Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?

  • 566 169
  • 3 882
Suosikkijoukkue
Rochester Diablos
Sen verran täytyy kommentoida että en voi yhtyä noihin kommentteihin että 1/2 maraton menee treenaamatta. Jos en olisi itse ottanut itseäni niskasta kiin vajaat pari vuotta sitten niin en olisi ikinä pystynyt vetämään puolikastakaan läpi. Samoin meiltä duunista HCR:ssä oli mukana kaikkiaan 12 ihmistä joille 9:lle kyseessä oli eka näin pitkä koitos. Vaikka olikin nuorta porukkaa niin todella tiukoille otti edes läpi pääsy joillekin vaikka mielestään kuntoilevat säännöllisesti.

Seuraava targetti sitten syyskuun Espoon rantamaraton joka juostaa lähes kokonaan hiekalla. Sitä ennen täytyy nostaa treenitahtia ja pudottaa painoa hiukan lisää. Tuli hommattua tuohon vielä motivaattoriksi Polarin RS800G3 sykemittari ja treenit ylös mukana seuranneella softalla.

Jukka
 

Alttu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lukko, Tomi Kallio
Tuli tänään juostua elämän ensimmäinen puolimaraton. Oulun Terwahölkkä ja -maraton oli siis kyseessä. Keli oli suotuisa ja järjestelyt toimivat. Joenrantaa myötäilevä reitti oli mahtava. Siinä kommentit järjestelyistä, eli niistä jäi erittäin positiiviset fiilikset.

Schollin teorioita tuli tänään jossain määrin todistettua. Puolikkaalle tuli lähdettyä käytännössä ilman treeniä. Kerran kävin juoksemassa/kävelemässä 12,5 kilometriä ja siinä se. Koko talvena ei ole tullut liikuttua juurikaan, vaikka aiempaa liikuntataustaa toki löytyy. No, se aika oli 1.59, eli sopivasti alle kahden tunnin. Kyllähän se töitä teetti ja oli itse asiassa positiivinen yllätys. En kuitenkaan tällä kunnolla odottanut pääseväni alle kahden tunnin. Kokemus sinänsä oli hieno ja uskoisin näin äkkiseltään, että harjoittelemalla se 1.45 ei ole kovinkaan mahdoton. Joku 1.30 sen sijaan vaatisi sen verran kovaa harjoittelua, ettei taida olla ihan heti haarukassa. Tämänpäiväinen olisi voinut mennä paremminkin, mutta hiukan jossittelun varaakin jäi. Neljä kilometriä ennen maalia aukesi kengännauhat ja tietenkin joutui pysähtymään niitä sitoessa. Tietenkin toinen pohje iski siinä aivan lukkoon ja loppujuoksu oli melkoista tönkkötallausta. No joo, tuskinpa se ajassa paljon vaikutti. Se on vaan kiva selitellä itselleen, että jos se ja tämä ja nämä olis menneetkin niin, niin kyllähän meikä ois juossu alle tuntiin.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuli tuossa oltua Paavo Nurmi -juoksuissa viime viikonloppuna. En ole toistaiseksi lähtenyt kokeilemaan kymppiä pidempiä matkoja, joten siihen tyydyin myös tällä kerralla. Olo tuon jälkeen oli kuitenkin harvinaisen hyvä ja energinen, joten hieman jäi askarruttamaan, että olisiko sittenkin pitänyt lähteä puolikasta maratonia kokeilemaan. No ehkä sitten ens kesänä, kunhan jaksaa säännöllisesti lenkkeillä. Kauttaaltaan kunnon paranemisen olen huomannut ainakin siinä, että edes portaat normaalivauhdilla vitoskerrokseen eivät nykyään hengästytä yhtään.

Oli muuten ihan mukava ja hyvin järjestetty tapahtuma tämä Paavo Nurmi -systeemi, voin suositella.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oli muuten ihan mukava ja hyvin järjestetty tapahtuma tämä Paavo Nurmi -systeemi, voin suositella.

Samaa mieltä. Itsekin kävin vetäisemässä tuolla elämäni ensimmäisen maratonin ja piirun verran yli kolmen ja puolen tunnin meni. Kiva kokemus ja mukava reitti ja tosiaan ensiluokkaiset järjestelyt.
 

scholl

Jäsen
Nyt on kunto selkeästi parempi kuin puolimarathonilla. En ole kuitenkaan urheillut kuin pari (max 3) krt viikossa, mutta sillai hissukseltaan parantanut peruskuntoa. Ja ryyppäämistäkin ollut ohjelmassa aika paljon eli ei nyt ihan överikuntoilukuuria.

Peruslenkit esim. n. 10km sujuvat jo aika hyvin. Tosin talven puntti- ja hiihtotreenien poissaolo näkyy siinä, ettei ole iskua reisissä. Tosin se ei ole kuitenkaan myöskään sellaista rämpimistä kuin puolimarathonin aikana. Pidempiä n. 17km lenkkejä olen heittänyt toistaiseksi vain kaksi ja niissä pitää myöntää jalkojen väsyvän ja lopussa juoksurytmi katoaa. En myöskään pysty pk:ssa vielä kovin hyvään nopeuteen.

En harjoittele vielä mitenkään systemaattisesti. Ei vetoja, ei oikein mitään muutakaan, vaan ihan satunnaisesti erilaisia juttuja. Aiemmin tuli fillaroitua jonkun verran, mutta nyt on ollut turhan viileätä siihen. Uutena harjoittelumuotona olen ottanut juoksu + uinti -harjoituksen. Kiskon siinä ensin maastojuoksua jonkun kympin kunnolla mäkiä tykittäen ja sitten uin 1000 metriä päälle.

Harmi ettei lähiaikoina taida olla missään lähistöllä puolimarathoneja kun se Turkukin meni ihan ohi kun en tapahtumaa muistanut. Olisi mielenkiintoista katsoa paljonko paremmin menisi kuin toukokuussa. Surkeahan kunto vieläkin on, mutta luulen, että ehkä vajaa 10 minuuttia voisi jo nipistää ajasta.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tästä ketjusta löytyy varmasti joku asiantuntija, joka osaa kertoa että mikä mun koipia vaivaa. Olen talven ja kevään aikana urheillut suht säännöllisesti, eli kuntosalilla kolmisen kertaa viikossa. Alkukesästä en jostain syystä tehnyt juuri mitään, mutta pikkuhiljaa aloin hölkkäillä ja ostin kunnon lenkkaritkin. Viime lauantaina hölkkäsin tasaisella vauhdilla neljän kilsan lenkin, mikä oli minulle tavanomaista pidempi matka. Seuraavana päivänä yritin lähteä uudestaan lenkille, samoin kuin tänään. Juoksemisesta ei kuitenkaan tule yhtään mitään, sillä takareisiin ja pohkeisiin alkaa sattua julmetusti kun otan parikin juoksuaskelta. Yritin kivusta välittämättä kuitenkin juosta, mutta jalat eivät vain suostu toimimaan. En ole koskaan aikaisemmin kokenut vastaavaa kipua jaloissa, tuntuu että lihakset olisivat jotekin superjännittyneinä ja kireinä, kyseessä ei ole siis lenkin jälkeinen "hyvä kipu". Pohkeet ja takareidet ovat itseasiassa ihan kovat nytkin vaikka en tee mitään. Ihan kuin olisivat jatkuvasti jännittyneessä tilassa. Mikä auttaa? Olen yrittänyt venytellä ja jumpata, ei auta, kipu on kova heti kun yritän juosta. Kävellessä ja muuten jalkoja ei särje ollenkaan.
 
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Gellner kirjoitti:
Viime lauantaina hölkkäsin tasaisella vauhdilla neljän kilsan lenkin, mikä oli minulle tavanomaista pidempi matka. Seuraavana päivänä yritin lähteä uudestaan lenkille, samoin kuin tänään. Juoksemisesta ei kuitenkaa tule yhtään mitään, sillä takareisiin ja pohkeisiin alkaa sattua julmetusti kun otan parikin juoksuaskelta. Yritin kivusta välittämättä kuitenkin juosta, mutta jalat eivät vain suostu toimimaan. En ole koskaan aikaisemmin kokenut vastaavaa kipua jaloissa, tuntuu että lihakset olisivat jotekin superjännittyneinä ja kireinä, kyseessä ei ole siis lenkin jälkeinen "hyvä kipu".

Ehkäpä jalkasi eivät vain yksinkertaisesti ole ennen vastaavaan tottuneet, joten ne menivät hiukan lukkoon. Sanoit itsekin, että tuo neljä kilsaa oli epätavallisen pitkä matka, joten voi hyvinkin olla, että kyseessä on vain ihan tavallinen levolla parantuva kramppaaminen.

En asiantuntija ole, mutta näin voisin ajatella. Itsekin tulee kuitenkin säännöllisesti lenkillä käytyä...
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Pohkeet ja takareidet ovat itseasiassa ihan kovat nytkin vaikka en tee mitään. Ihan kuin olisivat jatkuvasti jännittyneessä tilassa. Mikä auttaa? Olen yrittänyt venytellä ja jumpata, ei auta, kipu on kova heti kun yritän juosta. Kävellessä ja muuten jalkoja ei särje ollenkaan.

Saattaa olla kyse siitä, että jossakin päin jalkojen lihaksistoa on "äkkinäisestä" rasituksesta johtuva tulehdustila. Itselläni oli tuossa aiemmin keväällä pohjelihasten liitoskohdassa tulehdus, joka johti siihen, että jalat olivat todella tukossa ja jalkoihin sattui levossakin. Tuo on periaatteessa vaiva, joka loppuu sillä, että parannat tuon alkuunsa levolla ja sen jälkeen aloitat lenkit uudestaan sopivalla rasituksella. Lenkille kannattaa lähteä tietty sitten, kun jalat tuntuvat taas omilta. Uudet lenkkarit ja tauon jälkeen aloitettu lenkkeily ei ole paras vaihtoehto. Lenkkeily on siitä paskamaista, että se pitää aloittaa aina maltilla. Sinäkin olet kuitenkin muuten hyvässä kondiksessa, mutta salireeni tms. ei takaa sitä, että lenkille voisi rykäistä yhtäkkiä kovilla tehoilla. Niin ja muuten etenkin pohkeille voi kokeilla sellaista kylmä-kuuma hoitoa, miksei myös reisille. Vartin verran valelee lihaksia suihkussa vuoron perään kylmällä ja sitten kuumalla, niin se virkistää lihasten ja kudosten verenkiertoa. Tuo on hyvä hoito esim. penikkatautiin.

Jos taas kyse on puhtaasti rasituksen aiheuttamasta normi jumituksesta, niin siihen auttaa luonnollisesti lepo. Mutta jatkossa kannattaisi varmaan katsella noita ihan normaaleja palauttavia ravinteita. Minulla ainakin magnesiumtabletit pitävät tuon tuhottoman jumituksen aika hyvin pois, vaikka takana olisi rankkakin lenkki.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kiitoksia neuvoistanne. Pari päivää tässä yritän nyt sitten olla tekemättä mitään. Jotenkin outoa vain tuo totaalinen jumi, sellaista kun en ole koskaan aikaisemmin kokenut.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Investoin Suunto T3C käyrääjään sekä tossuun kiinnitettävään matkamittariin. Kalibrointia en ole vielä tehnyt, mutta ainakin käyttöohjeiden mukaan sen pitäisi olla ihan yksinkertaista.

Onko muilla käyttökokemuksia tuosta/vastaavasta laitteesta? Ainakin pelkän sykkeen seuraaminen on ollut ihan mielenkiintoista. Tuollaisen 10 km hölkän jälkeen lukemat olivat seuraavat: Aika 59,06, keskisyke 152, huippu 175, energian kulutus 724 kcal, training effect 4,8.
Vielä kun kytken matkamittarin niin johan! Jos tekniikka saisi taas aikaan pienen innostumispiikin hölkkäämiseen.
 

Kojootti

Jäsen
Mikä sykemittari olisi hyvä ostos, kun katsotaan hinta/laatu -suhdetta. Mittarin ei tarvitsisi olla kovin kummoinen, vaan basic-malli riittää. Jotkut suosittelevat Suuntoa ja toiset taas Polaria. Mitä te suosittelette?
 

Simba

Jäsen
Mikä sykemittari olisi hyvä ostos, kun katsotaan hinta/laatu -suhdetta. Mittarin ei tarvitsisi olla kovin kummoinen, vaan basic-malli riittää. Jotkut suosittelevat Suuntoa ja toiset taas Polaria. Mitä te suosittelette?

Mulla on polarin T3, jota näyttää halvimmillaan saavan 99:llä eurolla. Ihan hyvä laite, kun siihen saa vielä yhdistettyä GPS-podin (tai foot-podin) matkaa mittaamaan. Miinuksena voisin sanoa, että näyttö naarmuuntuu helposti ja sykevyön kiinnitys murtui, jonka takuu kyllä korvasi. Lisäksi jos uimassa käyt niin t3 ei ole hyvä, sillä sykemittaus ei toimi vedessä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ostin juoksupaidan, kun puoleen hintaan sain ja eräs tämänkin palstan lukija sitä kovasti suositteli.

Pidin sitä aivan humpuukina, mutta en enää. Normipaita kastuu nopeasti ja sitten sitä joutuu kantamaan ruhollaan.

Tämän uuden paidan kanssa tuntui kuin olisi juossut ilman paitaa. Todella hieno ja tarpeellinen juttu. Samalla tavalla se lenkki meni, mutta silti en enää vaihtaisi pois.

Herää vain kysymys, kun syksy puskee päälle. Jos pilkkijä putoaa avantoon, niin missään tapauksessa ei saa ottaa vaatteita pois, koska märätkin vaatteet lämmittävät enemmän kuin ei vaatteita ollenkaan.

Miten tämä juoksupaita käyttäytyy? Voiko syksylläkin juosta "ilman paitaa -fiiliksellä", mutta silti lämpö säilyisi? Kelpaako tuo aluspaidaksi talvipakkasille?
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Miten tämä juoksupaita käyttäytyy? Voiko syksylläkin juosta "ilman paitaa -fiiliksellä", mutta silti lämpö säilyisi? Kelpaako tuo aluspaidaksi talvipakkasille?

Oma kokemukseni sanoo, että kyllä. Itse olen pitänyt juoksupaidan päällä syksyllä juoksutakkia ja talvipakkasella juoksufleacea. Kylmä ei ole tullut, mutta kosteus on lähtenyt.
 

scholl

Jäsen
Mulla on polarin T3, jota näyttää halvimmillaan saavan 99:llä eurolla. Ihan hyvä laite, kun siihen saa vielä yhdistettyä GPS-podin (tai foot-podin) matkaa mittaamaan. Miinuksena voisin sanoa, että näyttö naarmuuntuu helposti ja sykevyön kiinnitys murtui, jonka takuu kyllä korvasi. Lisäksi jos uimassa käyt niin t3 ei ole hyvä, sillä sykemittaus ei toimi vedessä.

Miinuksena Suunnossa myöskin ajanoton näkyminen vain pienellä. Se on hankalaa jos haluaa ottaa kierrosaikoja. Silloin pitäisi olla niin, että voisi saada ajanoton isolla, koska voi olla joskus vaikea vilkaista ranteeseen varsinkin kovemmassa vauhdissa.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Hommasin Garmin Forerunner 405 -sykemittarin. Muuten olen tyytyväinen ja vaikuttaa hyvältä kaikin puolin, mutta etäisyyden mittaus heittelee välillä turhan paljon, jonka hoitaa laitteen GPS-ominaisuus. Tiedän että virheet tulee mutkissa ja mäissä, koska GPS:n tarkkuus ei ole muutamaa metriä tarkempaa.

Juoksin pururadalla metsän keskellä 6km lenkin ja mittari näytti matkan pituudeksi 5.73km. Kilometrillä heittoa keskimäärin siis noin 45m. Km-tahti heittelee ajassakin helposti näin jopa 20 sekuntia todellisesta, joka on aivan liian paljon.

Onko muilla kyseistä mittaria ja onko mitään jippoja esimerkiksi heittää tuohon etäisyyden tarkempaan mittaukseen? Pitänee vissiin alkaa käyttämään laitteen reittitallennusta, jos ei tuolle mittaukselle mitään voi.

Edit:

Näyttäisi siltä että etäisyysvirheet tulee lähes pelkästään korkeuserojen takia, mutkat ei juuri kasvata virhettä.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Tuli sitten ostettua uudet tohvelit ja päädyin Brooksin Glycerineihin (löytyvät esim täältä http://www.juoksija-lehti.fi/Default.aspx?tabid=2868).

Kenkä sopii neutraalisti askeltaville ja mitä yhden lenkin olen niillä vetänyt niin omaa hyvän iskunvaimennuksen, mutta samalla myös rullaa hyvin. Glycerine on suht löysä kiertojäykkyydeltään, mutta kuitenkin tukeva ja napakka eli on varsin onnistunut kompromissi. Lesti on suht leveä, joten sopii sitäkin kautta hyvin meikäläisen tassuun. Hintakaan ei ollut kuin "vain" sen rapiat sata euroa ja kun laatu on samaa luokkaa kuin Asicseilla niin kannattaa kyllä kokeilla tätä esim. Nimbuksen mahdollisena ostajana. Tosin jälkimmäinen on vielä paremmin vaimennettu, mutta ei ehkä ole yhtä rullaavaa ja napakka. Tosin en ole testannut niitä kuin kaupan lattialla.

Tästä pitäs nyt sitten alkaa treenaamaan maratonia varten, joka olisi edessä ensi kesänä. En ole vielä päättänyt, että missä juoksis, mutta varmaankin joku iso tapahtuma Suomessa. Tosin Tukholmakin kiinnostaisi, mutta eiköhän se City Maraton kuitenkin ole. Treeniohjelmana itsellä on Elixir-kirjasta napattu Samuli Vasalan Janne Porkalle laatima ohjelma. Täytyy alkaa treenaamaan sen mukaan ensi viikolla kun saa ajattua kenkiä ensin sisään.
 

scholl

Jäsen
Rantamaraton oli eilen ensimmäistä kertaa. Loistava sää. Olisin halunnut mennä mukaan vähintäänkin puolikkaalle, mutta heinäkuun lopussa tullut vamma vei urheilut vajaaksi pariksi kk, joten ei voinut mitään. Kävin kuitenkin prätkällä Westendissä ja Jedassa tsiigaamassa ja se näytti todella leppoisalta tapahtumalta. Ei mitään ruuhkiakaan nähtävissä. Tiedä sitten oliko lähdössä.

Aikamoinen julkkisosanotto ollut. Muutamia poimintoja: The Jyrkiboy 3.56.40. Hienoa, että hallituksessa on parikin kondiksessa olevaa ministeriä ja sitten Bana 3.25.04. Se on hyvä suoritus. Suurin piirtein samoja aikoja, mitä itsekin olen joskus tavoitellut.

Jatkossa tuota voisi kasvattaa mielestäni johonkin 5000 starttaajaan. Saada ihmiset ilmoittautumaan aikaisemmin niin vikan päivän jälki-ilmoittautumisesta voisi luopua niin ei numerolaput lopu kesken.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kävin juoksemassa tuolla Espoossa puolikkaan ja juoksu kulki juuri niin hyvin kuin kahden viikon täyslevon jälkeen voi kulkea. Varsinkin kun kahden viikon aikana tuli matkoilla päivittäin juotua se 4-10 olutta. Kaksi viikkoa sitten eCross kulki ihan hyvin ja silloin oli mielessä jopa ennätyksen rikkominen Rantamaratonilla, mutta tavoitteet muuttuivat loman aikana. Edellisestä puolikkaasta oli jo muutama vuosi aikaa ja oli ehtinyt unohtua, miten rankka matka se on. Alusta asti pitää vetää täysillä ja kun väsymys iskee jalkoihin, niin vielä pitää yrittää muutama kilometri juosta vauhdin hidastumatta. Loppuen lopuksi taapersin maalin muutama sekunti päälle 1.27 ajassa.

Tänään ei ole pystynyt edes kävelemään kunnolla ja etureisissä on samanlainen tunne kuin maratonin jälkeen. Syynä tähän on varmasti osittain kylmä sää ja jo juoksun aikana tiesi, että tänään ovat jalat kipeät.
 

JTK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Kama
Pirkan hölkkään?

Onkos muita lähdössä sunnuntaina hölkkäilemään?
Kaverin kanssa kesällä sovittiin, että eiköhän mennä ja niin sitä sitten pitäisi tehdä. Pohjat on vähän vähän kevyet, onneksi on edes pari kertaa viikossa tullut lenkkeiltyä pari viime kuukautta.
33 km on vaan suht haasteellinen matka meikäläiselle, mutta eiköhän siitä selvitä prkl.
Maanantaina sitten näkee, että pitääkö tulla pyörätuolilla töihin...
 

Simba

Jäsen
Onkos muita lähdössä sunnuntaina hölkkäilemään?
Kaverin kanssa kesällä sovittiin, että eiköhän mennä ja niin sitä sitten pitäisi tehdä. Pohjat on vähän vähän kevyet, onneksi on edes pari kertaa viikossa tullut lenkkeiltyä pari viime kuukautta.
33 km on vaan suht haasteellinen matka meikäläiselle, mutta eiköhän siitä selvitä prkl.
Maanantaina sitten näkee, että pitääkö tulla pyörätuolilla töihin...

Viime vuonna olin mukana ja tänä vuonna jään katsojaksi. Himottii kyllä mennä, mutta ei taida ihan vielä olla palutunut täysin viime sunnuntain maralta. Ensi vuonna sitten 40-vuotisjuhlaan mukaan.
 

JTK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Kama
Pirkan hölkkä

Pohjat on vähän vähän kevyet, onneksi on edes pari kertaa viikossa tullut lenkkeiltyä pari viime kuukautta.
33 km on vaan suht haasteellinen matka meikäläiselle, mutta eiköhän siitä selvitä prkl.
Maanantaina sitten näkee, että pitääkö tulla pyörätuolilla töihin...

Lenkki tehty. 3:42:48 kului aikaa. Ihan kohtalaisena pidän aikaa itselleni. En ollut juossut aikaisemmin juurikaan yli 15 km:n lenkkejä, joten loppumatka oli arvoitusta jalkojen kestämisen suhteen.
Positiivinen fiilis jäi Pirkan hölkästä
 

JTK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Kama
Ilmeisesti kesti kuitenkin hyvin vielä herwoodin kamalat mäet? Itsellä meinaan oli viime vuonna järkyttävää tuskaa nuo mäet. Jouduitkos muuten tuolla vauhdilla paljon hidastelemaan muiden takana?

Ei ne Hervannan mäet sitten loppujen lopuksi mitään kamalia olleet ;) pelkäsin pahempaa. Suosiolla yhden pisimmän mäen kävelin siinä Suolijärven tms kohdalla.

Lähdin neljän tunnin linjan kohdalta ja alun noin 4 kilsaa oli aika ruuhkaista mutta sitten alkoi olemaan vapaat polut.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Allekirjoittaneen ensimmäinen puolimaraton takana ja hieno fiilis. Juostua on tullut enemmän ehkä vuoden verran, mutta pisin lenkki tähän päivään mennessä oli noin 15km. Nyt siis n. 21,1 km aikaan 1.50. Ihan tyytyväinen tuohon täytyy olla, lopussa vaan viimeisillä kilometreillä meinasi tulla seinä vastaan ja moneen kertaan ehti manata maalin viipymistä, mutta kyllähän se sieltä lopulta tuli vastaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös