Sijoitusvinkkejä?

  • 1 174 557
  • 6 383

Linjatuomari

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Vielä on yksi lisäkymys tuohon aikaisempaan. Nyt jos tosiaan Nordnetillä on noin kovat välityspalkkiot osakkeissa, niin voinko pitää rahastoni Nordnetissä ja tehdä esim. Nordeaan salkun jossa sijoitan vain suoriin osakkeisiin? Nordnetissä on rahastoissa kiinni jo senverran rahaa, että sen haluaisin pitää ennallaan. Onko siis sallittua omistaa kaksi osakesalkkua eri firmoissa?

Arvo-osuustilejä voit kyllä omistaa useammankin eri puljuissa.

Osakesäästötilejä taas vain yhden.

Ja Nordnetillä tosiaan tuo välityspalkkio on 9€/kauppa, mikäli et ole edelliskuussa maksanut välityspalkkioita. Eli ihan pikkuostoja ei kannata tehdä.
 

Hanhi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, AS Roma
Mielellään kuulisin kokeneemmilta vinkkejä/ideoita. Alkusaldo sijoittamiselle n. 4000e ja lisäksi mahdollisuus kuukausittaiseen sijoittamiseen n.300-400e/kk. Tarkoitus siis ostaa suoria osakkeita. Kuinka moneen yhtiöön rahat kannattais jakaa?

ETF-rahastoista täällä onkin jo puhuttu ja itse olen samoilla linjoilla. Mitä tulee tuohon alkupääomaan, niin pitäisin sen vielä toistaiseksi sukan varressa. Pörssien pohjat on edessä vasta 6-12kk päässä, niin säästyy ylimääräiseltä harmitukselta.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Pörssien pohjat on edessä vasta 6-12kk päässä, niin säästyy ylimääräiseltä harmitukselta.

Tämä on aivan arpomista tällä hetkellä, eikä totuutta tiedä sen enempää ammattilainen kuin harrastelija. Itse suosittelen pienen pesämunan laittamaan nyt lähipäivien/viikkojen laskun pohjalle, kun ei ole mitään tietoa tulevaisuuden käyristä.
 

Numero13

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
ETF-rahastoista täällä onkin jo puhuttu ja itse olen samoilla linjoilla. Mitä tulee tuohon alkupääomaan, niin pitäisin sen vielä toistaiseksi sukan varressa. Pörssien pohjat on edessä vasta 6-12kk päässä, niin säästyy ylimääräiseltä harmitukselta.
Teet varmaan useita miljoonia euroja voittoa tulevan vuoden aikana, kerta tiedät missä pohja tulee vastaan? Mikäli et, en kertoisi näin varmana "tietoja" internetissä. Kukaan, edes sinä, ei tiedä missä ja koska se pohja tulee vastaan. Vai tuliko jo, melkoisessa nosteessa tuntuu useampi markkina olevan.

Jos faktoissa pysytään, nimenomaan kerralla koko pääoman sijoittamalla on historian valossa päässyt keskimäärin parempaan tulokseen kuin ajallisesti hajauttamalla. Toki historia ei ole tae tulevasta, se on hyvä muistaa.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Uskoisin kyllä aikaisemman veikkauksen olevan todennäköisempi, kuin uusien huippujen 6-12 kk sisällä. Tosin tämä taitaa olla poikkeuksellinen tilanne verrattuna aikaisempiin kriiseihin lähimenneisyydessä. Kuitenkin vaikea nähdä, etteikö tämä jättäisi jälkeä talouteen.
 

Johnnie

Jäsen
Yllä olevaan keskusteluun liittyen: olen tainnut tässäkin ketjussa joskus aiemmin jakaa (muualta lainattua) viisautta "Time in the market beats timing the market". Itse en ole nähnyt tarpeelliseksi lähteä tuosta poikkeamaan ainakaan niin kauan, kun en omaa oraakkelin kykyjä. Eli jatkuvasti laitetaan jotain, nousut ja laskut. Meni 6 kk sitten ja menee 6 kk päästäkin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Uskoisin kyllä aikaisemman veikkauksen olevan todennäköisempi, kuin uusien huippujen 6-12 kk sisällä. Tosin tämä taitaa olla poikkeuksellinen tilanne verrattuna aikaisempiin kriiseihin lähimenneisyydessä. Kuitenkin vaikea nähdä, etteikö tämä jättäisi jälkeä talouteen.
Tarkennan sen verran, että 6-12kk voidaan mennä X verran alas tai X verran ylös ja todennäköisyys on sama.
 

Numero66

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Kärpät
Jos miettii sitä infoa mikä markkinoilla on nyt käytettävissä, eli monet bisnekset ottaa hittiä kovasti ainakin Q1 ja Q2 aikana sekä epävarmuutta siitä onko tämä tartunta ohi jo Q3 aikaan, niin mitä pitäisi tapahtua, että markkinat olisi pohjilla vasta 6-12kk päästä? Nythän markkinat on hinnoitelleet nykyiset pohjat tuon tiedon varassa.

Olettaisin, että jos pohjat on vasta 6-12kk päästä, ollaan sellaisessa kusessa kansan ja kansainvälisen talouden kannalta, että huh huh. Silloin tämä korona saa sellaiset mittasuhteet mitä nyt ei edes osata/haluta ymmärtää ja hinnoitella markkinoille.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Hanhi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, AS Roma
Teet varmaan useita miljoonia euroja voittoa tulevan vuoden aikana, kerta tiedät missä pohja tulee vastaan? Mikäli et, en kertoisi näin varmana "tietoja" internetissä.

Miten käteisellä tehdään voittoa? En myöskään ole kertomassa varmoja tietoja, vaan annoin vain oman arvioni asiaan. Minulle on myös yksi ja sama, mitä muut haluaa tehdä. Itse en tee luultavasti yhtään mitään ennen loppuvuotta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tarkennan sen verran, että 6-12kk voidaan mennä X verran alas tai X verran ylös ja todennäköisyys on sama.

Kun osakemarkkinoista puhutaan, on x verran ylös meneminen selvästi x verran alas menemistä todennäköisempää.

E/ Helsingin pörssin 117 vuoteen mahtuu 78 vuotta jolloin pörssi noussut ja 39 vuotta jolloin laskenut. Käsin laskin nopeasti niin voi olla +/- 2 heittoa.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itse kun teen arvioita tai oletuksia omista sijoituksistani, niin perustelen ne jollain tavalla itselleni ja voin niistä ihan avoimesti keskustella. Usein olen väärässä ja on monta asiaa, mitä en ole osannut ottaa huomioon, joten keskustelu avartaa näkemyksiä ja ehkä auttaa tekemään oikeita ratkaisuja sijoittamisessa. Haluaisin kysyä sinulta, että millä tavalla sinä perustelet sen asian itsellesi, että tämä on vain hetkellinen romahdus ja maailmantalous on entisellään pikaisesti?

Ehkäpä tuo oletusarvo noista taantumien kestosta johtuu joillakin siitä, että kun on elänyt 90-luvun lama-ajan, seurannut 1997 Aasian talouskriisin, siitä johtuneen 1998 Venäjän kriisin, 2000- luvun alun IT-kuplan poksahduksen, 2008 finanssikriisin, Kreikan ja Irlannin velkakriisin 2010, niin siitä on tullut varmasti jonkinlainen kokemus, että kriisit yleensä ruokkii jotain toista kriisiä ja niistä usein maailmantalous ajautuu pitempikestoiseen taantumaan tai lamaan. Ainakin itsellä on sellainen ns. junnumainen höntyily jäänyt pois sijoittamisesta ja pyrkii kokemuksien kautta katsomaan vähän isompia linjoja, niin näen tässä useitakin uhkakuvia uuteen taantumaan, jopa lamaan.

Tässä on muuten sellainen mielenkiintoinen juttu, että nuoremmat sijoittajaharrastajakollegat, jotka on tullut markkinoille tämän 10 vuoden kasvukauden aikana ja eivät ole eläneet lama-aikoja, omaa aivan erilaisen näkökulman asioihin kuin allekirjoittanut. Sanotaanko näin, että huomattavasti optimistisempi suhtautuminen talouden ja pörssikurssien nousuun alleviivaa heidän näkemyksiään, ja monet vaaran merkit jätetään noteeraamatta. Aika sen sitten näyttää, että onko omasta katsantokannasta ajanut aika ohi vai tuleeko nuoremmille vielä markkinatalouden kepistä sormille.

Nyt kuitenkin näyttää, että ollaan vahvalla nousujaksolla. Sisäpiiri on voimakkaasti ostanut viime päivinä ennätyssuuren laskun jälkeen, kun koko viimeinen kuukausi on ollut pelkkää synkkää uutista täynnä. Ennemmin kysyisin nyt, että kuinka huonoa uutista voi vielä tulla eteen, että päästäisiin edes parin viikon takaisiin pohjiin? Mielestäni nyt on jo tullut kaikki synkimmät ennusteet ulos. En nyt mitään pitkää nousua ennusta, vaan ennemminkin tällaista maltillista max +-3% päivämuutoksia. Paniikki on joka tapauksessa ohi.

Pidän kyllä todennäköisempänä, ettei tuonne aivan pohjiin enää palata ja maailmantalous lähtee voimakkaaseen nousuun q3:lla palaten alkuvuoden tasolle vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla. Tätä skenaariota taidetaan markkinoilla nyt hinnoitella.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Tässähän se on sijoittamisen hienopuoli tälläisissä muuten niin vakavissa inhimillistä kärsimystä aiheuttavissa kriiseissä, että tulevaa voi ennakoida ja ennustaa monilla ei periaatteilla. Nimimerkki Heimopäällikön esittämissä aikaisemmin tapahtuneessa talouskriisissä markkinoiden pohjat eivät ikinä ole tulleet näin nopeasti ensimmäisen suuren rytinän jälkeen.

Itse olen jo tehnyt hankintoja, mutta odotan edelleen laskusuunnan jatkumista. S&P500:n päivän MACD antoi jo ostosignaalia viimeviikolla kuten stadin yleisindeksin vastaava indikaattorikin. Aikaisempiin kriiseihin viitaten uskon kuitenkin koronan todellisten taloudellisten vaikutusten tulevan esille vasta myöhemmin. Markkinat toki ovat hinnoitelleet kriisiä jo, mutta rajun laskun jälkeen tulee aina pomppu ylöspäin ja jokainen päivä ei voi olla raju pakkaspäivä. Nyt tilanne vaikuttaa tasautuneen tapahtuneen rajun pudotuksen jälkeen, mutta aikaisemmin tästä tasautumisesta on lähtenyt loivempi alamäki uusia pohjia kohden.

Mielenkiintoinen hetki tulee, jos ja kun markkinat testaavat aikaisempia pohjia. Olisi erittäin poikkeuksellista, jos markkinat eivät tekisi tällä kertaa samaa. Pelkokerrointa on niin paljon edelleen, etten pitäisi ollenkaan mahdottomana, että myyjät taas ottaisivat markkinat otteeseena. Markkinoilla on kuitenkin tapana ylireakoida nousun ja laskun ruokkiessa itseään. Vielä ei ole mielestäni ollut sitä capitulaatio henkeä, jota aikaisempien kriisien kohdalla oli havaittavissa pohjien ollessa lähellä. Toki omaa mielipidettä eroavissa kannoissa on myös ollut erittäin järkeviä perusteluita.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nyt kuitenkin näyttää, että ollaan vahvalla nousujaksolla. Sisäpiiri on voimakkaasti ostanut viime päivinä ennätyssuuren laskun jälkeen, kun koko viimeinen kuukausi on ollut pelkkää synkkää uutista täynnä. Ennemmin kysyisin nyt, että kuinka huonoa uutista voi vielä tulla eteen, että päästäisiin edes parin viikon takaisiin pohjiin? Mielestäni nyt on jo tullut kaikki synkimmät ennusteet ulos. En nyt mitään pitkää nousua ennusta, vaan ennemminkin tällaista maltillista max +-3% päivämuutoksia. Paniikki on joka tapauksessa ohi.

Pidän kyllä todennäköisempänä, ettei tuonne aivan pohjiin enää palata ja maailmantalous lähtee voimakkaaseen nousuun q3:lla palaten alkuvuoden tasolle vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla. Tätä skenaariota taidetaan markkinoilla nyt hinnoitella.

Oletettavasti vientiteollisuus tulee osittain kyykkäämään vielä pahasti ja tulosvaroituksia todennäköisesti tulee vielä jonkin verran. Sitä en tietenkään osaa sanoa kuinka paljon tuo tulee näkymään arvoissa mutta nyt isolla osalla yhtiöissä alkaa olemaan keinovalikoimista 1/3 käytetty (lomautus 90vrk, lomautus toistaiseksi ja irtisanomiset). Esimerkkinä itse työskentelen isossa pörssiyhtiössä ja pelkästään tällä viikolla kauppoja on peruttu tai siirretty noin 20 miljoonan arvosta enkä usko edes tuohon jäävän vaan loppuvuosi on enempi ja vähempi hiljenevää.

Kuinka paljon tuommoiset asiat sitten vaikuttaa arvostukseen niin sitä en osaa sanoa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Sid

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Tuohon sisäpiirin ostamiseen liittyen heillä varmasti on käsitystä, että tälläisessä tilanteessa kannattaa ostaa ja varsinkin ajallisesti hajautettuna, mutta rohkeasti. Ja varmasti ainakin sosiaalinen paine ajaa heitä ostamaan myymisen sijaan. Myyminen tässä tilanteessa antaisi melkoisen huonon signaalin oman yrityksen tilanteesta.
 

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Tähän väliin kaipaisin ns persaukiselle vähän neuvoa. Tilanne se että tulot melko pienet mutta suht balanssissa menoihin. Ajatus olisi alkaa laittaa pikkusummaa säästöön joka kuukausi, siitä ei ole harmia ollut koskaan. Onko oikeasti mitään väliä mihin sen silloin laittaa sivuun, kunhan ei tilillä makuuta. Mitään aikomusta tällä hetkellä ei ole tehdä mitään pikavoittoja koska näillä sijoitusvaroilla se nyt vaan ei ole realismia vaan tarkoitus on saada jotain laitettua sivuun per kk. Tähtäin jossain hamassa tulevaisuudessa = 10- 15 vuotta. Indeksirahasto/ etf, onko oikeasti mitään väliä?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tähän väliin kaipaisin ns persaukiselle vähän neuvoa. Tilanne se että tulot melko pienet mutta suht balanssissa menoihin. Ajatus olisi alkaa laittaa pikkusummaa säästöön joka kuukausi, siitä ei ole harmia ollut koskaan. Onko oikeasti mitään väliä mihin sen silloin laittaa sivuun, kunhan ei tilillä makuuta. Mitään aikomusta tällä hetkellä ei ole tehdä mitään pikavoittoja koska näillä sijoitusvaroilla se nyt vaan ei ole realismia vaan tarkoitus on saada jotain laitettua sivuun per kk. Tähtäin jossain hamassa tulevaisuudessa = 10- 15 vuotta. Indeksirahasto/ etf, onko oikeasti mitään väliä?
Sellainen rahasto/rahastot, joissa pienet kulut ja hyvä hajautus. Erityisesti kaupankäyntikuluja ei kannata olla kuukausisäästämisessä. Olisi aika mälsää maksaa 7 euroa joka kuukausi säästämisestä.

Jokin nordnetin etf-kuukausisäästämisen ohjelman world etf-rahasto on paras ja helpoin vaihtoehto. Näissä taisi halvimmassa olla kulut 0,18 % vuodessa, eli todella vähän. Nordnetin suomi indeksirahasti on täysin kuluton ja hyvä vaihtoehto, mutta olisi hyvä hajauttaa sijoitukset myös maantieteellisesti, mikä hoituu noissa world-rahastoissa.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tähän väliin kaipaisin ns persaukiselle vähän neuvoa. Tilanne se että tulot melko pienet mutta suht balanssissa menoihin. Ajatus olisi alkaa laittaa pikkusummaa säästöön joka kuukausi, siitä ei ole harmia ollut koskaan. Onko oikeasti mitään väliä mihin sen silloin laittaa sivuun, kunhan ei tilillä makuuta. Mitään aikomusta tällä hetkellä ei ole tehdä mitään pikavoittoja koska näillä sijoitusvaroilla se nyt vaan ei ole realismia vaan tarkoitus on saada jotain laitettua sivuun per kk. Tähtäin jossain hamassa tulevaisuudessa = 10- 15 vuotta. Indeksirahasto/ etf, onko oikeasti mitään väliä?

Kaikille sijoittajille, mutta erityisesti pienillä summilla sijoittaville, kulut kannattaa minimoida.

Nordnetistä ETFiä kuukausisäästöllä (joka kuun 5.päivä). Tuossa kk-säästössä säästää sen 7-15eur ostopalkkion joka kerta.
Toinen vaihtoehto on ostella Superrahastoja, joissa ei ole kuluja (paitsi muissa Pohjoismaissa valuutanvaihto)

ETFistä voi saada ehkä hieman parempia tuottoja, mutta jos on tosiaan ihan pikkusummista kyse, niin tässä vaiheessa sijoittamisen pääpaino lienee rahan kerryttämisessä sivuun. Toisekseen kaikkia ETFiä ei voi pikkusummilla ostaa, kun taas Supereita saa minimissään 15 eurolla. Aloittaisin Supereilla ja sitten esim vuoden päästä tuota ETF worldiä rinnalle.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos miettii sitä infoa mikä markkinoilla on nyt käytettävissä, eli monet bisnekset ottaa hittiä kovasti ainakin Q1 ja Q2 aikana sekä epävarmuutta siitä onko tämä tartunta ohi jo Q3 aikaan, niin mitä pitäisi tapahtua, että markkinat olisi pohjilla vasta 6-12kk päästä? Nythän markkinat on hinnoitelleet nykyiset pohjat tuon tiedon varassa.

Olettaisin, että jos pohjat on vasta 6-12kk päästä, ollaan sellaisessa kusessa kansan ja kansainvälisen talouden kannalta, että huh huh. Silloin tämä korona saa sellaiset mittasuhteet mitä nyt ei edes osata/haluta ymmärtää ja hinnoitella markkinoille.

No siis kusessahan me ollaan. Vaikka koronarajoituksia päästäisiin parin kuukauden päästä purkamaan, niin varsinkaan riskiryhmiin kuuluvat eivät säntää turuille ja toreille kuluttamaan entiseen malliin niin kauan kuin on pienikin uhka, että virus (heille hyvinkin mahdollisesti tappava) johon ei ole rokotetta vaanii edelleen tuolla ulkona. Työikäisistä moni taas on yt-neuvotteluissa tai saanut jopa potkut, joten sielläkin hankintoja siirretään, matkoja ei mietitä jne.

Moni tapahtuma peruuntuu kesälläkin, moni yritys on laittanut lapun luukulle jne.

Lisäksi on piileviä heikkouksia ympäri maailmaa, jotka korona voi paljastaa ja tuottaa sitä kautta ikäviä yllätyksiä, jotka vaikuttaa sitten Suomeenkin vaikka täällä ei vastaavaa heikkoutta ole. Miten nyt vaikka Espanjan ja Italian taloudet ja pankkisektori lopulta kestää tämän rysäyksen ym.

Markkinoiden sanotaan hinnoittelevan jopa 6 kk etukäteen, mutta kyllä se noihin lähimpiin kuukausiin vahvasti painottuu. Johtuen tietysti siitä, että ne asiat tiedetään varmemmin. Nyt on aika minimaalinen mahdollisuus, että 6 kk päästä talous kasvaa rytisten ja koronahuolet on pois pyyhkäisty. Vähän sellaista skenaariota se markkina kuitenkin tällä erää hinnoittelee. Ja miksei hinnoittelisi - onhan se mahdollisuus, vaikka epätodennäköinen, ja osakemarkkinoilla lievä optimismi on yleensä hyvästä.

Sitten kun jossain vaiheessa käy selväksi, että pahempaa on luvassa kesällä ja syksyllä, tulee kiire kotiuttaa voitot osakekurssien pompusta.

Eli markkinat eivät ole niin tehokkaita hinnoittelemaan "kaukana" näkyviä uhkia kursseihin, koska pörssissä pelaillaan myös lyhyellä aikajänteellä ja sijoittajat ovat ahneita.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nyt kuitenkin näyttää, että ollaan vahvalla nousujaksolla. Sisäpiiri on voimakkaasti ostanut viime päivinä ennätyssuuren laskun jälkeen, kun koko viimeinen kuukausi on ollut pelkkää synkkää uutista täynnä. Ennemmin kysyisin nyt, että kuinka huonoa uutista voi vielä tulla eteen, että päästäisiin edes parin viikon takaisiin pohjiin? Mielestäni nyt on jo tullut kaikki synkimmät ennusteet ulos. En nyt mitään pitkää nousua ennusta, vaan ennemminkin tällaista maltillista max +-3% päivämuutoksia. Paniikki on joka tapauksessa ohi.

Pidän kyllä todennäköisempänä, ettei tuonne aivan pohjiin enää palata ja maailmantalous lähtee voimakkaaseen nousuun q3:lla palaten alkuvuoden tasolle vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla. Tätä skenaariota taidetaan markkinoilla nyt hinnoitella.

Vaikka kuinka huonoa. Koronakaranteenin pidentyminen. Massatyöttömyys. Odottamattomat ja vaikeasti hoidettavat seurannaisvaikutukset. Jonkin sortin finanssikriisin esim. seurauksena.

En julista mitään maailmanloppua, vaan sanon vain että markkina on tosiaan hinnoitellut niin kuin sanoitkin normaaliille kasvukäyrälle paluun jo syksyllä, mutta nyt tilanne on sellainen että voi käydä hyvin helposti (ainakin vähän) huonommin, ja jonkinlainen mahdollisuus on oikein pahallekin kriisille.

En uskaltaisi lyödä vetoa, että tämän kriisin pohjat on jo nähty. En ainakaan kovin isosti.
 

Hanhi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, AS Roma
En julista mitään maailmanloppua, vaan sanon vain että markkina on tosiaan hinnoitellut niin kuin sanoitkin normaaliille kasvukäyrälle paluun jo syksyllä, mutta nyt tilanne on sellainen että voi käydä hyvin helposti (ainakin vähän) huonommin, ja jonkinlainen mahdollisuus on oikein pahallekin kriisille.

Vielä kun soppaan lisätään kuumentunut jenkkimarkkina, mikä on porskuttanut ties kuinka kauan ylöspäin. Ilman Koronaakin on ollut nähtävissä, että jossain vaiheessa tullaan kyllä alaspäin jonkin verran. Periaatteessa firmoillahan menee ihan ok, mutta pörssi hinnoitellut ne yli jo muutaman vuoden.
 

retro

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Itseasiassa riskipreemiot ovat historiallisestikin edulliset eikä kalliit. Tämä unohtuu monesti kun katsotaan markkinan nousua, ei osakkeiden hinnoittelu voi olla sama jos jenkkien velkakirjasta saa negatiivista tai 3% tuottoa.

Kysymykseen ajallisesta hajauttamisesta varsinkin esimerkkikysymyksessä sanoisin, että nuo 4000€ kannattaa heittää pörssiin saman tien ja sijoittaa jatkossa 400€ kuukaudessa lisää. Tuon alkupanoksen jälkeen kannattaa ilman muuta toivoa lisälaskua, koska aloituspanos on niin pieni suhteessa kuukausittaiseen summaan. Jos olisi saanut perinnöksi miljoonan ja sijoittaisi sen nyt pörssiin, pystyen samalla säästämään 400€/kk ei olisi mielekästä toivoa laskua.
 
Nyt kuitenkin näyttää, että ollaan vahvalla nousujaksolla. Sisäpiiri on voimakkaasti ostanut viime päivinä ennätyssuuren laskun jälkeen, kun koko viimeinen kuukausi on ollut pelkkää synkkää uutista täynnä. Ennemmin kysyisin nyt, että kuinka huonoa uutista voi vielä tulla eteen, että päästäisiin edes parin viikon takaisiin pohjiin? Mielestäni nyt on jo tullut kaikki synkimmät ennusteet ulos. En nyt mitään pitkää nousua ennusta, vaan ennemminkin tällaista maltillista max +-3% päivämuutoksia. Paniikki on joka tapauksessa ohi.

Pidän kyllä todennäköisempänä, ettei tuonne aivan pohjiin enää palata ja maailmantalous lähtee voimakkaaseen nousuun q3:lla palaten alkuvuoden tasolle vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla. Tätä skenaariota taidetaan markkinoilla nyt hinnoitella.
Hyviä pointteja, ja ymmärrän kyllä täysin senkin näkökulman, että nyt oltaisiin palattu takaisin nousu-uralle, vaikken itse samaa mieltä olekkaan. Ja kuten sanoin, niin historia sen sitten näyttää, mikä oli lopullinen tulema näissä meidän arvailuissa (koska niitähän nämä ainakin omalta kohdalta on). Ja siitä olen samaa mieltä, että suurin paniikki on nyt ohi enkä nyt usko että näitä -10% päiviä enää tulee, koska ne on aika harvinaisia ylipäätään markkinoilla.

Vaikka historia ei ole tae tulevasta, niin silti sinne itse nojaan ja olen edelleen sitä mieltä, että tämä meneillään oleva nousu on sucker rallya. Kauppalehdessä oli hyvä esimerkki tästä, uutinen on valitettavasti tilaajille mutta linkkaan sen kuitenkin tähän alle. IT-kuplan puhkeamisen jälkeen näitä nousumarkkinoita oli neljä, ennen kuin lopullinen pohja saavutettiin;
  • 16 %, 18.10.–11.12.2000
  • 24 %, 4.4.–22.5.2001
  • 41 %, 21.9.2001–17.4.2002 WTC-terrori-iskun jälkeen
  • 24 %, 8.10.–2.12.2002

Finanssikriisiin liittyvässä laskussa oli kolme vastaavaa lyhyehköä nousujaksoa. Historiallisesti katsottuna kahdella kolmesta laskumarkkinasta on ollut vähintään yksi yli 10% epäonnistunut nousuyritys ja tämä laskelma perustuu investopedian mukaan yli sadan vuoden aineistoon. Sikäli tämä tilanne ei ole verrannollinen noihin edellä mainittuihin kriiseihin, mutta kuten @El Gordo yllä mainitsi, tämä tilanne tuo esiin noita piileviä heikkouksia, kuten täällä aikaisemmin kirjoittamani Airbnb esimerkki.

En muista mistä luin, mutta joku talousviisas vertasi tilannetta Hiroshimaan. Atomipommin räjähdettyä, autetaan eloonjääneeitä ja kerätään ruumiit. Laskeuman jälkeen tarkastellaan todelliset vahingot, välittömät ja välilliset, ja ruvetaan toimenpiteisiin. Ne välilliset saattaa olla aika paljon suuremmat, kuin mitä markkinat on tähän mennessä hinnoitellut.
 

huhheijaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En muista mistä luin, mutta joku talousviisas vertasi tilannetta Hiroshimaan. Atomipommin räjähdettyä, autetaan eloonjääneeitä ja kerätään ruumiit. Laskeuman jälkeen tarkastellaan todelliset vahingot, välittömät ja välilliset, ja ruvetaan toimenpiteisiin. Ne välilliset saattaa olla aika paljon suuremmat, kuin mitä markkinat on tähän mennessä hinnoitellut.
Pitää tosin huomioida, että toimenpiteisiin on jo ryhdytty. Keskuspankit on ampuneet sillä singolla ihan kaikkea. Markkinat kollektiivina eivät ole niin tyhmiä, että eivät tietäisi tällaisen johtavan tyhjiössä konkurssiaaltoon ja stimuluksen kanssakin isoihin ongelmiin ja konkursseihin. Suurin syy miksi lamaan ajautumista ei pidetä varmana on se, että kaikki tietävät, että lamaan ajauduttaisiin ilman toimia, mikä on aika historiallista. Keskuspankit pääsevät kokeilemaan laman ennaltaehkäisyä. Lisäksi finanssikriisi oli vasta eli jossain määrin siellä on päästy harjoittelemaan stimuluksen antamista. Lisäksi pankit ovat vähän paremmassa jamassa nyt, joten niistäkin saattaa olla jopa vähän apua eikä pelkkää harmia, ehkä. Nyt kun sanon näin, niin pari europankkia Espanjassa ja Italiassa vetää kyykkyyn ja pulkkamäki on valmis.

Sitä on vaikea tietää toimiiko keskuspankkien toimet ja kuinka hyvin. Kysyntää ei saa ylös mitenkään ennen kuin korona on jossain määrin saatu haltuun. Kuitenkin jo se, että toimiin on ryhdytty ja toimet ovat aika rajuja on markkinoiden mielestä hyvä asia. Tiedä sitten minkälaista syväkyykkyä oltaisiin otettu ilman keskuspankkien nopeita ja rajuja toimia. Vaikea myöskään tietää kuinka pelokkaita kuluttajat kriisin jälkeen ovat kuluttamaan. Monelle pari kk neljän seinän sisällä ja varmaan menohaluja olisi. Varsinkin, kun ravintolassa ja baarissa käyntiä pidetään kriisin jälkeen ihan varmasti sankarillisena tekona.

Väittäisin, että ainakin alkuun tautihuipun selättäminen jenkeissä tulee olemaan merkittävä asia, kun sinne joskus päästään. Siihen asti markkinoiden suunta todennäköisesti arvaamaton. Toki mahdollinen toinen aalto olisi myös aika katastrofi, jos laumasuojaa ei saavuteta tai immuniteetti on liian lyhytaikainen tai virus mutatoituu.

Itse en tiedä pohjia, enkä niitä yritä arvailla. Nykyisilläkin hinnoilla saa ihan hyvällä tuotto-odotuksella vähävelkaisia laatuyhtiöitä. Jos taas pandemia yltyy niin pahaksi, että nämäkin menevät nurin, niin systeemi on romahtanut, eikä sillä rahallakaan mitään olisi tehnyt. Ostan säännöllisesti laskeviin kursseihin ja nyt olen katsellut kurssien nousua tekemättä mitään, vaikka itsekin vähän epäilin, että keventäminen olisi tuskin tyhmä ratkaisu ollut. Ei vaan kuulu strategiaan, kun tarkoitus olisi kuitenkin saada osakepainoa kasvatettua ja käteistä vielä toistaiseksi riittää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös