Vaikka radikaalifeministit eivät ole sen kanssa samaa mieltä, se ei tee siitä huonotasoista. 8,4/10 imdb:stä on aika hyvä keskiarvo leffalle.
Pahoittelut alkuun, jos viestini eksyy ketjun aiheesta tai on tarpeettoman pitkä.
Kyseinen elokuva tarkastelee itse ilmiötä ihan mielenkiintoisella tavalla. Kuten leffasta käy ilmi, meninistiliikkeellä on todellisuudessa aika vähän uskottavia toimijoita takanaan. Liikkeellä ei ole Suomessakaan juuri mitään akateemista painoarvoa. Laasasen porukka saa huomiota toisinaan, mutta heidän tutkimuksellinen kontribuutio on olematonta. Kriittisen miestutkimuksen alalla sen sijaan löytyy jonkin verran tutkimustyötä, mutta siinä ei olekaan antifeminististä otetta.
Dokumentin ja siinä kuvatun liikkeen suosio taas perustuu siihen, että on olemassa laajoja ihmisryhmiä, joihin yksinkertainen ja kontroversiaali viesti uppoaa. Viesti ei merkittävästi eroa oikeistopopulistien agendasta niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.
Otan esimerkin, jota elokuva sivuaa useaan otteeseen. Miesasiamiehet painottavat sitä, miten paljon huoltajuuskiistat kallistuvat naisten eduksi. Tämä on teema, jota feministit ovat pitäneet esillä ja johon heillä on jo vuosien ajan ollut selkeä kanta. No nyt, kuten dokumentti osoittaa, vastapuoli taistelee saman teeman luomilla mielikuvilla. Johtopäätöksenä he eivät kuitenkaan päädy siihen, että järjestelmässä/rakenteissa/instituutioissa olisi ongelma, vaan politikoivat asialla naisvihamielisestä näkökulmasta käsin. Ikään kuin olisi naisten vika, että järjestelmä toimii kuten se toimii.
Kannattaa tutustua leffaan. Tai ainakin pöhinään elokuvan taustalla. Useimmissa maissa elokuvaa on näytetty ilman mitään kitkaa, mutta esimerkiksi Australiassa feministit alkoivat kampanjoida sitä vastaan ja onnistuivat ilmeisesti torppaamaan sen ainakin jostain elokuvateattereista. Ja nähtävästi Suomi meinaa seurata samaa esimerkkiä. Tässä linkissä kyseisen leffan ohjannut entinen feministi Cassie Jaye taustoittaa elokuvaa.
Minulle on sinänsä yhdentekevää, näytetäänkö elokuvaa teattereissa. Saavathan täällä meilläpäinkin Kauko Röyhkä ja kumppanit levittää samanalaista maailmankuvaa valtakunnanmediaa myöden. Yliopistollisen tutkimustiedon kannalta heillä on kuitenkin vähäinen vaikutus.
Tässä on pohjimmiltaan kyse siitä, että yliopistossa ollaan järjestämässä tapahtuma, jonka viesti eroaa järjestävän instituution arvopohjasta. Tilanne on pitkälti verrannollinen sen kanssa, että joku Huhtasaari tai Hännikäinen päästettäisiin yliopiston tiloihin levittämään oikeistopopulistista sanomaa. Yliopistolla ei ole yksinkertaisesti mitään velvollisuutta tarjota sellaiselle mahdollisuutta.
Mitä nyt tuota Bardya googlailin, niin vaikuttaa jonkinlaiselta yleiseltä provokaattorilta. Tässä ote Wikipediasta: "Having earlier been a member of — or worked closely with members of — The Liberals, the Center party and the Pirate Party, he joined the newly founded Citizens' Coalition in 2018. He considers himself to be a Libertarian Marxist." Citizens' Coalitionia on kuvailtu oikeistopopulistiseksi poppooksi. Jännä että nämä voimakkaiden mielipiteiden tyypit istuvat aika hyvin siihen klassiseen hevosenkenkäkuvioon; välillä mennään äärivasemmalle ja sitten tullaan äärioikealta ulos.
Tässä vähän raakamatskua, johon leffan sisältö perustuu. Jokainen muodostakoon mielipiteensä siitä onko se "heikkoa vuodatusta". Heikkona vuodatuksena pitäisin näkökulmaa, joka ei tarjoa minkäänlaista perustelua olemassa ololleen.
Suosittelen itsekin kaikille aiheesta kiinnostuneille elokuvan katsomista. Tosin painotan, että kannattaa katsella kriittisellä silmillä. Elokuva ei tarjoa kovinkaan koherenttia yhteiskunnallista teoriaa, mutta ainakin se taustoittaa tuota kasvavaa liikettä.