Sinänsä vähän huolestuttaa tuo Tehyläisten hurmoshenki. Massapsykoosissa on historian saatossa tehty kaikenlaisia karmaisevia tekoja.
Ottakaa pojat nyt rauhallisesti, jos karjalan tytöt polttaa työnantajan vittuilumielessä lähettämiä laittomia lappuja (joita ei sopimuksen mukaan pitänyt siis tulla) ja tanssii letkajenkkaa niin ei ei se vielä massapsykoosia ole. Enintään hyvästä yhteishengestä ja repeilemättömistä riveistä voidaan puhua, eli turha pelko pois.
Vantaa säästi 20% ulkoistamalla Peijaksen päivystyksen yksityiselle.
Jos tietäisit asian taustoja et hehkuttaisi noin paljoa. Kyseessähän on siis
terveyskeskuspäivystyksen ulkoistaminen reppufirmalle osittain myös henkilökunnan toiveesta; nyt sairaalan hoitajat voivat keskittyä
erikoissairaanhoitoon täysipainoisesti eikä tarvitse revetä monelle eri sektorille. Halukkailla
hoitajilla on toki ollut mahdollisuus siirtyä Medonen palkkalistoille vanhoina työntekijöinä, halukkuus on ymmärrettävistä syistä (tulevat kunnalliset palkankorotukset + muutenkin huonompi työehtosopimus) ollut laimeaa. Lääkäreillehän Medonen palkkalistoille siirtyminenhän tarkoittanee etujen paranemista.
Ja siis palkkamenoista tullee säästöjä tuo noin viidennes, kokonaismenoista ja hoidon laadusta voidaan jutella faktojen pohjalta vasta alkuvuodesta 2009, mutta mahdollisesti hyvä ja kannatettava siirto Vantaan kaupungilta.
Väitäkö siis ihan kirkkain silmin, että jos hoitajat saavat huimat prosenttinsa niin muut ammattikunnat eivät seuraisi valmiiksi viitoitettua tietä?
Kyllä tässä on julkisen sektorin palkkajuna hyvin vahvasti liikkeellä; lääkärit tämän palkkataistelun aloittivat (
http://www.taloussanomat.fi/oma-tal...%F6v%E4t+ekonomit+palkkakisassa/200726320/322), hoitajat seuraavat nyt perässä tekevät sen mitä ammatillinen itsekunnioitus vaatii.
Ja tervetuloa vaan muutkin matalapalkkaiset kunnalliset naisvaltaiset alat perässä, erityisen mielissäni olisin jos lastentarhaopettajat, sosiaalipuoli ja kirjastonhoitajat olisivat seuraavalla kierroksella taistelemalla samalla asenteella kuin Tehy nyt. Heidän palkankorotuksiaan maksaisin erittäin mielelläni korotetun kunnallisveron muodossa.
Työtaistelun muoto ei välttämättä sovi kaikille aloille sellaisenaan, mutta luultavasti sitä viilataan jo käyttövalmiiksi esimerkiksi opettajille seuraavaa kierrosta varten. Jos nyt kunnat (tai valtio, ihan miten haluat) antaa periksi niin silloin on väistämättä edessä "kun hoitajatkin sai niin meidänkin on saatava" -argumentointi.
Jokainen ammattiliitto valitsee itselleen oman edunvalvontalinjan ja työtaistelumuodon; se että onko ylityökielto, saarto, lakko vai joukkoirtisanoutuminen tehokkain laillinen työtaistelumuoto on jokaisen ammattiliiton itse päätettävä. Ja onhan sitten tietenkin näitäkin liittoja jotka jostain syystä tyytyvät vuodesta toiseen siihen mitä neuvottelupöydässä tarjotaan, jos jäsenistö on se takana ja tyytyväinen niin asiahan on kyllä sitten ihan ok.
Se on kyllä aivan totta että joukkoirtisanoutuminen ei välttämättä ainakaan Tehyn järjestämänä mallina sovi kovinkaan monelle alalle yksinkertaisesti siitä syystä että korvaavaa työvoimaa ei ole saatavilla ja harvasta liitosta löytyy tällä hetkellä samanlaista yhtenäistä rintamaa. Esimerkiksi jos parhaillaan lakkoilevat insinöörit ilmoittaisivat joukkoirtisanoutumisista, olisin erittäin mielissäni mutta samalla kyllä yllättyisin kovasti.