OST:n kannattavuus suhteessa AOT:hen saavutetaan laskentatavasta riippuen n. 15-20 vuodessa. Laskelmissa ei huomioida poliittista riskiä, eli sillekin pitää laskea preemio päälle. Toisin sanoen jäi hyvin laihaksi, eikä siitä voi katsoa saatavan juuri hyötyä suhteessa riskiin. Ruotsissa se toimii selvästi paremmin ja vastaava toivottavasti saadaan joskus tännekin.
En ole em. syystä avannut itselleni, vaan jatkan AOT:llä.
Vähän kahden vaiheilla olen itse OST:n suhteen. Nyt koronamyllerryksessä tuli kuitenkin myytyä tappiolliset osakkeet AOT:n puolelta ja siirrettyä varat OST:lle siten, että sinne on nyt maksimimäärä 50k siirretty. Itselleni suurin haittapuoli tässä on se, että (Nordnetin asiakkaana) en pysty enää käyttämään osakkeita superluoton vakuutena. Tosin en olisi muutenkaan ollut aikeissa superluottoa hyödyntää, mutta nyt se mahdollisuus on joka tapauksessa hetkeksi poissa, kun valtaosa osakeomistuksista on nyt OST:n puolella.
OST:lla minulla on nyt vakaita osinkoyhtiöitä, kuten Fortum sekä Sampo. Lisäksi joitain isomman kasvupotentiaalin omaavia yhtiöitä, kuten esimerkiksi Qt Group ja Remedy. Hankintameno-olettamaa en ole oikein aiemmin tajunnut edes murehtia, kun satojen prosenttien kurssinousu tuntuu tällä hetkellä niin kaukaiselta. Tosin vuosien ja vuosikymmenten kuluessa tulee todennäköisesti vastaan myös se tilanne, jossa tämä koituu ongelmaksi.
Toisaalta taas, oma sijoitushorisonttini on ns. "ikuinen" ja mitataan (toivottavasti) useissa kymmenissä vuosissa, joten tässä ehtii kyllä kartuttamaan pottia myös AOT:n puolelle. Toivon mukaan OST:n osuus lopullisesta sijoitussalkusta olisi sitten muutaman vuosikymmenen päästä suhteellisen pieni. Sillä epätodennäköisellä oletuksella, että ehdot olisivat samat kuin tänä päivänä.
Joka tapauksessa tulin lopulta siihen tulokseen, että tuon OST:n maksimaalinen hyödyntäminen on tässä tilanteessa itselleni se paras ratkaisu. Jos kuvittelee OST:lle maksettavan osinkoja ensi keväänä vaikkapa 2000€, on ne mukava sijoittaa uudelleen kasvamaan korkoa korolle täysimääräisenä, sen sijaan, että niistä maksaisi saman tien veroa sen 600-700 euroa. Kymmenessä vuodessa veroissa säästetty summa tekisi nykyehdoilla (ja kasvavilla osingoilla) jo lähemmäs 10 000 euroa, joka verokarhun sijaan olisi kiinni omistaja-arvoa luovissa osakkeissa.
Itselleni siis "ikuisella" sijoitushorisontilla tuo sopii tähän tilanteesenn vallan mainiosti, kun osakkeista en mitään lyhyen aikavälin voittoja ole hakemassa. Sijoitustoiminnan "lopullisena" tavoitteena olisikin kyetä elämään ainakin jollain tasolla päivätöitä vähentäen osinkotuloilla, mutta siihen on kuitenkin matkaa vielä kymmeniä vuosia ja kuten sanoin, siihen mennessä toivon mukaan AOT-varojen osuus koko sijoitusvarallisuudesta on toivon mukaan huomattavasti OST:n varoja suurempi. Yhtenä isona miinuksena toki tuo myyntitappioiden verovähennyskelvottomuus, mutta toisaalta jatkossa alan ostamaan osakkeita taas AOT:n puolelle, joten siellä pystyy sitten taas puljaamaan jatkossa mahdollisten myyntitappioiden kanssa. Tosin tulevat pääomatulot on ihan hyvin nyt katettu myyntitappioilla, kun AOT tuli lähes tyhjennettyä ja melkein kaikki myynnit siellä ajoitin tuohon syvimpään monttuun, jolloin paria lukuun ottamatta jokainen osake oli miinuksella. Nämähän ovat vähennyskelpoisia seuraavat viisi vuotta, joten verottomista osingoista pääsen nauttimaan myös AOT:n puolella jatkossa :D.