Olen itsekin ollut noin tekniseltä pohjalta tekemisissä terveydenhuollon atk-järjestelmien ja mittalaitteiden kanssa.
Kyllä suurin osa sairaalan rutiinimittauksista ja analyyseistä tehdään täysin automaattisesti. Suurin osa palstalaisista esim. osaa vallan mainiosti lukea labratuloksista, että mikä on pielessä kun tulosten seassa on osa riveistä mahdollisesti punaisella. Mitä lääkettä tai toimenpiteitä joku punainen rivi aiheuttaa en tietenkään osaa sanoa, mutta ei se kyllä kuulu hoitajienkaan toimenkuvaan.
Seurasin myös pari vuotta sitten läheltä, kun silloinen vaimoni oli tehohoidossa 4 viikkoa koomassa, miten hoitaja tutki sitä näyttöä. Luonnollisesti tekniikan miehenä tarkkailin ja kyselin kaikki systeemit. Siihen on syötetty hälytysrajat, jotka hoitaja on varmasti saanut lääkäriltä. Esim. vaimoni tapauksessa veren yläpaineen alaraja oli 200 ja yläraja 210. Veikkaan ettei hoitaja ollut noita keksinyt, koska kuulostaa aika vaaralliselta hoidolta, mitä se tietenkin olikin. Hoitaja raportoi ja säätää niitä koneita lääkärin ohjeen mukaan. Koneet hälyttävät ihan itsestään ja taas hoitaja raportoi ja pitää kirjaa. CNC sorvi on varmasti monimutkaisempi käyttää, vaikka kyseessä oli varmasti yksi suomen vaativimman hoidon yksiköistä.
Korostan, että nämä hoitajat osasivat asiansa ja olivat muutenkin kaikin puolin ystävällisiä sekä ymmärtäväisiä, silti en maksaisi heille juuri enempää liksaa kun stockmannin miestenvaateosaston asiantuntevalle ja ystävälliselle myyjälle.
Hah hah haa! kysäsimpä ihan tuossa huvikseni erikoissairaanhoitajalta kirjoittamasi tiedollista sisältöä ja vastaus oli että täyttä paskaa.. Otappa nyt ensin käsittelyyn nuo ylä-ja alapaineet ja mieti onko sanomasi mahdollista? Lääkäri ei sitten "säätele" niitä koneita lainkaan!
Jotta lääkäri osaisi tehdä oikeita ratkaisuja hoitajan on ymmärrettävä arvoja joista kosultoi, muuten jotain erittäin olennaista jää lääkäriltä päätöstensä pohjaksi hokaamatta.
Tässä nyt kiteytettynä palaute. Et sitten tainnu kuitenkaan olla tarpeeksi tarkkaavainen oppilas, vai voisiko sittenkin olla niin, että niissä ohjelmissa niin paljon enemmän hallittavia muuttujia kuin CNC sorvissa, että edes kaltaisesi monitietäjä ei saanutkaan siitä tolkkua vaikka ihan tarkkaili ja kyseli kaikki systeemit, miten tästä tulee mieleen enempi fakta homma, kun uskottava mielipide.
Toivottavasti kuitenkin vaimosi hoito oli menestyksekästä ja hän toipui ennalleen!
Minä olen sitä mieltä että soisi jo tämän asiantuntemattoman paskanjauhannan täältä loppuvan ja ihmisten todella keskittyvän olennaiseen. Mikä johtaa väistämättä päätelmään, että valtion on otettava lusikka kauniiseen käteen ja kannettava vastuunsa. Kunnat tässä ei saa olla yksin maksumiehenä, mutta ratkaisu on löydyttävä. Toisessa päässä on sitten skenario, jossa ammattitaitoinen hoivaväki hakee ne rahansa yksityiseltä puolelta, jonne voi vaan siirtyä, koska kunnat joutuu sen palvelun sitten vaikka yksityispuolelta pakotettuna ostopalveluna hankkimaan. Kalliimmaks vaan käy veronmaksajalle kun tämä vaadittu korotus joka tapauksessa. Minusta järkevin tapa olisi lähestyä ongelmaa siten, että kunta pulittaa sen jo neuvottelemansa mukaisen korotuksen ja lopusta vastaa valtio, koska vain näin päästään niihin alan vinoutumiin käsiksi ja voidaan luoda oikeasti toimivaa hoitoalan rakenteellista tervehdyttämistä nykyaikaan. Luulenpa myös, että jos hallitus oikeasti ottaisi leiviskänsä asiakseen, ei niitä korotuksiakaan tarvitsisi maksaa tässä ja nyt, vaan tehylle riittäisi sopiva aikataulu ja mustaa valkoisella, että lunastetaan se mitä luvattiin.
Myöskään täällä urpoiltuja lumipalloefektejä muiden alojen palkkakehitykseen tällä tuskin on, koska ihan keskiverto suomalaistampiokin ymmärtää sen verran, ettei tämä case ole ihan normaali työtaistelu kaikin osin, eikä se niin muodoin ole muille aloille monistettavissa.
Sen verran vielä, että tuo konsultoimani hoitaja on statukseltaan niitä, jotka eivät irtisanoudu tai ole mukana työtaistelussa millääntavoin, ettet turhaan vaahtoo mistään tehyläisestä salaliitosta, kyseessä vaan on todella pätevä alansa ammattilainen.