa oppimispolkua, yhteiskunnan tasa-arvoisuutta jne...
Me, kunnallisen päivähoidon viimekätiset tuottajat, alkaisimme keskittymään olennaiseen. Työ tapahtuu lasten luona. Käännämme selkämme tietokoneelle, turhille palavereille ja - koulutuksille. Emme käytä työaikaamme jonninjoutaviin virkistäytymisiin yms. Jos työaika ei kohdistu VÄLITTÖMÄSTI lasten hyvinvointiin, pitäisi aina esittää kysymys; tarvitseeko sitä tehdä? Tähän epämääräiseen julistukseen sisällytän käytännön esimerkkejä; joulujuhlat valmisteluineen, vanhemmille tuotettava teksti- ja kuvatiedostosisältö sekä demokratiaan ja tasapuolisuuteen pyrkivä johtajuus joka "osallistaa" meitä ajankäyttöön mikä on lapsiryhmistä pois. Esimerkkejä löytyisi lisää. Tiedän, että noissa on mahdollista joustaa, kokeiltu on.)
Ammattiryhmät ja työajat: OAJ ajaa voimakkaasti "varhaiskasvatuksen" (tähän liittyy myös päivähoito-termin alasajopyrkimykset) henkilökunnan koulutustasokorotusta (Lastentarhanopettajatutkinnon muuttamista kandista maisteriksi) sekä tavanomaisen tiimirakenteen (1 x LTO, 2x x LH) muuttamista päinvastaiseksi. Vaikka palkkatasoissa onkin vain vähäinen ero, viikkotyöajoissa ero kertautuu. Eli lastenhoitajan palkkaan käytetty euro kohdistuu huomattavasti enemmän lapsiryhmässä läsnäolevaan aikuiseen kuin opettajaeuro. Jatkumo on edelleen niin, että ryhmäavustaja (ei lakisääteinen ja kasvatusvastuuton henkilö = ei voi olla yksin lasten kanssa) on työajastaan eniten lapsiryhmässä. Missään tapauksessa opettajien lisäämiseen ei ole a. olemassa olevaa, koulutettua henkilöstöresurssia ja b. toiminnalista valmiutta nykyisten työaikojen puitteissa sekä c. nykyisellä (demari)henkilöstöllä riittäviä sopeutumistaitoja (viimeinen kirjoittajan mutuarvio).
Niin, ne työajat: nyt meillä on suorastaan typerä työaika: 7h 39 min (vai oliko se 41 min, anyway). Työajanlyhennykset hoidetaan pääosin niin, että ne keskitetään kahteen aamuvuoropäivän iltaan. Tämä on osittain toimivuuskysymys, joskin eiköhän siinäkin suurin motiivi ole työntekijälle kivast järjestyvät pitkät vapaaillat. Jos jostain, yhteiskunnan mystisestä Otto-automaatista löytyy Afrikantähti-rahaa vk-henkilöstöön käytettäväksi, ehdotan sen jakamista seuraavasti: pidennetään lastenhoitajien ja ryhmäavustajien työaika 40 viikkotyötuntiin. Maksetaan heille nykyisen tuntiansion mukaan enemmän palkkaa. Tämä kohdistuisi SUORAAN lapsiryhmässä lasnäoleviin aikuisiin. Joku varmaan osaa laskea sen kustannusvaikutuksetkin.
Itse työtä ohjaavista arvoista: heitetään se demarius romukoppaan. Kaikille lapsille ei tarvitse järjestää samaa sisältöä ja kaikkia lapsia ole ole viisasta kohdella samalla muotilla. Minun käsitykseni tasa-arvosta on se, että jokaiselle lapselle luodaan mahdollisimman hyvä henkilökohtainen ratkaisupankki ja yksilökohtaiset tavoitteet ovat tärkeämpiä kuin ryhmän tavoitteet. Tämä kyllä vaatii enemmän ajatustyötä, mikä on sääntökirjauskovaisille demarinaisille vaikeaa.
Yhteiskunnalle esitän toivomuslistan: Tukekaa tämänkaltaista kulttuurivallankumousta. Antakaa vapauksia tehdä kunnallisesta päiväkodista yksityisesti ajatteleva, itsenäisen yksikkö. Silloin yksityisiin päiväkoteihin (joiden tehokkuus perustuu asiakasvalintaan ja edellä toivomaani työkulttuuriin) kohdistuvalle laadunetsinnälle olisi vähemmän tarvetta. Tästä seuraisi, ettei kunnallisten päiväkotien seinät pullistelisi suhteettoman paljon "kalliisti" kasvatettavista lapsista. Eli alle kolmevuotiasta ja erityisen tuen tarpeisista (joita yksityiset siis hylkivät). Jos jotain lisähenkilöstöä on varaa palkata, kohdistettaakoon se erityisen tuen tarpeisiin lapsiin ja ryhmiin joissa näitä on (käytännössä tosin kaikissa on) eniten.
Tehkää jokainen meidän työtä ohjaava päätös siitä näkökulmasta, että se lisäisi mahdollisuuttamme olla lapsiryhmässä läsnä.
Tällä, yksinkertaisella ohjelmalla syntyisi parempi julkinen päivähoito. Nykyinenkin on vähintään ok, kuten asiakastyytyväisyystutkimukset järjestelmällisesti osoittavat.
yst.terv. Jatkoajan nimimerkki Sanainen arkku, päivähoitaja
ps: SDP:tä vastaan minulla ei ole mitään. Päinvastoin; toivon sen, ja muiden yleispuolueiden vahvistuvan yhden asian liikkeiden kustannuksella.
Demarius tasa-arvonäkemyksenä sekä yhteisön näkeminen yksilöä arvokkaampana lähtökohtana taas on vaarallista ja syrjäyttävää (lue. naissukupuolta suosivaa) pitkällä aikavälillä.