Sosiaalinen media ilmiönä

  • 16 869
  • 79
Alan kääntyä samalle kannalle. Kylmästi sanottuna voisi tietenkin puhua kaikkien puukko- ja juo saavillinen pakkasnestettä-haasteiden kohdalla darwinistisesta luonnonvalinnasta, mutta kyse on kuitenkin lapsista, joita kait olisi suojeltava muiden vaarojen lisäksi myös itseltään, niin siksi haippaisin koko paskan kieltämistä. Jos joku vaikuttaja, tai firma on perustanut ansaintalogiikkansa TökTökiin, niin se on sitten vaan voi voi ja yrittäjän riski. Mutta vaikka TikTok kiellettäisiin, niin ei siihen nyt kauheasti aikaa menisi, ennen kuin joku vastaava palvelu on pystyssä. Nettiä ja somea sen myötä tuskin voidaan kieltää.
Tai edes se, että someen k-18 ja joku keino, jolla sen noudattaminen pystyttäisiin varmentamaan eli tunnistautuminen vaikka pankkitunnuksilla, kun tiliä luodaan. Mutta eihän tuollaista voi olla tulossa, kun varmaan reilusti yli puolella maailman aikuisista ei edes ole pankkitunnuksia.
 

Tiktokissa kehotetaan seksuaaliseen häirintään kouluissa Saksassa. Suomessa taas levisi joku puukko kouluun mukaan haaste. Ei kyllä häviäisi länsimaat mitään, jos tuo paska suljettaisiin kokonaan.


Nuo vaikuttaisivat olevan urbaania legendaa. Ainakin jos on HS:n juttuun uskomista.

 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Mä en ymmärrä nykysomessa tätä toistuvaa sanojen sensuroimista. Kaikki alkoi korona-aikana, kun porukka (silloin pelkät foliohatut) käyttivät erilaisia "k*rona", "k-piikki", "r0kote"-sanoja. Näiden mukaan somealustojen algoritmit blockasivat tiettyjä sanoja käyttäviä postauksia, jolloin ne saavat vähemmän yleisöä.

Nyt homma on laajentunut. Ihan jo luotettavatkin mediat (Yle) tai suurten puolueiden kansanedustajat (terapeutti-Ville) viljelevät samaa omissa somekanavissa. Aiheet eivät ole edes sieltä polarisoivammasta päästä, kun sanoja kuten "seksi" tai "porno" pitää sensuroida muotoon "s3ksi" ja "p0rno". Jotenkin vielä hullunkurisinta hommaa on se, että terapeutti-Ville paasaa jatkuvasti sosiaalisen median turmiollisuudesta ja miten somejätit tappavat ihmisten mielenterveyden, mutta sitten samaan aikaan siellä pitää noudattaa kiertoilmauksia, että omalle viestille saa (ainakin urbaanin legendan mukaan) suurimman yleisön.

Jotenkin koomista, että paikassa nimeltä Instagram, jonka sisällöstä valtaosa on erilaisia stringipyllyjä tai muita seksuaalissävytteistä materiaalia, siinä samassa paikassa ei saisi kuitenkaan sitten sanoa sanaa seksi. Tai että algoritmit eivät oppisi tunnistamaan sanaa "s3ksi" seksiksi. Menisiköhän läpi, jos joku sanoisi niitä bikinikuvia kannattaisi sensuroida pilkkihaalareilla suuremman yleisön saamiseksi? No sehän on tietysti täysin eri asia.

Tähän samaan sarjaan menee myös erilaiset X-sanat, joita viljellään. N- ja R-sanat ymmärrän vielä joten kuten, mutta mites sitten L-sana (läski) tai tuorein tapaus I-valtio (Israel)? Tämäkö on keskustelun tulevaisuus?

Mutta ei tuo kaikki edellä mainittu ole vain foliohattuilua, vaan kyllä somejätit sensuroivat ja poistavat aika pienestä tiettyjä postauksia. Sotahistorian ystävänä seuraan monia toisen maailmansodan aiheisia FB- ja IG-sivuja, ja näissä hakaristit kaikissa muodoissa tuovat hirveästi ongelmia, koska pahat natsit. Ymmärrän natseja symppaavien tai uusnatsismipäivitysten poiston, mutta jos meillä on valokuva Suomen armeijan lentokoneesta ennen toista maailmansotaa sen aikaisella Suomen ilmavoimien hakaristitunnuksella varustettuna, niin miksi algoritmit poistavat senkin? Pitäisikö jatkossa myös Z-kirjaimet poistaa kaikkialta, koska nehän saman logiikan mukaan ihannoivat Putinin sotaretkiä?

Samoin sota-aiheisissa postauksissa ongelmia tuo muuan viiksekäs diktaattori eli alan piireissä "kielletty henkilö", josta ei voi laittaa mitään kuvaa tai mainita tämän nimeä, koska pahimmillaan koko someyhteisö suljetaan Facebookin toimesta. Tässä yhteydessä Facebook osaa muuten tulkita nimikirjaimet "AH" oikein, eli sitäkään ei kannata käyttää kiertoilmaisuna. Ihan kuin Adolf Hitlerin mainitseminen kaikissa asiayhteyksissä tekisi heti natsiaatteen kannattajan. Meno alkaa olla kuin Tylypahkassa....
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Some luo myös erilaisia keinoja helpottaa ajattelua, kun tulee erilaisia muoti-ilmaisuja. Ei tarvitse käyttää aikaa siihen ajatteluun, kun muutenkin kiireellä selaa somen keskusteluja. Tämä ärsyttää tällaista, joka koittaa keskustella ajan kanssa.

Naistenryhmässä kysellään ongelmista miehen kanssa, niin vastauksissa alkaa olla enemmän ja enemmän narsismi-syytöstä. Tuo vie jo pohjaa siltä, kun haluaa vakavasti keskustella oikeasta narsismista. Aika surullistakin näin.

Saman aiheen yhteydessä oli hyvin sanottu, että nepsy-haasteitakin on helppo alkaa kommentoida muoti-ilmiöksi. Surullista tämäkin, kun neuroepätyypillisiä osataan hoitopuolella tulkita ja tutkia paremmin. Tämä toki kulkee hieman käsi kädessä myös koronan tuoman reagoinnin kanssa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös