En väittänytkään, ettei ne muut valtiot olisi roistovaltioita. Lähinnä sitä, että Israel saa jatkuvasti sympatiat ja voi vetää hihasta holokaustikortin tiukan paikan tullen ja vedota siihen, että heitä on kohdeltu kaltoin. Vaikka valtiona itse harrastaa sortopolitiikkaa, uhkailua ja omanlaistaan terrorismia.
Näinhän se menee. Israelia ja sen lähinaapureita koskeva keskustelu tapaa myös usein olla polarisoitunutta, kuten jopa Jatkoajankin postaukset välillä heijastelevat.
Israel on hyvin herkkänahkainen muun maailman mielipiteitä kohtaan, kuten Tuomiojaa koskeva viittaus osaltaan kertoo. Onko se todellakin niin painava asia Israelille, jos pienen ja kaukaisen maan ulkoministeri vaihtuu, vaikkakin profiililtaan kovin erilaiseksi? Luulisi Suomen ja ulkoministerimme olevan noiden näkövinkkelistä hyvin vähämerkityksinen ratas siinä maailmanpoliittisessa koneistossa, jonka suotuisa käynti on Israelin kannalta olennaista. Jos suomalaisia on pidetty lähes sairaalloisuuteen asti kiinnostuneina ulkomaalaisten Suomea ja suomalaisia koskevista mielipiteistä, niin kyllä Israel on tällä saralla vielä ihan oma lukunsa.
Sen verran Tuomioja-artikkelista voi tietysti päätellä, ettei Erkin maine ole jäänyt yksistään Suomen tai edes EU:n rajojen sisälle vellomaan. Mieshän on aina ollut jonkinlainen nihilisti, ja Itä-Saksan kaatumisen jälkeen Erkki ei ole tainnut tykätä enää kenestäkään.
Niin tai näin, Tuomiojan ja muidenkin kritiikki Israelia kohtaan on mielestäni täysin oikeutettua ainakin niin kauan, kun Israel rakentaa ja ylläpitää laittomasti siirtokuntia miehittämillään alueilla (poistamatta tietenkään kritiikin tarvetta arabiosapuolia kohtaan). Tähän voisi tietysti lisätä perään myös israelilaisten harjoittamat ihmisoikeusrikkomukset, mutta antaa olla koska tällä saralla kohtelu on kovaa puolin ja toisin, eikä syitä ja seurauksia ole juuri mahdollista erottaa toisistaan. Palestiinan valtion perustamisen edistäminen Israelin puolelta olkoon sekin oma aiheensa.
On se ilmeisesti jokseenkin vaikeaa, koska Tuomiojalta, Amnestylta jne. kuulee hieman harvemmin näistä pahemmista roistovaltioista.
Amnesty on kyllä aika valikoivasti ihmisoikeuksien perään huuteleva puulaaki. Kyllä sielläkin poliittiset intohimot vaikuttavat siihen, ketä kulloinkin sormella osoitetaan. Missään tapauksessa Amnesty ei ole objektiivinen osapuoli.
Yhteen aikaan Amnesty syyllisti vähän väliä Suomea siitä, että sivarit joutuvat käymään omaa kevytpalvelustaan vähän pitkänpuoleisesti. Tämä tietysti johtuu siitä, että Amnestyyn on pesiytynyt Suomessa tietynlaista ainesta, jossa on maanpuolustusvastaisiakin sävyjä mukana. Laajemmin katsottuna Amnestyssa näyttää hengailevan aika paljon sitä porukkaa, jolta muutenkin odottaa anti-USA/Israel -sloganeita.