Puskaraiskaukset ovat hyvin harvinaisia. Melkein aina raiskaus tapahtuu jonkun kotona. Siksi valistuksella päästäisiin pitkälle. Ei viinaa eikä vieraiden matkaan. Myös tuttuihin kannattaa suhtautua varovaisesti, kunnes varmasti tuntee heidät.
Nämä helpoimmat keinot eivät kuitenkaan kelpaa, koska niiden koetaan rajoittavan ihmisten itsemääräämisoikeutta.
Tässähän se ongelman ydin juuri on. Väitätkö, että viisi kuudesosaa noista tapauksista on valheellisia? Oikeuslaitos on varmasti idean tasolla ideaali paikka käsitellä näitä asioita, mutta todellisuudessa aivan paska foorumi seksuaalirikoksille. Somea parempaa nyt ei satu olemaan käsillä, valitettavasti.Nyt yksi kuudesta tutkinnasta johtaa tuomioon. Pitäisikö mielestäsi kaikkien johtaa, jos nainen vain väittää, että hänet on raiskattu?
Tosiasiat ja kokemukset on pidettävä erillään. Oikeusvaltiossa ei voida hyväksyä tuomion lähtökohdaksi väitettä ja kokemusta. Täytyy olla myös objektiivisia perusteita.
Kun lisäksi tiedetään, että keksityt väitteet ovat ihan yleisiä, niin asian kanssa täytyy olla erittäin varovainen.
Rattijuoppojen aiheuttamia liikennekuolemia voitaisiin vähentää välttämällä autoilua viikonloppuöisin.
Tässähän se ongelman ydin juuri on. Väitätkö, että viisi kuudesosaa noista tapauksista on valheellisia?
Ylipainoisen riski joutua raiskatuksi tai ahdistelluksi on varmasti pienempi kuin normaalipainoisen.Vain neljännes yli 30-vuotiaista suomalaisista on normaalipainoisia. Kielletäänkö kaupoista korkeaenergiset tuotteet ja alkoholi vai hyväksytäänkö, että yksilö tekee omat valintansa, joista hinnan maksaa hän itse huonompana terveytenä ja lisäksi yhteiskunta kasvaneina terveydenhuoltokuluina?
Ylipainoisen riski joutua raiskatuksi tai ahdistelluksi on varmasti pienempi kuin normaalipainoisen.
Ei oikeuden viesti ollut, että mäkeä sai laskea yöllä. Oikeuden viesti oli, että mäkeen ei saa tehdä hengenvaarallista ansaa.Mihin kulkee yleinen moraalikäsitys? Kun nuori laski pimeässä vaijeriin, vaijerin virittäjät tuomittiin. Oikeuden viesti siis oli, että pimeässä saa laskea, vaikka ei näkisi, mitä edessä on. Kuollutta nuorta se ei tuo takaisin.
Tämä mielipide kertoo aika paljon kirjoittajan ajatusmaailmasta, jos some on oikeuslaitosta parempi foorumi syyttää ja tuomita rikoksista. En kyllä itse haluaisi elää maassa, jossa näin toimitaan.Oikeuslaitos on varmasti idean tasolla ideaali paikka käsitellä näitä asioita, mutta todellisuudessa aivan paska foorumi seksuaalirikoksille. Somea parempaa nyt ei satu olemaan käsillä, valitettavasti.
Osa on ja osa ei. Suurimmat tulkintaongelmat liittyvät alkoholiin.
Jos yliopistossa opiskelevat tyttö ja poika lähtevät pojan kämpille tekemään yhdessä ryhmätyötä luentojen jälkeen ja poika rupeaa tunkemaan väkisin kättään tytön haaraväliin, tilanne on selvä. Se on todennäköisesti selvä myös oikeuslaitoksen mielestä, koska perusfiksulla selvänä olevalla tytöllä ei ole järkevää motiivia keksiä raiskaussyytöksiä.
Tilanne on eri, kun mukaan tulee alkoholi. Silloin tulkinnat ovat vinhat, eikä kummallakaan ole selvää kuvaa siitä, mitä on tapahtunut. On vain kokemus, että minut on raiskattu. Humalaisen kokemuksen arvo sitten on mikä on. Ilta saattaa aamun muistoissa olla hyvin pätkittäinen, mutta silti on kokemus, että minut on raiskattu. Kokemus voi olla aito tai se voi olla psykologista torjuntaa, jonka avulla yritetään selvitä esimerkiksi syyllisyydestä.
