Ryssäviha Suomessa

  • 11 233
  • 84

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Harva kehuu Natsi-Saksankaan saavutuksia(esim. Kuplavolkkari, jonka merkitys autoteollisuudelle on kiistämätön), koska Neuvostoliitto ja N-Saksa olivat todellisia roistovaltioita, jotka aiheuttivat paljon tuhoa ihmiskunnalle.
Nobel-palkinnoissa Venäjä/Neukkula on about Italian ja Japanin tasoa, siinä 20-30 palkinnon kastissa. Tosin Pasternak ei omaansa saanut ja Solzhenitsynkään ei ihan Neuvostoliiton Sankariksi päässyt.

Satasen sakkiin pääsevät UK ja Saksa, Ranskallakin komeat kuutisenkymmentä. USAhan on nobeleita jaettu vaatimattomat n. 350. Ihan hyvin trailer trash -läskeille.

Toki kaikissa näissä on mukana myös ei-tiede-palkinnot.

muaddib
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Historia osoittaa, että kansallinen muisti on pitkä, erittäin pitkä. 1990-luvun Balkanin sodat liittyivät vuosisataisiin kansallisiin kaunoihin, Venäjän toimet Ukrainassa liittyvät tietoisuuteen Kiovasta yhteisenä venäläisyyden syntykotina, jota vieraat vallat uhkaavat. Turkin nykyhallitus priorisoi politiikkaansa ja ajankäyttöään, kiukutellessaan sinne ja tänne, kun esille nousee sadan vuoden takainen armenialaisten kohtalo. Israelin laskuvarjojääkärit vannovat valansa (ei koskaan enää) Masadalla, jossa roomalaiset piirittivät juutalaiskapinan rippeitä pari tuhatta vuotta sitten.

Näissä kaikissa on kysymys myös kaunojen (tai kauniimmin kansallisen tietoisuuden) tietoisesta ylläpitämisestä. Balkanilla monet elivät kuitenkin sulassa sovussa naapurikansallisuuksien kanssa menneen ristiin naimisiin, kunnes yhtäkkiä piti alkaa erottelemaan. Asiat toisaalta myös unohtuvat erittäin nopeasti, jos erityistä tarvetta vihamielisyyden ylläpitämiseen ei ole.

En henkilökohtaisesti usko isovihan vaikuttamiseen jonkinlaisena jatkumona 1700-luvulta. Isovihan jälkeen Suomessa koettiin kuitenkin kaksi verrattain inhimillistä miehitystä, pikkuviha ja Suomen sota. Lisäksi 1800-luvun autonomia oli varsin hyvää aikaa suomalais-venäläisille suhteille. Näkisin siksi, että nykyisen ryssävihan jatkumo alkaa sortovuosista, kun venäläistämispyrkimykset kohtasivat nousevan suomalaisen kansallistunnon. Siitä sitten kansalaissodan kautta talvi- ja jatkosotaan, joiden aikainen sotapropaganda varmasti vaikutti varsinkin kotirintamalla. Olen ollut huomaavinani, että rintamalla olleissa varsinaista ryssävihaa esiintyy vähemmän kuin sodan aikana lapsina olleissa (joskin otanta on hyvin pieni), siitä viimeisin huomio. Kansalaissodassa taas propaganda (jos sitä siksi voidaan kutsua) vaikutti siihen, että monet valkoisten puolella olivat nimenomaan sotimassa ryssää vastaan, mikä johti valitettaviin joukkomurhiin ainakin Tampereella ja Viipurissa.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Väittäisin poliittisten suhdanteiden vaikuttavan paljon suuren enemmistön asennoitumiseen niin Venäjään kuin Yhdysvaltoihinkin. Tämän enemmistön lisäksi molemmilla on sitten myös pieni sekä myötäilijöiden että vihaajien porukka.
Väittäisin samaa. Ja veikkaisin, että enemmistö ihmisistä osaa erottaa politiikan ja ihmiset toisistaan, eikä yleinen kiinnostus ole niinkään ulkopoliittisissa kuin oman maan sisäisissä asioissa. Näin ollen sitä yleistä kiinnostustakaan ei riitä muodostamaan laajaa vihaa ulkomaalaisia kohtaan. Harhan luovat ne vähemmistöt - "vihaajat ja myötäilijät", joilta löytyy henkilökohtaista paloa "lytätä/kiitellä" erinäisiä ihmisryhmiä. Näiltä löytyy sitten energiaa päivystää heidän tunteisiin vetoavilla palstoilla, jolloin se keskustelun antikin muodostuu yleensä ääripäihin, ja illuusio laajemmasta vihasta syntyy.

Minulle henkilökohtaisesti Venäjä on parhaillaan se ulkopoliittinen "pahis", mutta välillä se on ollut USA, ja välillä Kiina. Se on ollut melko kausiluonteista. Mutta kertaakaan se ei ole vaikuttanut mielipiteisiini heidän kansalaisistaan. Ne tuppaa yleensä olemaan tavallisia ihmisiä, jotka yrittää pärjätä heille siunaantuneen hallituksen alaisuudessa. Uskon, että moni ajattelee samoin.

Sitten on tietysti niitä, jotka antaa historian vaikuttaa alitajuntaansa. Tätä löytyy naapurimaiden väliltä. Tanskassa vuosia asuneena, tiedän, että heille Ruotsi herättää samanlaisia tunteita historian kautta, kuin Venäjä Suomessa. Tämä tuli aikoinaan vähän yllätykseksi itselleni, mutta näinhän ne ottelivat toisiaan vastaan vuosisatoja, eikä ne sodatkaan päättyneet mihinkään rehtiin kädenpuristukseen. Silti en sanoisi, että heidän välillään on vihaa. Ehkä vähän ennakkoasenteita, joita löytyy meiltäkin venäläisiä kohtaan... Vaikken näitä esimerkkejä toisiin rinnastaisi, kun Venäjä on kuitenkin sotilaallinenkin uhka naapureilleen.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
En henkilökohtaisesti usko isovihan vaikuttamiseen jonkinlaisena jatkumona 1700-luvulta. Isovihan jälkeen Suomessa koettiin kuitenkin kaksi verrattain inhimillistä miehitystä, pikkuviha ja Suomen sota. Lisäksi 1800-luvun autonomia oli varsin hyvää aikaa suomalais-venäläisille suhteille. Näkisin siksi, että nykyisen ryssävihan jatkumo alkaa sortovuosista, kun venäläistämispyrkimykset kohtasivat nousevan suomalaisen kansallistunnon.

Kyllä isovihan kaiut ainakin Länsi-Suomessa ja erityisesti Pohjanmaalla ovat vaikuttaneet ihmisten asenteisiin ja pelkoihin venäläisiä kohtaan läpi kolmen sadan vuoden. Presidentti Niinistönkin viittaus kasakoihin liittyy juuri isovihan tapahtumiin, jolloin erityisesti kasakat terrorisoivat siviiliväestöä usean vuoden ajan ilman mitään tukea ja turvaa. Heikki Ylikangas on kirjoittanut valaisevan blogin isovihan ajan kohtaloista Kyrön seudulla.

Heikki Ylikangas » Isoviha Kyrönmaalla

Kyllä näillä asioilla muistijälkensä on kansan sielussa. Viime syksynä istutettiin koivu Lohtajan kirkkomaalle isovihan lapsiuhrien muistoksi.

Koivu pääsi kirkkomaalle lapsiuhrien muistoksi – isonvihan kasakat ryöstivät tuhansia maaorjiksi | Yle Uutiset | yle.fi

Kylmän sodan Suomessa ei ollut sopivaa lukea Koivua ja tähteä ja näiden asioiden muisteleminen ei ollut muutenkaan muodikasta. Mutta kyllä ne kansallisessa tietoisuudessa ovat ja väistämättä muodostavat maaperää venäläispelolle, joka siihen haluaa kylvää.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Isovihan kyllä uskoisin olevan jonkinlainen "pitkä jatkumo" kansakunnan mentaalihistoriassa - sieltä ainakin osin periytyvät varmaan monet myöhemmät asenteet. Omassa lapsuudessani Etelä-Pohjanmaalla monet mielenkiintoisimmat paikannimet liittyivät (tai niiden sanottiin liittyvän) nimenomaan isoonvihaan: "Pakokivi", "Murhakorpi", "Piilokorpi" jne. jne. Oli paettu metsiin kasakoiden vainoa, piiloteltu perheitä ja lapsia. Ei näistä paikannimistä puhuttu mitenkään emotionaalisesti tai "ryssävihan" hengessä vaan toteavasti. Minusta aika pitkään ja hyvin säilynyt kansanmuisti tämä.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä isovihan kaiut ainakin Länsi-Suomessa ja erityisesti Pohjanmaalla ovat vaikuttaneet ihmisten asenteisiin ja pelkoihin venäläisiä kohtaan läpi kolmen sadan vuoden.

Tätä on vaikea varmasti näyttää puoleen tai toiseen. Se, että sitä nykyään muistellaan, ei siis tarkoita sitä, että muistelemisella olisi katkeamaton jatkumo. Sekään, että tapahtuma on muistettu, ei välttämättä tarkoita sitä, että nykyisellä ryssävihalla olisi jatkumo kolmen sadan vuoden takaa. Pidän todennäköisempänä, että vaikka isovihasta on siis oltu tietoisia, se on noussut uudelleen esille esim. 1900-luvun alussa.

Edit. siis niin kuin @TomiP alla paremmin asian ilmaisee.
 
Viimeksi muokattu:

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Osittain nykyinen isovihamuistelo voi johtuakin ryssävihasta. Eli isoviha on noussut esille, kun halutaan löytää esimerkkejä kuinka raakoja venäläiset olivat.

Balkanilla historialliset vääryydet muistettiin, kun niistä propagandan levittäjät muistuttivat. Toki sodan aikana eli paljon serbejä, jotka muistivat henkilökohtaisesti Ustasan tekemät hirveydet. Tämä kauna oli väkisin tukahdettuna Titon aikana.
 
Viimeksi muokattu:

Byvajet

Jäsen
Mutta kertaakaan se ei ole vaikuttanut mielipiteisiini heidän kansalaisistaan. Ne tuppaa yleensä olemaan tavallisia ihmisiä, jotka yrittää pärjätä heille siunaantuneen hallituksen alaisuudessa. Uskon, että moni ajattelee samoin.

Tutustumisen venäläisyyteen voi aloittaa vaikka pillun kautta. Sen kuin tutustuu, panee ja kirjoittaa muistiinpanot, kuinka kussakin yksilössä näkyy putinilaisuus. Pahoin pelkään, että ahkerinkaan panomies ei pysty luomaan jäsenneltyä kokonaisuutta, josta erottuisi putinilainen henki.

Viime hallituskaudella 33 % suomalaisista ei tiennyt hallituksessa olevia puolueita. Samanlaista on politiikan seuraaminen muissakin maissa. Vaikka vallanpitäjän suosio vaikuttaisi vahvalta, niin todellisuudessa sen taustalla ei ole kuin joukkoilmiö, jossa ihmiset matkivat toisiaan. Tavallisen venäläisen käsitys politiikan sisällöstä ja siihen vaikuttavista voimista on heikko. Tavallinen ihminen elää, käy keikoilla ja juo viinaa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäläisillä oli Putinin diktatuurin alku vaiheessa mahdollisuus äänestää hänet pois vallasta. Eivät äänestäneet. Kaiken sonnan ja pahan mitä päälleen saavat, ovat myös ansainneet. Aivan kuten saksalaiset 2MS aikana ja jälkeen. Tosin nykyisiä saksalaisia ei enää tulisi Hitleristä syyllistää, ovat kuitenkin pääosin syntyneet sodan jälkeen.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Venäläisillä oli Putinin diktatuurin alku vaiheessa mahdollisuus äänestää hänet pois vallasta. Eivät äänestäneet. Kaiken sonnan ja pahan mitä päälleen saavat, ovat myös ansainneet. Aivan kuten saksalaiset 2MS aikana ja jälkeen. Tosin nykyisiä saksalaisia ei enää tulisi Hitleristä syyllistää, ovat kuitenkin pääosin syntyneet sodan jälkeen.

Tuolloin talouskasvu oli kovaa. Talous yleensä sokaisee ihmiset muissa asioissa.
 
Venäläisillä oli Putinin diktatuurin alku vaiheessa mahdollisuus äänestää hänet pois vallasta. Eivät äänestäneet. Kaiken sonnan ja pahan mitä päälleen saavat, ovat myös ansainneet. Aivan kuten saksalaiset 2MS aikana ja jälkeen. Tosin nykyisiä saksalaisia ei enää tulisi Hitleristä syyllistää, ovat kuitenkin pääosin syntyneet sodan jälkeen.
Tosiaan vuoden 1999 talousromahduksen jälkeen Putin sai rivit suoriksi ja osittain onnekkaasti alkoi lähes 10% vuotuinen talouskasvu. Tuossa vaiheessa onnistuneen korruption kitkennän ja öljyn hinnan noususta johtuvan talouskasvun ansiosta pitkästä aikaa valtion palkat ja eläkkeet maksettiin ajoissa.
Ymmärrän tavallista venäläistä joka haluaa äänestää jatkumoa parantuneen tilanteen johdosta.
Putin vaikutti ensimmäisellä kaudella henkilöltä joka nostaa Venäjän taloudellisesta ahdingosta ja saa luotua maahan merkittävän keskiluokan.

Itse ketjun teemaan liittyen pohdiskelin tarkemmin omia fiiliksiä. Sodan käynyt isä opetti että ota ihmiset tapauskohtaisesti. Neuvoa olen pyrkinyt noudattamaan, mutta joskus aina kuohahtaa. Venäläisiä kavereita on muutama ja työkavereita jo enemmänkin. Venäjällä tai siis Pietarissa tulee käytyä vuosittain työmatkalla.
Viimeksi sain 24 tunnin viisumin. Ei taida veli venäläinen minuun luottaa. Toki sukutausta on vähintään kirjava ja on saattanut vaikuttaa asiaan.
Venäläiset naiset on kauniita. Luonteesta en suuremmin osaa sanoa muuta kuin että kansallisylpeys on vähintään samaa luokkaa kuin muissakin maissa. Jenkkeihin verrattuna samaa luokkaa, skandeihin ja sakemanneihin verrattuna sakeampaa. Suomalaista miestä tuntuvat arvostavan rehellisyyden ja rauhallisuuden vuoksi.
Täällä ja jossain kaveripiirissä ryssä sanaa tulee käytettyä mutta ei koskaan venäläisten kavereiden keskuudessa. Yhden venäläisen Suomeen muuttaneen kanssa heitetään yleensä läppää että mitäs me mamut. :D
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
@TomiP
Venäläiset on normi-aivoilla varustettuja. He näkivät paremmaksi Putin diktatuurin kuin Jeltsinin anarkian. Pystyn ymmärtämään tämän. Mutta jos siitä valinnasta loppupelissä seuraa sota ja Venäjän provosoimaton hyökkäys meitä vastaan (lue länttä), niin eipä tarvitse paljon miettiä ketä syyllistetään.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
@TomiP
Venäläiset on normi-aivoilla varustettuja. He näkivät paremmaksi Putin diktatuurin kuin Jeltsinin anarkian. Pystyn ymmärtämään tämän. Mutta jos siitä valinnasta loppupelissä seuraa sota ja Venäjän provosoimaton hyökkäys meitä vastaan (lue länttä), niin eipä tarvitse paljon miettiä ketä syyllistetään.

Ei pidä myöskään väheksyä sitä, että Putin toi takaisin "suuruuden" tuntua. NL:n romahtaminen ja suurvalta-aseman menettäminen oli varmasti monelle venäläiselle kova paikka. Putinin suurvaltaretoriikka kera talouskasvun viehätti varmasti nöyryytetyksi itsensä kokeneita venäläisiä. Toki Ukrainan sotaa tuskin venäläiset tuolloin kykenivät ennakoimaan.
 
Ei pidä myöskään väheksyä sitä, että Putin toi takaisin "suuruuden" tuntua. NL:n romahtaminen ja suurvalta-aseman menettäminen oli varmasti monelle venäläiselle kova paikka. Putinin suurvaltaretoriikka kera talouskasvun viehätti varmasti nöyryytetyksi itsensä kokeneita venäläisiä. Toki Ukrainan sotaa tuskin venäläiset tuolloin kykenivät ennakoimaan.
Tämä unohtui omasta kirjoituksesta. Venäläisistä on varmasti tuntunut karmealta kun maa yhtäkkiä on sivuraiteella kaikesta maailman politiikan polttopisteestä.
Putinin lupaus palauttaa Venäjän suuruus on varmasti purrut kansan syviin riveihin. Jeltsinistä pidettiin aluksi kun tuli vapautta. Sitten Jeltsiniä siedettiin koska venäjällä on aina arvostettu ryyppimiestä. Lopuksi oltiin tyytyväisiä että suuruuden myynyt puliukko älysi astua syrjään.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Toki monet merkit viittaavat, että Venäjä on ajautumissa fasistisluontoiseen diktatuuriin. Tästä kehityksestä kärsivät venäläiset eniten. Tämän kehityksen kritisointi ei ole mielestäni venäläisvihaa. Se voi olla jopa venäläisrakautta.

Totuus on, että Venäjä ei täytä kaikkia hyvän demokratian piirteitä. Hälyttävintä on tiedotusvälineiden keskittyminen valtion käsiin. Myös oppositiopoliitikkojen murhat vaikuttavat hämäriltä.

Tämä viesti olisi vähän sama kuin sanoisi vuonna 1930 että vaikuttaa vähän siltä, että tuo naapurimaa on ajautumassa kommunistiseen järjestelmään. Vuonna 2001-02 olisi vielä ollut ajankohtaista noin todeta, kun mediaa oli jo pistetty saappaanpohjalla kuriin ja oppositio myös. Ei enää voi puhua vuonna 2015 että "Venäjä olisi ajautumassa" vaan Venäjä on ajautunut. Tiedotusvälineistä valtava enemmistö on valtion käsissä, oppositiopoliitikot on joko ammuttu, pistetty linnaan, vaiennettu ottamalla sukulaisia panttivangeiksi tai sitten ovat itse tajunneet karata maasta. Päälle vielä aivan käsistä lähtenyt propaganda ja kansallinen kiihotus, niin miten kukaan ei voi välttyä näkemästä vertauskohtia Saksaan 30-luvulla? Monihan se tunnetusti näkee.

Ryssävihalla on pitkät perinteet Suomessa ja kuten täällä on jo sanottu, niin syynä on historialliset perinteet. Vaikka Isovihasta on jo 300 vuotta, niin ne asenteet ovat periytyneet jälkipolville kertomuksina ja muisteluina, jotka väkisin vaikuttavat ihmisten asenteisiin joista seuraa taas tulkintojen johdattelu tiettyyn suuntaan. Jos on lapsesta asti opetettu että kaikki venäläiset ovat ryövääjiä, niin vain se yksi ryöväävä venäläinen riittää vahvistamaan tämän vanhemmilta opitun asenteen. Isovihaa ei täten voi vähätellä merkitykseltään ryssävihan syynä, mutta asiaa ei auttanut sortokaudet ja toisen maailmansodan aika. Suomella, kuten monella muullakin Venäjän naapurilla, on huonoja kokemuksia Venäjästä kautta historian ja se ei voi olla vaikuttamatta ihmisten suhtautumiseen Venäjää kohtaan. Nykyhetken toimet vaan vahvistavat tätä ryssävihan oikeutusta, sillä "aina ne ovat tuollaisia kusipäitä olleet". Asenteet eivät siis katoa, kun inholle löytää perusteita nykyhetkestäkin. Eihän Puolassakaan enää pelotella lapsia suomalaisilla, koska huonoja kokemuksia ei enää ole, joten asennetta ei voi pitää pystyssä. Se vain katoaa.

Nykyään ryssäviha henkilöityy paljon Venäjän valtioon, sen johtoon ja toimintaan. Vaikka yksittäinen venäläinen ei ole suoraan vastuussa Ukrainan sodasta ja Putinin toimista, niin se on ikävä totuus, että kansa oikeasti pitää Putinista ja hänet on varmasti ihan rehellisesti valtaan äänestetty, vaikka myöhemmin vaalivilppiä on tapahtunut. Ei silloin voi Venäjän kansakaan juuri välttyä vastuusta ja samalla tavalla olivat myös saksalaiset 30-40 luvulla vastuussa maan toimista, vaikka natsien suosioon vaikutti talouden pelastaminen - aivan kuin Venäjällä. Venäläiset ovat hyvin etatistista kansaa ja kaipaavat vahvaa johtajaa, minkä lisäksi Putinia oikeasti fanitetaan. Jos naapurimaassa kansa huutaa innolla vahvaa johtajaa ja tykkää kuin hullu puurosta, kun toiselta valtiolta vallataan alue, niin ei se ihme ole jos negatiiviset asenteet siirtyvät myös koko kansallisuutta kohtaan. Ihmiset ovat yksilöitä, mutta emme valitettavasti osaa emmekä pysty käsittelemään valtavia ihmismääriä yksittäisinä yksilöinä. Sen kanssa on elettävä meidän jokaisen.

En koe olevani venäläisten vihaaja. Inhoan vain tuota Putinin hallinnon fanitusta ja etatistista asennetta sekä puusilmäistä suhtautumista historiaansa kohtaan (missä osasyy on toki valtiovallalla itsellään). Ei minulla olisi ongelmaa olla venäläisen ystävä taikka seurustella venäläisen kanssa jos tämä ei ole putinisti. Suhtaudun lähinnä kylmästi ja inhoavasti sellaisiin henkilöihin, jotka tuota järjestelmää fanittavat tai koittavat parhaaksi selitellä. Kansalaisuudesta riippumatta.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
En koe olevani venäläisten vihaaja. Inhoan vain tuota Putinin hallinnon fanitusta ja etatistista asennetta sekä puusilmäistä suhtautumista historiaansa kohtaan (missä osasyy on toki valtiovallalla itsellään). Ei minulla olisi ongelmaa olla venäläisen ystävä taikka seurustella venäläisen kanssa jos tämä ei ole putinisti. Suhtaudun lähinnä kylmästi ja inhoavasti sellaisiin henkilöihin, jotka tuota järjestelmää fanittavat tai koittavat parhaaksi selitellä. Kansalaisuudesta riippumatta.
Merovingin ylläoleva teksti kuvaa melko hyvin myös minun tuntojani, ja arvelen vahvasti että kuvaa monen muunkin suomalaisen ajatuksia. Ei minulla ole mitään syytä vihata venäläisiä tai suhtautua heihin yksilönä toisin kuin muihinkaan. Olen asunut Venäjällä jonkin aikaa, minulla on muutamia venäläisiä tuttuja, ja olen tullut heikäläisten kanssa toimeen siinä missä ihmisten kanssa yleensä.

Putin ja hänen eliittinsä ovat vastuussa siitä, että maa on luisunut kleptokratiaan sekä käyttäytyy väkivallalla uhaten, jossain määrin myös väkivaltaa aloitteellisesti käyttäen. Toki on sanottava, että nykytilan taustalla on pitkä historia, joka on muovannut olosuhteita raskaalla kädellä. Maan hervoton virkavaltaisuus ja läpikorruptoituneisuus ovat täysin suoraa seurausta noin 70 vuoden mittaisesta neuvostovallasta. Lahjonta ja suhteiden käyttö olivat vuosikymmenien ajan aivan oleellinen keino selvitä päivästä toiseen, välttyä nälältä ja joinakin aikoina jopa selvitä hengissä. Noiden rakenteiden purkaminen ei onnistu ihan muutamassa vuodessa tai edes vuosikymmenessä, vaikka yritettäisiin.

Jopa Putinilla oli pari kertaa 2000-luvun alussa jonkinlainen korruptionvastainen kampanja päällä, mitkä sitten johtivat lyhytkestoisiin ryhtiliikkeisiin. Oletan, että Putinilla saattoi olla joskun noilla main vielä hieman erilaiset tavoitteet Venäjän kehittämisestä kuin mitä myöhempi historia kertoo. Öljyn hinnan nousu ja nopea vaurastuminen kaivannaisilla sekä matalan jalostusarvon tuotteilla yhdistettynä härskiin valtapeliin mahdollisti eliitin eksponentiaalisen rikastumisen. Tietenkin juuri Putin ja hänen lähipiirinsä ovat hyötyneet erityisesti. Ennen pitkää Putin tajusi, ettei hänen tarvitse taistella korruptiota vastaan, ja jo aiemmin taisi selvitä, etteivät demokratia ja kansalaisyhteiskunta ole nekään kovin tarpeellisia asioita. Valtiolta ja kansalta ryöstetyn vaurauden pitämiseksi omissa taskuissa Putin ja hänen koplansa näyttävät olevan valmiit pelaamaan hyvin korkeilla panoksilla.

Kansalliskiihkon noususta ja sen lietsomisesta oli nähtävissä merkkejä jo viime vuosikymmenen puolivälissä, kun asuin Venäjällä. Nyttemmin ilmapiiri on muuttunut monta pykälää ahdistavammaksi, sikäli kun olen eri tahojen kanssa vaihtanut ajatuksia. En ole muutamaan vuoteen enää käynyt Venäjällä kun ei ole ollut varsinaisesti tarvetta. Tuttujen kanssa vaihdan sähköisesti kuulumiset silloin tällöin. Koen myös olevani jonkinlaisessa Venäjä-boikotissa mukana ainakin siltä osin, etten halua käydä maassa ainakaan toistaiseksi. Venäläisten tuotteiden ostamista pyrin niin ikään välttämään. Kohdallani kyse on jonkinlaisesta pienen ihmisen jaloillaan äänestämisestä, jolla otan kantaa epäkorrektisti toimivaan nykyjohtoon. Ei sen kummempaa, ihmisinä suhtaudun tolkullisiin venäläisiin neutraalisti kuten ennenkin.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Tuosta historian vaikutuksesta ryssävihaan. Mutulla väitän, että Ison vihan traumoilla oli vaikutusta Viipurin vuoden 1918 verilöylyyn. Meinaan innokkaimpia venäläisten tappajia oli nimenomaan pohjanmaalaiset joiden esi-isät olivat kokeneet Ison vihan julmuudet. Paikalliset valkoiset eivät olisi rankaisseet venäläisiä samalla intensiteetillä kuin pohjanmaalaiset. Ja moni valkoinen venäläinenkin tapettiin kyseisessä verilöylyssä, vain koska oli venäläinen ja tosiaan jopa venäläiseltä haiskahtava nimi riitti tappolistalle joutumiseen.

Itse kuulun tähän joukkoon jolla ei venäläisiin ihmisiin yksilöinä mitään vastaan, vaikka joskus tuleekin kaupassa kirottua mielessä sitä etuilukulttuuria mikä heillä on. Mutta kyllä sieltä löytyy paljon järkeviäkin ja mukavia ihmisiä. Venäjän valtion toiminta sen sijaan ärsyttää, toivottavasti joskus saamme nauttia oikeasti ihmisoikeuksia kunnioittavasta, kansalaistensa hyvinvoinnista välittävästä ja demokraattisesta itänaapurista. Vaikka toki venäläisten kansanluonteeseen sopiikin vahva johtaja.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Tuosta historian vaikutuksesta ryssävihaan. Mutulla väitän, että Ison vihan traumoilla oli vaikutusta Viipurin vuoden 1918 verilöylyyn. Meinaan innokkaimpia venäläisten tappajia oli nimenomaan pohjanmaalaiset joiden esi-isät olivat kokeneet Ison vihan julmuudet.

Toisaalta tällaisissa tapauksissa olisi mielenkiintoista tietää myös se, olivatko aiempien sukupolvien kokemat vääryydet missä määrin laukaiseva tekijä. Yleensä sodankäynnissä ja organisoiduissa väkivallanteoissa vihollista on pyritty demonisoimaan, epäinhimillistämään ja mustamaalaamaan. Tässä taas historia eri tulkintoineen on yksi keino saattaa ryhmä, miehistö tai kansakunta sopivaan mielentilaan. Kun aiempien sukupolvien kokema vääryys saadaan oikein myytyä, tulee väkivallasta suorastaan puhdistautumisriitti, historiallinen velvollisuus tai oikeudenmukainen kosto.

Jos esimerkiksi Suomi joutuisi nyt sotaan Venäjän kanssa, todennäköisesti laajasti puhuttaisiin aiemmista sodista ja tätä kautta pyrittäisiin nostamaan mielialaa. Toisaalta jos asiaa olisi kysytty pari vuotta takaperin, tuskin yhtä moni suomalainen olisi löytänyt vastaavaa "ryssävihaa" sotien tapahtumista. Itse uskon vastaavan olleen taustalla tuossa mainitsemassasi verilöylyssä vaikka en kyseiseen tapaukseen olekaan tutustunut. Henkilökohtaisesti en oikein jaksa uskoa vuosikausien ja ikäpolvien yli jatkuvaan kollektiiviseen vihanpitoon tai sen purkautumisena noin. Enemmänkin uskon siihen, että erinäisin tiedotuksellisin keinoin voidaan vaikuttaa siihen, että historiallisista syistä löydetään oikeutus ja motiivi yleensä tuomittaville teoille.

Mitä itse aiheeseen tulee, niin mulla on pari hyvää venäläistaustausta ystävää ja useampi tuttu. Venäläisten kanssa mulla ei ikinä ole ollut muita ongelmia kuin satunnaisten jantterien kohdalla kielimuuri. Putinin tavoin toimiviin hallintoihin taas suhtaudun varauksellisesti maasta, kansasta tai kielestä riippumatta. Venäjän kohdalla toki vallankahvassa olevien ihmisten päätökset heijastuvat Suomeen sen verran tehokkaasti, että oma suhtautumiseni näihin on tiukempi kuin kaukaisempiin kavereihin. Onhan asia henkilökohtaisempi jos esimerkiksi tutut yrittäjät kärsivät maiden välisten suhteiden jäätymisestä.

Noin ylipäätään on toki pakko todeta se, että Putinin kohdalla on pakko myös kunnioittaa hänen hyviä puoliaan. Nopealla aikataululla kuitenkin Venäjälle nousi keskiluokka, jonka kulutustottumuksista moni suomalainenkin on saanut elantonsa. Samoin monen elintaso on noussut selkeästi Neuvostoliiton tai Jeltsinin ajan heikoista hetkistä. Toki tämä ei poista Putinin huonoja puolia tai esimerkiksi oikeuta Ukrainan tilannetta, mutta mielestäni pelkkien huonojen hetkien lisäksi pitäisi nähdä myös hyviä puolia. Putinin kohdalla omassa "kirjanpidossani" huonot puolet ovat "johdossa", mutta hyvien puolien kohta ei ole täysin tyhjä. Tosin eipä se tyhjä ole ollut lähivuosina kuin Pohjois-Korean Kimmoilla...
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Venäjän politiikkaa sopii ja pitää arvostella, mutta venäläiset ihmiset ovat toinen asia. Tuskin kovin moni suomalainenkaan ajattelee, että valtiollinen politiikka edustaa jotenkin merkittävästi häntä itseään. Näin ei myöskään ajattele venäläinen.

Yhtään suomalaista en tunne, joka ajattelisi valtion politiikan edustavan itseään, mutta venäläisiä tunnen useitakin. He katsovat vain Putinin telkkarikanavia ja ihailevat häntä estoitta. Olenkin välttänyt poliittista keskustelua heidän kanssaan viime aikoina, koska he ovat Putinin propagandan kyllästämiä.

Aloituksessa ihmeteltiin venäläisten urheilijoiden leimaamista ties miksi. Toki kaikkien leimaaminen on ylilyönti, mutta useat venäläiset NHL-tähdet ovat viimeisen reilun vuoden aikana ottaneet enemmän tai vähemmän kantaa venäläisen ulkopolitiikan puolesta. Ehkä joku noista kannanotoista on enemmänkin ajattelematonta hassuttelua, mutta kyllä noiden perusteella voidaan leimata urheilijoita myös poliittisesti.

Tästä oli puhetta, kun katsoimme venäläisten frendien kanssa lauantaina lätkää. Suomen telkkarissa sanottiin, että venäläiset haluavat näyttää USA:lle paremmuuttaan. Tuon lauseen jälkeen kanava vaihtui venäjän telkkarin puolelle, josta tuli parempia juttuja. Uskalsin heittää kommentin, että USA:n joukkue on kasattu alasarjapelaajista ja venäjällä on aika paljon kovempi tiimi. Ei mennyt kovin hyvin perille.

Tosiasiahan on se, että venäläiset ja neuvostoliittolaiset urheilijat ovat/olivat aina poliittisia ja hallintonsa sotilaita. Kakilla urheilijoilla on liikaa menetettävää ollakseen Putinin vastaisia. Neuvostoliitossa sentään ykkösketju kapinoi Tihonovia vastaan, kun joutuivat leireilemään 11kk vuodessa...
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Noin ylipäätään on toki pakko todeta se, että Putinin kohdalla on pakko myös kunnioittaa hänen hyviä puoliaan. Nopealla aikataululla kuitenkin Venäjälle nousi keskiluokka, jonka kulutustottumuksista moni suomalainenkin on saanut elantonsa. Samoin monen elintaso on noussut selkeästi Neuvostoliiton tai Jeltsinin ajan heikoista hetkistä. Toki tämä ei poista Putinin huonoja puolia tai esimerkiksi oikeuta Ukrainan tilannetta, mutta mielestäni pelkkien huonojen hetkien lisäksi pitäisi nähdä myös hyviä puolia. Putinin kohdalla omassa "kirjanpidossani" huonot puolet ovat "johdossa", mutta hyvien puolien kohta ei ole täysin tyhjä. Tosin eipä se tyhjä ole ollut lähivuosina kuin Pohjois-Korean Kimmoilla...

Mitään virallisia tilastoja en ole nähnyt, mutta oma itänaapurissa asuminen ja työn kautta tullut näkemys tuottaa arvion,, että Venäjän luokkajako on tällä hetkellä suunnilleen tällainen:

tosi rikkaita on muutama kymmenen tuhatta, keskiluokkaan laskettavia n. 10 miljoonaa - ja köyhiä tai rutiköyhiä reilut 130 miljoonaa.

Mitä ryssävihaan tulee, niin en minäkään pelkän kansallisuuden perusteella yksittäisiä venäläisiä vihaa. Yksilön oma käytös ja toiminta ratkaisee. Suomen ja Baltian maiden kaltaisissa pienessä naapurivaltioissa epäluuloinen suhtautuminen Venäjään kansakuntana on mielestäni täysin perusteltua. Mitään luottamusta lisäävää ei Venäjällä ole mietitty saati sitten tehty Putinin aikakaudella.
 
Viimeksi muokattu:

attendo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvinkään Ahmat
En tiedä liittyykö nämä toisiinsa, mutta koirien omistajana olen huomannut, että punkit ovat lisääntyneet Suomen luonnossa samalla kun Venäläisturistien matkailukin Suomeen on lisääntynyt. Saa nähdä mimmoinen punkkikesä nyt tulee kun käsittääkseni pakotteet ovat vähentäneet Venäläisten matkailua.
 

Tuamas

Jäsen
En tiedä liittyykö nämä toisiinsa, mutta koirien omistajana olen huomannut, että punkit ovat lisääntyneet Suomen luonnossa samalla kun Venäläisturistien matkailukin Suomeen on lisääntynyt. Saa nähdä mimmoinen punkkikesä nyt tulee kun käsittääkseni pakotteet ovat vähentäneet Venäläisten matkailua.

Tämän on pakko olla jäniskevennys?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös