rattussovjeticus
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- SaiPa, Ketterä, Bunch of Jerks
En ole sadan mailin kisoja juossut, mutta itseänikin ne ovat alkaneet kiinnostaa suunnattomasti. Olen monet vuodet seurannut ultrajuoksijoita (lähinnä vuoristokisoja juoksevia) ja saanut kyllä aika hyvän kuvan siitä millaisista veikoista on kyse. Harjoittelussa on kyllä selkeästi kyse enemmän määrästä. Osalla kisaan valmistautuessa viikkokilometrit ovat jopa 500km:n tuntumassa.
Tilasin juuri SaiPa-shopista teknisen juoksupaidan, ja siitä inspiroiduin tsekkaamaan tämän Run Forrest Run ketjunkin, pitkästä aikaa. Kommenttini tulevat siis vähän viiveellä.
Ultrajuoksun treenaamisessa pätevät samat jutut kuin muussakin juoksutreenissä, mutta painotus on tietysti määrän puolella. Tehotreenejä ei kannata kovin paljoa harrastaa, koska sitä kautta saavutettava vauhtikestävyys ei ole esim. sadan mailin juoksussa se kaikkein tärkein asia, ja tehotreenistä palautuminen vie aikaa muulta treenaamiselta.
Juoksemisen lisäksi kannattaa pitää huolta lihaskunnosta. Jos aikoo olla liikkeellä vuorokauden verran tai vielä pidempään, niin jaloista ja keskikropasta olisi hyvä löytyä voimaa. Jos punttisali ei kiinnosta, niin kotitreeni kahvakuulan kanssa auttaa myös asiassa.
Viikkokilometrejä täytyy tietysti kertyä kohtuullisesti, mutta ei kai kukaan oikeasti tee 500 km treeniviikkoja ainakaan jatkuvasti? Toki 6 vuorokauden kisassa voidaan juosta 600-800 km tuloksia, tai vielä enemmänkin, mutta ne ovat kisasuorituksia joiden jälkeinen palautuminen vaatii useamman viikoa huilailua. Ensin totaalilepoa, ja sitten hyvin kevyt paluu lenkkipoluille.
Suomen kovimmat ultrajuoksijat juoksevat ehkä 5000-8000 km vuodessa (eli keskimäärin 100-150 km viikossa), ja siihen saattaa tulla päälle vielä jonkin verran muuta liikuntaa ja oheisharjoitetta. Sanoisin että yli 200 kilometrin treeniviikkoja tekevät vain kaikkein kovimmat, ja heilläkin ne ajoittuvat vain kisaan valmistavan nousujohteisen treeniohjelman määrähuippuun. Toki jotkut ovat juosseet useampiakin 200-300 km viikkoja putkeen, mutta näillä määrämestareilla ovat kisasuoritukset usein menneet pieleen.
Itse treenailen nyt ensi syksyn Spartathlonia varten. Jos kaikki menee hyvin, niin elo-syyskuun vaihteessa juoksen ehkä pari 140-150 kilometrin viikkoa, mutta sen suurempaan yliannostukseen en näe tarvetta. Kun ikää on 53-v. niin täytyy olla tarkkana sekä määrien että tehojen kanssa, ylirasituksen uhka vaanii nurkan takana jatkuvasti.
Viime kesänä juoksin Oxroad Ultran keskivauhdilla 6.30 min/km, joka vastaa reilun neljän ja puolen tunnin maraton-vauhtia. Treeniä ei ollut kovin paljoa, vain yksi yli 100 km treeniviikko, mutta tämäkin riitti mukavasti Hämeenlinnaan asti.