Ylilyöntejä tuli puolin ja toisin, itsekään en hyväksy kaikkea mitä tehy ja etenkin hallitus teki työtaistelun aikana. Ennen pakkotyölakia itseänikin hieman arvelutti mahdollisen työtaistelun seuraamukset, tosin kun tiedän minkälaisilla resursseilla/epäpätevällä henkilökunnalla/sijaiskielloilla yms. tehdään töitä työrauhan (etenkin kesäsulkujen) aikana, ei työtaistelu olisi ollut irtisanoutumisten realisoituessa moraaliselta kannalta yhtään tuomittavampi paikka.Hieman kriittistä tarkastelua hoitajiin omiin tekemiseen olisin kaivannut. Mitäs kalevi luulet; ottavatkohan tulevaisuuden opettajat millään lailla kantaa tähän hoitajien taistelun moraaliseen puoleen? Voisin kuvitella että tätä vastuullisessa asemassa olevien sairaanhoitajien toimintaa tullaan kyllä tarkastelemaan muillakin mittareilla kuin jonain "raskaan työn raatajien pyyteettömänä esitaisteluna".
Sopimus on monimutkainen. Se on täynnä roikkolausekkeita, alarajatarkistuksia ja paikallisia järjestelyeriä, tuloksellisuuseriä yms. yms. Ja kun tähän vielä liitetään se että sopimuskauden kahden viimeisen vuoden korotukset riippuvat muusta kuntakentästä niin on aivan liikaa muuttujia arvioida lopputulosta aivan eksaktisti. Se on totta että huonoimmillaan seuraavan 2,5 vuoden aikana sopimus ei takaa merkittävästi suurempia korotuksia KVTESsiin verrattuna, itse olen kuitenkin omalta kohdaltani tyytyväinen tämänkin ajanjakson tulevaan palkkakehitykseen. Suurimmat erot KVTESsiin muodostuvatkin sitten sopimuskauden kahtena viimeisenä vuotena, siellä ero muuhun kuntasektoriin venähtää useaan prosenttiin. Toki poikkeuksia sielläkin varmasti löytyy mutta varma on että kaikki kuntapuolen järjestöt eivät omia sopimuksia tee.Mitä mieltä muuten olet kalevi KT:n ja Tehyn ilmoittamien prosenttien eroista? Ja oliko taistelu oikeasti viiden euron arvoista? Hienoa jos itse olet tyytyväinen mutta hoitajat.netin palstalla tunnelma ei enää ole ihan yhtä auvoinen kuin vaikkapa viikko sitten.
Paljon kertoo myös työnantajan kommentit sopimuksesta: "Työnantajapuoli pitää sopimusta kalliina ja arvioi, että joka neljäs kunta joutuu nostamaan veroprosenttiaan palkankorotusten vuoksi.
Lisäksi palvelumaksujen uskotaan nousevan kunnissa yleisesti. Kuntaliiton toimitusjohtajan Risto Parjanteen mukaan kunnat joutuvat tiukoille, ja myös valtion tukea tarvitaan.
- Jos verrataan tilannetta lokakuun alun lähtökohtaan, niin tämän sopimuskauden päätyttyä nyt aikaansaatu sopimus merkitsee noin 500 miljoonan euron lisäkustannusta bruttona "
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id75375.html
Eli lyhyesti;Tiedän että "väliinputoajia" syntyy tämän sopimuksen myötä; tosin heilläkin sopimus takaa jonkin verran paremmat korotukset kuin KVTES.
Omalta kohdaltani olen tyytyväinen palkkaratkaisuun ja uskoakseni paikallisten neuvotteluiden jälkeen olo on vieläkin tyytyväisempi, tämä sopimus kun tarkoittaa sitä että vaativat toimenkuvat ja kouluttautuminen tulevat näkymään palkkauksessa entistä selvemmin.
Ja eikös tämä "vaativasta sairaanhoitajan työstä parempi palkka" ollut jatkoajankin poikienkin toive ennen sopimuksen syntymistä..?
edit:
Laitetaan vielä tämä uutinen jossa KT ja Tehy kertovat konsensuksesta;
Kunnallinen työmarkkinalaitos KT ja TEHY ovat nyt päätyneet yhtenäiseen tulkintaan solmimastaan sairaanhoitajien sopimuksesta.
KT:n mukaan sairaanhoitajan keskiansio nousee vuoden 2011 loppuun mennessä 403 - 460 euroa kuukaudessa. Tehyn mukaan korotus on 460 euroa kuukaudessa. Sairaanhoitajan kokonaisansio nousee siten 2890 - 2948 euroon kuussa.
Tämän päälle tulee vielä yleiskorotus vuosilta 2010 ja 2011.
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id75532.html
Viimeksi muokattu: