* Ongelma 8: digijärjestelmät maksaa liikaa. Miksi joka pienellä sairaalalla pitää olla oma järjestelmä? Ainakin potilasdata järjestelmä pitäisi olla koko suomen laajuinen, johon sitten käyttöliittymää voi tehdä päälle jos haluaa. 5miljoonaa ihmistä ei ole niin paljoa ettei niiden tiedot saisi käsiteltyä samalla järjestelmällä.
Tähän on olemassa hyvin yksinkertainen syy, nämä lukuisat erilaiset järjestelmät ovat jäänne lainasäädännöstä, jolla rajoitettiin erilaisten alustojen kokoa, jonka seurauksia nämä tuhannet erilaiset järjestelmät ovat, joista merkittävä osa ei edes "kommunikoi" keskenään ts. ole millään muotoa yhteensopivia. Vasta kanta tulo sai aikaan muutoksen, mutta koskapa järjestelmät maksavat (voidaan perustellusti kysyä, että onko Apotti satojen miljoonien arvoinen) muutos tapahtuu hitaasti, koska... No, miksi uusia järjestelmiä, kun ne voivat maksaa jopa miljoonia ja tämän kustannuksen hyötyä voi olla hankala selvittää maksajille/ sijoittajille. Lisäkustannuksia tulee helposti jo siitä, jos näihin järjestelmiin hankitaan jotain ekstraa, kuten vaikkapa "muistuttajan", joka ilmoittaa, mikäli jokin hoitoprosessin vaihe jää tekemättä, tai jos jatkohoitoa ei järjestetä jne.
Näinä aikoina ei ehkäpä kannata lähteä intomielin rakentamaan todella suuria yhtenäisiä potilastiedostoja, tarkoitan sellaisia, joissa hyvin yksinkertaisin menetelmin hoitohenkilön A on mahdollista päästä tutkimaan potilaan/ asiakkaan/ kansalaisen X tietoja. Jos oikein tarkkoja ollaan, niin Kantakin on hanurista ja itse en haluaisi, että sinne tallennetaan mitään minusta.
Voin helposti kuvitella hyvin ikäviä mahdollisuuksia, jos potilasdataa ryhdytään keräämään siten, että sen saavutettavuus on helppo. Ketjussa on liian monta heikkoa lenkkiä, alkaen hoitohenkilökunnasta. Mutta tämä nyt on sitten ihan eri keskustelun aihe, joten paree tyytyä tähän.