Väännetäänpä tämä palstallamme enemmistönä olevalta näyttävä ajatusmalli nyt rautalankamuotoon. Voitte korjata, jos tässä on jotain väärin.
1. Jos saavutettu neuvottelutulos ja tarjottu sopimus eivät miellytä, niin senkun vaan vaihtamaan työpaikkaa ja alaa. Tämä on vapaa maa. Kukaan ei pakota sinua pysymään nykyisessä työssäsi, jos et siinä halua jatkaa. Paitsi että sairaanhoitajat voidaan pakottaa töihin, ja se on ihan ok.
Paitsi että yksittäisillä sairaanhoitajilla on ihan sama oikeus irtisanoutua kuin kaikilla muillakin.
Tämä on Tehyn työtaistelutoimi, eikä sillä ole mitään tekemistä normaalin irtisanoutumisen tai yksilönvapauden kanssa. Kumma ettet tätä huomannut.
2. Sairaanhoitajat eivät ansaitse vaatimiaan palkankorotuksia, koska heidän koulutuksensa ei ole kummoinenkaan eikä heidän työnsä ole kovin vaativaa. Se työ on silti niin tärkeää ja arvokasta, että valtiovallan pitää voida pakottaa sairaanhoitajat tekemään sitä. Lähes minkä tahansa muun alan kohdalla tällainen töihinpakottaminen olisi suorastaan fasistista yksilönvapauden loukkaamista, mutta sairaanhoitajien työ on yhteiskunnallisesti niin tärkeää, että se menee yksilönvapaudenkin edelle. Se ei silti kuitenkaan loppujen lopuksi ole niin tärkeää, että sen tekemisestä voitaisiin maksaa tekijöitä tyydyttävää palkkaa.
Vastaa HN kohta kohdalta, kuinka vaativa koulutus ja työ on seuraavilla ammattiryhmillä, jotka vastaavassa työtaistelutilanteessa ilman muuta pakotettaisiin tekemään välttämättömät työt:
1. Poliisi
2. Palomies
3. Rajavartija
Ehkäpä nämäkin ovat niitä korkeastikoulutettuja.
Sairaanhoitajan koulutustaso ei ole Suomen oloissa korkea. Koulutustaso on AMK, ja käsittääkseni 70% suomalaisista koulutetaan vähintään AMK-tasolle. (Vai onko noin hurja luku vain tavoite?) Puhumme siis käytännössä keskikoulutetusta tai normaalikoulutetusta ammattiryhmästä, emme korkeasti koulutetusta.
Samoin kuin rikkaus on suhteellista, myös koulutustaso, asema työpaikalla ja niin edelleen on suhteellista.
Lisäksi sairaanhoitajien nykyinen palkkataso on kaukana surkeasta, vaikka se onkin turhan matala. Varmaan HN tiesit, että päiväkodeissa, kirjastoissa ja kouluissa on huomattavasti korkeammin koulutettuja pienemmällä palkalla? Erityisesti, jos huomioidaan kokonaispalkka.
3. Valtiovallan interventio työmarkkinoiden toimintaan on markkinatalouden vastaista ja ehdottomasti väärin - paitsi, jos kokoomus on hallituksessa.
SDP harvemmin asiasta älähtää silloin, kun se itse istuu hallituksessa. SDP:n ja SAK:n suhde on niin läheinen, että välillä on vaikea tietää kumpi taluttaa kumpaa.