Sijoitusvinkkejä?

  • 1 086 199
  • 6 080

retro

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Itseasiassa riskipreemiot ovat historiallisestikin edulliset eikä kalliit. Tämä unohtuu monesti kun katsotaan markkinan nousua, ei osakkeiden hinnoittelu voi olla sama jos jenkkien velkakirjasta saa negatiivista tai 3% tuottoa.

Kysymykseen ajallisesta hajauttamisesta varsinkin esimerkkikysymyksessä sanoisin, että nuo 4000€ kannattaa heittää pörssiin saman tien ja sijoittaa jatkossa 400€ kuukaudessa lisää. Tuon alkupanoksen jälkeen kannattaa ilman muuta toivoa lisälaskua, koska aloituspanos on niin pieni suhteessa kuukausittaiseen summaan. Jos olisi saanut perinnöksi miljoonan ja sijoittaisi sen nyt pörssiin, pystyen samalla säästämään 400€/kk ei olisi mielekästä toivoa laskua.
 
Nyt kuitenkin näyttää, että ollaan vahvalla nousujaksolla. Sisäpiiri on voimakkaasti ostanut viime päivinä ennätyssuuren laskun jälkeen, kun koko viimeinen kuukausi on ollut pelkkää synkkää uutista täynnä. Ennemmin kysyisin nyt, että kuinka huonoa uutista voi vielä tulla eteen, että päästäisiin edes parin viikon takaisiin pohjiin? Mielestäni nyt on jo tullut kaikki synkimmät ennusteet ulos. En nyt mitään pitkää nousua ennusta, vaan ennemminkin tällaista maltillista max +-3% päivämuutoksia. Paniikki on joka tapauksessa ohi.

Pidän kyllä todennäköisempänä, ettei tuonne aivan pohjiin enää palata ja maailmantalous lähtee voimakkaaseen nousuun q3:lla palaten alkuvuoden tasolle vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla. Tätä skenaariota taidetaan markkinoilla nyt hinnoitella.
Hyviä pointteja, ja ymmärrän kyllä täysin senkin näkökulman, että nyt oltaisiin palattu takaisin nousu-uralle, vaikken itse samaa mieltä olekkaan. Ja kuten sanoin, niin historia sen sitten näyttää, mikä oli lopullinen tulema näissä meidän arvailuissa (koska niitähän nämä ainakin omalta kohdalta on). Ja siitä olen samaa mieltä, että suurin paniikki on nyt ohi enkä nyt usko että näitä -10% päiviä enää tulee, koska ne on aika harvinaisia ylipäätään markkinoilla.

Vaikka historia ei ole tae tulevasta, niin silti sinne itse nojaan ja olen edelleen sitä mieltä, että tämä meneillään oleva nousu on sucker rallya. Kauppalehdessä oli hyvä esimerkki tästä, uutinen on valitettavasti tilaajille mutta linkkaan sen kuitenkin tähän alle. IT-kuplan puhkeamisen jälkeen näitä nousumarkkinoita oli neljä, ennen kuin lopullinen pohja saavutettiin;
  • 16 %, 18.10.–11.12.2000
  • 24 %, 4.4.–22.5.2001
  • 41 %, 21.9.2001–17.4.2002 WTC-terrori-iskun jälkeen
  • 24 %, 8.10.–2.12.2002

Finanssikriisiin liittyvässä laskussa oli kolme vastaavaa lyhyehköä nousujaksoa. Historiallisesti katsottuna kahdella kolmesta laskumarkkinasta on ollut vähintään yksi yli 10% epäonnistunut nousuyritys ja tämä laskelma perustuu investopedian mukaan yli sadan vuoden aineistoon. Sikäli tämä tilanne ei ole verrannollinen noihin edellä mainittuihin kriiseihin, mutta kuten @El Gordo yllä mainitsi, tämä tilanne tuo esiin noita piileviä heikkouksia, kuten täällä aikaisemmin kirjoittamani Airbnb esimerkki.

En muista mistä luin, mutta joku talousviisas vertasi tilannetta Hiroshimaan. Atomipommin räjähdettyä, autetaan eloonjääneeitä ja kerätään ruumiit. Laskeuman jälkeen tarkastellaan todelliset vahingot, välittömät ja välilliset, ja ruvetaan toimenpiteisiin. Ne välilliset saattaa olla aika paljon suuremmat, kuin mitä markkinat on tähän mennessä hinnoitellut.
 

huhheijaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En muista mistä luin, mutta joku talousviisas vertasi tilannetta Hiroshimaan. Atomipommin räjähdettyä, autetaan eloonjääneeitä ja kerätään ruumiit. Laskeuman jälkeen tarkastellaan todelliset vahingot, välittömät ja välilliset, ja ruvetaan toimenpiteisiin. Ne välilliset saattaa olla aika paljon suuremmat, kuin mitä markkinat on tähän mennessä hinnoitellut.
Pitää tosin huomioida, että toimenpiteisiin on jo ryhdytty. Keskuspankit on ampuneet sillä singolla ihan kaikkea. Markkinat kollektiivina eivät ole niin tyhmiä, että eivät tietäisi tällaisen johtavan tyhjiössä konkurssiaaltoon ja stimuluksen kanssakin isoihin ongelmiin ja konkursseihin. Suurin syy miksi lamaan ajautumista ei pidetä varmana on se, että kaikki tietävät, että lamaan ajauduttaisiin ilman toimia, mikä on aika historiallista. Keskuspankit pääsevät kokeilemaan laman ennaltaehkäisyä. Lisäksi finanssikriisi oli vasta eli jossain määrin siellä on päästy harjoittelemaan stimuluksen antamista. Lisäksi pankit ovat vähän paremmassa jamassa nyt, joten niistäkin saattaa olla jopa vähän apua eikä pelkkää harmia, ehkä. Nyt kun sanon näin, niin pari europankkia Espanjassa ja Italiassa vetää kyykkyyn ja pulkkamäki on valmis.

Sitä on vaikea tietää toimiiko keskuspankkien toimet ja kuinka hyvin. Kysyntää ei saa ylös mitenkään ennen kuin korona on jossain määrin saatu haltuun. Kuitenkin jo se, että toimiin on ryhdytty ja toimet ovat aika rajuja on markkinoiden mielestä hyvä asia. Tiedä sitten minkälaista syväkyykkyä oltaisiin otettu ilman keskuspankkien nopeita ja rajuja toimia. Vaikea myöskään tietää kuinka pelokkaita kuluttajat kriisin jälkeen ovat kuluttamaan. Monelle pari kk neljän seinän sisällä ja varmaan menohaluja olisi. Varsinkin, kun ravintolassa ja baarissa käyntiä pidetään kriisin jälkeen ihan varmasti sankarillisena tekona.

Väittäisin, että ainakin alkuun tautihuipun selättäminen jenkeissä tulee olemaan merkittävä asia, kun sinne joskus päästään. Siihen asti markkinoiden suunta todennäköisesti arvaamaton. Toki mahdollinen toinen aalto olisi myös aika katastrofi, jos laumasuojaa ei saavuteta tai immuniteetti on liian lyhytaikainen tai virus mutatoituu.

Itse en tiedä pohjia, enkä niitä yritä arvailla. Nykyisilläkin hinnoilla saa ihan hyvällä tuotto-odotuksella vähävelkaisia laatuyhtiöitä. Jos taas pandemia yltyy niin pahaksi, että nämäkin menevät nurin, niin systeemi on romahtanut, eikä sillä rahallakaan mitään olisi tehnyt. Ostan säännöllisesti laskeviin kursseihin ja nyt olen katsellut kurssien nousua tekemättä mitään, vaikka itsekin vähän epäilin, että keventäminen olisi tuskin tyhmä ratkaisu ollut. Ei vaan kuulu strategiaan, kun tarkoitus olisi kuitenkin saada osakepainoa kasvatettua ja käteistä vielä toistaiseksi riittää.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuli nelinkertaistettua alkuviikosta menevä seuraava etf-kuukausisäästämisen erä. Voisi kyllä vaikka kymmenkertaistaakin. Äh.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuli nelinkertaistettua alkuviikosta menevä seuraava etf-kuukausisäästämisen erä. Voisi kyllä vaikka kymmenkertaistaakin. Äh.
Hyvä muistutus, voi hieman lisätä noihin omiinkin.

Nordnetin Smart-rahasto ei ole nyt aivan lunastanut odotuksia ":D". Noh, jatketaan nyt tässä vuoden parin päivät sitäkin, varsinkaan tällä hetkellä ei kannata lopettaa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Olen seuraillut aktiivisesti sijoittajien ja tavan kansalaisten näkemyksiä tulevaisuudesta. Mielestäni vaikuttaa siltä, että yleinen mentaliteetti on aika pessimistinen. Tuntuu olevan jonkinlainen konsensus, että uusi alamäki alkaa "hetkenä minä hyvänsä".

Näin voi tietysti olla, mutta toisaalta olisi aika erikoista, jos yleisesti tiedossa olevat riskiskenaariot eivät välittyisi pörssikursseihin. Ei ole mitenkään salaista tietoa, että USA on vaarassa joutua ison kriisin partaalle ja että Italiassa ja Espanjassa tauti niittää tuhoa. Käytännössä nämä faktat paljastuivat jo viikkoja sitten, ja viime aikoina onkin lähinnä pohdittu sitä, miltä voisi näyttää talouselämä kesän korvilla tai syksyllä. Sitä "tietoa" hinnoitellaan nyt.

On aivan mahdollista, että kurssit eivät enää valahda pohjiin. Taloudelliset toimet ovat mittavat, eikä yhteiskuntia voida pitää poikkeustilassa loputtomiin. Mikäli mitään uutta negatiivista ei tule ilmi, uskon ainakin itse, että kurssit menevät suht tasaisella uralla tulevat viikot. Varsinainen nousu alkaa sitten kun alkaa, eikä sitä todennäköisesti tule kovinkaan moni haistelemaan.

Oma suunnitelmani onkin ostaa vaiheittain niitä yrityksiä, joiden tiedän selviävän tästä kriisistä varmuudella ja joiden perusliiketoiminta on vakaata. Voi olla, että häviän lyhyellä aikavälillä, mikäli kurssit kääntyvät laskuun. Hajauttamalla ostoja riskit kuitenkin pienenevät. Nyt saa aikamoisilla ale-hinnoilla monia hyviä osakkeita, joiden pitkän aikavälin ennusteet ovat positiivisia.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
On kyllä mielenkiintoinen tilanne, varsinkin jenkeissä. Hurjimmat ekonomistien arvioit ennustelevat tämän pohjattoman QE:n ja koronakriisin yhdistelmän johtavan jopa hyperinflaatioon USA:ssa. Tämä yhdistettynä viimeaikaiseen lisääntyneeseen aseiden hamstraamiseen, niin Xenu yksin tietää mitä kaikkea kesä tuokaan vielä tullessaan.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onkos täällä muuten palstatovereita, joilla on Seligsonin rahastoissa sijoituksia?
Täällä yksi. Ollut muutamassa passiivisessa rahastossa jatkuva säästö päällä jo tyyliin vuodesta 2007. Seligsonilla oleva salkku on itse asiassa vielä tukevasti plussalla, vaikka on sekin ottanut isosti osumaa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kaikki konkarit tulee varmaan heti haukkumaan aasiksi, mutta olen vähän tuumaillut kuitenkin, että miten fiksua tuossa OP:n jenkkirahastossa on rahojaan tällä hetkellä pitää ja miten fiksua siihen on sijoittaa. Todella huolestuttavia uutisia sieltä ainakin tulee päivittäin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kaikki konkarit tulee varmaan heti haukkumaan aasiksi, mutta olen vähän tuumaillut kuitenkin, että miten fiksua tuossa OP:n jenkkirahastossa on rahojaan tällä hetkellä pitää ja miten fiksua siihen on sijoittaa. Todella huolestuttavia uutisia sieltä ainakin tulee päivittäin.
Ei tuon takia aasiksi haukuta, mutta tullaan kysymään että missä päin maailmaa ei olisi huolestuttavia uutisia, että sinne voisi sijoitukset siirtää? Suomessa on lähes 300 000 lomautettua, joten vaikka Jenkin 6 miljoonaa on hirveä luku ja 20 kertaa enemmän niin siellä on populaa 60-70 kertaa enemmän ja dynaamisempi talous. Vahva myyntisuositus kuitenkin 5 viikkoa tästä taaksepäin.
 

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Voiskohan senkin hinta romahtaa jos elektroniikkateollisuuden kysyntä hiipuu, mutta kultakaivokset tuottaa materiaalia entiseen malliin?
Minä pidän kullan hintaa aikalailla spekulatiivisena eli mielestäni kulutuksen ja tuotannon lisääntymistä ei tarvitse hinnassa ottaa juurikaan huomioon, vaan sijoittajan tehtävänä on lähinnä tunnistaa onko nyt menossa bear vai bull markkina.
 

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura
Seuraava ongelma. Välityspalkkiot laskutettiin tililtä ilmeisesti vasta päivää myöhemmin. Tätä en tietenkään hoksannut ja nyt tilin saldo näyttää -9e. Pitääkö sinne nyt laittaa lisää rahaa, jotta saldo menee plussalle? Alkaako tuosta tulemaan jotain korkoa, että tili miinuksella?
 

huhheijaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Seuraava ongelma. Välityspalkkiot laskutettiin tililtä ilmeisesti vasta päivää myöhemmin. Tätä en tietenkään hoksannut ja nyt tilin saldo näyttää -9e. Pitääkö sinne nyt laittaa lisää rahaa, jotta saldo menee plussalle? Alkaako tuosta tulemaan jotain korkoa, että tili miinuksella?
Kyllä ja kyllä. Näin ainakin lähtökohtaisesti. Periaatteessa rippuu palveluntarjoajasta, mutta olettaisin kaikkien perivän korkoa.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Pharoksessa tällä hetkellä uinumassa kohtuullinen sijoitus. En ole vilkaissut, onko pakkasella, saa siellä nousta ihan rauhassa takaisin. Joskus olen ottanut TOP25 Global Brandsistä jopa 30-40% voitot parissa vuodessa. Fiksuja indeksirahastoja Seligsonilta löytyy. Kannattaiskohan nyt laittaa rahaa Pharmaceuticalsiin, kun joku kohta keksiin koronalääkkeet ja rokotteet? Toki joku hai voi sijoittaa suoraan ko. yhtiöihin, mutta se vaatii jo paljon tietoa. Hajautus ja siis rahastot sopii tällaiselle harrastelijalle.

Itsellä jonkin verran kiinni tuossa Pharmassa, ja se tosiaan porskuttaa tällä hetkellä ihan hyvin.

Millään ei tässä kyllä malttaisi odotella, mutta taitaa kuitenkin olla vielä viisainta. Vähän on tullut jo satsattua pandemian alun jälkeen, mutta kertaalleen tosiaan vasta.
 

gälläger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs
Aikamoiset on markkinat tällä hetkellä.

Mulla ois ennakkoperintöä sijoitettavissa n. 25k tällä hetkellä. Vanhemmat edelleen siis elossa, eikä näitä rahoja meikäläiselle voi siirtää ilman verokarhun puraisua (Max 4999€/kolmen vuoden välein). Ajatteltiin kuitenkin sijoittaa nämä rahat nyt uudestaan vallitsevassa taloustilanteessa. Tällä hetkellä ovat lepäilleet jossain safety korkorahastossa supisuomalaiseen tapaan.

Ongelmahan on ymmärtääkseni se, että tämä pitää edelleen tehdä vanhempieni nimissä? Tällöin simppelein vaihtoehto olisi laittaa nää rahat pankin indeksirahastoihin (Aasia, Amerikka, Suomi), sillä en haluaisi osakemarkkinoilla temmeltää vanhempieni verkkopankissa. Yhtenä vaihtoehtona mietitty myös nordnet tiliä, josta voisin sitten hoidella "heidän raha-asioitaan". Tässäkin mietityttää mitä tilille käy siinä vaiheessa kun aika jättää vanhemmistani..

Sijoitusvinkkejä otetaan siis enemmän kuin mielellään vastaan ja kiinnostaisi myös tietää, miten olette itse toimineet vastaavassa tilanteessa?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Yhtenä vaihtoehtona mietitty myös nordnet tiliä, josta voisin sitten hoidella "heidän raha-asioitaan". Tässäkin mietityttää mitä tilille käy siinä vaiheessa kun aika jättää vanhemmistani..

Sijoitusvinkkejä otetaan siis enemmän kuin mielellään vastaan ja kiinnostaisi myös tietää, miten olette itse toimineet vastaavassa tilanteessa?
Minulla on lapsilla omat tilit Nordnetissä ja niitä voi tosi kätevästi hoitaa käyttöoikeudella. Sitä suositan että sijoitat arvoa kasvattavaan eli ACC rahastoon. Siinä ensinnäkin voittaa verotuksessa ja toisekseen ei tarvi osinkojen veronmaksulla osapuolia rasittaa (joskin taitavat varsin automaattisesti mennä).

Kun vanhemmat kuolee, niin perintöverot pitää tietenkin maksaa, mutta muutoin hommassa ei ihmeitä pitäisi olla. Vaihtotoki toki olisi että muutaman vuoden välein ulosmittaisit sieltä sen 5K. Täältä muistan lukeneeni, että kuolinpesän ei tarvi edes arvonnoususta maksaa veroa.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Seuraava ongelma. Välityspalkkiot laskutettiin tililtä ilmeisesti vasta päivää myöhemmin. Tätä en tietenkään hoksannut ja nyt tilin saldo näyttää -9e. Pitääkö sinne nyt laittaa lisää rahaa, jotta saldo menee plussalle? Alkaako tuosta tulemaan jotain korkoa, että tili miinuksella?
Muutaman euron kärsii kyllä pitää Nordnetissä tilin saldoa miinuksella ennen kuin korko alkaa juosta. Tuosta tuskin vielä lähtee korkoa kertymään. Itselläkin on ollut Nordnetissä dollaritili reilun kympin miinuksella jo varmaan kolme kuukautta, mutta korkoa ei ole siitä mennyt senttiäkään.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Osaako joku sanoa miksi mun Nordnetin ETF-kuukausisäästämisen toimeksiannot näkyvät peruutetuissa/hylätyissä ja näihin varattu raha on palautettu tilille? Muilla vastaavaa? Vai liittyykö vaan siihen, että 5. päivä oli sunnuntai ja tänään menee kuitenkin vielä läpi?
 

Linjatuomari

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Osaako joku sanoa miksi mun Nordnetin ETF-kuukausisäästämisen toimeksiannot näkyvät peruutetuissa/hylätyissä ja näihin varattu raha on palautettu tilille? Muilla vastaavaa? Vai liittyykö vaan siihen, että 5. päivä oli sunnuntai ja tänään menee kuitenkin vielä läpi?

Samalla lailla näkyy täälläkin. Syytä en osaa sanoa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Osaako joku sanoa miksi mun Nordnetin ETF-kuukausisäästämisen toimeksiannot näkyvät peruutetuissa/hylätyissä ja näihin varattu raha on palautettu tilille? Muilla vastaavaa? Vai liittyykö vaan siihen, että 5. päivä oli sunnuntai ja tänään menee kuitenkin vielä läpi?
Varmaan kohta tulee joku "Pahoittelemme! Teknisestä virheestä johtuen...."

Näitä on tullut viime aikoina kyllä luvattoman paljon juurikin Nordnetillä asiasta kuin asiasta. Mistä lie syystä johtuen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tämä on varsin todennäköisesti vainoharha-osastoa, mutta jotenkin tuntuu että ETF:t pompsahtaa aina noina merkitsemispäivinä normaalitasoa ylemmäksi. Teoriassa tämä olisi mahdollista joko niin, että a) noiden merkintöjen lukumäärä olisi aidosti niin korkea että se vaikuttaisi markkinaan. Tämä taas edellyttäisi että sama 5. päivä olisi merkitsemispäivä muuallakin kuin Nordnetissä tai b) myyntilaidalla olevat sijoittajat osaisivat hyväksikäyttää tuota tietoa, niin että hintaa nostettaisiin kun tiedossa on, että nyt ostopuolelle tulee actionia. Tätä vaihtoehtoa en näe kovin realistisena ja se edellyttäisi vaihtoehdon a toteutumista.

Niin että tulkaa nyt sanomaan, että älä nyt ole ihan hassu, korkki kiinni ja mitä näitä on.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös