Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?

  • 565 006
  • 3 878

Cmprs

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, HIFK
Mutta mitä hyötyä minulle olisi siitä, että juoksisin puolimaratonin pari minuuttia kovempaa? Joutuisin sitä paitsi todennäköisesti juoksemaan vähemmän. Elämä olisi ikävämpää. Pitäisi miettiä asioita, jotka vievät turhaa energiaa. Energiaa, jota voi käyttää juoksemiseen.
Voidaan kai kuitenkin sanoa, että suuremmalla todennäköisyydellä tulet kuluttamaan energiaa siihen haluamaasi juoksemiseen myös vanhempana, mikäli venyttelet. Se kropan hyvän kunnon ylläpitäminen on kai kuitenkin edes yksi osatavoite lenkkeilyssä, ja venettely on aika olennainen osa siihen liittyvää kropan huoltoa. Tokihan sen voi halutessaan välistäkin jättää, mutta kannattaa miettiä, josko hyödyt sittenkin olisivat haittoja suuremmat. Itseltäkin jää valitettavasti aika-ajoin laiskuuden tai jonkun muun vuoksi homma tekemättä, ja kyllähän sen jo seuraavana aamuna huomaa - puhumattakaan sitten vuosikymmynten kuluttua, kuten varjokin totesi.
 

Siren

Jäsen
Suosikkijoukkue
Man City, Bolts
Mahtaisivatko alennuksessa 69 euroa maksavat Niken jotkut täysinvaimennetut tossut ajaa asian. Helsingissä Arkadiankadulla, Casinon vieressä oleva kauppa tuollaisia mainosti?
 

kapa76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Varjolle sen verran ettäen ole huippuurheilija vaan kuntoilen vain n. 60 km viikossa joten uskon kyllä että suunnistaja ystävät tekevät kuten sanot (Tosin sinun kohdalla on nyt ihan turha edes korjata mitään, edes asiallisesti. Saa louskuttaa). Itselläni nivelet sun muut ovat luontaisesti venyviä ja on luontaista notkeutta. En ole ikinä harrastanut mitään muuta urheilua kuin juoksua. Saahan sitä maastopyörällä alamäkiajossa tai lasketellen itsensä ennemmin hajaalle kuin juoksiessa. Toinen suksi väärään suuntaan tai liian innokkaasti alamäkeä alas. Kuinka paljon Crapbag painaa ja mitä urheilua olet harrastanut ?

...Helppo heitellä varmaan tällaisia viisauksia (tai vitsailla asialla), mikäli ei ole itse pelannut/urheillut ikinä mitään sellaista, missä menee o i k e a s t i paikkoja hajalle....

Niin niin. Kun en oikeasti ole ! Ei harmita.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eilen meni vitonen oikein mallikkaasti. Lauantainakin meni 7 km hurjalla vauhdilla, tosin silloin lisää virtaa toi eri ympäristö (matkan varrella näki jopa hevosia) ja lisäksi tiesi, että saunan lämmitys alkaa välittömästi maaliin päästyä.

Tämä kuitenkin vahvisti aiempaa käsitystäni siitä, että olen enemmän lämpimän kelin juoksija.
 

Crapbag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, NY Rangers, Southampton, Fc Jazz, A's..
Kuinka paljon Crapbag painaa ja mitä urheilua olet harrastanut ?.

Tällä hetkellä mitat on 178/77, Hieman on painoa tullut tiputettua viimeisen vuoden aikana. Futista ja salibandyä tosissaan, kiekkoa höntsänä. Aiemmin painoa on ollut jopa 85, nyt jokusen kilon kevyempänä kuitenkin tunnen olevani elämäni kunnossa, koska lihaksista nuo kilot eivät ole lähteneet.
Jalat,(etenkin vasuri) on kuitenkin samat vanhat, titaaniruuveja on sen verran polvissa ja tiettyä "jäykkyyttä", että ne ei enää paremmaksi muutu. Huolellisella huollolla pystyn kuitenkin edelleen urheilemaan omasta mielestäni ihan ok tasolla. Aika moni muu on lyönyt hanskat tiskiin jo toisen eturistisiteen katkeamisen jälkeen.

