banaaninviljelijä
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Nyt olen katkera, kun olen kaupungin palkkalistoilla, en saa printattavaa kiitoskorttia. Siis ei saatana, ei voi kuin nauraa.
Paska idea ja kampaviinereitä kyllä taas varmaan kulunut kun heitelty ideoita ilmaan. Toisaalta jos tuon työryhmän sanotaan nyt vaikka 10k palkkio olisi jaettu henkilökunnalle palkkana ja jokainen olisi saanut euron enemmän heinäkuussa palkkaa niin sekin olisi otettu vittuiluna.Paljonkohan tuokin työryhmä on saanut korvauksia "nerokkaasta" ideastaan?
HUS on aivan uskomaton pelleorganisaatio. Miesvaltaisella alalla olisi vaikea arvioida, mitä tuollaisesta ”palkitsemisesta” seuraisi. Paskainen nauru, lakko, silmitön väkivalta..? Toki hoitajia saa panna kuivana kakkoseen, koska kutsumusammatti, nunnamentaliteetti ja kyllähän hyvä mieli riittää palkaksi.
En tarkemmin tiedä, mutta kokeneiden hoitajien joukkopako ja vajaamiehityksellä oleminen kertoo yleensä pitkäaikaisemmasta ongelmasta sekä ongelmien sivuuttamisesta johdossa. Toi korttijuttuhan nyt oli vaan herkku kaupanpäälle ja se pienin asia tässä.Ihanku tää olis nähty joskus ennenkin. Iltapäivälehti tekee uutisen perjantaisesta somepäivityksestä. Organisaatio ei näe tarpeelliseksi vastata tuollaisiin puheluihin kun siellä on vähän muutakin menossa ja sitten maanantaina onkin myöhäistä oikaista. Olisiko tässä käynyt niin, että hoitaja on löytänyt korttipohjat intrasta ja tietämättä mitä muuta siellä suunnitellaan, vetänyt nopeita johtopäätöksiä, jotka toimivat kuin Rapala somessa.
En tarkemmin tiedä, mutta kokeneiden hoitajien joukkopako ja vajaamiehityksellä oleminen kertoo yleensä pitkäaikaisemmasta ongelmasta sekä ongelmien sivuuttamisesta johdossa. Toi korttijuttuhan nyt oli vaan herkku kaupanpäälle ja se pienin asia tässä.
On noita miesvaltaisilla aloillakin ollut. Palkkioksi mandariini (siis se hedelmä ja nimenomaan yksi mandariini per työntekijä), suklaalevy tai Marimekon piknik-viltti. Kyllä Marimekon viltti on vähän arvokkaampi, mutta kun 99.9% työntekijöistä on miehiä, niin vastaanoton arvaa helposti.Toisesta ketjusta itseäni lainaten:
Tästä ei varmaan ole epäselvyyttä muilla kuin HUSin rahakirstun päällä istuvilla kuntapäättäjillä.En tarkemmin tiedä, mutta kokeneiden hoitajien joukkopako ja vajaamiehityksellä oleminen kertoo yleensä pitkäaikaisemmasta ongelmasta sekä ongelmien sivuuttamisesta johdossa. Toi korttijuttuhan nyt oli vaan herkku kaupanpäälle ja se pienin asia tässä.
edit. Lisätään nyt vielä että ihan siistissä toimistotyössäkin on kuitenkin vastuunsa, yksi lapsuudenkaveri oli muutama vuosi takaperin sitten oikeudessa, epäiltynä kuolemantuottamuksesta (muistaakseni, en löytänyt nyt lehtijuttua). Asia koski turvalaitteita ja sitä olivatko ne liian helposti irroitettavissa. Kaveri todettiin onneksi syyttömäksi, mutta aikamoinen stressi siitäkin oli.
Tähän vaan että ehkä poliitikko ei aina ole totuudentorvi, vaikka kuinka hyvin se omaa agendaa vahvistaisi. Vieläkin tuossa työssäjaksamisessa ja muussa auttaisi eniten se kuorman jakaminen.Tuota sanonut näköjään Li Anderssonkin:
Ja oletettavasti näissä vaaleissa ovat ehdokkaina ministerit ja kansanedustajat, joten varmasti maakuntien valtuustoihin valitaan todellisia ammattilaisia.Alle puolen vuoden päästä käydään Suomen ensimmäiset hyvinvointialuevaalit, joissa valitaan päättäjät vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon haasteista tulevina vuosina. Toimivia palveluita on mahdotonta toteuttaa ilman hyvinvoivia ammattilaisia, joilla on mahdollisuus keskittyä omaan työhönsä.
Jos miettii että minkä asian pitäisi auttaa kaikkiin, on rahan kohdistaminen lisärekryihin, eikä palkankorotuksiin.Olennaista on toki resurssointi, työkuorman ja jatkuvan vaihtuvuuden ja sijaiskierteen vähentyminen. Tämäkin maksaa rahaa.
Juuri tämän ansiosta hoivakodeissa on työntekijöillä palkat 4500e/kk ja henkilökuntaa on muille jakaa eikä ikinä satu mitään vaan kaikki on hoidettu vimosen päälle.Tässä näkyy karmeudessaan se "Suomen hyvätasoinen sote-puoli on saatu kustannustehokkaasti" kolikon kääntöpuoli. Joo, onhan esim. USA:ssa sairaanhoitokulut todella massiiviset verrattuna Suomeen.
Ongelma on se, että julkinen puoli ei vastaa mistään koskaan. Yksittäisiä virkamiehiä ei saada vastuuseen teoistaan tai tekemättä jättämisistään ellei a) jää kiinni korruptiosta housut nilkoissa tai b) joku kuole. Sama koskee myös isompia julkisia yksikköjä, kuten vaikkapa kuntia.
Esimerkkinä julkisen puolen palveluista vs. yksityinen käy hyvinkin yksityiset päiväkodit Helsingissä vs. kaupungin omat. Kun yksityinen puoli jäi kiinni laittomuuksista, päiväkoti määrättiin suljettavaksi. Siis yrittäjä laitettiin kantamaan vastuu toimistaan (joka on ihan oikein). Kun kaupunki itse jäi kiinni samoista asioista, eivät sanktiot tai uhkaukset olleetkaan enää samalla tasolla, vaan päiväkoti sai lisäaikaa...
Julkisella puolella päiväkodeissä on ollut työntekijäpula. Ne eivät saisi ottaa lapsia hoitoon siinä määrin kuin ottavat, jos osaavaa henkilökuntaa ei ole paikalla. Yksityisellä puolella tämä on uhka koko bisnekselle, julkisella puolella riittää, että vastaava henkilö pyörittelee jargonia budjetista ja yleisestä työvoimapulasta alalla...
Hoitajilla on sama homma. Julkinen puoli sanelee, millä ehdoilla (millä palkalla) hoitajat työskentelevät. Milläs vaihdat muualle, kun julkisen puolen toimijat (kunnat) ovat olleet monopoli-asemassa* työnantajana?
[*Voitaisiin kai yhtä hyvin puhua kartellista, mutta käytän sanaa monopoli, kun ovat työehtosopimuksissa yhtenäisesti edustettuina.]
Kaikkialla on samat liksat. Jos sote-puolta yksityistetään, niin seurauksena on ajan mittaan hoitajien palkkojen nousu**, ja sitä mukaa tietysti koko sote-alan kallistuminen. Kaikki tämän tietävät. Mutta kun rahoja on rajallinen määrä, muutokseen ei ole haluttu lähteä. (Irvokasta tässä on se, että hoitajia lähtee paremman liksan perässä esim. Norjaan ja Suomessa hoitajavajeeseen toivotaan helpotusta houkuttelemalla hoitajia maahan jostain Filippiineiltä.) Jos joku HUS toimii henkilöstövajauksella, kukaan ei ole vaatimassa virkamiehiä oikeudelliseen vastuuseen. Ja turha olisi vaatiakaan, ellei joku kuole, oikeusjärjestelmässä tulkinta on aina suopea virkamiehille (tai julkiselle toimijalle, kuten kunnalle), eikä mitään merkittävää sanktiota, joka voisi toimia pelotteena muille ole, eikä tule.
[**Palkat nousevat, sillä yksityisiä toimijoita valvotaan, ja heille on esim. julkisten hankintojen kilpailutuksissa voitu määrätä sopimussakkoja sopimuksen vastaisesta toiminnasta. Yksityisen puolen toimijoiden on pakko toimia sopimusten mukaan, muuten ovat kohta entisiä yrityksiä. Tämän tietysti laskevat tarjoustensa hinnoissa.]
Palataanpa perusasioihin: markkinoilla toimii kysynnän ja tarjonnan laki. PISTE. Jos hoitajien (tai päiväkotien henkilöstön) tarjonnasta on pula, vaikka kysyntää olisi, niin markkinoilla on hinnoitteluvirhe. Jos hoitajille maksettaisiin esim. 5000 euroa kuukaudessa, mitää hoitajapulaa ei olisi, vaan hoitajista olisi ylitarjontaa, sillä niille liksoille olisi kysyntää. Kysyntää olisi jopa niin paljon, että hoitajien liksoja voitaisiin ajan myötä alentaa ylitarjonnan vuoksi, esim. 4500 euroon. Näin ne markkinat toimivat. Hakeutuvat tasapainoon. Nyt markkinoilla on epätasapaino, ja se johtuu julkisen puolen monopoliasemasta työnantajapuolella. Epätasapainoa voisi tasapainottaa paitsi yksityistämällä hoitoalaa myös valvomalla julkisella puolella tehokkaammin sitä, että hoitajamitoitus täyttyy. Jos esim. kunnalla on parin hoitajan pysyvä vaje, ja tästä olisi uhkana kuukausittainen uhkasakko 30.000 euroa/kk valtiolle, niin kummasti kunnalla olisi motiivi etsiä ne pari hoitajaa vaikka vähän korkeammalla palkalla sinne hommiin.
Sarkasmi on vaikea laji, keskustelupalstalla. Joku voisi ymmärtää viestisi väärin, ymmärsin kyllä. Vedin noi luvut hihastani, mutta esim. tuo juttu kertoo, että Norjassa liksa on kovempi. (Tietysti myös elinkustannukset ovat Norjassa isommat.).Juuri tämän ansiosta hoivakodeissa on työntekijöillä palkat 4500e/kk ja henkilökuntaa on muille jakaa eikä ikinä satu mitään vaan kaikki on hoidettu vimosen päälle.
Terveydenhuoltoa pitäisi alkaa johtaa enemmän teollisuuden malliin eli lääkärit ensiksi pois sieltä johdosta.
Heille kuuluu hoitamisen johtaminen mutta talous, hankinnat yms. ei tulisi olla lääkäreiden johdossa.
Voisi ollakin jos valvonta toimisi. Sehän kuuluu markkinavetoiseen toimintaan, että sitä toimintaa säädellään tai ainakin asetetaan reunaehdot joiden rikkomisesta seuraa rangaistus. Toki palkkojen nouseminen edellyttäisi myös vapaita työmarkkinoita, mitä AY-liike vastustaa. Itse asiassa, TEHY on niin suuri pelaaja, että sillä on jo yksinään vääristävä vaikutus työmarkkinoilla, kun kaikki on jo sovittu.Juuri tämän ansiosta hoivakodeissa on työntekijöillä palkat 4500e/kk ja henkilökuntaa on muille jakaa eikä ikinä satu mitään vaan kaikki on hoidettu vimosen päälle.
Tuossa voisi ottaa mallia vaikkapa teollisuuden puolelta, jossa on kiertävät systeemit. Nykyisin, kiitos jonkun työaika lainsäädännön (ilta-aamuja ei sa olla peräpäivinä), jäät käytännössä aina vapaalle iltavuorosta. Kiva raahautua kotiin sen kuukauden ainoalle viikonloppuvapaalle klo 22-23, kun päivä on jo takana.
Sanoisin että tuollainen vuorotyö sopii parhaiten niille, jotka elävät yksin ja ovat muutenkin vähemmän sosiaalista porukkaa. Tai jos toinen osapuoli tekee myös vuorotyötä. Perheelliselle tuo ei juuri sovi, mikäli haluaa esim parisuhteeseen panostaa, mikäli toinen on arkityöajalla.