Mainos

Sijoitusvinkkejä?

  • 1 156 207
  • 6 337

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Muistetaan nyt vielä että hyvin suuri siivu jenkkipörssien kovasta noususta on ollut suurten teknologiayhtiöiden aikaansaannosta, joihin myös vaikkapa Tesla voidaan mahdollisesti lukea.
Eurooppalaisilta vastaavat yhtiöt puuttuu. Syitä voi vain arvailla.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tänään ostin Alibabaa (NYSE: BABA) hintaan 215$. Jäänyt koronan jälkeen kurssikehityksessä mielestäni syyttä jälkeen verrokeistaan. Isoin syy oli halu sijoittaa megatrendiin ja vertailin yhtiöitä niin tämä vaikutti houkuttelevimmalta tällä hetkellä. Kiinan sisäisestä kasvupotentiaalista vielä lisäplussa esim. Amazoniin verrattuna. Varjostaa hiukan huhut Kiinan hallituksen ohjauksessa olemisesta ja tästä mahdollisesti seuraavasta poisvedosta jenkkipörssistä, mutta tosiaan tämä riski on hinnoiteltu nykykurssissa hyvin jo sisään mielestäni.
 

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Trumpin mahdollinen sairastuminen tuskin vaikuttaisi mitenkään. Nythän on jo todennäköisempää, että Biden voittaa vaalit, mutta ei se tunnu kursseihin vaikuttavan. Aina löytyy uusi tyyppi johtamaan Jenkkejä, vaikka Trump kuolisi äkillisesti. Jos Biden valitaan syksyllä, niin en usko isoon laskuun pörsseissä, korkeintaan muutamia prosentteja, sillä Biden ei ole mikään katastrofi markkinoille. Sanders olisi ollut paljon pahempi.

Markkinat ovat hyväksyneet sen, että koronan kanssa joudutaan sopeutumaan roketteeseen asti. Ja rokote tulee joka tapauksessa, ennemmin tai myöhemmin.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Talousmediaa seuratessa saa systemaattisesti sen kuvan, että riskit vaanivat nurkan takana. Uutisointi on negatiivista, koska pelot ja äkilliset laskut herättävät tunteita. Tasainen kasvu tai paikallaan jumittaminen ei myy.

Sama ilmiö näkyy myös sijoittamiseen liittyvissä kanavissa: koko ajan odotellaan, että joko se uusi lasku alkaa, niin pääsee taas "tankkaamaan". Monilla on suuri käteispaino pitkiäkin aikoja, ja sitä esitellään hyvänä varautumiskeinona. Sen sijaan se jätetään kertomatta, minkä verran tällä käteiskassan hilloamisella tai osakkeiden jatkuvalla treidaamisella menetetään tuottoja; näistä ikävistä sivuvaikutuksista vaietaan tai niitä vähätellään.

Mielestäni tämä on mielenkiintoista, sillä olen havainnut saman ilmiön niin monilla muillakin elämän osa-alueilla. Eivät ihmiset jaa someen ikäviä kokemuksia yhtään sen enempää kuin sijoittajat tappioitaan. Politiikan uutisointikin on jatkuvaa konfliktien etsimistä ja dramaattisten muutosten hekumointia. Kuinka monta uutista onkaan jo julkaistu siitä varmasta tiedosta, että hallitus hajoaa ennen seuraavia eduskuntavaaleja?

Ilmiöllä on mielestäni merkitystä erityisesti siltä kantilta, että se houkuttelee pitkäjänteisen sijoittajan spekuloimaan markkinoita. Isot dropit ovat houkuttelevia paikkoja arvioida "pohjia" ja "tehdä hyviä poimintoja". Valtaosalle sijoittajista on kuitenkin järkevintä luottaa ensisijaisesti siihen, että markkina nousee pitkällä aikavälillä. Eikä markkinakaan ole niin "hölmö", että se jättäisi huomioimatta pidemmän aikahorisontin. Jos ajatellaan vaikka Helsingin pörssin suuryrityksiä, niin ei niiden tuotto-odotus perustu yksittäisiin kvartaaleihin, vaan pitkän aikavälin tarinaan.

Edellä tuotiin esille, että seuraavan parin vuoden aikana tulee luultavasti heikosti tuottoa. Rohkenen olla tästä eri mieltä, tai ainakin haluan kyseenalaistaa tuollaiset väitteet. Markkinoille on pumpattu huikeat määrät rahaa, korona näkyy edelleen monien yritysten kursseissa, ja tällä hetkellä näyttää jokseenkin positiiviselta koronan kehityksen suhteen. Mikä siis estäisi kursseja nousemasta? En tiedä, tapahtuuko se lyhyellä vai pitkällä aikavälillä, enkä usko kovin monen muunkaan tietävän. Muuttujia on yksinkertaisesti liian paljon. Sen sijaan pidän lähes pomminvarmana sitä, että kärsivällisellä osakesäästämisellä saa tasaista tuottoa, kunhan malttaa vain odottaa.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Edellä tuotiin esille, että seuraavan parin vuoden aikana tulee luultavasti heikosti tuottoa. Rohkenen olla tästä eri mieltä, tai ainakin haluan kyseenalaistaa tuollaiset väitteet. Markkinoille on pumpattu huikeat määrät rahaa, korona näkyy edelleen monien yritysten kursseissa, ja tällä hetkellä näyttää jokseenkin positiiviselta koronan kehityksen suhteen. Mikä siis estäisi kursseja nousemasta?

Viestisi oli erittäin hyvä ja täynnä asiaa, mutta poimin siitä pari kohtaa joista itse olen vähän eri linjoilla.

Varmasti parin seuraavan vuoden aikanakin tuottoa tekee moni yritys, mutta alakohtaista vaihtelua on todella paljon. Jos otetaan ääriesimerkki niin ilmailualahan on todella suurissa vaikeuksissa. Matkustajista on pula, valtiot eivät halua avata lentoyhteyksiä toisiin maihin pysyvästi, ja ylipäänsä koko ajan on riski ilmassa siitä että matkoja tai koko lentoyhteyksiä peruuntuu. Toki nyt pelastuspaketit ja rahtikuljetus pitävät lentoyhtiöitä hengissä pahimman yli, mutta mistä tietää kuinka kauan tilanne jatkuu? Itse ainakaan en nyt uskalla lähteä varaamaan syksylle Espanjan matkaa, vaikka mieli tekisi. Liikematkailusta, joka kenties on muuttumassa pysyvästi, tulee vielä isompi lovi tulovirtoihin. Vielä jos miettii mitä seurauksia lentoyhtiöiden kurimuksesta tulee vaikka täällä Suomessa, niin vaikeuksia voi tulla sekä vientipuolelle että vaikka työntekijöiden liikkuvuuteen Suomeen päin. Aika kova mekkala tuli nyt jo mansikanpoiminnan ongelmista, joka sinänsä on aika häviävän pieni osa Suomen taloutta.

Toinen iso ala, joka on pahoissa vaikeuksissa on tapahtumanjärjestämisbisnes, tai ylipäänsä kaikki mihin liittyy ihmisten massakokoontuminen. Cirque du Soleil meni konkurssiin, NHL:n ja NBA:n jatkumisesta ei ole mitään takeita, Tokion olympialaisia on jo kertaalleen siirretty ja nyt jo keskustellaan niidenkin perumisesta, leffoja ei uskalleta tehdä eikä niitä teattereissa täysille saleille näyttää yms. yms. Se, että tyhjille tai vajaille katsomoille pystytään Euroopan futissarjoissa pelaamaan keskellä kesää, on toki hieno edistysaskel, mutta isossa kuvassa ei pelasta kovin paljoa.

Tuo on totta että markkinoille on pumpattu huikeat määrät rahaa ja sehän on firmojen, osakekurssien ja sijoittajien kannalta äärimmäisen hyvä ja tärkeä asia. Itse en ole niin talousoppinut että uskaltaisin sanoa oikein mitään sen toimivuudesta pitkällä aikavälillä. Niinistö siitä aina välillä älähtää, mutta ehkä Sale on tässä asiassa vain vanhan liiton kääpä, joka ei ymmärrä miten nyky-yhteiskunnassa rahavirtoja kuuluu kriisitilanteissa hallinnoida.
 

Spidy#29

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Falcons, Nhl
Varmasti parin seuraavan vuoden aikanakin tuottoa tekee moni yritys, mutta alakohtaista vaihtelua on todella paljon. Jos otetaan ääriesimerkki niin ilmailualahan on todella suurissa vaikeuksissa.

Jos mietitään tuoton saamista sijoitusmielessä, niin itse oon ilmailualan suhteen hyvinkin eri linjoilla. Ala on vaikeuksissa, sitä ei käy kiistäminen mutta sehän näkyy myös kyseisten yhtiöiden pörssikursseissa. Muutamia esimerkkejä, jos verrataan kurssia ennen koronaa ja nykytilanteeseen:

Delta 60 USD -> 28 USD
Lufthansa 20e -> 9e
Airbus 140e -> 63e

Eli kyllähän kaikki (markkina) tietää että kyseinen ala on vaikeuksissa ja se näkyy siten myös hinnoissa. Riskejä tuohon alaan myös liittyy ja niitä hyvin toitkin esille tuossa viestissä mutta mitä jos ne riskit eivät toteudukaan? Jos toinen aalto ei olekaan niin paha ja ihmiset pääseekin matkustamaan jo syksyllä? Tai kehitetään rokote jonka ansiosta virusta ei tarvitse samallalailla enää varoa ja bisnestapaamiset voidaan järjestää taas fyysisesti?

Noissa tapauksissa kuvittelisin että tuolta alalta nimenomaan olisi niitä tuottoja saatavissa! Riskejä on ja varmasti siellä tulee olemaan yhtiöitä jotka eivät selviä tästä kriisistä mutta toisaalta se voi avata muille yhtiöille uusia mahdollisuuksia. Yksi läheinen esimerkki tästä on esim Norskin kaatuminen ja sen vaikutus Finnairiin (joka tuskin olisi ainakaan negatiivinen).

Itse en usko matkailun pysyvään vähenemiseen tai siihen että pitkässä juoksussa liikematkailu ratkaisevasti vähenisi joten siksi olen itse tehnyt sijoituksia muutamiin lentoyhtiöihin joiden itse uskon selviävän Koronan yli ja joilla Koronan jälkeen saattaa olla hyväkin mahdollisuus kasvattaa omaa bisnestä muiden ongelmien siivittämänä.
 

Chilango

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpat, Les Habs
Äläs nyt, kyllä täälläkin @Chilango löi meille jo jauhot suuhun ja kertoi googlen kertoneen meidän olevan väärässä. Chilangon kaveri voi sitten muutaman vuoden päästä nauraa tyhmille jatkoaikalaisille ja ostaa taskurahoilla jonkun pikkufirman, esim amazonin pois pörssistä.

Tata tuskin voi mitenkaan todistaa joten on kolme vaihtoehtoa:
  1. Kaveri kusettaa mua
  2. Mina kusetan Jatkoajassa
  3. JA:n nimimerkit on vaarassa

Noista voi jokainen valita omansa.
Lisataan etta kaveri oli aikaisemmin toissa yhdessa noista firmoista jotka myyvat noita kusetuksia joista joku nimimerkki laittoi tanne pitkan jaarituksen. Nyt tekee samaa (tai siis vaittaa tekevansa) omaan piikkiin ja ainakin nayttaa tulevan toimeen ihan normaalisti.


Kiinnostuin asiasta kuitenkin enemman ja luin tatakin ketjua ja muita suomalaisia sijoituksiin liittyvia linkkeja enemankin ja tuli pari juttua mieleen.
Kerrotaan taustaa sen verran, etta asun maassa jossa elakkeen varaan, varsinkaan ulkomaalaisen, on turha laskea tulevaisuudessa ja lasten koulutus (hyva sellainen) on kallista joten muutama vuosi sitten oli tavallaan pakko alkaa miettimaan etta milla sitten myohemmin elaa.
Pienen pahkailyn jalkeen planiksi tuli etsia 4-6 eri tulolahdetta eli ns. hajauttaa (on muuten termi jota en aikaisemmin tiennyt mutta tuntui loogiselta olla laittamatta kaikkia resursseja yhden kortin varaan).
Ja viela sekin etta osakkeisiin sijoittamisesta tai muutenkaan sijoittamisesta ei ollut minkaanlaista kokemusta ja termit on varmaan vielakin vaarin. Eli taysin kotitekoisin keinoin mennaan.

Jotta tahan tulee jotain jarkea niin on pakko kertoa omista tekemisista ja kokemuksista esimerkein ja taatusti taman moni nimimerkki ottaa joko kusettamisena (taas) tai leuhkimisena mutta minkas sille voi.

1. Hajauttaminen.
Kovasti tassakin ketjussa puhuttu sijoitusten hajautuksesta mutta onko se, etta sijoittaa 4-5 suomalaisen firman osakkeisiin, tosiaan hajauttamista? Eiko hajauttaminen pitais olla huomattavasti radikaalimpaa? Jos talous ottaa hittia niin eikohan nuo kaikki karsi (tahan poikkeuksia kohdassa 2)?
Minusta sijoittamista on varsin monenlaista ja parhaan tulokseen saa jos kayttaa niita kaikkia keinoja. Eli noitten osakkeitten lisaksi asunnot, tontit, omat tai osaomistusyritykset jne.
Nyt niita vitutuksen aiheita osalle nimimerkeista, eli esimerkkeja mun sijoituksista, (vaikka vaimo ei suomea osaakaan niin varmistetaan etta tarkoitan meidan sijoituksia): Osakkeita, pari koulutusrahastoa lapsille, tontteja, asunto-osake, rakennusprojekti ja yritys (entinen joka myytiin ja uusi joka aloittaa 2-3 kk paasta). Tulevaisuudessa on tarkoitus viela lisata ainakin yksi asunto-osake ja toinen yritys. Ideana tosiaan on etta 10 veen paasta olis 4-6 eri sijoitusta jotka keskimaarin tuottais 1-3K / kk.

2. Sijoituskohteet.
Tama on pointti joka ainakin itselle on aina ollut varsin selva mutta kun esmes lukee tatakin ketjua niin tuntuu etta ei niin selkeaa ole muille. Ja taas, voi olla etta omatekoisena sijoittana olen vaarassa mutta tahan asti on toiminut.
Eli, mielestani sijoittamisessa pitaisi aina olla joku selkea peruste eika pelkastaan se etta musta tuntuu tai se etta joku asiantuntija kertoo etta nyt on hyva aika sijoittaa.
Tata nyt ei kenenkaan kannata ottaa henkilokohtasesti mutta esimerkkina ketjussa oli mainuttu Herz joka minusta, tietysti jalkeenpain on helppo puhua, oli kohde johon en olisi koskaan sijoittanut koska sielta ei loydy minkaanlaista selkeaa perustetta sijoittaa ei ennen eika nyt. Osa turismista, ja nimenoma se osa mihin kuuluu autojen vuokraus, ottaa hittia covidin takia varmaan useamman vuoden ajan samoin liikematkailu.
Myoskaan Trumpin tai kenenkaan muunkaan kommentit ei ainakaan mulle ole riittavia perusteita.

Hyvalla perusteella tarkoitan esmes tietyn alan kehitysta, firmoissa strategian muutos, uusi keksinto, valtion sijoitukset infraan (ei valttamatta niin iso asia Suomessa) jne. Kannattaa miettia myos onko mitaan jarkea sijoittaa firmaan tai alaan, jonka toimintaa ei tunne.
Tassakin ketjussa taatusti loytyy nimimerkkeja jotka tuntee oman alansa ja pystyvat ennustamaan tulevat muutokset, uudet trendit jne ja sielta varmaan loytyis hyvia kohteita.

Ja nyt omia esimerkkeja:
Microsoftiin sijoitettu vuodesta 2011 alkaen jolloin alkoi nakymaan stretegian muutos ja lisana viela Satya Nadellan tulo johtoon muutti firman taysin. Entinen softafirma joka myi softapaketteja ja lisensseja muuttui palveluita myyvaksi firmaksi. Muutoksen nakee osakkeista (googlella MSFT stock). Kasvu tulee jatkumaan koska on noista kolmesta alustoja (tai eihan MS tarjoa pelkkia alustoja) tarjoavasta selvasti monipuolisin (Google ja Amazon lahinna IAAS / PAAS ja MS SAASia). Lisaksi tama uus normaali home officeineen vaan auttaa kasvua.

Yritys jossa olin mukana ja joka myytiin oli myos MS:n partneri ja tuleva yritys myos keskittyy MS palveluiden myymiseen mutta laajemmin kuin aikasempi yritys.

Asuinmaassa paakaupunki on saatanan suuri ja ongelmia on monenlaisia. Monesta syysta johtuen asuminen on keskittynyt suht pienelle alueelle ja julkisten kayttaminen on vaikea. Valtio teki paatoksen ensimmaisen lahijunan rakentamisesta ja heti ostettiin tontteja kaupungin ulkopuolelta lahijunan asemien vieresta. Kolmessa vuodessa, vaikka rata valmistuu vasta 2021 (tai 2022) tonttien arvot on nelinkertaistuneet. Tata kehitysta tulee lisaamaan myos lisaa covidin jalkeinen uusi normaali.

Samaan tyyliin on ostettu useampi tontti eri alueilta mutta kaikki liittyen joihinkin valtion tai muiden tekemiin sijoituksiin infraan tms.

Tasta olis ihan oikeasti mielenkiintoista keskustella “asiallisesti” ja vaihtaa ideoita kuten joku nimimerkki jo mainitsi.
 

julle-jr

Jäsen
Itsekään en oikein jaksa uskoa liikematkailun merkittävään vähenemiseen. Vai onko sitten tähän mennessä tosiaan isoa osaa maailman firmoista johdettu niin surkeasti, että on tehty merkittävä määrä ns. turhia matkoja ja nyt vasta on keksitty että hei, nettikin on olemassa, joten käytetäänkin muuten jätkät sitä. Ainakin meillä jokainen reissu on ollut keskimäärin ihmisille pakollinen paha, joten kaikki keinot on kyllä jo ennen koronaakin käytetty, jotta ei tarvitsisi lähteä ja saisi köllötellä himassa.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Tata tuskin voi mitenkaan todistaa joten on kolme vaihtoehtoa:
  1. Kaveri kusettaa mua
  2. Mina kusetan Jatkoajassa
  3. JA:n nimimerkit on vaarassa

Noista voi jokainen valita omansa.
Lisataan etta kaveri oli aikaisemmin toissa yhdessa noista firmoista jotka myyvat noita kusetuksia joista joku nimimerkki laittoi tanne pitkan jaarituksen. Nyt tekee samaa (tai siis vaittaa tekevansa) omaan piikkiin ja ainakin nayttaa tulevan toimeen ihan normaalisti.

Tähän lisäisin myös vaihtoehdot

4. Kaveri ei ymmärrä mitä tekee ja luulee olevansa hyvällä asialla
5. Kaveri ei ymmärrä mitä tekee ja luulee olevansa hyvällä asialla ja sinä luotat kaveriin
6. JA:n kaverit eivät ymmärrä mitä kaveri tekee ja eivät siksi osta tätä tarinaa

Näissä hommissa on aina omat juttunsa ja kun kokonaisuutta katsotaan, niin aina herää kysymys ihan aiheellisesti, miksi hommaa ei tehdä suuremmassa laajuudessa? Jos joku on keksinyt rahantekokoneen, niin miksi siihen pitää löytä muita ja nimenomaan pienrahoittajia mukaan?

Mutta muuten tuo lainaamaton osio tuosta viestistä, niin siinä oli ihan hyvää pohdintaa ja ilmeisesti onnistuttu toiminnassa. Onnittelut siitä. Osaatko vinkata mistä noita tontteja kannattaisi ostaa nyt vai joko juna meni jo?
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tata tuskin voi mitenkaan todistaa joten on kolme vaihtoehtoa:
  1. Kaveri kusettaa mua
  2. Mina kusetan Jatkoajassa
  3. JA:n nimimerkit on vaarassa

Noista voi jokainen valita omansa.
Lisataan etta kaveri oli aikaisemmin toissa yhdessa noista firmoista jotka myyvat noita kusetuksia joista joku nimimerkki laittoi tanne pitkan jaarituksen. Nyt tekee samaa (tai siis vaittaa tekevansa) omaan piikkiin ja ainakin nayttaa tulevan toimeen ihan normaalisti.

Jaa oli töissä tuossa pyramidihuijauksessa. Voin paljastaa sinulle, vaihtoehto 1. Tuo on 100% kusetusta.

Muu viesti sinulla ihan asiallista pohdintaa. Hajauttaminen tosiaan ei kannata pelkästään suomalaisiin pörssiyrityksiin. Hajauttaminen on ilmainen lounas, ja siinä kannattaa huomioida yrityskohtainen, maantieteellinen, toimialallinen ja ajallinen hajauttaminen. Lisäksi juuri asunnot ym. ovat omaisuusluokkia mitkä hajauttavat riskiä ja ihan hyvätuottoinen kohde varsinkin siihen helpommin saatavilla olevan velkavivun ansiosta.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itsekään en oikein jaksa uskoa liikematkailun merkittävään vähenemiseen. Vai onko sitten tähän mennessä tosiaan isoa osaa maailman firmoista johdettu niin surkeasti, että on tehty merkittävä määrä ns. turhia matkoja ja nyt vasta on keksitty että hei, nettikin on olemassa, joten käytetäänkin muuten jätkät sitä. Ainakin meillä jokainen reissu on ollut keskimäärin ihmisille pakollinen paha, joten kaikki keinot on kyllä jo ennen koronaakin käytetty, jotta ei tarvitsisi lähteä ja saisi köllötellä himassa.

Onhan se toki näinkin ja hyviä pointteja myös @Spidy#29 toit esille. Paras skenaariohan tietysti alalle on se, että nyt lentoyhtiöitä tuetaan reippaasti ja sitten koronan jälkeen palataan vanhaan normaaliin tai ehkä tilapäisesti vähän ylikin, jos "patoutunut kysyntä" purkautuu. Toisaalta sitten myös ilmastonmuutoksen vastaiset toimet saattavat aiheuttaa tulevaisuudessa samaa mitä nyt korona, paitsi pitkäaikaisemmin. Saapi nähdä miten käy. Itselläni oli myös Lufthansan osakkeita hetken, mutta myin pois minimaalisella voitolla kun alkoi näyttää vähän liian mutkikkaalta Saksan valtion tukipaketin kanssa. Nythän tilanne sen osalta on käsittääkseni vähän parempi, vaikka se ei osakekurssissa merkittävästi näykään.

Itse olen nyt kahden viime viikon aikana siirtänyt lähes kaikki osakeomistukset pois sellaisista yrityksistä, joiden katson olevan häviäjänä jos koronatilanne globaalisti menee huonompaan suuntaan. Tankkasin näiden tilalle Zoomia, Spotifyta ja täälläkin muistaakseni mainittua Pinterestiä. Nämä on tarkoitus nyt jättää pitkään salkkuun. Pinterestillä on mielestäni hyvä kasvupotentiaali ja selkeä kohderyhmä eli nuoret ja nuorehkot naiset. Zoom on viimeisen vuoden aikana kasvanut jo hillittömästi mutta näkisin että vielä on kasvun varaa erityisesti nykyisessä tilanteessa, jossa videoneuvottelut ovat peruskauraa firmoille koosta riippumatta. Spotify on sitten vähän näiden välimuoto, jo nykyinen bisnesmalli alkaa toimia mutta isoin kasvupotentiaali on podcasteissa ja omien sisältöjen tuotannossa, ja niissä luotan länsinaapurin kykyihin.

Myönnän että itselläni on tässä suhteessa vähän "pessimisti ei pety" -asenne mukana. Eli jos kaikki menee koronan osalta parhaiden skenaarioiden mukaan ja vaikkapa äärimmäisen hyvin toimiva rokote saadaan aiemmin kuin mitä nyt yleisesti veikkaillaan, niin sitten on syytä olla iloinen aika monesta muusta asiasta, vaikka oma salkku sitten ottaisikin oikein kunnolla pataan.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Herz joka minusta, tietysti jalkeenpain on helppo puhua, oli kohde johon en olisi koskaan sijoittanut koska sielta ei loydy minkaanlaista selkeaa perustetta sijoittaa ei ennen eika nyt. Osa turismista, ja nimenoma se osa mihin kuuluu autojen vuokraus, ottaa hittia covidin takia varmaan useamman vuoden ajan samoin liikematkailu.

Itse olen passiivistakin passiivisempi lahna sijoitusasioissa, eli ei kosketa minua millään lailla, mutta pieni huomautus kuitenkin tähän. Voi hyvinkin olla, että autovuokraamot, lentoyhtiöt ja muut matkailusta elävät toimialat kärsivät vielä vuosien ajan. Mutta kuten itsekin mainitsit, niin sinullakin sijoitustavoitteet olivat 10 vuoden päässä. Monella muulla voi olla vielä pidemmänkin ajan tähtäin. Silloin osakekaupoja tekevälle ei ole juurikaan merkitystä sillä, että mikä näiden ostamiensa osakkeiden kurssi on vaikkapa vuonna 2022, kunhan se nousee joskus. Merkittäviä tekijöitä ovat siis, että osake on ostohetkellä edullisimmillaan ja siitä saa joskus paremman hinnan.
 

Chilango

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpat, Les Habs
Iso kiitos kaikille asiallisista vastauksista.

Jaa oli töissä tuossa pyramidihuijauksessa. Voin paljastaa sinulle, vaihtoehto 1. Tuo on 100% kusetusta.

Muu viesti sinulla ihan asiallista pohdintaa. Hajauttaminen tosiaan ei kannata pelkästään suomalaisiin pörssiyrityksiin. Hajauttaminen on ilmainen lounas, ja siinä kannattaa huomioida yrityskohtainen, maantieteellinen, toimialallinen ja ajallinen hajauttaminen. Lisäksi juuri asunnot ym. ovat omaisuusluokkia mitkä hajauttavat riskiä ja ihan hyvätuottoinen kohde varsinkin siihen helpommin saatavilla olevan velkavivun ansiosta.
Kysyin kaverilta ja kusetusta toki on mutta ei pyramidihuijausta. Selvityksen mukaan homma menee seuraavasti:
  • Asiakkaalle myydaan kk-maksulla paketti jolla saa sen softan kayttoon ja lisaksi (tais olla lisamaksusta?) paivittain neuvoja ja indikaattoreita.
  • Tilin jossa leikkirahaa jolla voi testata sijoittamista
  • Jos haluaa sijoittaa oikeaa rahaa niin voit avata oikean tilín, oikealla rahalla, mutta siita menee firmalle provikkaa.
    • Tama on itseasiassa varsin mielenkiintonen temppu. Eli asiakas avaa “oikean rahan” tilin ja aloitaa sijottamisen. Firma ei kuitenkaan sita oikean rahan tilia avaa vaan jatkaa silla leikkirahalla ja taten ei tarvi sitouttaa firman varoja siihen tiliin. Asiakkaalle tili kuitenkin nayttaa oikean rahan tilia. Jos sattuis kaymaan niin ikavasti etta asiakas saakin sijoituksesta tuloa ja pyytaa ne sijoituksensa takaisin niin siina vaiheessa firma tietysti maksaa sen pyydetyn summa, tata ei kuitenkaan tapahdu juuri koskaan.
  • Asiakas voi myos antaa firman tehda sijoitukset puolestaan mutta siitakin ottavat hyvan provikan paalta.
  • Liki 100% asiakkaista ei missaan vaiheessa saa minkaanlaista tuottoa tuosta hommasta ja sulkevat tilinsa (eli jattavat sen kk-maksun maksamatta) muutaman kk jalkeen
  • Osa asiakkaista jatkaa pitempaa ja ostaa lisakursseja ja e-kirjoja
Eli tuossa mallissa ne tulot on niita asiakkaitten kk-maksuja+muita ostoksia ja juuri koskaan ei asiakkaille makseta mitaan takaisin.
Mun kasityksen mukaan pyramidihuijaus toimii eri tavalla.

Mutta nyt lupaan, osaksi koska tuli asiallisia vastauksia, mika oli pieni yllatys, ja osaksi koska tama nyt jai vaivaamaan muakin, ottaa tarkemmin selvaa miten kamu toimii. Kamulla ei asiakkaita ole joten noista kk-maksuista tuloja ei ole.
No, laitan raporttia myohemmin.

Itsekään en oikein jaksa uskoa liikematkailun merkittävään vähenemiseen. Vai onko sitten tähän mennessä tosiaan isoa osaa maailman firmoista johdettu niin surkeasti, että on tehty merkittävä määrä ns. turhia matkoja ja nyt vasta on keksitty että hei, nettikin on olemassa, joten käytetäänkin muuten jätkät sitä. Ainakin meillä jokainen reissu on ollut keskimäärin ihmisille pakollinen paha, joten kaikki keinot on kyllä jo ennen koronaakin käytetty, jotta ei tarvitsisi lähteä ja saisi köllötellä himassa.
En tieda onko johdettu huonosti vai onko niin etta asiaan ei olla pidetty niin tarkeana. Toisaalta asiakkaat joskus, oli syy mika hyvansa, vaativat paikalla oloa.
Tassa muutama omakohtainen esimerkki.
Saatiin tammikuussa n. 400K USD projekti paatokseen jossa matkakuluihin meni lisaksi yli 100K USD. Asiakkaan pyynnosta piti konsulttien olla paikalla koko projektin ajan.
Samalle asiakkaalle tulossa toinen projekti, yli tuplat edellisesta, ja samalla mallilla matkakuluihin arvioitu yli 250K USD.
Nyt kun on kaikki tuon ekan projektin tuki ollut etana ja asiakas huomas etta hommahan toimii niin tuli pyynto etta josko uus projektikin tehtais etana, vain tietyt milestonien paatokset tehdaan paikanpaalla.

Sama patee MS:n projekteihin, jarkyttava maara ihmisia lentaa, tai on lentanyt, ma-pe (tai ma-to) ihan turhan takia.

Suomessa ollaan huomattavasti edelle teknologian kaytossa ja muutenkin duunien jarkeistamisessa mutta muualla meno on viela sen suhteen kivikautista.

Digital Transformation on ollut muotisana viime vuodet mutta sen myyminen asiakkaille on ollut suht vaikeaa. Nyt tuli pieni virus joka teki homman meille helpommaksi.

Itse olen passiivistakin passiivisempi lahna sijoitusasioissa, eli ei kosketa minua millään lailla, mutta pieni huomautus kuitenkin tähän. Voi hyvinkin olla, että autovuokraamot, lentoyhtiöt ja muut matkailusta elävät toimialat kärsivät vielä vuosien ajan. Mutta kuten itsekin mainitsit, niin sinullakin sijoitustavoitteet olivat 10 vuoden päässä. Monella muulla voi olla vielä pidemmänkin ajan tähtäin. Silloin osakekaupoja tekevälle ei ole juurikaan merkitystä sillä, että mikä näiden ostamiensa osakkeiden kurssi on vaikkapa vuonna 2022, kunhan se nousee joskus. Merkittäviä tekijöitä ovat siis, että osake on ostohetkellä edullisimmillaan ja siitä saa joskus paremman hinnan.
Joo, tavoitteet on 10 veen paasta mutta kerroin myos etta tarvitsen hyvat perusteet etta tekisin sijoituksen.
Autovuokraamojen ja lentoyhtioiden suhteen en niita perusteita loyda ja mielestani sijoittaminen noihin olis taysin tuuripelia. Varmaan joskus palataan covidin suhteen lahes normaaliin mutta millanen se normaali on, on taysin hamaran peitossa ainakin viela.

Uskon etta post covid maailman on erillainen, riippumatta siita milloin laake loytyy, ja sielta varmaan loytyy muitankin, mun kriteereilla ns. varmempia kohteita.

Tähän lisäisin myös vaihtoehdot

4. Kaveri ei ymmärrä mitä tekee ja luulee olevansa hyvällä asialla
5. Kaveri ei ymmärrä mitä tekee ja luulee olevansa hyvällä asialla ja sinä luotat kaveriin
6. JA:n kaverit eivät ymmärrä mitä kaveri tekee ja eivät siksi osta tätä tarinaa

Näissä hommissa on aina omat juttunsa ja kun kokonaisuutta katsotaan, niin aina herää kysymys ihan aiheellisesti, miksi hommaa ei tehdä suuremmassa laajuudessa? Jos joku on keksinyt rahantekokoneen, niin miksi siihen pitää löytä muita ja nimenomaan pienrahoittajia mukaan?

Mutta muuten tuo lainaamaton osio tuosta viestistä, niin siinä oli ihan hyvää pohdintaa ja ilmeisesti onnistuttu toiminnassa. Onnittelut siitä. Osaatko vinkata mistä noita tontteja kannattaisi ostaa nyt vai joko juna meni jo?
Pistan sulle YV:ta ja kerron tarkemmin noista tonteista yms vastaavista. Mutta lisataan viela etta koska en asu Suomessa niin nuo kohteetkaan ei Suomessa ole.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Harmi, Degiro lopetti suomalaisten osakkeiden välityksen suomalaisille kuten vähän oli pelätty alusta asti. Aikaa hankkiutua osakkeista eroon on syyskuun loppuun, sen jälkeen Degiro tekee sen itse. Mistäs nyt markkinoiden edullisimmat välitysmaksut kotimaisille? Kysyy aktiivinen mutta hintatietoinen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Iso kiitos kaikille asiallisista vastauksista.


Kysyin kaverilta ja kusetusta toki on mutta ei pyramidihuijausta. Selvityksen mukaan homma menee seuraavasti:
  • Asiakkaalle myydaan kk-maksulla paketti jolla saa sen softan kayttoon ja lisaksi (tais olla lisamaksusta?) paivittain neuvoja ja indikaattoreita.
  • Tilin jossa leikkirahaa jolla voi testata sijoittamista
  • Jos haluaa sijoittaa oikeaa rahaa niin voit avata oikean tilín, oikealla rahalla, mutta siita menee firmalle provikkaa.
    • Tama on itseasiassa varsin mielenkiintonen temppu. Eli asiakas avaa “oikean rahan” tilin ja aloitaa sijottamisen. Firma ei kuitenkaan sita oikean rahan tilia avaa vaan jatkaa silla leikkirahalla ja taten ei tarvi sitouttaa firman varoja siihen tiliin. Asiakkaalle tili kuitenkin nayttaa oikean rahan tilia. Jos sattuis kaymaan niin ikavasti etta asiakas saakin sijoituksesta tuloa ja pyytaa ne sijoituksensa takaisin niin siina vaiheessa firma tietysti maksaa sen pyydetyn summa, tata ei kuitenkaan tapahdu juuri koskaan.
  • Asiakas voi myos antaa firman tehda sijoitukset puolestaan mutta siitakin ottavat hyvan provikan paalta.
  • Liki 100% asiakkaista ei missaan vaiheessa saa minkaanlaista tuottoa tuosta hommasta ja sulkevat tilinsa (eli jattavat sen kk-maksun maksamatta) muutaman kk jalkeen
  • Osa asiakkaista jatkaa pitempaa ja ostaa lisakursseja ja e-kirjoja
Eli tuossa mallissa ne tulot on niita asiakkaitten kk-maksuja+muita ostoksia ja juuri koskaan ei asiakkaille makseta mitaan takaisin.
Mun kasityksen mukaan pyramidihuijaus toimii eri tavalla.
Siis myydään kusetusta ja siinäkin vielä kusetetaan? Missä se itse business oli jota kaverisi nyt tekee ilman tuota asiakkaiden kusetusta? Jos nyt lähdetään siitä, ettei ole mitään varmaa keinoa ennustaa valuuttakursseja yhtään enempää kuin pörssikurssejakaan. Kirjoja voi olla ja niiden myynnillä voi tienata.
 

Artyukhin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Harmi, Degiro lopetti suomalaisten osakkeiden välityksen suomalaisille kuten vähän oli pelätty alusta asti. Aikaa hankkiutua osakkeista eroon on syyskuun loppuun, sen jälkeen Degiro tekee sen itse. Mistäs nyt markkinoiden edullisimmat välitysmaksut kotimaisille? Kysyy aktiivinen mutta hintatietoinen.
Nordnet?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves

Siirryin jo sieltä Degiroon. Eli ei ihan vastaa toiveita. Näemmä Mandatumilla olisi harkitsemisen arvoinen palvelu.

Mandatum 0,04% min. 6e (kotimaiset 7 muuta pörssiä + ETF), lisäksi 1. kuukausi 0,03% min. 3e. Ei riipu kauppojen määrästä per kk.

Nordnet 0,15% min. 7e TAI jos tekee 11-50 kauppaa per kk niin 0,10% min 5e. Eli käytännössä 2,5 - 4 kertainen toimenpidemaksu.
 
Viimeksi muokattu:

Styge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Pens, änärin suomalaiset
Harmi, Degiro lopetti suomalaisten osakkeiden välityksen suomalaisille kuten vähän oli pelätty alusta asti. Aikaa hankkiutua osakkeista eroon on syyskuun loppuun, sen jälkeen Degiro tekee sen itse. Mistäs nyt markkinoiden edullisimmat välitysmaksut kotimaisille? Kysyy aktiivinen mutta hintatietoinen.

Veroja maksettavaksi vähän yllättäen, kun halvalla sai?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Veroja maksettavaksi vähän yllättäen, kun halvalla sai?

Parista koituisi ikävä mälli mutta näyttää siltä että ne voi siirtää toiselle välittäjälle pienellä palkkiolla.
Silmäilin viimeisen vuoden ajalta toteutuneita kotimaisia kauppoja ja nopean arvion mukaan maksoin Degirolle noin tonnin vähemmän kuin olisin joutunut maksamaan NN:lle.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Onko monella OST tuolla Saxobankissa / Mandatumilla? Vai löytyykö pienemmillä kuluilla jostain..

Huom. Edullisuus riippuu siitä kuinka usein teet kauppaa ja millaisella kertapanoksella. Mandatumin edullisuus tulee esiin vasta 5000 panoksella ja siitä ylöspäin. Toisaalta jos kovin harvoin ostaa/myy, ei ero olekaan kuin yhden euron per kerta, millä ei pitäisi enää olla suurta väliä. Osakesäästäjien jäsenyys kannattaa myös maksaa etujen vuoksi.

Tästä voit itse tehdä vertailun:

 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Toivottavasti edes joku otti tuon vinkin.
Oli kova vinkki. Mikkisoft tullut viikossa 7% ylös kun Nasdaq on samassa noussut vain 5% eli siinä on tehnyt massiivisen kahden prosentin tuoton suhteessa indeksiin. Vielä siihen pyramidiin pääsisi mukaan?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös