Tilanne on kyllä perkeelen ongelmallinen. Vähän tuntuu siltä, kuin Kosovon tilanteessa. Toinen osapuoli haluaa ehdottomasti sellaista, mihin toinen osapuoli ei suostu. Ratkaisua ei ole näkyvissä.
Noh, ihan noin jyrkkä tilanne ei ole, mutta ongelmallinen kuitenkin. Hoitajat ovat palkkakuopassa ja olleet jo kauan. Korotuksia tarvitaan, mutta niin isoon sellaiseen ei olisi nyt kunnilla varaa. Miten asia sitten saataisiin ratkottua? Minä en tiedä. Myönnytyksiä tarvittaisiin kummaltakin osapuolelta, mutta onko niihinkään varaa?
Järkyttävää on, että kokoomuksen pää on taas nostettu pölkylle. SDP:n 12 vuoden aikana tekemät ratkaisut tilanteen parantamiseksi taitavat olla aika vähissä. Kokoomus sentään on mennyt oikeaan suuntaan. Valitettavaa. Lamastakin lankesi syy sen suuntaan. Suomessa ollaan valitettavan tyhmiä.
Mikä on sitten ratkaisu? Oma veikkaus on, että hoitajat saavat suuremman palkankorotuksen kuin mitä olisivat nyt saamassa. Tuo heidän haluamansa summa ei toteudu, ainakaan noin lyhyessä ajassa. Jonkinlainen kompromissi varmasti löydetään.
Miten jo ennakkoon huonosti voivat kunnat selviävät tästä? En tiedä. Muutenkin huolettaa jo tämä tilanne melkoisesti. Hyvinvointiyhteiskunta on seuraavan kymmenen vuoden kuluessa historiaa, ja syy siihen on ihan puhtaasti globalisaatiossa. Suomessa työnteko ei enää kannata. Teollisuus, joka tekee ison rahan, häipyy ulkomaille. Verotulot ja työpaikat katoavat.
Meni vähän aiheen sivuun, mutta pelkään tämän työtaistelun olevan vasta alkusoittoa. Ja tästäkin tullaan luonnollisesti syyttämään kokoomusta.
Tai sitten menee näin:
1) Lyhempi tai pidempi lakko saa osapuolet sopimukseen, hoitajat saavat merkittävän kuoppakorotuksen, kustannusvaikutukseltaan yhteensä 18-19 prosenttia (ihan 24 prosenttiin ei tule olemaan asiaa). Sukupuolten välinen tasa-arvo edistyy. Kuntatyönantajan asema rekrytoida osaavaa porukkaa myös terveydenhuoltoon paranee oleellisesti.
2)
Aivan toisin kuin vientiteollisuuden lakoissa, tästä lakosta ei edes pitkittyessään aiheudu
peruuttamatonta haittaa kansantaloudelle, pikemminkin päinvastoin. Inflaatiopaineiden kasvu ei ole sitä, nyt ollaan julkisella sektorilla.
Jos siis kunnat joutuvatkin turvautumaan poikkeusjärjestelyihin täyttääkseen minimivelvoitteensa, ja tämä maksaa, niin siltikin kunnat ainakin säästävät irtisanoutuneiden ja lakossa olevien palkat. Työtaistelu avaa mahdollisuuksia myös raskasliikkeisille terveydenhuollon organisaatioille (HUS ja/tai keskussairaalat yms...) järkeistää toimintaa tavalla, joka ei juuri missään muussa tilanteessa onnistuisi.
Myös merkittävä osa hoitajista tulee tekemään kuten lääkärit edellisen lakon aikana, eli käytännössä tulevat saamaan parempaa palkkaa ollessaan lakossa kuin sitten varsinaiselta työnantajaltaan.
2) Kunnilla ja kuntataloudella ei ole mahdollisuuksia selviytyä nykyrakenteilla ja nykyisillä yhteistyömuodoilla tästä (ja tulevista) palkkaratkaisuista. Toisaalta kuten jo Parjannekin sanoo, veroäyriä ei voi korottaa loputtomasti kuntatalouksien paikkaamiseksi. Se on tekohengitystä ja todellisen ongelman väistelyä.
Siis välttämätön ja tämän hallituksen toimista toimista täysin riippumaton (mutta silti toivottu) kuntarakenteen
täystornado seuraa! Tämä olisi joka tapauksessa tehtävä tulevan eläke- ja hoivapommin takia 2010-luvulla, vaikka pakkotoimin. Nyt kuntarakenteen osin vapaaehtoispohjainen ja sitten loppupeleissä koko
julkisen talouden täysremontti (mm. vastuiden uusjako, valtionosuudet) tehdään oletettua aikaisemmin, mistä ei voi olla kuin hyötyä.
3) Jos lakko jatkuu pitkään, ja
let's face it, nämä lakkoilijat eivät ole SAK:n rautakouria, yhteiskunnallinen yhteisymmärrys lakkorajoihin ja sen sellaisiin asioihin puuttumisesta lainsäädännöllisesti kasvaa, myös perinteisestä perinteisimmän vasemmiston piirissä.
Siis saammeko tulevaisuudessa kaikki
särkeä jäätä? Aika näyttää, mutta maltillisetkin tarkistukset tältä osin vahvistaisivat työmarkkinamekanismia(sic!), mutta erityisesti kansantalouden selviämisedellytyksiä globalisaation myrskyissä.
Se ketkä tästä tulevat kärsimään, ovat potilaat, ja vältettävissä olevia kuolemantapauksiakin varmasti seuraa. Tämä puoli varmasti työllistää sitten oikeuslaitosta.