Mainos

Sari (ja Jari) Sairaanhoitajan kuulumisia

  • 626 695
  • 5 632

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En ole korotuksia vastaan, mutta kohtuushan tässä täytyy olla ja kohtuus ei ole 500 euroa vaan max 100 euroa. Eikä tuohon sataseenkaan taida olla varaa.
En tiedä onko sataseen varaa, mut eikö jo tarjottu about 10% korotusta mutta se ei riittänyt? Mites se sanonta menee.. "Ahneella on.."
 

Kapulainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues
En ole korotuksia vastaan, mutta kohtuushan tässä täytyy olla ja kohtuus ei ole 500 euroa vaan max 100 euroa. Eikä tuohon sataseenkaan taida olla varaa.
Olen samaa mieltä. Resurssien lisäämiseen olisi voitukin käyttää useampi sata euroa per sairaanhoitaja. Eikö työnantaja laskenut joskus keväällä, että 200 euron palkankorotus vastaisi x määrän palkkaamista töihin. Se olisi ehkä kuitenkin ollut se oikea tapa toimia. Maltillinen korotus ja isompi osa resursseista lisätyövoimaan. Toki isompi palkka houkuttelee lisää työntekijöitä, mutta johtamisessakin on paljon parantamisen varaa. Tästä esimerkkinä toimikoon aiemmin mainitsemani lyhyiden sopimusten tekeminen tilanteessa, jolloin työn tiedetään jatkuvan pitkälle yli vuoden.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Niin, mietitäämpä nyt uudestaan. Sanoit, että nyt ei ehdi sisätautiosaston hoitajat kuin harvoin kääntämään potilaan ym. Miten 20 % korotus auttaa tähän tilanteeseen? Aivan ei mitenkään. Tai oikeastaan, se huonontaa tilannetta...

Hyvä oivallus. Mutta asia on näin: sisätautiosastohoitajan ammatinkuva on kaikkein vastenmielisin vaihtoehto sairaanhoitoalalla. Nostamalla hoitajien palkkoja vaikka tuolla 20%:lla useampi hakeutuisi töihin sisätautiosastoille, koska niissä on aina eniten paikkoja auki ja aika moni sairaanhoitaja pysyttelee työttömänä, vaikka sisätautiosastoilla olisi paikkoja auki.

Tunnen tällaisen tapauksen suvustani. Eivätkä nuo palkakorotukset pelkästään koiran perseeseen menisi, tulisivathan ne osittain veroina takaisin. Yksi haittapuoli tietenkin on se, että mitä enemmän hoitajia näillä "vastenmielisillä" osastoilla on, sitä todennäköisimmin halvaantuneet kroonikot ja alzheimerit pysyisivät hengissä ja sehän on kallista - lasku lankeaa yhteiskunnalle, ellei omaishoito lisäänny radikaalisti.

Lisää palkkaa sairaanhoitajille ja lisävakansseja, niin kalliiksi tulee...
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jostakin käsittämättömästä syystä kaikilta OYS:n sairaanhoitajilta menevät päivystys- ja lisätyöt 40,5 %:n verolla.

Ei tämä nyt vaikeaa voi olla. Verokortissa on A ja B vaihtoehto. Käske vaimosi valitsemaan kohta B, jolloin hän saa vuositulorajaan asti palkkansa tällä pienemmällä prosentilla. Isompi veroporras iskeytyy vasta sitten, kun tuo kortissa lukeva vuosituloraja ylittyy. Toisaalta A-vaihtoehtoakin voi käyttää, jos hakisi verottajalta sellaisen kortin, jossa otetaan päivystys ja lisätyöt huomioon tiettyyn oletettavaan määrään asti. Voi tietenkin olla, että sairaanhoitajat ovat niin erikoisia ettei niihin päde edes normaali veronkanto, mutta epäilen vahvasti.
 

Koskenkorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Ei tämä nyt vaikeaa voi olla. Verokortissa on A ja B vaihtoehto. Käske vaimosi valitsemaan kohta B, jolloin hän saa vuositulorajaan asti palkkansa tällä pienemmällä prosentilla. Isompi veroporras iskeytyy vasta sitten, kun tuo kortissa lukeva vuosituloraja ylittyy.

Tästäkö oli kyse?
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Ei tämä nyt vaikeaa voi olla. Verokortissa on A ja B vaihtoehto. Käske vaimosi valitsemaan kohta B, jolloin hän saa vuositulorajaan asti palkkansa tällä pienemmällä prosentilla. Isompi veroporras iskeytyy vasta sitten, kun tuo kortissa lukeva vuosituloraja ylittyy. Toisaalta A-vaihtoehtoakin voi käyttää, jos hakisi verottajalta sellaisen kortin, jossa otetaan päivystys ja lisätyöt huomioon tiettyyn oletettavaan määrään asti.

No sitä minäkin olen hänelle toitottanut sata kertaa, mutta vastaus on aina: OYS:ssa menee lisätöistä ja päivystyksistä aina lisäprosentti 40,5, luki verokortin B-sarakkeessa vaikka 100 000. Minä en tätä käsitä itsekään. En tiedä onko täkäläisen sairaanhoitopiirin eli OYS:n tulosyksikön TES:ssa jonkinlainen ihmepykälä. Tämä tuntuu ainoalta järjelliseltä vaihtoehdolta.

Tai sitten vaimo ei asiaa vain perkele tajua/ole tajuavinaan. Hän on niin harvinaisen itsepäinen tapaus, etteivät meikäläisen neuvot auta, jos hän on jonkin päähänpinttymän saanut --> verotusasiaa ei tarkisteta.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tästäkö oli kyse?

En tiedä, ja kohta varmaan saamme siihen selityksen. Mikäli sairaanhoitajille on omat verotuskäytännöt, niin olen kovin ihmeissäni. Jos taas verotuskäytäntö on OYS:n keksimä, niin suositelen ottamaan yhteyttä Oulun verotoimistoon.

No sitä minäkin olen hänelle toitottanut sata kertaa, mutta vastaus on aina: OYS:ssa menee lisätöistä ja päivystyksistä aina lisäprosentti 40,5, luki verokortin A-sarakkeessa vaikka 0%. Minä en tätä käsitä itsekään.

Se b-sarake pitää myös valita verotuskauden alusta, jonka jälkeen sitä ei voi enää vaihtaa takaisin A-sarakkeesen kesken verotuskautta.

Tai sitten vaimo ei asiaa vain perkele tajua. Hän on niin harvinaisen itsepäinen tapaus, etteivät meikäläisen neuvot auta, jos hän on jonkin päähänpinttymän saanut --> verotusasiaa ei tarkisteta.

Vaimosi ei ilmeisesti tajua, koska TES ei ainakaan ota kantaa työntekijöiden verotukseen. Verotuksesta päättää ainoastaan verottaja, ei työnantaja.
 

Tepe#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport/Real Madrid
Tai sitten vaimo ei asiaa vain perkele tajua/ole tajuavinaan. Hän on niin harvinaisen itsepäinen tapaus, etteivät meikäläisen neuvot auta, jos hän on jonkin päähänpinttymän saanut --> verotusasiaa ei tarkisteta.

Taitaa olla jonkinlainen "ammattitauti" koska vaimo on myös hyvin itsepäinen tapaus. ;) Olen sanonut että olen valmis muuttamaan paikkakunnalle jossa hän saisi heti vakipaikan teho-osastolta, mutta sanoo vaan että täällä pysytään.
 

Ponkke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Pallo, Sht
Pakko kantaa oma korsi tähän kekoon. Vuoden päivät olen ollut töissä Helsingin sairaalan päivystyspolilla. Totta on että rahaa sieltä saa, huom. jos jaksaa tehdä ylitöitä + normi kolmivuorotyön. Näillä ansiot saattavat jonain kuukausina nousta sinne 2500 kieppeille. Mutta entäs porukka joka on töissä 8-16, esim. poliklinikoilla yms. Silloin ei jää käteen kuin se 1300-1400 euroa ja se on mielestäni liian vähän. Pieni korotus peruspalkkaan ja järkevät ylityökorvaukset (nyt ainakin Hus maksaa ylitöistä ensimmäiset 14 tuntia normipalkkaan jonka jälkeen vasta 50%). Totuus on ettei porukkaa saada töihin lisää jos palkkaus on huono.

Toinen asia mikä ehkä olisi hyvä, juuri ns. erikoislisien maksaminen. On hieman eri asia olla töissä leikkurissa tai päivystyksessä kuin vanhuksia hoitamassa mitenkään dissaamatta tätä puolta. Ei ole uusi asia saada vittuiluja joltain lääkkeitä yliannoksen ottaneelta/humalaiselta joka saanut puukosta/ammuttu. Saatikka joudut elvyttämään jotain nuorta kaveria jonka pumppu jostain syystä reistaa.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
...Se b-sarake pitää myös valita verotuskauden alusta, jonka jälkeen sitä ei voi enää vaihtaa takaisin A-sarakkeesen kesken verotuskautta.

Sori, ehdin editoida viestiäni sen aikana kun lainasit sitä, viestin esikatselu kunniaan.

Kunhan meidän perhee sisar hento valkoinen saapuu OYS:n Levin-syysretkeltä himaan, aion selvittää asian perinpohjin.
 

Kaivanto

Jäsen
Jostakin käsittämättömästä syystä kaikilta OYS:n sairaanhoitajilta menevät päivystys- ja lisätyöt 40,5 %:n verolla.

Nyt on mennyt ennakonpidätysprosentti ja veroprosentti sekaisin. Ylitöistä ja normaaleista töistä maksetaan veroa saman verran ja tähän ei a- tai b-sarakkeiden valinnoilla ole mitään merkitystä. Ylimääräisten töiden korkeampi ennakonpidätys pyrkii estämään lopullista verotusta kääntymästä mätkyjen puolelle ja ennakonpidätykseen voi vaikuttaa Ohmin kuvailemalla tavalla.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Arvostan korkealle sairaanhoitajat. Esimerkiksi 20% yleiskorotus hoitajien palkkaan ei ole missään tapauksessa liikaa.
Varmasti kuka tahansa on sitä mieltä, että 20% lisää palkkaa ei ole kohtuuton vaatimus omaan tilinauhaan. Onko sinulla joku fiksu ehdotus, mistä tämä 20% voitaisi ottaa esim. ilman kunnallisveroprosentin korottamista? Sanoit vaimosi bruttopalkan olevan 1962 euroa/kk. Tarjottu 9% olisi nostanut sen laskukoneeni mukaan 2138 euroon. Eli lisää olisi tullut 176 euroa kuussa. No, kait tämä sitten on ei mistään kotoisin.
 

PeZu

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tuo 2500e keskiansio voi pitää hyvinkin paikkansa mutta täytyy ottaa huomioon se että se ei ole hoitajan perupalkka ja myös lisäksi että se on keskiarvio.

Avovaimo on erikoistunut sairaanhoitaja, eli lukenut vuoden enemmän kuin ns. normaalit perus sairaanhoitajat ja hänen _perus_ palkkansa on 1800 ja risat. Kolmivuoro nostaa tuota peruspalkkaa hieman ilta- ja yövuorojen osalta ja suotuisilla sunnuntai vuoroilla (tupla palkka) hän voi ton 2500e kuussa saada mutta siis todella harvoin.

Tuohon 2500 euroon pääsee helposti myös monella perus duunilla missä oot ma-pe klo 8-16 töissä. Tässä se ongelma just on, että hoitajat saavat saman palkan jos tekevät duunia niskat limassa. Kun vielä ottaa huomioon työn vaativuuden (ihmisten henki kyseessä) niin palkka pitäisi myös olla sen mukainen.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Hän on käynyt ammattikorkeakoulun - 140 opintoviikkoa ja rahoittanut opiskelunsa opintolainalla (11 000€).
Tähän haluaisinkin puuttua. Asia koskee myös muita kuin terveyssisaria, mm. kaupan kassoja. Koko AMK systeemi on tehty tasapäistämään eri alojen ammattilaisten palkkausta samalle viivalle. Kun 90-luvulla tehtiin päätös pistää tekniikan alan insinöörikoulutus, kaupan kassat ja terveyssisaret saman koulutusjärjestelmän alle, tarkoitti se käytännössä insinöörialojen koulutusvaatimusten ja opintoviikkojen laskua/vähenemistä. Toisaalta sitten taas terveyssisaret alkoivat mm. opiskelemaan tilastotiedettä ym. höpöhöpö kursseja, kaupan kassat leikkivät photo shopilla (mainontaa) jne. jotta AMK:n opintoviikkovaatimukset saataisiin edes joten kuten täytettyä. Tästä olen jutellut useamman entisen Teknillisen oppilaitoksen opettajan kanssa, jotka ovat nähneet AMK:hon siirtymisvaiheen, ettei teknillisten alojen opetukselle ole jäänyt tästä muutoksesta muuta käteen kuin kansainvälistyminen (suomalaiset amk:t kustantavat jotain espanjoleja tänne opettelemaan) ja opetuksen tason huomattava romahtaminen kutistuneiden opintoviikkojen (nykyäänhän puhutaan opintopisteistä) myötä.

Mikä järki tuo opintolaina oli tähän vetää? Ainoastaan terveyssisaretko joutuvat ottamaan opintolainaa? Minä en joutunut ottamaan. Elämä on valintoja...
Avovaimo on erikoistunut sairaanhoitaja, eli lukenut vuoden enemmän kuin ns. normaalit perus sairaanhoitajat ja hänen _perus_ palkkansa on 1800 ja risat. Kolmivuoro nostaa tuota peruspalkkaa hieman ilta- ja yövuorojen osalta ja suotuisilla sunnuntai vuoroilla (tupla palkka) hän voi ton 2500e kuussa saada mutta siis todella harvoin.

Tuohon 2500 euroon pääsee helposti myös monella perus duunilla missä oot ma-pe klo 8-16 töissä. Tässä se ongelma just on, että hoitajat saavat saman palkan jos tekevät duunia niskat limassa. Kun vielä ottaa huomioon työn vaativuuden (ihmisten henki kyseessä) niin palkka pitäisi myös olla sen mukainen.
Minulla vain ei mene jakeluun miksi hoitajien pitäisi tienata enemmän? Tuohan on ihan ok liksa (15100 mk). Työ ei ole tuottavaa - vaikka tarpeellista onkin. Kyllä kyllä, olen ollut sairaalassa ja läheisiä on ollut ja hoito on ollut kelvollisesta erinomaiseen aina. Saisin toki laadukkaampaa hoitoa esim. vapaan kilpailun USA:ssa, jos ja kun minulla olisi hyvä sairasvakuutus, joka toki maksaa, mutta vastavuoroisesti ostaisin Suomessa 35 000 € maksavan auton siellä alle 20 000 €:lla. Silti, jos vaikka heittäisi pöytään faktan insinöörialojen palkoista. Keskiansiot ovat tuolla 3400 € paikkeilla. Eli nyt kuitenkin puhutaan todella tavallisesta ansiosta, jolla ei rikastumaan pääsee. Työ on tuottavaa ja ko. porukka nosti mm. Suomen talouden suosta 90-luvun laman jälkeen.

Terveydenhoitajakinhan voi työskennellä erilaisissakin tehtävissä kuin vain siellä "helpoimmassa valinnassa" sairaalan osastolla. On erilaisia hanketehtäviä, koordinointeja, hallinnon tehtävät jne. Näissä käsittääkseni tienataan jo siistien sisätöiden palkkojakin. Turha se on perushoitajan inistä, jos moottori ei riitä kovempiin haasteisiin kuin halvaantuneiden kääntelyyn.
 
Viimeksi muokattu:

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No sitä minäkin olen hänelle toitottanut sata kertaa, mutta vastaus on aina: OYS:ssa menee lisätöistä ja päivystyksistä aina lisäprosentti 40,5, luki verokortin B-sarakkeessa vaikka 100 000. Minä en tätä käsitä itsekään. En tiedä onko täkäläisen sairaanhoitopiirin eli OYS:n tulosyksikön TES:ssa jonkinlainen ihmepykälä. Tämä tuntuu ainoalta järjelliseltä vaihtoehdolta.

Tai sitten vaimo ei asiaa vain perkele tajua/ole tajuavinaan. Hän on niin harvinaisen itsepäinen tapaus, etteivät meikäläisen neuvot auta, jos hän on jonkin päähänpinttymän saanut --> verotusasiaa ei tarkisteta.

Kaksi vaihtoehtoa on vaimosi tapauksessa.

1. Vaimollasi on käytössä A verokortti eli kuukausituloraja on juuri kuukausipalkan kokoinen joten kaikkki ylimääräinen menee lisäprosentilla.

2. Helsingissä tehdään kolme viikkoista työvuorolistaa. Listat maksetaan aikataulun mukaan ja kaikki maksupäivät eivät osu varsinaisen palkanmaksun yhteyteen. Palkkaohjema ottaa aina niistä maksupäivistä jotka eivät osu varsinaiseen palkkapäivään lisäprosentin mukaan. Palkkaohjelma sitten hyvittää vuoden kuluessa liikaa maksettua veroa takaisin. Siis tämä pätee vain niillä joilla on valittu verotustapa A.

Verotustapa A on kuukausituloraja jossa tulorajan ylittävä ansio menee lisäprosentilla
Verotustapa B on vuosiansioraja jossa ansiot verotetaan alaprosentilla kunnes vuosiansioraja ylitetään.

Veikkaan että vaimollasi on A kortti ja kakkosvaihtoehto on todennäköisin. Verokortin ollessa B-vaihtoehto on lisäprosentilla verottaminen mahdotonta. Verokortissahan lukee, että jos ei ruksaa kumpaakaan vaihtoehtoa, niin verotuksessa käytetään tapaa A. Vaimosi ei luultavasti huomioi sitä varsinaisen palkanmaksupäivän verohyvitystä, vaan laskee varsinaisen palkanmaksupäivän ulkopuolisista maksupäivistä sen 40,50 prosenttia. Sairaanhoitajiin pätee sama verotus kuin muihin suomalaisiin.

Edit:
Se b-sarake pitää myös valita verotuskauden alusta, jonka jälkeen sitä ei voi enää vaihtaa takaisin A-sarakkeesen kesken verotuskautta.

Viilataan pilkkua. Valitsee kumman vaihtoehdon tahansa niin, sen jälkeen ei voi vaihtaa toiseen vaihtoehtoon kesken vuotta. Verotuksen voi korjata vain muutoskortilla, jos verotus ei mene oikein.
 
Viimeksi muokattu:

Riz

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers
Minulla vain ei mene jakeluun miksi hoitajien pitäisi tienata enemmän? Tuohan on ihan ok liksa (15100 mk).

Alalla on huutava pula työntekijöistä, niin paha että työvoimaa pitää raijata Filippiineiltä asti paikkaamaan tilannetta. Samaan aikaan kuitenkin maassa koulutetaan osaavaa alan henkilökuntaa ihan omastakin takaa, mutta näistä sitten osa tekee juuri kuten täällä on ehdotettu, eli nostaa kytkintä ja lähtee sinne missä siitä työstä maksetaan tai sitten tekevät muita töitä itsensä elättääkseen. Ja pulaa on kun on myös niistä erikoissairaanhoitajista, perus- tai lähihoitajista puhumattakaan. Vai meinaatko että myös leikkaussaleihin, tehovalvontaosastoille yms. tuodaan vieraskielisiä halpatyöläisiä vajetta paikkaamaan ?

Työ ei ole tuottavaa - vaikka tarpeellista onkin.

Veikkaisin kyllä että jos nämä "tuottamattomat" hoitajien työt lakkautettaisiin, niin jostain kumman syystä kansakunnan yleinen tuottavuus saattaisi laskea jonkin verran. Jokainen voi miettiä itse miksi näin. Vai mennäänkö oletuksella että ollaan yli-ihmisiä, joilla ei ole koskaan työkykyyn vaikuttavia terveydellisiä ongelmia ? Vanhustenhoitokaan ei ole "tuottavaa työtä" mutta laskisiko oma tuottavuutesi jos itse pitäisit kaiket päivät huolta omista vanhemmistasi tai isovanhemmista sen sijaan että joku muu tekisi sen ?

Ei sitten herneitä, kunhan ihmettelin...
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Tähän haluaisinkin puuttua. Asia koskee myös muita kuin terveyssisaria, mm. kaupan kassoja...

Jopas tulee tekstiä nenänvartta pitkin. Sairaanhoitaja = terveyssisar, kaupan kassoja... proletariaattia ja kyvytöntä saastaa, niinkö? Mitä ekonomi sanoo tradenomille? Yks Big Mac ja niin edelleen.

Jos et satu tietämään, sairaanhoitajan koulutukseen palikka-AMK:ssa kuuluu erittäin suuri määrä työharjoittelua. Saattaa siellä välissä ollakin jotain Excel-kursseja tai virkamiesruotsia ja -englantia, mutta kyllä hoitajat koulutetaan kunnolla ja huolellisesti oman erikoisalansa töihin, oli se sitten perioperatiivista sairaanhoitoa kuten anestesia- tai instrumenttihoitajan työtä, sisätautisairaanhoitoa, lastensairaanhoitoa, tehohoitoa, ambulanssihoitoa jne...

Mikä järki tuo opintolaina oli tähän vetää? Ainoastaan terveyssisaretko joutuvat ottamaan opintolainaa? Minä en joutunut ottamaan. Elämä on valintoja...

Asuitko mutsisi luona opiskeluaikasi, vai kävitkö töissä? Söitkö pelkkää tunamakaronia? Väitinkö jossakin vaiheessa viestiäni, että vain "terveyssisaret" joutuvat ottamaan opintolainaa? Vastaan itse: en väittänyt. Pahoittelen, että tulin maininneeksi opintolainan. Joskus sitä vain joutuu ottamaan jos koulupäivät ovat ympäripyöreitä.

Minulla vain ei mene jakeluun miksi hoitajien pitäisi tienata enemmän? Tuohan on ihan ok liksa (15500 mk). Työ ei ole tuottavaa - vaikka tarpeellista onkin...

15 500 mk... elämme muuten euroaikaa ja melkein kuudessa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon.

Työ ei ole tuottavaa. Huh huh, täytyy olla raudanluja konservatiivi ja melkein fasisti, että tuollaista soopaa näppikseltään päästää. PeZu mainitsi, että 2500euron ansiot ovat perin harvinaisia. Sinä tartuit siihen, että hei - sehän on ihan hyvä palkka yli 15000 markkaa.

Oletko todella sitä mieltä, että "tuottamaton" työ on itsetarkoituksellisesti oltava huonommin palkattua kuin insinöörien?

Turha se on perushoitajan inistä, jos moottori ei riitä kovempii haasteisiin kuin halvaantuneiden kääntelyyn.

Ja mädäntynyt kirsikka kakkuun. Kiitos ja heippa.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Työ ei ole tuottavaa - vaikka tarpeellista onkin.

Silti, jos vaikka heittäisi pöytään faktan insinöörialojen palkoista....Työ on tuottavaa ja ko. porukka nosti mm. Suomen talouden suosta 90-luvun laman jälkeen.

Lisää näitä! Nämä on hyviä ja rakentavia kommentteja, jotka kehittää yhteisvastuuta ja toisista välittämistä. Oliko todellakin niin että "tuottava porukka" nosti Suomen lamasta, vai oliko niin että niihin talkoisiin osallistui jokunen ei-tuottavakin kansalainen. Oliko jopa niin, että iso osa alkuperäisestä ongelmasta oli "tuottavan porukan" luoma?
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Tuo 2500e keskiansio voi pitää hyvinkin paikkansa mutta täytyy ottaa huomioon se että se ei ole hoitajan perupalkka ja myös lisäksi että se on keskiarvio.

Tuohon 2500 euroon pääsee helposti myös monella perus duunilla missä oot ma-pe klo 8-16 töissä. Tässä se ongelma just on, että hoitajat saavat saman palkan jos tekevät duunia niskat limassa. Kun vielä ottaa huomioon työn vaativuuden (ihmisten henki kyseessä) niin palkka pitäisi myös olla sen mukainen.

Entäs sitten? Joillain aloilla edes suurimmat ansiot eivät ole tuota luokkaa. Ja keskiarvohan on sitä, että jotkut tienaavat sen alle ja jotkut yli. Pudotetaanko siis niiden enemmän tienaavien hoitajien palkkoja ja lisätään huonommin tienaavien, että kaikki saavat tuon keskiarvon?

Sitten varmaan sairaanhoitajien pitäisi mennä ottamaan helpommalla tuo raha pois, jos kerran hoitotyöhön ei olla tyytyväisiä. Hassua aina ottaa tuo "ihmisten henki kyseessä" -huuto mukaan. Voisiko sen suomentaa, että "maksakaa enemmän tai ruvetaan murhaamaan potilaita"? On sitä muillakin aloilla henki kyseessä. Tarvitaanhan maanviljelijöitä tuottamaan ruokaa, ilman sitä ei elä.

Että silleen...
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Onko kirjastonhoitajista pulaa? Pitääkö niitä ruveta houkuttelemaan lisää rahalla? Onko suomalaisia kirjastonhoitajia lähtenyt sankoin joukoin ulkomailla paremman liksan perässä?

Ammattitaitoisista kyllä. Kukaan järkevähän ei alalle hakeudu jossa palkka on esim. sairaanhoitajia valtavasti perässä. Mutta samallahan on esim. ajettu niin paljon kirjastoja alas, että kyllä vielä jonkun verran työntekijöitä löytyy.

Ja ei ole lähteneet, koska ei muuallakaan makseta suuria palkkoja tälle alalle ja hakeutuvat sitten toisiin töihin.

Arvostan edelleen hoitajia, mutta ihmettelen miten nämä korotukset nyt on vain liitetty yhteen alaan, jossa eniten on valitettu työntekijöiden vähäisyydestä. Siis ei siitä etteikö olisi halukkaita tekemään töitä, vaan ei yksinkertaisesti ole varaa(tai ei muuten pidetä) tarpeeksi hoitajia eri laitoksissa. Tätä tuskin ainakaan auttaa jos palkkoja nostettaisiin 500e/kk.
 

Mr.Bletch

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 2013
Hyvä vaan että teknisellä alalla ollaan jo muutamia vuosia sitten tajuttu ettei kannata maksaa suomalaiselle propellipäälle turhaan. Ostetaan Intiasta ja Kiinasta inssit.

Black Adderin väittämä että inssit olisivat nostaneet suomen lamavuosina on pelkkää sitä itseään. Kyllä se yhteisvastuullisesti tehtiin ja jos sieltä haluaa jonkun ammattiryhmittymän väen väkisin nostaa esille niin ei asiaa voida sivuuttaa pk-yritysten kohdalta.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Entäs sitten? Joillain aloilla edes suurimmat ansiot eivät ole tuota luokkaa. Ja keskiarvohan on sitä, että jotkut tienaavat sen alle ja jotkut yli. Pudotetaanko siis niiden enemmän tienaavien hoitajien palkkoja ja lisätään huonommin tienaavien, että kaikki saavat tuon keskiarvon?


Että silleen...

Että silleen... Niinpä.

Asioiden sekoittaminen keskenään on hauska tapa yrittää sotkea pasmoja keskustelussa.

Esimerkkinä tässä on se, että joillain aloilla edes suurimmat ansiot eivät ole tuota luokkaa. Mitä vittua sillä on tässä keskustelulla merkitystä hra. Että silleen...?

Hassua aina ottaa tuo "ihmisten henki kyseessä" -huuto mukaan. Voisiko sen suomentaa, että "maksakaa enemmän tai ruvetaan murhaamaan potilaita"?

Hupaisaa edelleen. Vertaile niin paljon kuin sormista lähtee ja sekoita asioita. Hoitajat tuskin menevät lakkoon, koska heidän etiikkansa työhönsä suhtautumisessa on varmasti solidaarisempi koko yhteiskuntaa kohtaan, kuin esimerkiksi Aku Ankkaa lukevilla paperileikkureilla, joiden lakkoavustuksensakin on isompia kuin hoitajien palkat. Näin voidaan unohtaa tuo mainitsemasi murha-aspekti.

On sitä muillakin aloilla henki kyseessä. Tarvitaanhan maanviljelijöitä tuottamaan ruokaa, ilman sitä ei elä.

Tuli taas silleen sekoitettua pakkaa.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Hyvä vaan että teknisellä alalla ollaan jo muutamia vuosia sitten tajuttu ettei kannata maksaa suomalaiselle propellipäälle turhaan. Ostetaan Intiasta ja Kiinasta inssit.
Niin ja nyt se ollaan vasta tajuamassa terveydenhuollossa. Minun puolestani voidaan hankkia mm. filippiiniläisiä hoitajia Suomeen. Lisä koulutusta varmasti voidaan antaa sitä tarvitseville ja helpoimpiin tehtäviin (laitosapulaiset jne.) varmasti heidänkin taitonsa piisaavat. Lisäksi jos niihin aivan kaikkein "ikävimpiin" hommiin palkattaisiin thaityttöjä minimipalkalla, niin vähät suomalaiset hoitajathan voisivat keskittyä korkempipalkkaisiin tehtäviin, kuten hallinnointiin ja erikoistumista vaativiin. Eikö tämä olisi winwin tilanne?

Mm. Intiaan on mennyt tekniikan alan töitä jonkin verran. Samoin Brasiliaan ja Kiinaan, mutta tähän saakka kaikille ko. tehtävistä vapautuneille on löytynyt korvaavia töitä Suomesta. Itselläni on ollut alaisina mm. ranskalaisia ja kiinalaisia insinöörejä. Kiinalaisilla on ehkä työkalujen kanssa hieman opettelua, mutta rautainen teoriaosaaminen paikkaa puutteet, kun motivaatio uuden oppimiseen on kova ja sitä moottoria löytyy. Ranskalaiset taas ovat aivan yhtä päteviä - paitsi luonteensa puolesta - kuin suomalaisetkin. Kyllä minun alalleni, niin kuin varmasti terveydenhoitoalallekin mahtuu aina päteviä työntekijöitä oli kansallisuus mikä tahansa. Hyvälle työntekijälle on aina ottajia.

Suomalaiselle propellipäälle maksetaan huonosti. Totta.
 
Viimeksi muokattu:

Viljuri

Jäsen
Mites tuo koko sektorin yksityistäminen käytännössä toimisi: olisivatko sairaalat ja hoitokodit siis normaaleja voittoa tuottavia yrityksiä? Ja olisiko tämän lisäksi myös sairasvakuutus normaali yksityisiltä yrityksiltä hankittava vakuutus? Tämä herättää mielenkiintoisia visioita tehokkuuden lisääntymisestä ja voittojen maksimoinnista. Hmm.

Niin, no tätä ei kyllä kukaan suunnittele. Suomen järjestelmä on teoriassa hyvä sekajärjestelmä, työterveyshuolto paljolti yksityistä ja kunnallinen puoli sitten niillle, jotka eivät ole töissä. Erikoissairaanhoito omana kenttänään.

Ongelma on toki siinä, että hoitotakuun käyttöönotosta huolimatta jonoja on edelleen, ja priorisoinnit saattavat iskeä hoidontarvitsijaan yksityistä puolta ankarammin.

Ei toki, etteikö yksityisellä puolella mahdollisen lisävakuutuksen mahdollistamana sitten saatettaisi ajautua jatkuvaan itse itseään ruokkivaan kulukaruselliin, á la Yhdysvallat. Tästäkin huolimatta on varmasti sellaisia alueita, joissa yksityinen palveluntuottaja saattaisi tuoda lisäarvoa sekä laadun että kustannusten puolelta, ainakin byrokratiaa virtaviivaistamalla. Kyllähän joku HUS on tässä suhteessa melkein huono vitsi, niin ikävää kuin itse "asiasta" puhuminen onkin.

Joka tapauksessa kansalaisten yhdenvertaisuus varmistettava, maksaa se sitten mitä tahansa. Ja se ei onnistu millään Yhdysvaltain systeemillä, puhumattakaan siitä, että se on kalliimpi kuin nykyjärjestelmä.
 

Jeda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues
On aika Saludon!

Kattavan empiirisen havainnointini perusteella hoitajat ovat noin puolet työajastaan "tauolla". En ymmärrä miksi alun perinkään ko. ryhmälle edes harkittiin mitään korotuksia palkkaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös