Onko tästä jotain tukittua olemassa? vai mutua? Oma kokemukseni on juurikin päinvastainen. Tappelut ovat lisääntyneet tasaisesti kaljanmyynnin sallimisen ja järjestäytyneiden faniryhmien tultua mukaan kuvioihin. Toki katson suppeasta
Hakametsän näkövinkkelistä, mutta kuitenkin 30 vuoden periodilla.
Aika paljon olen aiheeseen perehtynyt. Empiiristä havaintoaineistoakin on aikapaljon tässä ehtinyt kertyä. TPS:n menestyminen 90-luvulla oli varmasti yksi vääristävä tekiä omassa havaintoaineistossa, mutta jokaisessa Hifk:ta tai Jokereita vastaan olleessa ottelussa oli käytännössä joku kähy pystyssä. Osa vielä sellaisia, jossa oli useita kymmeniä molemmilla puolilla. Myöskin vierasreisuilla yksittäiset sankarit pääsivät paremmin toteuttamaan itseään, kun ryhmäkuria ei ollut.
Tossa on hesarin juttua vähän lyhennettynä:
HS - Urheilu - 10.4.1995 - kirjoitti:Katsojien tappelut yllättivät SM-liigan toimitusjohtaja harkitsee jatkotoimia
Jääkiekkoilun SM-liigan viides loppuottelu Jokereiden ja TPS:n välillä kuumensi tunteita sen verran, että Helsingin jäähallin ulkopuolella tapeltiin tosissaan. Yksi ihminen sai päähänsä rautaputkesta, toista hakattiin jääkiekkomailalla.
Nujakoita oli myös hallin sisäpuolella. Järjestyspäällikkö Aulis Mäkisen mukaan tiloista poistettiin "alle kymmenen ihmistä".
Helkovaaran mukaan viides loppuottelu loi puitteet tavallisuudesta poikkeaville tapahtumille. "Ratkaiseva ottelu nosti tunteita, ja lauantaisin alkoholinkäyttö on selvästi yleisempää. Tapahtumat täytyy selvittää ja tehdä niiden perusteella suunnitelmia tulevaisuutta varten."
Tällä kaudella vakavampia järjestyshäiriöitä on tapahtunut Helsingin lisäksi ainakin Porissa, jossa katsoja joutui sairaalahoitoon...
Jäähallin järjestyspäällikön Aulis Mäkisen mukaan lauantai ei kuitenkaan poikennut selvästi muista jääkiekko-otteluista. "Joka ottelussa joudumme poistamaan hallista muutamia katsojia."
Mäkinen muistelee, että viime kausi päättyi samalla tavalla: katsoja hakattiin kunnolla parkkialueella.
Jäähallissa oli lauantaina 70 järjestysmiestä, tavallisesti tullaan toimeen noin 50:llä. "Poliiseja oli myös näkyvästi paikalla", Mäkinen sanoo.
Mäkisen mukaan nykyään järjestyshäiriöitä tapahtuu kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten. "Yleisö on nyt hyvin hallittavissa."