Mutta mites Etelä Ossetia? Siellä ei asu varmaan kahtakymmentätuhattakaan etnistä venäläistä. Venäjän passit toki noilta osseeteilta perstaskusta löytyi, mutta sehän osoittaa, että itänaapurimme kyllä hallitsee lavastamisen jalon taidon.
Meinaatko siis, että Venäjä lavastaa "Mainilan-laukaukset" länsimaista demokratiaa vastaan alueella jossa ei muutoinkaan ole kriisiä ja jossa tilanne on ollut vakaa vuosikymmeniä? Vertaaminen Etelä-Ossetiaan on aikamoista hakuammuntaa koska tilanne Kaukasuksella on ollut kriisialtis jo yli vuosikymmenen ajan, joten ei ole ihme, että jossain vaiheessa räjähdää muuallakin kuin Tshetsheniassa tai nyt Ingushetiassa. Ja osseetit ovat halunneet itsenäisyyttä jo ennenkuin Venäjä puuttui alueen tilanteeseen eli 90-luvun alkupuolelta saakka. Jo Jeltsinin kaudella osseetit halusivat itsenäisyyden mutta sitä heille ei suotu. Miksi?
On myös huomioitava se ettei Georgiallakaan ollut aivan puhtaat jauhot pussissa vaan halu saattaa alue omaan valvontaan oli suuri siitäkin huolimatta, että yli 60% alueen väestöstä halusi perustaa joko oman valtion tai liittyä Venäjään. Jos Georgia olisi toiminnut toisin olisi kriisi kenties voitu välttää tai se ei olisi edennyt sodan asteelle. Mutta ei, maan hallinto halusi nöyryyttää monasti osseetteja ja tilanne oli lopulta mikä oli.
Etelä-Ossetiassa asuu yli 66% osseetteja joista suurin osa haluaa erota Georgiasta (ja joilla on, kuten mainitsit, venäjän passi), venäläisiä asuu reilut 2 % - joista myös suurin osa haluaa erota Georgiasta. Ei siis ihme, että halu erota on suuri kun selkeä enemmistö alueen väestöstä sitä tavalla tai toisella haluaa (ks. yllä). Esitän kysymyksen: Mitä mieltä olisit jos ahvenanmaalaiset halausivat erota Suomesta ja eroa kannattaisi vaikkapa 66% alueen väestöstä?
Toki. Ja sen jälkeen, jos/toivottavastieikun pakkokeinoihin jouduttaisiin turvautumaan, niin rupiaa tihkumaan itärajan takaa syytöksä venäläisten pahoinpitelyistä sun muista "ihmisoikeusrikkomuksista". Spekulointiahan toki vain.
Länsimaisen tiedonvälitys epäilemättä kykenee kumoamaan moiset väitteet ja tuomaan ainakin julki muille länsimaille sen mikä tilanne todellisuudessa on/oli. Se jos Venäjä esittää vastalauseensa on huomioitava mutta samalla todettava selkeällä tavalla, että kyseiset joukkiot aiheuttivat omalla toiminnallaan tilanteen.
Enkä edelleenkään usko, että Venäjä nostaisi samanmoista mekkalaa mitä Viron tapauksessa - nootti voisi tulla mutta loppujen lopuksi sillä ei ole mitään arvoa (jollemme itse tällaista tilannetta aiheuta.) Länsimaisessa tiedonvälityksessä epäilemättä nähtäisi totuus ja huomioitaisi ettei syy ole Suomen toiminnassa vaan kyseisen joukkion toiminnassa.
Minusta, anteeksi nyt vain, tilanteessa ollaan tekemässä kärpäsestä härkänen ennen kuin mitään on edes hetinyt tapahtua.
No kukas Suomen poliittisista johtajista sen yksiselitteisesti Venäjän hallinnolle osoittaa?
En nyt usko, että ainakaan Tarja Halonen mutta jos tilanne etenee rajuksi väkivaltaiseksi yhteenotoksi niin uskon, että poliittisesta kentästä löytyy tekijöitä jotka ovat valmiit tuomitsemaan joukkojen toiminnan. Muistetaan vain kuinka kukkahattutädeiksi tuomittujen Virhreiden kansanedustaja Heidi Hautala esitti jokunen vuosi sitten voimakastakin kritiikkiä Venäjän toimia kohtaan ja tuolloin sanankäänteitä kauhistuttiin mutta uskon, että tänä päivänä löytyy muitakin kansanedustajia jotka ovat valmiit tuomitsemaan väkivaltaisuudet.
Miksi et? Eikös se niin mennyt, että aina pitää varautua pahimpaan?
Varautua pahimpaan ja varautua sotaan on kuitenkin kaksi aivan eri asiaa tässä tapauksessa ja sinä, ainakin viestiesi perusteella, näytät varautuvan jo lähinnäkin sotaan vaikka sellaisesta ei ole merkkiäkään. Uskotko, että Medvedevin Venäjä ryhtyisi sotimaan läntistä demokratiaa vastaan jos muutama sata "Putin-nuorta" pidätettäisi Helsingissä? Ole rehellinen itsellesi ja mieti onko skenaariosi kovinkaan uskottava?
Jep, NATO-jäsenyys ei ole onni ja autuus, mutta uskottava pelote kuitenkin. Nyt tämä meidän "oma uskottava puolustuksemme" aiheuttaa lähinnä myötähäpeää. Näin varusmiespalveluksen suorittaneena joudun toteamaan.
Uskottava puolustuksemme satoine tuhansine reserviläisineen on kuitenkin parempi kuin ei yhtään mitään ja sellainen voima mikä pistää miettimään kahdesti kannattaako hyökätä vai ei kun tilanne ei millään muotoa ole sellainen, että olisi aihetta hyökkäykseen. Jos maapallolla olisi geopoliittinen kriisi mikä uhkaisi riistäytyä sodaksi tai olisi jo tietyillä alueilla riistäytynyt suoranaiseksi sodaksi niin tuolloin tilanne olisi toinen mutta tällä hetkellä tilanne on sellainen ettei kriisiä ole näkyvillä joten suureen paniikkiin ei ole aihetta. Ja vaikka kriisi olisikin edennyt sodaksi niin NATO-jäsenenä meillä olisi suurempi todennäköisyys joutua hyökkäyksen kohteeksi kuin olemalla sitoutumaton valtio - edellyttäen, että olemme sioutumaton valtio siten ettemme laske alueellemme minkään liittouman joukkoja. Mikäli laskemme niin mahdollisuus joutua hyökkäyksen kohteeksi on suurempi kuin tilanteessa jossa olemme avoimesti liittoutumaton. Mutta en kuitenkaan kiellä etteikö NATO-ovea kannata pitää avoinna toistaiseksi mutta vain siten, että jalka on oven välissä.
vlad.