Jos lääkäri ei löydä väkivallan merkkejä ja mies esittää uskottavan kertomuksen tapahtumien kulusta, pitäisikö mies tuomita?
Eikö siinä ole sana sanaa vastaan molemmissa tilanteissa.
Korjataan nyt sen verran, että parempi foorumi keskustelulle ja kokemusten esiin nostamiselle. Ei varsinaisesti rikoksista tuomitsemiselle, se on ehdottomasti oikeuslaitoksen tehtävä. Valitettavasti seksuaalirikoksten kohdalla se tehtävä nyt vain jää usein täyttämättä.Tämä mielipide kertoo aika paljon kirjoittajan ajatusmaailmasta, jos some on oikeuslaitosta parempi foorumi syyttää ja tuomita rikoksista. En kyllä itse haluaisi elää maassa, jossa näin toimitaan.
Ensinnäkin tämä voi olla oikeesti vaikea konsepti. Se, että kyseenalaistan käpälöinnin ja jätän asian ilmoittamatta, ei pois sulje sitä ettenkö voisi asiasta nostaa mellakan vaikkapa muutaman vuoden kuluttua jos tämä alkaisi ahdistamaan tai vaivaamaan. Näin on tapahtunut juurikin monen naisen kohdalla jostain syystä. Otit esimerkiksi 16 vuotiaan Jasminin. Miksi? Onko sulla sellainen käsitys, että puristeltavat ja puristelijat ovat alaikäisiä tyttöjä? Kuten sanoit, niin eri ihmiset ottavat asian erilaisesti. Enkä ole vaahdonnut täällä mitenkään. Nämä ovat omiasi fantasioitasi.Miksi edes harkitset, että pitäisikö ruveta tarinoimaan seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta, kun myönnät itsekin, ettet ole sellaista kokenut? Miten joillekin voi olla vielä epäselvää, että eri ihmiset kokevat eri tilanteet eri tavalla? Jos sinä menet puristelemaan 16-vuotiaan Jasminin pyllyä, niin hän voi ottaa asian aika eri tavalla kuin jos roolit olisivat toisin päin. Jos joku nainen tulisi puristelemaan minua tai supisemaan rivoja korvaani, en todennäköisesti tuntisi oloani ahdistelluksi enkä tulisi tänne vaahtoamaan, että ”kattokaa nyt kun valkoista heteromiestäkin ahdistellaan”. Silti ymmärrän, että jos tekisin saman jollekin naiselle, hän saattaisi kokea tilanteen täysin eri tavalla ja siksi en tee niin. Eihän tää nyt oikeasti ole erityisen vaikea konsepti?
Niin. Eihän some ole ideaali paikka syyttää ja tuomita rikoksista (mikä tämä somen asettama tuomio edes on?). Mutta Suomessa jää esimerkiksi omaisuusrikoksista selvittämättä miltei 60%. Eikö täten voisi sanoa, että poliisin on turha odottaa selvittävän jotain pieniä näpistyksiä tai vaikkapa jotain pyörävarkautta. Joku voisi sanoa jopa että paska foorumi hoitaa mitään. Samoin kun tehdään uhritutkimuksia niin prosentti vastaajista on kokenut seksuaalista väkivaltaa viimeisen vuoden aikana. Jos tuo skaalautuu väestötasolle niin vuosittain 55 000 ihmistä kokisi Suomessa seksuaalista väkivaltaa. Kuulostaa aika suurelta määrältä, eikö? Vaikka kyse olisikin vain promillesta ihmisiä niin Suomessa tapahtuisi 5 500 tuollaista tapausta vuodessa. Monestako annetaan tuomio? Niitä annetaan noin 550 vuodessa sisältäen kaikki. Nämä numerot eivät ihan täsmää, ainakaan minusta. Joku voisi jopa sanoa, että poliisille on turha mennä, kun tuomiota ei kuitenkaan tule.Tämä mielipide kertoo aika paljon kirjoittajan ajatusmaailmasta, jos some on oikeuslaitosta parempi foorumi syyttää ja tuomita rikoksista. En kyllä itse haluaisi elää maassa, jossa näin toimitaan.
Tässä on nähdäkseni olennainen pointti. Pointti, joka koskee nimenomaan seksuaalisen häirinnän tapauksia. Raiskaukset ja vastaavat on tässä syytä pitää erillään. Aika usein näkee keskusteluissa, tässäkin, kuinka ulostulot tahdotaan vaientaa. Että ei aiheesta sopisi puhua, ei varsinkaan somessa. Hiljaa pitäisi olla tai lähteä oikeusteitse oikeutta hakemaan. En ymmärrä sitä näkemystä.Korjataan nyt sen verran, että parempi foorumi keskustelulle ja kokemusten esiin nostamiselle. Ei varsinaisesti rikoksista tuomitsemiselle, se on ehdottomasti oikeuslaitoksen tehtävä. Valitettavasti seksuaalirikoksten kohdalla se tehtävä nyt vain jää usein täyttämättä.
Esimerkiksi maineen tai työtilaisuuksien menettäminen.Eihän some ole ideaali paikka syyttää ja tuomita rikoksista (mikä tämä somen asettama tuomio edes on?)
Ei keskustelu ongelmista tai mahdollisista ongelmakohdista ongelmien hyssyttelyä huonompi vaihtoehto ole.
Eikö Louhimiehen toimintatavat mielestäsi olleet kuvottava?No miten kävi #metoo liikkeen kanssa? Ensin oli todella kammottavia tekoja, mutta sieltäkin alkoi tulla kaikkea muuta kuin hyväksikäyttötapauksia. Suomessa suurimpana tapauksena varmaan Aku Louhimies. Eli itse näitä juttuja julkaisevat vievät myös keskustelua pois itse ahdistelusta.
Paljon karmivia tarinoita(mm. Toi Porin keissi) noissa #metaltoo #punktoo, mutta sinnekin sekaan ja twitteriin on alkanut ilmestyä myös sellaisia juttuja, että ihmetellään miksi nelikymppinen rokkari on alle 20 vuotiaiden naisten kanssa samassa pöydässä ryyppäämässä ja flirttailemassa
Väittäisin silti, että miehet myös enemmän joutuvat tappeluihin ja provosoivat toisiaan, ja tuo on suurinsyy siihen että miehet ovat useammin väkivallan uhrina. Lienee äärimmäisen harvinaista, että esim juoksulenkillä olevan miehen kimppuun joku kävisi.Mielestäni tulee kuitenkin myös tiedostaa se, että lopullisesti toisen pään sisälle ei voi päästä eikä toisen ulkonäöstä tai käyttäytymisestä voi tehdä päätelmiä toisen tarkoitusperistä tai olemuksesta.
Mielestäni kuvaamasi ajattelu, jossa on ''miehen'' vastuulla taata ettei naiselle tule ''outoja viboja'' on esimerkiksi autistien tai vaikka fyysisesti poikkeavien kannalta todella julma.
Ja en tietenkään sano, etteikö mitään varotoimia tulisi tehdä, mutta ainakin pitäisi olla avoin sille että se aluksi negatiivinen vaikutelma toisesta menee väärin ja olla ilmaisematta ''viboja'' toiselle.
Lisäksi ehkä aavistuksen mielestäni korostat nimenomaan naisten väkivallan uhkaa. Naisen kohdalla uhkaa toki syventää se, että pelätään nimenomaan seksuaalista väkivaltaa, mutta kuten kirjoitit, niin väkivallan kohdalla miehet joutuvat sen kohteeksi yleisemmin. Kohdallani kävi niin, että yöllä kolme miestä piiritti ja kävi kimppuun (kännissä, huviksi, tekosyyn varjolla). Monesti miehet ovat toki isompia kuin naiset, mutta toisaalta jo puukko vie tämän edun pois.
Muistaakseni siitä on ihan tutkimustakin, että miehet vaikka joutuvat väkivallan kohteeksi useammin, niin eivät sitä kuitenkaan pelkää samalla tavalla kuin naiset. Tähän syynä paitsi todellinen väkivalta, niin myös esim. populaarikulttuuri (vaikka en sano, että sinun kohdalla näin on).
Mites tämä tilanne, kun henkilö on luonut itse feikkitilin tinderiin ja mätsäillyt sieltä 40-60 vuotiaita. Miten tämä on groomingia, kuten osa tuolla sanoo?
Ongelmalliseksi tämän tekee se, että juuri nämä alle 20 vuotiaat tekee tiliä sugardaddy/ onlyfans toiminnalla. Tulisiko tässä nyt paheksua heidän toimintaa myös? Ovatko he henkisesti sillä tasolla, että saavat harrastaa tuota omasta tahdosta?
Edelleen pidän omituisena, että alle 20 vuotias on yli 50 vuotiaan kanssa. Moraalisesti arvelluttaa molempiin suuntiin. Käyttääkö mies hyväksi naista, kun ei ole vielä aikuinen henkisesti. Mitä jos se 18 vuotias käyttää hyväksi miehen sinisilmäisyyttä ja on golddigger?
Tässäpä näitä ongelmia, mitä aiemmin myös ketjussa toin esille.
E: ig sivulla julkaissut materiaalia ja myös yksityisten henkilöiden viestejä ja kuvia. Jonkinlaisia Damage control on tulilla tarinoissa.
Tinderissähän käyttäjä itse määrittelee ikähaarukan, joten jos sinne joku 18v laittaa että on kiinnostunut 50-vuotiaista niin aika jeesustelua siitä pahastua.
Harvalla täällä on varmaan TikTok, mutta tämä kuvaa ehkä monen miehen asenteen asiaan.Tuskinpa kovin moni vähättelee raiskauksia tai sellaisen kokeneen kärsimyksiä. Jokainen tapaus on liikaa ja tekijät on saatava vastuuseen.
Sen sijaan paljon ongelmallisempia ovat somekirjoittelut, joissa tekijän henkilöllisyys paljastetaan tai siitä vihjaillaan.
Vastaus kysymykseesi on, että varmasti omakohtaiset kokemukset muuttaisivat suhtautumista entistäkin tuomitsevimmiksi.
Minusta ihan validisti voidaan kuitenkin kääntää kysymyksesi myös niin päin, että miten mielipiteet somessa kerrottuihin ahdistelukokemuksiin muuttuisivat, jos itse tai joku läheinen saisi täysin syyttömänä sometuomion vuoksi ahdistelija tai jopa raiskaajan leiman? Vieläkö silloin oltaisiin sitä mieltä, että "voi kuule, kato kun on tärkeää, että somessa voidaan puhua ahdistelusta suoraan ja nimillä”, kun omien silmien edessä näkee hyväntahtoisen ja syyttömän isänsä, veljensä tai poikansa saavan julkisesti liikkuessaan ”raiskaajana” osakseen tuomitsevia katseita, inhoa ja jopa väkivaltaa?
Kyseessä ei tarvitse olla tahallinen mustamaalaus vaan esimerkkisi ihan tahaton henkilön tai nimen sekoittaminen tai vilpitön valemuisto, joista tässä ketjussa kirjoitin aiemmin.
Varmasti ylivoimaisesti suurin osa syytöksistä on todellisia ja tekijät oikeita mutta samoin kuin jokainen raiskaus on liikaa, myös jokainen syyttömän leimaaminen on liikaa. Siksi syyllisyys pitäisi aina todeta tuomioistuimissa ei somessa.
Nyt yksi kuudesta tutkinnasta johtaa tuomioon. Pitäisikö mielestäsi kaikkien johtaa, jos nainen vain väittää, että hänet on raiskattu?
Tosiasiat ja kokemukset on pidettävä erillään. Oikeusvaltiossa ei voida hyväksyä tuomion lähtökohdaksi väitettä ja kokemusta. Täytyy olla myös objektiivisia perusteita.
Kun lisäksi tiedetään, että keksityt väitteet ovat ihan yleisiä, niin asian kanssa täytyy olla erittäin varovainen.
Keksitkö äkkiseltään montakin sosiaalista mediaa parempaa alustaa tätä silmällä pitäen? Ihmiset kertovat kokemuksistaan tietyssä viiteryhmässä, niin todennäköisesti muut osaavat hieman varovaisemmiksi käydä sen jälkeen. Jos vaihtoehtoina ovat vaikeneminen tai poliisille puhuminen, niin ongelma jää edelleen maton alle. Julkinen keskustelu, vaikka vain omien kokemusten pohjalta, tarjoaa aina lukijoille mahdollisuuden ottaa siitä opiksi. Kun katselee nytkin heränneen keskustelun määrää, niin onhan niitä viestejä luettu. ...ja aivan epäilemättä somessa näkyy kommentoimassa vain pieni osa niistä lukijoista. Merkittävä osa jää pohtimaan asioita itsekseen.Asioiden parantamiseksi pitäisi myöntää tilanne ja antaa neuvoja, kuinka ikävät kokemukset voidaan välttää sen sijaan että vaaditaan, ettei ikäviä asioita saa tehdä, koska vaikka kuinka vaadittaisiin, silti väärät teot jatkuvat aivan niin kuin jatkuu muukin rikollisuus. Vankilat eivät tyhjene sosiaalisella kuohunnalla ja paheksunnalla.