Niin niin. Kun en oikeasti ole ! Ei harmita.

Niin, ei varmaan, itseäni vaan harmittaa vähättelevät kommentit juurikin "huoltoa" koskien, etenkin jos ei tiedä miten raskasta se on aktiiviurheilijana kun paikat menee kunnolla paskaksi ja kierre on valmis. Kyllä sitä vaan sen jälkeen koittaa tehdä kaiken voitavan sen eteen, että saisi vielä nauttia urheilusta ja että samalla paikat pysyy edes jotenkin kasassa.

Mutta menee jo hieman ohi aiheen, joten sanotaan tähän loppuun, että hyttyset metsässä ilta-aikaan häiritsevät loppuvenyttelyä aika vahvasti, paita märkänä kun siihen pysähtyy niin kymmenkunta saa tappaa yhdellä käden heilautuksella.
 

hilapiste

Jäsen
Vaihteeksi on taas tulossa kelpo viikko juoksujen suhteen, 3 PK-lenkkiä on tehtynä ja tänään 1 VK-juoksu. Viikonloppuna vielä yksi pitkä n. 2h lenkki niin se on siinä. Tässä onkin ollut huonompia viikkoja välillä syystä jos toisesta. Vielä sitä on kuitenkin sillä mielellä että syksyllä uskaltaa maratonille lähteä.
Tuosta venyttelystä kun on ollut puhettä niin pyrin venyttelemään aina lenkin, kuntopiirin tms. jälkeen. Pidän sitä kyllä erittäin tärkeänä asiana, vaikka en mikään huppu-urheilija olekaan.
 

jampa

Jäsen
Suosikkijoukkue
IF Guif, AC Milan, Philadelphia Flyers
Tukholman maraton

Moi, onko täällä ketään lähtemässä Tukholman maratonia juoksemaan? Itse olen menossa ensimmäistä kertaa ja täytyy sanoa että hiukan hirvittää, latautuminen ja treenaus ei ole ollut aivan optimaalista. Syynä tolkuton valvominen NHL-kiekon takia ja hetkelliset motivaatio-ongelmat + pienemmät loukkaantumiset.

Mutta, hyvissä mielin (ainakin tällä hetkellä) olen lähdössä ja ensikäden tavoitteena on päästä elävänä maaliin omin voimin. Jos jostakin syystä juoksu kulkee niin neljän tunnin "haamuraja" on tähtäimessä toissijaisesti.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Olen hotellissa Savonlinnassa. Päivä oli nihkeä ja tuskainen, koska heräsin jo klo 3.15 niinkuin varmasti moni muukin. Hekumoin jo etukäteen ajatuksella tunnin, jopa puolentoistatunnin lenkistä joka saa kropan taas vireeseen.

Karua. Eipä tullut pakattua minkäänlaisia juoksuun kelpaavia housuja. Kävin sitte Hesessä vetämässä Mega-aterian ja loppuillan aion könöttää sisällä. Perse.
 

mjarkko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Moi, onko täällä ketään lähtemässä Tukholman maratonia juoksemaan? Itse olen menossa ensimmäistä kertaa ja täytyy sanoa että hiukan hirvittää, latautuminen ja treenaus ei ole ollut aivan optimaalista. Syynä tolkuton valvominen NHL-kiekon takia ja hetkelliset motivaatio-ongelmat + pienemmät loukkaantumiset.

Mutta, hyvissä mielin (ainakin tällä hetkellä) olen lähdössä ja ensikäden tavoitteena on päästä elävänä maaliin omin voimin. Jos jostakin syystä juoksu kulkee niin neljän tunnin "haamuraja" on tähtäimessä toissijaisesti.

