Luottamus Marinin koronajohtamiseen laskee:
Pääkirjoitus | Luottamus Sanna Marinin koronajohtamiseen laskee – mutta mitä väliä?
ping
@Walrus21 . Eiköhän nyt ala olla aika selvästi kumottu teoriat, joiden mukaan Mariniin ja hallitukseen eivät vaikuttaisi Marinin tötöilyt ja hankalien paikkojen välttely.
En kai minä sitä ole kyseenalaistanut? Lähinnä olen haastanut ajatusta, että kyselytutkimuksilla olisi olennaista merkitystä poliittisiin voimasuhteisiin tai hallituksen pystyssä pysymiseen.
Minusta Marinin aseman kannalta neljä tärkeintä arviointikohdetta ovat seuraavat:
1. Puolueen todennäköinen kannatuslukema seuraavissa vaaleissa
2. Kannatuskehitys vaalikauden aikana
3. Puolueen sisäinen luottamus
4. Hallituksen toimintakyky (kuinka moni painaa Jaa-nappia, mitä päätöksiä saadaan läpi jne.)
Puolueen puheenjohtajan ei edes tarvitse olla suosittu. Esim. Petteri Orpolla on lattiamopin karisma, minkä vuoksi hän ei pärjää kyselyissä, joissa mitataan henkilökohtaista kansansuosiota. Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä siihen, onko Orpolla luottamus puolueensa sisällä, tai onko hän kyvykäs luotsaamaan puolueensa vaalivoittoon.
Tyytyväisten osuus on siis muuttunut maaliskuusta 2020 84% --> 53%. Vuoden alusta muutos on 66% --> 53%.
Tyytymättömien osuus samalla 15% --> 41% ja vuoden alusta 31% --> 41%.
Kyllä. Rally around the flag on hiipunut, ja tilalle on tullut tyytymättömyys, kun korona ei olekaan kadonnut mihinkään.
Tämä tosin oli odotettua, kun katsoo, miten käsittämättömiin lukuihin hallituksen, sdp:n ja Marinin kannatus nousi koronakeväänä - monessa mielessä ansaitsemattomasti.
Toivottavasti tästä ei seuraa tolppien siirtelyä SDP:n gallup-lukuihin, joista Hesari esittää kohtalaisen aivottoman "analyysin":
Itse asiassa ajattelin laittaa, ja laitankin, tähän liitteeksi hallituspuolueiden kannatuskäyrän vuosilta 2019-2021. Siitä voi jokainen arvioida, miten jyrkkä alamäki on ollut
Mariniin kohdistunut arvostelu ei ole ole heijastunut Sdp:n kannatukseen, joka on tuoreen HS-gallupin mukaan alkusyksystä jopa hiukan kasvanut. Voi olla, että polarisoitunut keskustelu koituu Sdp:n eduksi, kun punavihreiden tukijat kerääntyvät tukemaan pääministeripuoluetta.
Aiemmatkaan kohut eivät ole vaikuttaneet olennaisesti. Miksi juuri tämä kohu vaikuttaisi? Mielestäni jatkumoa sille, mistä edellä kirjoitin: osa pitää tapahtumia median ajojahtina, kun taas osa pitää Marinia huonoimpana mahdollisena pääministerinä.
Tietysti siinä välissä on paljon ihmisiä, mutta en lähtisi yliarvoimaan sitä, minkä verran "tavan kansalaiset" reagoivat johonkin Kesärannan pippaloihin tai aamupalaostoihin.
Nurmela uskoo, että keskustelu Marinin vapaa-ajanvietosta saattaa vaikuttaa Sdp:n kannatukseen. Hänen mukaansa kyse ei olisi niinkään yksittäisestä uutisesta kuin toistuvasta uutisoinnista, joka voi vaikuttaa joihinkin äänestäjiin.
”Toisia se karsastuttaa mutta toisia se voi myös innostaa. Tästä minulla ei ole numeroita, mutta boomereiden kostoon en jaksa kyllä uskoa.”
Nurmelan kanssa samaa mieltä. Olisi hölmöä ajatella, etteikö kohuilla olisi
mitään vaikutusta.
Toinen asia on sitten se, onko esim. prosentin kannatuslaskulla mitään vaikutusta Marinin asemaan. Puolue ei heitä laidan yli pääministeriä, joka on nostanut kannatuksen korkeammalle kuin edellisenä vaalipäivänä. Pitäisi tapahtua merkittäviä väärinkäytöksiä ennen kuin tämä tapahuisi.
Sipiläkään ei ollut mikään puolueorganisaation suosikki, vaan päinvastoin hän aiheutti närää monellakin osa-alueella, kuten kokoomuslaisella talouspolitiikalla ja Bernerin ministerinimityksellä. Sipilällä oli kuitenkin messiaan maine korkean kannatuksen vuoksi, minkä vuoksi hän sai aika vapaan mandaatin toimia niinkuin parhaaksi katsoi.