Pieni tietopaketti juoksuvauhdin merkitykstä ja vaikutuksesta elimistöön. Näytti ihan asialliselta. Kulutuksesta tuolla ei juuri taideta puhua, paitsi hapenkulutuksesta.
Kiitoksia Leon tuosta linkittämästäsi artikkelista, vaikkei se varsinaiseen kysymykseeni vastannutkaan. Yhtäkaikki artikkeli vain vahvistaa omiakin käsityksiä ja kokemuksesta karttunutta tietoa siitä, miten kannattaa treenata, jos tähtää tulokseen esimerkiksi maratonilla tai puolikkaalla, siis ihan tällaiselle harrastelijajuoksijallekin, kilpailijasta nyt puhumattakaan.
Olen sen täällä ennenkin maininnut, mutta oma treeniohjelma, varsinkin aikatavoitteelliseen tapahtumaan (kuten puolikkaalle tai kokonaiselle..) treenatessa on hyvin yksinkertainen. Pyrin juoksemaan 4 kertaa viikossa, joista 2 on ns. peruslenkkejä, kestoltaan 45-60 minuuttia, hiukan fiiliksestä ja muista v-käyrä muuttujista riippuen. Sen päälle juoksen kerta viikkoon vedot vauhtikestävyyden parantamiseksi ja sitten kerta viikkoon pitkän "hölkkälenkin", kestoltaan puolentoista tunnin molemmin puolin, jälleen fiiliksistä riippuen. Tällaiselle harrastelijalle(kin) on tärkeää kuunnella kroppaa, koska päivittäiset erot juoksun sujuvuuden suhteen ovat varsin huimia. Ei kannata repiä silloin, kun juoksu ei tunnu hyvältä. Varsinaisia juoksukilometrejä tällä tavoin juostessa kertyy noin 40-50km väliin viikkotasolla ja niinkin vähäisellä treenimäärällä pystyy pääsemään hyvin lähelle kolmen tunnin maratonin loppuaikaa. Mitä olen juoksua harrastavia tuttavia katsellut ja kuunnellut, niin monella on juoksukilometrit selkeästi kovemmat kuin allekirjoittaneella, mutta siitä huolimatta loppuaika ei ole yhtään parempi, ellei suorastaan jopa huonompi. Väitän, että "salaisuutena" on juurikin tuon lenkkien/treenien vaihtelu, kuten tuo artikkelin mainitsee.
" Huom! Kokemuksemme mukaan 97 sadasta kuntolenkkeilijästä juoksee kaikki lenkkinsä samalla, "hieman kovalla" teholla ja usein vielä aina samanpituisena. Jos opit erottelemaan selvästi perus- ja vauhtikestävyystreenit toisistaan, saat heti harjoitteluusi enemmän monipuolisuutta, vaihtelua ja toisaalta huomaat kuntosi pian kohoavan ja treenin olevan aiempaa mielekkäämpää!"
" Huom! Uusimmat tutkimukset ovat havainneet tehokkaamman harjoittelun tuovan terveyshyötyjä myös aloitteleville kuntoilijoille. Tämä tuntuu nyt olevan nouseva aihe liikuntatutkimuksissa, mutta käytännön valmennustyössä on jo kauan sitten havaittu, että paras tulos tulee rauhallista ja tehokkaampaa harjoittelua sopivasti vaihdellen."
Mainittakoon vielä, että ainakin allekirjoittaneelle ehdottomasti v-mäisin juoksutreeni on juurikin nuo vedot kestävyysnopeuden parantamiseksi, vaikkei juoksukilometrejä kerry kuin kuutisen kilometriä treenin aikana ja homma on ohi alle puolessa tunnissa.
Mutta aina voi parantaa ja siksi täällä kyselenkin neuvoja tehokkaampaan treenaamiseen... miten saada kropasta irti enemmän laadukkaammalla treenaamisella, jos treenimäärää ei halua tai pysty merkittävästi kasvattamaan edellä mainitusta?
Olen täällä ennenkin kirjoittanut syketasoihin huomion kiinnittämisestä (viime yrittämällä homma meni pahasti reisille..), mutta tavoitteena on ollut nyt hiljalleen kasvattaa kunnon ohella vauhtia, pitäen kuitenkin sykkeen kurissa. Valistunut veikkaukseni on, että aiemmin allekirjoittaneen ongelmana tuloksen parantamiseksi on ollut liian korkea syketaso treenatessa, joten olen keskittynyt nyt juoksuharrastuksen uudelleenaloittaessa rakentamaan peruskuntoa alkuun tiettyjä sykerajoja noudattamalla. Tuskaisen hidasta puuhaa se on ja nuo mainitut vauhtikestävyyden parantamiseen tähtäävät vetotreenitkin olen aloittanut vasta nyt viime viikolla jokusen kuukauden pohjakunnon rakentamisen jälkeen. Yritän raportoida, miten homma toimii, jos pystyn noudattamaan laatimani ohjelman suunnitelman mukaisesti. Lyhyesti sanottuna tavoitteena on ensi kesälle, että pystyisin juoksemaan maratonin samoihin aikoihin kuin aiemmin, noin 3:20 molemmin puolin (+/- 10 minuuttia) mutta keskisykkeen ollessa 10 lyöntiä minuutissa matalampi kuin aiemmin. Jos tässä onnistun, siihen pohjaan on hyvä lähteä rakentamaan vuosikausien tavoitetta, kolmen tunnin "haamurajan" rikkomista maratonilla.
Anteeksipyynnöt pitkästä sepustuksesta, mutta tämä toimikoon samalla itselleni "harjoituspäiväkirjana" ja motivaattorina, kun on julkisesti mennyt tunnustamaan tavoitteet seuraavalle reilulle vuodelle.