Olisitko noin suopea, jos vaikka Iran kävisi heittelemässä harjoituslentoja Itämerellä ja tekisi reissullaan välilaskun Kaliningradiin? Olisiko Iranin tukikohta Kaliningradissa OK? Venäjä ja Iran kuuluvat molemmat samaan kategoriaan, toinen vain vähän kaunistellummalla ilmeellä.
Olenko minä missään väittänyt, että pidän fiksuina tai kannatan näitä pommituslentoja - en tietääkseni. Tuonut vain julki sen tosiasian, että näin tapahtuu ja mistä syistä niin tapahtuu. Strategisista syistä johtuen.
Jos Iran, Kiina tai ihan mikä tahansa valtio lentäisi Suomen tuntumassa sotilaslentoja niin se olisi tuomittavaa jos uslottavat lentonsa Suomen ilmatilaan, yhtälailla kun on tuomittavaa Venäjän tekemän ilmatilanloukkaukset Suomenlahdella. Mutta jos lennot pysyvät kv.ilmatilassa niin ei niitä voi kuin paheksua ja pitää ei toivottuina (ja toivoa, että ne loppuisivat).
Venäjä kaveeraa tällä hetkellä niin hämärässä jengissä (Iran, Hamas, Kiina), että kaikkeen sen toimintaan on suhtauduttava suurella varauksella. Ja niinpä länsi taitaa vielä onneksi tehdäkin (siitä ohjuskilpihanke osoituksena).
Näin on ikävä kyllä, tämä on todettava.
Tosiseikkojen tunnustamista odottaisin Venäjän-ymmärtäjiltäkin. Tosiasia on, että demokratiakehitys Venäjällä on saanut rauhassa mennä väärään suuntaan jo noin kymmenen vuoden ajan. Siinä missä Jeltsin yritti (liian kunnianhimoisesti kylläkin) juurruttaa oikeaa demokratiaa Venäjälle, on nykyhallinto ottanut aivan päinvastaisen suunnan.
Tilanne tuskin olisi tällainen jos Jeltsinin kaudella ei olisi tehty useita perustavaalaatuisia ja liian radikaaleja muutoksia liian lyhyessä ajassa, ja jollei maan talousuudistusta ei olisi suoritettu totaalisen sekasorron vallassa. Pieni ryhmä hyötyi ja suurin osa kansasta, yli 99%, joutui kärsimään kun varat hupenivat olemattomiin, ruplan arvo oli mikä oli ja kun hyvät suhteet omistava henkilö sai haltuunsa valtio-osakkeita/yrityksiä tms. pilkkahintaan meni monilta luottamus . Tuolloin luotiin epäusko toimivaa demokratiaa kohtaan ja kun valtaan nousi sitten, Jeltsinin suosiolla, Vladimir Putin niin hänen toimensa saivat kansassa vastakaikua ja toivon paremmasta - senkin ohella, että demokratianlaiva ajoi karille.
Juuri tuolla "vastatoimi" -sanalla ollaan asian ytimessä. Miksi Venäjä aina tekee vastatoimen? Miksi Venäjä vajoaa USA:n tasolle? Yllättäisi kerrankin positiivisesti ja olisi se rauhantahtoisempi osapuoli.
Ikävä kyllä suurvaltapolitiikka on usein vastatoimia vastatoimien perään - harjoittivatpa sitä ketkä tahansa (ja tämän tosiasian unohtaminen on kuin sulkisi silmänsä - karu toteamus). Jos jätät vastaamatta niin se todetaan helposti heikkouden osoitukseksi ja niinpä leikissä mennään sitten toisinaan lapsellisuuksiin - näin sivullisen kannalta katsoen. Kyllähän minustakin tämä ainainen nokittelu on lapsellista mutta ymmärrettävää kun tiedostaa taustat. Ikävä kyllä tämä on karu tosiasia.
Mutta tämä suurvaltapolitiikasta minun osalta.
vlad.