Lyödäänpä oma näkökulma peliin, olen pari sivua keskustelua lukenut, mutta en jokaista viestiä. Ainakin Kirjoittelijan ja Mustien Korttien väännöstä olen ajantasalla.
Syy, miksi suomalainen jääkiekko on sellaisessa asemassa yhteiskunnassamme, kun se on, on mitalisade vuosilta 1995-2014. Kyllä, käytän termiä mitalisade aivan tarkoituksella. Jääkiekko on suosituin ja katsotuin urheilulaji, ja sen pelaajat ovat palkaltaan ammattilaisia, mitä ei vielä muiden lajien sm-liigoissa ole. Maajoukkue on taas ollut jääkiekon lippulaiva, jokakeväisiä mm-kisoja katsoo sellaisetkin, ketä ei muuten sm-liiga/NHL/KHL nappaa. Kuten esim. naiset.
Jos mietitään vuosia 1995-2014 ja suomalaisia maajoukkuepelaajia, niin meillä on ollut harvinaisen monta pelaajaa, kenellä arvokisaedustuksia on useita. Eli en tarkoita yhden kisan Janne Lahteja, vaan Suomen maajoukkueella on oikeasti ollut ihan selkeä runko, tuon lähes 20vuotta kestävän ajanjakson ajan.
Heitä pelaajia on Saku Koivu, Teemu Selänne, Kimmo Timonen, Sami Salo, Olli Jokinen,Teppo Numminen, Ville Peltonen, Raimo Helminen,Jarmo Myllys. Listani ei ole täydellinen, mutta sanoisin vähintäänkin suuntaa antava.
Kyseiset pelaajat tullaan aina muistamaan, ja heitä arvostetaan. Heistä puhuttaessa käytetään termejä "leijona-legenda", tai "maailmanmestari". Kansan syvimpien rivien puheet eivät kuitenkaan ole absoluuttinen totuus. Nykyajan lätkää seuraavat eivät esim. ikipäivänä sanoisi Jamo Myllystä kovimmaksi suomalaiseksi maalivahdiksi. Minulle se on Vezina trophyn voittanut, pitkän uran NHL:n top-5 veskarina tehnyt Miikka Kiprusoff.
Toisin kuin esim. futiksessa,jossa on useita huippuliigoja, jääkiekossa NHL on sarja, johon jokainen pelaaja unelmoi pääsevänsä. Jos on tästä eri mieltä, niin haluaisin perusteluja. Se, että Sami Kapanen teki kovemman uran NHL:ssä kuin Ville Peltonen, ei ehkä absoluuttisesti tee hänestä taitavampaa/parempaa pelaajaa, mutta mielestäni silloin hänen ammattilaisuransa on ollut kovempi. Kuitenkin maalaisjärki olisi hyvä pitää mielessä: Sami Kapanen pelasi yli 800 ottelua NHL:ssä, Ville Peltonen 300. Ero on selkeä, huomattava. Hannu Toivosen 51 NHL-ottelua kolmelta eri kaudelta kertovat epäonnistuneesta NHL-uran tavoittelua. Petri Vehasella niitä on 0, mutta eron ollessa noin pieni, olisi ehkä mielekkäämpää laskea esim. "kausia isona pidettävässä organisaatiossa", tai "kausia kovassa sarjassa ykkösveskarina". Joten juu, etu Petri Vehaselle.
Back to otsikon kysymykseen. Vastaan suhteellisen neutraalina jääkiekon seuraajana Sami Kapanen. Kovia pelaajia molemmat.
Pohdittavaa: jos argentiinalaisilta kysyttäisiin "Maradona vai Messi?", niin jokainen sanoisi maailmanmestaruuden tuoneen Maradonan. Onko syyt samat, kuin suomalaisilla jääkiekon seuraajilla, vai onko futiksen maailmanmestaruuden arvostuksen suuruudella merkitystä heille?