Olen menossa. Kolmas kerta tukholmassa. Helle pelottaa.

Ennätystä ei nyt tule. Jos alle neljän tunnin, niin hyvä on.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä maistui.

Tässä on kevät ja alkukesä huilattu lenkkipoluilta jalan rasitusvaivojen vuoksi, hiljalleen olen kuitenkin kesäloman kunniaksi ja koiven lupaillessa parempaa käynyt kesäkuun aikana vetämässä paikallisella nurmikentällä aina vaan tiukempia futistreenejä tiukoilla spurteilla ja pallottomalla perushölköttelyillä höystettynä.

Eilen tuli sitten varmuuden vuoksi haettua uudet lenkkitossut ettei kaluston vuoksi ainakaan keskeytyskuntoa tarvitse enää kokea, ja tänään päivällä lähdinkin hyvässä tosin tuulisessa kelissä nykimään ensimmäistä kunnon lenkkiä sitten maalis-huhtikuun vaihteen. Hymyssä suin tuli vedettyä, kondiksessa tuntui onneksi olevan niin tuoreet tossut kuin äijä itsekin, helvetin kiva huomata ettei pääse kunto tuon pahemmin rapistumaan parin-kolmen kuukauden harrastamistauonkaan aikana.

Tosin tuo viimeaikainen futiksen kanssa raastaminen on varmaan ollut ihan hyödyllistä sisäänajoa ja kunnon palauttelua, välillä on nimittäin pallo unohtunut maalitolpalle pitkäksi aikaa ja vauhti yltynyt yksinään "viivoja" juostessani vähän turhankin kovaksi. Ei siinä muuta, mutta sillä tahdilla meinaa heti kesän alkajaisiksi vieraannuttaa ja kypsyttää itsensä koko touhusta liiallisen pakkosuorittamisen vuoksi. Eipä pläägat ja boltsi houkuttelekaan enää loma-aamuisin, kun nousee heti veren maku suuhun pelkästä niiden näkemisestä. Nyt malttia, niin jaksaa loppukesästä mennä jopa jengin mukaan pelaamaan.

No, kesän avauslenkki on nyt kuitenkin takana, eikä näin jälkeenpäin tunnusteltuna välttämättä olisi kannattanut ihan niin pitkää lenkkiä heti polkaista. Reilu 13 km tuli sotkettua sekalaista tannerta ts. alussa asfalttiteitä ja lopuksi lähinnä hiekkareittiä, ja nyt ottaa yllättäen siihen vaivanneeseen jalkaan jonkin verran. Aika jäykkis olo on kintussa heti kun jaloilleen nousee ja venyttelyjä varmaan vaaditaan illan baarireissun jälkeen. Saattaa toki myös unohtua.

Joka tapauksessa, oli niin hyvä fiilis pinkoa, että muisti taas miksi sitä lenkkeilyä on kiva harrastaa. Ja hyvä fiilis tuplaantuu siitä, että nyt saa taas (toivottavasti) mennä aina kun tuntuu, eikä tarvitse lepuutella jalkaa tyynykasan päällä pöydällä ja antaa kylmähoitoja jokaisen kauppareissun tai koiran kusetuslenkin jälkeen.
 

H2O2

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Akillesjänteen kipeytyminen

Kun nyt täällä tuntuu olevan juoksun (ja siihen liittyvien vaivojen) asiantuntijoita niin osaisiko joku kertoa millä välttää akillesjänteen kipeytyminen/turpoaminen juostessa. Olen nyt parin kuukauden ajan lenkkeillyt säännöllisesti ja parilla viime kerralla akillesjänne on kipeytynyt. Aikaa kahden viime lenkin välillä vierähti viikko, eli lepoa luulisi tulleen tarpeeksi. Kenkien pitäisi olla juuri asfaltilla juoksuun soveltuvat mutta voiko vaimennus kärsiä jo tällä parin kuukauden treenijaksolla niin pahasti että paikat alkavat hajoamaan? Teen kevyen venyttelyn ennen juoksua (vastaava tehty myös aiempien kesien juoksutreeneissä) eli aivan kylmiltään en liikkeelle lähde.

Lisäksi, voiko tuota vammasta toipumista nopeuttaa/tehostaa jollakin konstilla (Ice-power tms. mönjät, hieronta,…)
 

scholl

Jäsen
Vahvistamalla akillesjänteen ympäristön lihaksia eli nousemalla varpaille ja lisäksi tekemällä pohjelihasliikkeitä isoilla painoilla salilla.

Toki jos on taipumusta akillesjänteen tulehtumiseen niin olisi hyvä, jos valtaosan lenkeistä pystyisi tekemään muulla alustalla kuin asfaltilla.

Kyllä vaimennus kestää varmasti 1000 kilometriä. Enemmänkin kyse voi olla siitä jalanasennosta. Eli jos on esim. pronaatiota jalassa ja juoksee normaaliaskelluksen kengällä niin jalka pääsee kiertymään väärään asentoon, joka voi vaikuttaa siten, että myös akillesjänne kipeytyy.

Itselläni ei nuoruudessa meinanneet akillesjänteet ja muut kestää millään ilman, että tulee tulehduksia ja repeämiä. Voimaharjoittelulla, pronaatiojalkineilla ja pikkuhiljaa lisätyillä kilometrimäärillä ne on saatu kuriin. Eli yksi syy voi olla myös sekin, että olet nostanut käytännössä nollasta johonkin sen harjoitusmäärän ja nyt alkaa näkyä vaivoja sitten.

edit. kokeile vetää joka toinen lenkki polkupyörällä
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vahvistamalla akillesjänteen ympäristön lihaksia eli nousemalla varpaille ja lisäksi tekemällä pohjelihasliikkeitä isoilla painoilla salilla.

Nilkan seudun ja akillesjänteen ongelmiin auttaa helvetin hyvin myös tasapainolauta. ko. vempele maksaa pari kymppiä ja treenata voi vaikka telkkaria katsellessa. Nilkkojen lisäksi syvät vatsa- ja selkälihakset aktivoituvat.
 

NHL

Jäsen
On se kyllä mahtava fiilis kun lenkki kulkee. Hieman reilut 15 kilsaa epävakaisessa säässä tuli juostua.

Tullut kehiteltyä itsellä tässä tämän vuoden aikana aika loistava treeniohjelma, vaikka itse sanonkin. Maratonia vartenhan osittain harjoittelen ja ehkä ensi vuonna käyn juoksemassa sen. Ongelmahan ei sinänsä ole se jaksaako juosta vaan se, että en suostu lähtemään maratonille ennenkuin olen täysin varma 3 tunnin alituksesta.
 

MacLean10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Terveet pelaajat, Espoo Blues
Kengän valinta

Tervehdys palstalaisille täältäkin suunnalta!

Todellakin, lenkkeily on mahtava harrastus ja laji, kun se kulkee. Toisaalta silloin, kun tulee välineissä tai terveyden kanssa ongelmia niin maku voi lähteä vähäksi aikaa pois ja juoksu voi maistua puulta. Olen kokenut molemmat puolet tästä harrastuksesta ja varmasti kaikki sen joskus kokevat.

Noidannuoli iskee ainakin pari kertaa vuodessa selkään, mutta onneksi ne on saatu kuriin aina pelkällä levolla. Toinen ongelma mikä on nyt oikeastaan jo vuoden rassannut on kenkien hiertämisongelmat. Kahdet kengät on jo tullut ostettua vanhojen kuluttua loppuun. Kummatkin kengät ovat hiertäneet samasta jalasta samasta kohtaa. Onneksi lopulta selvisi, että ongelma on ilmeisesti ylipronaatiotuki, joka on ollut kummassakin uudessa kenkäparissa. Turha tuki ilmeisesti minun jalalleni. Todella alkeellinen virhe on tullut tehtyä jo kaksi kertaa kenkiä ostaessa. Oikein itseäni hävettää tuollainen ostelu. Olisi vaan pitänyt vaatia kunnon apua liikkeen työntekijöiltä, mutta eihän sille omalle tyhmyydellensä mitään mahda.

Onneksi noidannuolia saa ilmeisesti vähennettyä hyvillä keskivartalonlihaksilla ja kenkiähän kyllä riittää. Kyllähän se kuitenkin vie iloa juoksusta, kun huomaa joka kerta, että puolessa välissä lenkkiä hiertää.

Huomenna kuitenkin jälleen uusien kenkien ostoon ja työntekijät saavat laittaa sellaiset kengät kouraani, että ei enää koskaan ole hiertämisestä, eikä mistään muustakaan ongelmia. Budjetti ei kuitenkaan kestä loputtomiin tälläistä pelleillyä. Toivottavasti tästä lähtee uusi nousu kohti Lauttasaaren perinteistä kymppiä! Nokka kohti uusia haasteita!
 

kapa76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kuinka paljon ihmisillä menee kenkiä vuodessa ? Itsellä noin kolmet. Ostan aina kun pikkuvarvas tule ulos sivusta. Yleensä sen jälkeen alkaa ikävästi hieromaan (täytyisikö leikata pikkuvarvas pois :) .Juoksen kyllä niin paljon että varmaan jalan kannalta olis iparempi useamminkni kun ei ole kenkä enää tyrneä. Tosin en ole niin paljon tutustunut tuohon varustemaailmaan. Ehkä syytä olisi.

Ostan aina halvimmat ylipronaatio, kantapää ja päkiä kengät. Jotain 60-90e.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kuinka paljon ihmisillä menee kenkiä vuodessa ?

Vedän 3-4 lenkkiä viikossa. Tosin talvisin hiihdän jonkun verran ja kesäisin suunnistan, jolloin on tietysti eri kengät jalassa. Mutta kuitenkin keskimäärin vähintään 2-3 lenkkiä, pituudeltaan 8-15 km tulee viikossa vedettyä. Edelliset lenkkarit kestivät tällä tahdilla kolmisen vuotta, ja nyt kun vaimennusominaisuudet on loppuun käytetty, palvelevat ko. stiflat edelleen mainiosti roskapussin viemis -kenkinä. Varvas ei tule ulos.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Nyt olen päättänyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja aloittaa lenkkeilyn. Tavoitteena voisi olla marathon ensi kesänä tai syksynä. Tossut kävin tänään ostamassa ja nyt odotellaan, että loppuviikosta pääsen juoksemaan, kun flunssa on voitettu.

Antakaapa vinkkejä, kuinka kannattaa aloittaa, ettei aja itseänsä liian piippuun ja menetä motivaatiota.

edit. onkos nämä Pirkka-lehden ohjeet mistään kotoisin? http://www.pirkka.fi/vapaaaika/liikunta/maratonkoulu/arkisto/ensimmainen_osa
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Kuinka paljon ihmisillä menee kenkiä vuodessa ? Itsellä noin kolmet. Ostan aina kun pikkuvarvas tule ulos sivusta.

Ei minullakaan tule. En osaa sanoa kuinka usein tulee ostettua. About 3 kengät kerrallaan käytössä, joista yhdet sisäkäyttöön. N. 1000km pitäisi maksimissaan juosta per tossut, mutta itse vaihdan fiiliksen mukaan, kun tuntuu, että ovat tulleet huonommiksi iskunvaimennuksen suhteen.

Joo kolmen kuukauden totaalisen tauon (koski myös kävelyä, suurin piirtein vain hengittäminen oli sallittua) jälkeen olen aloittanut kuntoilun. Muutama kevyt lenkki on tullut heitettyä ja suurin ihmetys ei ole kunnon putoaminen. Sitä en edes vielä tiedä paljonko on pudonnut, eikä edes se, että kroppa on lässähtänyt, vaan se, miten suuri vaikutus lihaksistolle on tapahtunut. Jalat kipeytyvät, eivätkä ne tunnu lenkeillä olevan omat jalat. Lisäksi keskivartalo tuntuu jotenkin kummalliselta. Ei saa mitään tuntoa juoksuun, se ei rullaa ja tuntuu pirun raskaalta, vaikka yrittää vetää pk:ta. Sykkeiden mukaan toki ei mennä pk.

Harmittaa kunto, mutta minkäs teet. Jos olen nyt siis olennaisesti huonommassa vireessä kuin vuosi sitten tässä vaiheessa niin saattaa olla vaikea päästä talven aikana kunnolliseen marathonkuntoon ensi vuodeksi.
Selvää taitaa olla se, että suunnitelmat ultrajuoksuista ensi vuonna menivät ainakin tämän sairastelun myötä.
 

Receiver

Jäsen
Suosikkijoukkue
VG-62, TPS, TuTo, Suomen maajoukkue
Millaisia kokemuksia sinulla on ollut? Onko tuntunut hyvältä ja toimivalta?
Syyskuun puolivälissä on itse kliimaksi eli 10 kilometrin juoksu, joten silloin voinen sano miten ohjelma toimi :) Tähän mennessä olen ainakin huomannut kunnon parantuneen, tosin lähes tyhjästä on helppo lähteä kuntoa nostamaan. Itselleni ainakin toimii tollainen ohjelma, jossa juostaan eri mittaisia ajanjaksoja. Saa sitä kaivattua vaihtelua hommaan. Toiseksi hyväksi tavaksi olen huomannut sen, että käy juoksemassa eri ympäristöissä, jotka myös osaltaan tuovat lisää vaihtelua juoksemiseen.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Huomenna olisi tarkoitus polkaista käyntii juokseminen. Osaako kukaan vinkata millainen olisi tavoiteltava juoksutekniikka? On varmaan helpompi aloittaa heti oikean tekniikan treenaaminen, kuin korjata myöhemmin virheitä.
 
Suosikkijoukkue
New York Islanders
Osaako kukaan vinkata millainen olisi tavoiteltava juoksutekniikka?

Rauhassa lönkötellen vaan oman kropan mukaan. Jos suinkin vain on mahdollista niin suosittelen aloittamaan ensimmäisen viikon polkupyörällä. Itse olen saanut parhaat tulokset juuri fillarilla, kun olen halunnut saada tehostusta lisää lenkkipolulle. Käyt vetämässä, vaikka neljä fillarilenkkiä. Kaksi rauhallisemmalla vauhdilla ja kaksi tiukemmalla temmolla, varsinkin mäet! Tämä tietysti edellyttää sen, että omaat edes jonninlaisen kuntopohjan?
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Rauhassa lönkötellen vaan oman kropan mukaan. Jos suinkin vain on mahdollista niin suosittelen aloittamaan ensimmäisen viikon polkupyörällä. Itse olen saanut parhaat tulokset juuri fillarilla, kun olen halunnut saada tehostusta lisää lenkkipolulle. Käyt vetämässä, vaikka neljä fillarilenkkiä. Kaksi rauhallisemmalla vauhdilla ja kaksi tiukemmalla temmolla, varsinkin mäet! Tämä tietysti edellyttää sen, että omaat edes jonninlaisen kuntopohjan?

Tarkoitin, ihan tekniikkaa. Juoksuasentoa, askelten pituutta yms. Kuntopohja mulla on ihan kohtalainen, kun on tullut pelattua sählyä yms. Ei vain ole oikein hajua kuinka pitäisi teknisesti juosta pitkää lenkkiä kun on lähinnä tullut juostua pallon perässä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös