Kuinkahan tuohon sijoitussäästötiliin olisi lähdettävä. Oma sijoitushorisontti sellainen 30+ vuotta. Tavoitteena tässä olisi saavuttaa sellainen osinkovirta, että voisi mahdollisesti ennen 60-vuotispäiviä ottaa vähän rennommin ja jättäytyä pikkuhiljaa pois työelämästä ennen virallisia eläkeikiä, sikäli mikäli koko järjestelmää on enää olemassa tuolloin.
Olisikohan järkevintä myydä kaikki tämänhetkiset omistukset ja ostaa ne tuon osakesäästötilin sisällä uudelleen? Vai olisiko järkevä vaihtoehto pitää nykyiset omistukset ja hakea jossain vaiheessa lainaa tuon 50k verran minkä lyö sitten kerralla osakesäästötilille? Periaatteessahan en ainakaan seuraavaan 25-30 vuoteen tee osingoilla muuta kuin uudelleensijoitan ne, joten siinä mielessä olisi järkevintä saada ne verottomana suurimman hyödyn takaamiseksi. Toisaalta taas (jos kaikki menee suunnitelmien mukaan) tuo 50k on lopulta vain murto-osa salkustani, sitten 30+ vuoden päästä. Joten onko tässä tarvetta sen suuremmalle säätämiselle vai pitäisikö vain antaa nykyisten omistusten olla ja keräillä jatkossa tuonne osakesäästötilille tulevat ostot ja sitten mahdollisesti jossain vaiheessa, kun markkinatilanne on hieman suotuisampi, mahdollisen isomman korjausliikkeen/pidemmän taantuman aikana pyrkiä hakemaan tuota lainaa..?
Sitten taas toisaalta vaikka nuo osingot saakin nyt verovapaasti, niin millainen se etu sitten lopulta onkaan, kun aikanaan nuo joutuu tuolta myymään pois? En ole jaksanut lähteä laskemaan maksettujen verojen suuruutta eri skenaarioissa, mutta voiko jopa olla, että osakesäästötilin kautta joutuu lopulta maksamaan enemmän veroja sinä vaiheessa kun tuolta rahaa nostetaan, kuin tavallisesti sijoittamalla? Niin ja toki tuossa osakesäästötilissäkin on varmaankin omat kulunsa, jotka syövät tuottoa, toisin kuin arvo-osuustilissä.
Onko täällä joku paremmin perillä Nordnetin tarjoamasta superluotosta? Tällä hetkellä, tässä markkinatilanteessa en ole tuohon ainakaan tarttumassa, mutta mahdollisesti myöhemmin. Silmäilin hetken noita Nordnetin superluotto-sivuja ja pari juttua jäi sieltä epäselväksi. Eli kun siellä on ensinnäkin tehtävä luottohakemus jostain tietystä summasta. Jos haen luottoa vaikkapa 100k, saanko tuon 100k arvo-osuustililleni vai tarkoittaako se sitä, että arvo-osuustili voi mennä miinukselle maksimissaan tuon verran? Ilmeisesti voin hakea luottoa vaikkapa 50k summalla, mutta korkoa ei kuitenkaan mene ennen kuin käytän noita luoton rahoja?
Seuraavat luvut ja skenaariot täysin hypoteettisia, mutta: Jos minulla on lainoitusarvoa salkussani esimerkiksi 100k, tällöin saan maksimissaan luottoa tuolla 0,99% korollla 40k. Liittyen hieman edelliseen, mutta voinko tästä 40k summasta siis siirtää esimerkiksi omalle, pankin käyttelytililleni vaikkapa 10k tilanteessa jossa kaikki varani ovat kiinni osakkeissa ja minulla on tiedossa jokin isompi hankinta? Tämän jälkeen sinne jäisi "lainasaldoa" vielä 30k käytettäväksi tuolla 0,99% korolla? Vai pitääkö luottohakemukset tehdä aina joka kerta yksitellen kun sieltä jotain rahaa haluaa sijoittaa/siirtää omalle tilille tai mitä tahansa?
Entä jos korko nousee siitä matalimmalta 0,99% tasolta seuraavalle tasolle sen vuoksi, että laskeneiden pörssikurssien vuoksi vakuudet eivät enää oikeuta matalimpaan korkoon. Ratkeaako homma pelkästään sillä, että siirrän käteistä omalta pankkitililtäni Nordnetin tilille vai miten tuossa tilanteessa toimittaisiin?
Ja korrrrostan (tune: Paavo M. Petäjä), täysin hypoteettisia kysymyksiä hypoteettisilla summilla. En ole tässä markkinatilanteessa lähdössä suin päin velkavivulla markkinoille, eikä myöskään koskaan elämässäni tule olemaan tilannetta, missä kaikki rahani olisivat kiinni osakkeissa, mutta ihan yleisesti. Jos tulee vaikkapa joku tarve suuremmalle hankinnalle, eikä halua realisoida sijoituksiaan, niin laina 0,99% korolla olisi suorastaan naurettavan edullinen.