Romanit

  • 1 484 805
  • 3 748
Tila
Viestiketju on suljettu.

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mitkäs muut elimet säätävät suomessa lakeja kun eduskunta?

Jos minä vuokraan kämppääni, niin kyllähän minä voin useasta vaihtoehdosta valita kenet haluan ja pitää valintaperusteeni omana tietonani. En missään tapauksessa antaisi asuntoani mustalaisen käyttöön. En edes vaikka tietäisin työssäkäyväksi rehelliseksi, koska sukulaiset ne on silläkin.

Et Artsi muuten vastannut kysymykseen mikä sinulle esitettiin, vuokraisitko sinä asuntosi mustalaiselle?

Suomen lait säätää eduskunta, mutta monissa niissä on taustalla EU-lainsäädäntö ja kansainväliset ihmisoikeus jne sopimukset. Ne eduskunta käytännössä vain ratifioi.

Kyllä voisin vuokrata kämpän mustalaisille. Olen työssäni nähnyt monia mustalaisten ja valkolaisten asuntoja ja voin kertoa, että mustalaiset arvostavat esim. siisteyttä todella paljon. Sen sijaan alkoholisoituneelle valkolaiselle en vuokraisi, ellen saisi esim. kunnalta takuita asunnon kunnostamisesta vuokrakauden jälkeen.

Pitää muuten tähän lisätä yksi positiivinenkin juttu romaneista. Romanien alkoholinkäyttö on aljon siistimpää kuin valkolaisilla. Romaniseurueella on "aina" selvä kuski tanssilavoillakin, vaikka siittä omasta pullosta naukkaillaankin. Juuri koskaan ei romaneja myöskään näe kännissä, vaikka alkoholia käyttävätkin. Tämäkin on osa romanikulttuuria.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Jos esimerkiksi esim. kieltäydyt vuokraamasta asuntoa henkilölle hänen heimotaustansa vuoksi, niin rikot meidän eduskuntamme ja monien muidenkin elimien tekemiä lakeja. Tämän todistaminen voi olla vaikeaa, mutta jos esim. erehdyt sanomaan sen ääneen todistajien läsnä ollessa, niin tuomio varman napsahtaa. Yksilön vapaus on näissä asioissa aika rajallinen.

Ongelma tuleekin siinä, kun tämä samainen heimotausta on myös potentiaalinen huonon vuokralaisen merkki.
Ei kukaan huutele yksilönvapauden puolesta, jos et vuokraa asuntoa epämääräiselle narkkarille.

Kyse onkin siitä, että missä menee se raja missä tilastollista käyttäytymistä voi alkaa käyttää määräävänä tekijänä. Kohtuutontahan se on myös vuokranantajaa kohtaan, että vuokranantaja olisi velvoitettu ottamaan huonon vuokralaisen vain sen takia, ettei voi kieltää vuokrausta jonkin etnisen taustan omaavalle ihmiselle, vaikka tietää että suurella todennäköisyydellä tämä tuottaa ongelmia.

On totta, että osa, en tiedä isosta osasta, romaniväestöstä kärsii muitten tekemisistä, mutta vastaavasti taas miksi valtaväestön pitäisi sitten mukisematta kärsiä siitä, ettei näitten kokemusten pohjalta voi preferoida joitain ihmisiä yli muitten.

Mielestäni juuri tuo velvollisuus-oikeus-dilemma kyllä kääntää koko kysymyksenasettelun ylösalaisin, miksi romaneille pitäisi suoda normaaliväestön oikeuksia (mm. yksilönvapaus) jos he eivät ole valmiit suoriutumaan valtaväestön velvollisuuksista?
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Mielenkiintoista että täällä jotkut rinnastavat romanit ja somalit. Tämä kun osoittaa aika puhdasta rasismia. Voi miettiä kuinka vähän somaleita&afrikkalaisia suomessakin on ja silti niihin törmää esim. töissä(siis kaupungilla vaikkapa siivoamassa, kunnossapidoissa, rakennushommissa, bussikuskeina, jne.), kun taas romanin töissä...noh eipä juuri näe. Työssä käyviä romaneita tunnen/tiedän alle 5, samoin niitä jotka ovat käyneet muuta kuin peruskoulua. Somaleita aivan toisenlaiset määrät....
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
.... Juuri koskaan ei romaneja myöskään näe kännissä, vaikka alkoholia käyttävätkin. Tämäkin on osa romanikulttuuria.

Et sitten ole poistunut kotoasi koskaan? Minä näin viimeksi eilen manneja ison lauman möykkäämässä keskenään täydessä kaatokännissä. Ainakin yksi manne nukkui nurmikolla kävelytien vieressä. Tämä ei todellakaan ole mikään harvinaisuus vaan mannet juovat, omien havaintojeni mukaan, viinaa ihan reilunpuoleisesti. Ettei mene rasismiksi, totean, että eivät kaikki mannet.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Minä väittäisin, että verikosto on osa mennyttä romanikulttuuria. Tällä hetkellä rikollispiirit (valkolaisten) tekevät määrällisesti enemmän "verikostoja", kuin romanit. On erittäin valitettavaa, että ihmishenki ei tunnu joillekkin merkitsevän nykyaikanakaan mitään.

Surkea vertaus.

Sinä poimit valkolaisten ryhmän sisältä oman ryhmän joka on lähtökohtaisesti rikollinen. Tämä on sama kuin vertaisit Suomen valkolaisrikollispiirien henkirikosmääriä tilastollisesti vankiloissa istuvien mustalaisrikollisten henkirikoksiin. Voi olla että tilasttot ovat silloin "pikkasen" mustalaisia vastaan.

Artsi, jos sinulla on 10 huoneistoa vuokrattavana, vuokraisitko ne kaikki mustalaisille?
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Mielenkiintoista että täällä jotkut rinnastavat romanit ja somalit. Tämä kun osoittaa aika puhdasta rasismia. Voi miettiä kuinka vähän somaleita&afrikkalaisia suomessakin on ja silti niihin törmää esim. töissä(siis kaupungilla vaikkapa siivoamassa, kunnossapidoissa, rakennushommissa, bussikuskeina, jne.),

Nyt haukut vähän väärää puuta :) Somalien työttömyysaste heiluu siinä 60% hujakoilla. Korkeammalle pääsevät vain irakilaiset ja afgaanit. Keskimääräinen maahanmuuttajien työttömyysprosentti on noin 25%, joten eipä somaleita varsinaisesti voi työnarkomaaneiksi kutsua.

Lähde: http://www.mol.fi/mol/fi/99_pdf/fi/04_maahanmuutto/08_maahanmuuttotilastot/wulktyoll.pdf

EDIT: mannejen työttömyysasteista ei näytä olevan olemassa sen tarkempaa tietoa, mutta europarlamentin "Hurraa Mannet!" -tyyppinen kannaotto esittää täksi luvuksi 70% selvällä suomella. Eivät nämä monikulttuurisuuden loistavat soihdut näemmä manneista kauas jää.
 
Viimeksi muokattu:

1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
1963 | 2021
Keskimääräinen maahanmuuttajien työttömyysprosentti on noin 25%, joten eipä somaleita varsinaisesti voi työnarkomaaneiksi kutsua.

Nuo luvuthan eivät ole verrattavissa suoraan työmotivaatioon. Irakilaisia, somalilaisia ja afgaaneja kaikkia yhdistää vaikeus oppia suomen kieltä, mikä sitten vaikuttaa aika suuresti työnsaanti mahdollisuuksiin. Esimerkkinä vaikka persian kieltä äidinkielenään puhuville suomen kieli ei ole helppoa oppia. Euroopasta tulevilla maahanmuttajilla on jo valmiiksi samat aakkoset ja yleensä koulunkäynti historiaa jo ennestään. Monissa em. maissa koulunkäynti ei velvollisuus tai oikeus, vaan harvojen mahdollisuus.

Ennen kuin nyt sitten tulee ensimmäinen kirjoittaja, joka kertoo somaleista, jotka notkuvat vain toreilla eivätkä halua mennä kouluun tai enon kissan serkun työpaikalla oli laiska somalityöntekijä, niin sanon jo nyt: KYLLÄ, heidän joukossakin on samanlaisia systeemin hyväksikäyttäjiä kuin kantaväestössäkin.

Työttömyys prosentti on korkea, mutta se ei kerro työmotivaatiosta mitään. Onhan se selvä, että samankaltaisesta kulttuurista tulevat ihmiset myös oppivat kielen ja pääsevät töihin ripeämmin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mustalaisten työttömyysprosentti ei edes kerro koko totuutta. Joukossa lienee iso määrä eläkeläisiä ja muita, jotka eivät ole työttömiä, vaikka eivät olekaan töissä. Kiinnostavaa olisi tietää mikä on työllisyysaste ja jokuhan sen tietää, mutta ei kerro ettei leimata rasistiksi.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Nyt haukut vähän väärää puuta :) Somalien työttömyysaste heiluu siinä 60% hujakoilla. Korkeammalle pääsevät vain irakilaiset ja afgaanit. Keskimääräinen maahanmuuttajien työttömyysprosentti on noin 25%, joten eipä somaleita varsinaisesti voi työnarkomaaneiksi kutsua

En puhunut työnarkomaaneista, vaan siitä että kuitenkin näitä töissä näkee hanttihommissa ainakin(siis afrikkalaisia). Sehän on tuttua että esim. koulutusta vastaavaa työtä ei mustan ole helppoa saada Suomessa tai muuallakaan euroopassa. Missään en väittänyt että somalit&afrikkalaiset olisivat työnarkomaaneja, vaan että suhteessa tilanteeseen heistä kuitenkin löytyy työtä tekeviä ja kouluja käyviä. Varsinkin kouluja käydään ihan toisella tavalla kun mustalaiset.

Jupster asiasta muutenkin totesi oikein hyvin, joten turha sen enempää lisätä.
 

FreezingHell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Surkea vertaus.

Sinä poimit valkolaisten ryhmän sisältä oman ryhmän joka on lähtökohtaisesti rikollinen.

Päivastoin. Mielestäni Artsin vertailu on erittäinkin hyvin valittu.
 

Beeman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaughan Rangers
Turha jeesustella etteikö manne osaa juoda. Taannoinen työmaani sijaitsi Alppilassa ja lähes joka päivä näin erään heimoparivaljakon tolkuttomassa kännissä notkumassa läheisellä bussipysäkillä ja milloin missäkin. Toiselle jouduin kerran kutsumaan ambulanssin kun umpihumalassa käveli päin liikennemerkkiä, kaatui ja jäi puolitajuttomana röhnöttämään työmaan kulkuväylälle. Seuraavana päivänä samainen kansakunnan toivo kulki lähes yhtä kovassa kaasussa keskellä tietä ja meinasi jäädä bussin alle.

Lähellä oli ilmeisesti myös heimon pesäkolo, sillä päivittäin Diakonissalaitoksen ja/tai kuntatalon eteen oli virheellisesti pysäköity 1-2 japanilaisvalmisteista kirjastoautoa. Yleensä joko suojatien päälle tai bussipysäkille. Yhtä usein kuin sakkoja ilmestyi tuulilasiin niin Raikku & co heittivät ne tien poskeen. Toisaalta fattahan ne olisi maksanut kuitenkin.

Henkeäni on kaksi kertaa uhattu eläissäni. Molemmat kerrat Suomeen muuton jälkeen ja molemmat kerrat lefojen toimesta. Sen sijaan yhden (1) ainoan kerran olen nähnyt mustalaisen töissä. Se ihme tapahtui muutamia vuosia takaperin Kaivokselan Mäkissä. Olin niin klapilla päähän lyöty että sitä ihmettä piti palata katsomaan vielä seuraavana ja sitä seuraavanakin päivänä, mutta oli tainnut suku laittaa mustan lampaan takaisin ruotuun sillä sen jälkeen ei poikaa enää univormussa näkynyt. Tiedä sitten antavatko nämä tapahtumat ja havainnot aihetta lievään ennakkoluuloon kyseistä kansanryhmää kohtaan vai olenko vain ahdasmielinen...
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Mä oon nähnyt yhden mustalaisen töissä. Ollut ilmeisesti ko firmassa jo useita vuosia (3-5). Helvetin kovaääninen ja hiukan laiska, mutta hommansa hoiti ihan jees. Siitä en sitten tiedä kuinka rehelliseksi tuotakaan sitten voi sanoa, vähän väliä oli tupakkia suomen leimoissa ja aitoja leviksiä myynnissä.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Romanien alkoholinkäyttö on aljon siistimpää kuin valkolaisilla. Romaniseurueella on "aina" selvä kuski tanssilavoillakin, vaikka siittä omasta pullosta naukkaillaankin.
- - -

Njaah, miten tuonkin ottaa. Mustalaismiehillä ei yleensä ole ajokorttia, kun ovat sen kännissä ratissa menettäneet, tai sitten eivät osaa lukea ja autokoulu ei ole silloin kovin helppo kokemus. Mustalaisnaiset ajavat autoa aika usein, juuri siksi että he eivät juo; täytyyhän jonkun kantaa huolta perheestäkin.

Toinen, myös ikävä ja vakava puoli suhtautumisessa on lestinheitto. Varsin moni romaniperhe, varsinkin maaseudulla ylläpitää elantoaan lestinheitolla ja aika hyvillä koroilla. Mutta se on onneksi niitä pikku rikkeitä, joita voi katsoa sormien läpi..

Romanikulttuurissa on paljon hyvää ja asiallista. Mutta liian paljon he itse omalla käyttäytymisellään vaikeuttavat omaa elämäänsä. Joten ei puhuta paskaa.
 

M10

Jäsen
Turha jeesustella etteikö manne osaa juoda. Taannoinen työmaani sijaitsi Alppilassa ja lähes joka päivä näin erään heimoparivaljakon tolkuttomassa kännissä notkumassa läheisellä bussipysäkillä ja milloin missäkin. Toiselle jouduin kerran kutsumaan ambulanssin kun umpihumalassa käveli päin liikennemerkkiä, kaatui ja jäi puolitajuttomana röhnöttämään työmaan kulkuväylälle. Seuraavana päivänä samainen kansakunnan toivo kulki lähes yhtä kovassa kaasussa keskellä tietä ja meinasi jäädä bussin alle.

Lähellä oli ilmeisesti myös heimon pesäkolo, sillä päivittäin Diakonissalaitoksen ja/tai kuntatalon eteen oli virheellisesti pysäköity 1-2 japanilaisvalmisteista kirjastoautoa. Yleensä joko suojatien päälle tai bussipysäkille. Yhtä usein kuin sakkoja ilmestyi tuulilasiin niin Raikku & co heittivät ne tien poskeen. Toisaalta fattahan ne olisi maksanut kuitenkin.

Muutaman vuoden Alppilassa asuneena tiedän melko varmasti mannen, josta puhut. Joka-ikinen aamu se oli pummaamassa milloin mitäkin, yleensä kolikoita. Kerran erehdyin antamaan muutaman kymmenen senttiä, kun valitteli ettei ole ruokaa. Saatuaan kolikot se luikki R-kioskille pelaamaan ne hedelmäpeliin. Sen jälkeen tuli sanottua aika suorat sanat ko. mannelle aina, kun tielleni osui. Kerta kaikkiaan vituttava tapaus ja tosiaan kaiken lisäksi aina kännissä.
 

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuollainen laki on ollut voimassa jo vuoden 2002 alusta.

http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2005/20050076

Varsinaisesti tällaista lakia ei ole, kuten korkeimman oikeuden päätöksestä käy ilmi, mutta lakia voi sen mukaan tulkita niin, että toistuvissa tapauksissa ajoneuvo voidaan uusien rattijuopumusten estämiseksi tuomita valtiolle.

Muistaakseni tapauksia on ollut yhden käden sormilla laskettava määrä, missä tähän ratkaisuun on päädytty.
 
Varsinaisesti tällaista lakia ei ole, kuten korkeimman oikeuden päätöksestä käy ilmi, mutta lakia voi sen mukaan tulkita niin, että toistuvissa tapauksissa ajoneuvo voidaan uusien rattijuopumusten estämiseksi tuomita valtiolle.

Eli silloin siitä on laki.

Muistaakseni tapauksia on ollut yhden käden sormilla laskettava määrä, missä tähän ratkaisuun on päädytty.


Tuo selittäisi hyvinkin pitkälle sen, miksi niitä tapauksia ei löytynyt, mutta löytyi paljon niitä missä syyttäjä yritti ajaa tätä asiaa, mutta oikeus päätti toisin.
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Mitä tulee vasemmistolaisuuteen niin kyllä nuo vähemmistöjä edustavien tukipummaajien ylenymmärtäjät tulevat voittopuolisesti tuolta pyyhkimäkäden suunnalta, siitä ei tarvitse edes väitellä. Rasisti ja fasisti ovat vasurien hanakasti käyttämiä avainsanoja kun halutaan sysiä joku eri mieltä oleva keskustelusta pihalle. Jos nämä eivät vielä riitä niin viimeisenä epätoivoisena tekona vedetään Hitler-kortti™ esiin.

Puhut samalla vasemmistosta ja oikesta kädestä?

Daespoo kärttää kovasti tuota "vuokraisitko romanille"-juttuaan ja onhan se hauskaa sitä toistella varmastikin. Mutta pointtina lienee kuitenkin se, että yhteiskunnalta ei syrjintää pidä sallia siten, että syntytaustan mukaan esim. kaupungin asuntoja ei jaeta tietylle ihmisryhmälle. Yksityisenä vuokranantajana riippuu täysin siitä tämä vuokraaminen, että kuka on paras vuoralainen. Kyllä lääkärinä toimiva mustalainen aina työttömän valkolaisen laudalta lyö.

Pointtina ei ole missään vaiheessa ollut se, ettei krittiikkiä saa esittää, mutta ihan naurettavuuksiin mennään, kun oletetaan jokaisen ihmisen tietystä ihmisryhmästä olevan yhdestä muotista tehtyjä. Manne-tv kuvasi hyvin niitä stereotypioita, joita myös valtaväestö näkee romaneista ja toisaalta ohjelman saamasta kritiikistä sen, että ne ei näkyvät romanit eivät halua olla "se smugu joka toimii niinkuin vitsit kertovat".
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Daespoo kärttää kovasti tuota "vuokraisitko romanille"-juttuaan ja onhan se hauskaa sitä toistella varmastikin.

Heh, toistella? Olen sen sanonut tasan YHDEN kerran tässä viime aikoina. Virta päälle Rebel vaikka tiedänkin että sinusta on hauskaa olla aina väärässä.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Pitää muuten tähän lisätä yksi positiivinenkin juttu romaneista. Romanien alkoholinkäyttö on aljon siistimpää kuin valkolaisilla. Romaniseurueella on "aina" selvä kuski tanssilavoillakin, vaikka siittä omasta pullosta naukkaillaankin.
Tässä näen aikamoista ristiriitaa.

Sinä olet sivutolkulla täällä kauhistellut sitä että ihmiset yleistävät ja tuomitsevat koko romanikansan ryhmänä. Yllämainitussa lainauksessa sinä kehut heitä ryhmänä.

Tähän voin vastata että umpikännisiä ja alkoholisoituja romaneja olen elämäni aikana nähnyt lähes päivittäin!
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Heh, toistella? Olen sen sanonut tasan YHDEN kerran tässä viime aikoina. Virta päälle Rebel vaikka tiedänkin että sinusta on hauskaa olla aina väärässä.

Toistellahan voi vaikka muiden kysymyksiä. Olen kyllä aina oikeassa, se on totta.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Puhut samalla vasemmistosta ja oikesta kädestä?
En kun vasemmasta kädestä. Vasen käsi on useissa kulttuureissa kuten mm. arabimaissa tämä pyyhkimäkäsi. Oikealla tartutaan ruokaan kiinni ja kätellään ihmisiä, vasen käsi on "saastainen" koska sillä hoidetaan saniteettiasioita.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
En kun vasemmasta kädestä. Vasen käsi on useissa kulttuureissa kuten mm. arabimaissa tämä pyyhkimäkäsi. Oikealla tartutaan ruokaan kiinni ja kätellään ihmisiä, vasen käsi on "saastainen" koska sillä hoidetaan saniteettiasioita.

Hyvä pointti. Romanikulttuurissa ei myöskään kukaan istu pöydällä, ei edes nojaa perseellään tiskipöytään. Vanhemmille ei sanota suoraan vastaan eli ei koroteta ääntä. Muita vastaavan tyyppisiä, kulttuuriin sidottuja juttuja ovat mm. että kerrostalossa saman suvun nuoremmat eivät voi asua vanhempiensä yläpuolella olevissa asunnoissa; naimattomat tyttäret eivät naimattomien veljiensä alusvaatteita pese tai ripustele pyykkiä kuivumaan jne. Erikoisia pikkujuttuja, mutta perustuvat niiden kulttuuriperintöön.

80-luvulla esim Gia Virkkunen teki opinnäytettään romanikulttuurista ja toi esiin myös ison koulutukseen liittyvän ongelman. Yrjö Tähtelä aikoinaan on myös kirjoittanut siitä. Eli ongelma onkin edelleen se, että romanit kokevat liiallisen koulutuksen tuhoavan heidän oman kulttuurinsa, ja haluavat siksi usein pitää kiinni siitä että kun lapset ovat oppineet lukemaan ja kirjoittamaan niin se riittää. Laskemaan ne oppivat jo ennen kuin puhumaan..
 

forrest

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Blue Jackets, Panthers
kerrostalossa saman suvun nuoremmat eivät voi asua vanhempiensä yläpuolella olevissa asunnoissa

Karpossa oli takavuosina juttu, jossa kunta oli osoittanut romaniperheelle kaksikerroksisen rivarikämpän, joka ei sitten kelvannut juuri jonkun asumis"säännön" johdosta. Ja sitten valitettiin kun ei ollut tarjota korvaavaa asuntoa tilalle, kun taisi olla kyse jostain pienestä kunnasta.
 

Hartiapankki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport ja kaikkinainen urheilu vaasalaisittain
Karpossa oli takavuosina juttu, jossa kunta oli osoittanut romaniperheelle kaksikerroksisen rivarikämpän, joka ei sitten kelvannut juuri jonkun asumis"säännön" johdosta. Ja sitten valitettiin kun ei ollut tarjota korvaavaa asuntoa tilalle, kun taisi olla kyse jostain pienestä kunnasta.
Jees, muistan myös tuon ohjelman. Jossain tarjotussa asunnossa oli myös homeongelma, josta mainittu romaniperhe myös valitti kunnan virkamiehelle että mitäs me näiden homesienten kanssa tehdään. Virkamies vastasi, ilmeisesti väsyneenä asuntoasiassa käytyyn jatkuvaan vääntöön, että "tehkää niistä sienikeittoa".

En ole varma olivatko nämä tapaukset samassa jaksossa mutta muistelisin näin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös