Näitä jakolinjoja löytyy ihan loputtomasti: esim eri kaupunki (toiminut hyvin Englannissa ja vaikkapa hollannissa). Jos tässä halutaan aivan ääriesimerkkiä hakea, niin miten olisi Serbia. Bosnian sodan aikaan pahamaineisin joukko oli erään jalkapallojoukkueen faniryhmän ympärille syntynyt ryhmä (olisiko nimeen liittynyt Tiikerit, johtajana Arkan? tai jotain sinnepäin)...mutta kuten kirjoitit Jokeri-osioon, tuossahan on takana tämä Espanja-Katalonia vastakkainasettelu. Ultras-kulttuuri ei juurikaan muuta kyseisten osapuolten vihantunnetta toisiaan kohtaan, vaan se on ollut ja tulee olemaankin vahva myös jalkapallokenttien ulkopuolella.
Niin kuin edellä on sanottu yksittäisten ihmisten organisoimattoman vihanpidon vertaaminen organisoitujen ryhmien vihan pitoon ei ole mielekästä. Äkkiä ajatelleen faneilla, paidan väristä riippumatta, pitäisi olla paljon enemmän yhteistä kuin keskimäärin muilla. Jos päällimmäisenä kiinnostuksen kohteena on kiekko, niin yhteiselo jopa samassa katsomon osassa pitäisi olla suorastaan helppoa ja jopa molempia osapuolia kiehtovaa.
Täällä viitattiin laattojen värin aiheuttamiin murheisiin. Siitä taitaa minullakin olla henkilökohtaista kokemusta, ei tosin Hämeenlinnasta. Muistan kyllä vahvan tunnetilan ja pienet rähinät/vastakkainasettelut lisäsivät yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Ei siinä isoja kipinöitä tarvittu, että tilanne lähti käsistä...
Jotenkin tuntuu, että tietyt teinit haluavat kokea tätä tunnetilaa ja haluavat siksi eristäytyä omaksi ryhmäksi. Tietyssä mielessä ymmärrän heitä, mutta toisaalta he tuskin ymmärtävät mihin olevat hakeutumassa. Asioiden lähteminen käsistä tältä pohjalta on vain ajan kysymys. Sen jälkeen kun asiat ovat lähteneet käsistä tarpeeksi huolella, niin saatetaan päästä vielä seuraavalle tasolle. Esim. Englannissa mellakoiden jäljet johtivat aivan yllättävään suuntaan. Taustalta "ohjaajina" löytyi pohjasakan sijaan yhteiskunnan eliittiä, jopa korkeita valtion virkamiehiä, jotka "pätivät" tätä kautta.