Miten kokemustesi pohjalta vastaisit seuraavaan kysymykseen: vaikuttaako teillä siellä sivistyneistöpiireissä ihmisen asemaan sosiaalisessa hierarkiassa mitenkään se, onko hänellä varaa reissailla ulkomailla vai ei? Vai tunnetko edes sellaisia ihmisiä, joilla ei ole siihen varaa?
Kysymyksesi ei tietenkään ole lainkaan johdatteleva, mutta olen toki otettu siitä, että lasket minun kuuluvan sivistyneistöön. Mielenkiintoisinta on kuitenkin se, että pidät sivistystä jonkinlaisena sosiaalisena pelinä, jonka tarkoitus on snobbailla omassa sosiaalisessa ryhmässä. En sano, etteikö tällaisia ryhmiä olisi olemassa, mutta henkilökohtaisesti en pidä kilpailua matkustaneisuudesta tai tiedoista sivistyksenä sen enempää kuin kilpailua lompakon paksuudesta tai peniksen pituudesta.
Mitä tulee kysymyksiisi vastaamiseen: en ole huomannut matkustaneisuuden omissa piireissäni vaikuttavan henkilön asemaan. Kuten sanoin, enemmän vaikuttaa se, onko mitään sanottavaa aiheeseen vai ei. En tunne henkilökohtaisesti sellaisia ihmisiä, joilla ei olisi lainkaan varaa matkustella, enkä tiedä, miten se liittyy käymäämme keskusteluun. Tunnen kyllä sellaisia ihmisiä, joilla ei ole kiinnostusta matkustella ulkomaille. Vm. eivät pääsääntöisesti ole erityisen sivistyneitä, vaikka mukavia muuten olisivatkin.
@KwutsNI :
Hivenen liikaa takerrutaan tuohon matkustaminen avartaa-teesiini. Seison toki sanojeni takana, mutta ehkä olisi syytä lisätä, ettei yletön matkustaminenkaan mikään tae sivistyksestä ole. Tähän pätee sama asia kuin muihinkin sivistyksen "mittareihin", ei se mikään pakollinen osa-alue ole.
Se oli ihan hyvä lähtökohta keskustelulle, tai ainakin keskustelun säikeelle. Usein vähän provokatiivisella heitolla saa keskustelupalstalla enemmän aikaa kuin kaikki näkökohdat huomioon ottavalla kirjoituksella. On kuitenkin totta sekin, että nykypäivänä sivistyneet ihmiset usein myös matkustavat, ihan jo sen takia, että ovat kiinnostuneita muista maista. Tulevaisuudessa voi tilanne matkustamisen suhteen olla erilainen, mutta ei kiinnostuksen osalta.