Tämähän on taivahan tosi: julkinen sektori ei osaa kilpailuttaa ulkoistuksiaan. Asian taustallahan on kuitenkin se ideologinen uskomus, että kilpailuttaminen ja ulkoistaminen ovat itsessään autuaaksitekeviä. Eivätkä ne vain satu tässä reaalimaailmassa sitä olemaan. Eivät vain piru ole. Eli voisiko esimerkiksi tällä saralla saada hieman vähemmän ideologisesti motivoitunutta ajattelua ja enemmän reaalimaailman kokemuksista oppinutta toimintaa? Ylipäänsä kyllästyttää suuresti se käsitys, että "sosialismi" on syynä jokaiseen nykymaailman ongelmaan, kun on sangen selvää, että pääomamarkkinoiden liberalisointi on se johtava muutostekijä, mikä on toimintatapoihin vaikuttanut viimeisinä vuosikymmeninä. Onko niin absoluuttisen mahdotonta myöntää, että aina markkinat eivät toimi täydellisesti tai edes rakentavasti?
Et ilmeisesti lukenut lainkaan postejani. On totta, että asiat eivät ole mustavalkoisia. Nykyiseen katastrofiin jouduttiin nimenomaan suurelta osin sen takia, että investointipankkiirit saivat elää kuin siat pellossa, vailla sääntelyä.
Hongkong on maailman taloudellisen vapauden indeksin mukaan lähimpänä yhteiskuntaa, jossa vallitsee "vapaa markkinatalous". Siitä huolimatta Hongkongin asuntokupla on paisunut yhdeksi maailman suurimmista. Aivan samalla tavalla, kuin enemmän säädellyissä talouksissa.
Ei ole kysymys mistään "ideologiasta", jossa "uusliberalistit" haluavat kyykyttää köyhiä, vaan siitä että rahat ovat loppu ja sossuilua jatketaan pelkällä velkarahalla ja poskettomalla ryöstöverotuksella, joka tappaa kaiken tuottavan toiminnan ja ajaa teollisuuden maanpakoon.
Kun Suomen kansantalous ajetaan tällä politiikalla karille, IMF ja Troikka tekevät sitten tarvittavat "uudistukset".
Sen jälkeen joutilas nuori huume/kaljaveikko ei enää asu Jakomäen tai Koivukylän neukkukuutiossaan mäyräkoiria huolettomasti kotiin kannellen, vaan roskalaatikossa. Tai jos hyvä tuuri käy, jossain kolhoosiparakissa teollisuusalueella.
Sosiaalipolitiikan järkeistys olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten. Kustannukset ja tulonsiirrot ovat lähteneet täysin lapasesta. Ja vaikka olenkin ehkä kirjoitellut hieman hyökkäävään sävyyn tulonsiirtojen jatkuvasta kasvusta, olen kuitenkin aina ollut sitä mieltä, että Pohjoismainen hyysäysyhteiskunta on ollut hyvä järjestelmä. Erityisesti yleisen turvallisuuden kannalta.
Siis niin kauan, kun siihen oli varaa... ja niin kauan, kun sitä ei vedetty täysin "överiksi". Tuen väärinkäyttäjien haaliminen ympäri maailmaa ei ole kovin hyvä bisnesidea, eikä se ole toiminut Ruotsissakaan.
Olisi ollut paljon parempi tehdä järkeistykset itse, kun siihen oli vielä mahdollisuus. Tässä tilanteessa alkaa olla aika samantekevää. Suomen tulevaisuudenkuva on huolestuttava.
Suomessa kaikenlainen puhe tulonsiirtojen kohtuullistamisesta tai massiviseksi paisutetun julkisen sektorin järkeistämisestä tulkitaan "uusliberalistiseksi".
Tulette huomaamaan, että julkisen sektorin viranhaltijoiden ja tulonsiirroilla elävien ongelmat alkavat täsmälleen sillä hetkellä, kuin Suomen AAA-luokitusta lasketaan. Siihen ei mene enää kauaa. Hallitus pelaa vain aikaa... koska ainoana tavoitteena on vallassa pysyminen.