Mitä väkivallalla uhkailuun tulee, niin sosiaali ja hoitopuolella olisi paljon opittavaa lentokentiltä. Sopii mennä lentokentälle uhoamaan, että haen haulikon jos en pääse seuraavaan koneeseen. Reaktio on hivenen eri kuin terveyskeskuksen "otetaanpas ihan rauhallisesti kun on vähän jonoa"
Kyllähän tämä hoitopuolen tilanne on monissa paikoin aika onneton, luvalla sanoen. Kuinka pitkälti se on sitten omaa syytä, siitä kannattaa keskustella asiallisesti. Mutta eivät ne resurssit häiriköivien asiakkaiden tai potilaiden tai heidän omaisten hoitamiseen kovinkaan kummoiset ole, ikävä kyllä.
Lappeenrannassakin on kaksi sairaalaa, joista molemmissa olen työskennellyt. Toisessa ei yöaikaan ole laisinkaan vartiointia, peruste on se, koska ei ole ensiapuakaan, joten yöaikaan hoitohenkilökunta saa tulla toimeen omillaan. Mikä on aivan ymmärrettävää, koska vierailijoita yöaikaan on vähän, mutta heitä kuitenkin sairaalan luonteen takia on. Lisäksi sairaalan sijainti lähellä keskustaa saa aikaan sen, että yöaikaankin häiriköiviä juoppoja sun muita hörhöjä pyrkii sairaalaan säännöllisesti ja useammankin kerran poliisit on jouduttu hälyttämään paikalle kun joku nisti on väkisin yrittänyt tunkeutua sairaalaan varastamaan osastoilta huumaavia lääkkeitä. Päivällä sairaalan tk:n ollessa auki koko sairaalassa partio tasan yksi vartija, joten hänen mahdollisuutensa ovat hyvin rajalliset jos joku päivällä ongelmia ryhtyy aiheuttamaan.
Toinen sairaaloista on sitten keskussairaala, jossa on ensiapupoliklinikka öisinkin auki, ja siellä on miehitys vartijoiden toimesta myös yöaikaan mutta eivätpä ne pari vartijaa paljoa auta kun joku nisti, he se suurin ongelmaryhmä väkivaltaisen käyttäytymisen suhteen ovat, alkaa riehua. Juopot nyt useasti saa rauhoitettua puhumalla ja he örisevät omiaan, ollen tietty ikävä asiakaskunta mutta suhteellisen harvoin todella väkivaltaisia.
Mutta onhan se kaikkiaan varsin surkuhupaisaa, että hoitohenkilökunta joutuu työskentelemään vuodesta toiseen paikoin todella surkeissa ja turvattomissa olosuhteissa, ja vaikka ongelma tiedostetaan sh-piirissä, ei asialle tehdä juuri mitään, koska halvemmaksi tulee olla palkkaamatta useampia vartijoita esim. yöaikaan töihin.
No, onhan sairaalassa ainakin yksi osasto (osastoja), joilla potilaan tai asiakkaan ei paljoa auta ryppyillä tai kyyti lepareihin on kovaa eikä siinä enää kysellä, että tuletko vaiko et, meinaan ryhdypä psyk.osastolla riehumaan niin seuraavaksi kannetaan niskaperseotteella lepareihin rauhoittumaan. Pitäisiköhän ensiapuunkin hankkia parin leposidevuoteet tai jokunen kunnollinen pakkopaita, johon ongelmatapaukset sitoa kiinni. No tämä oli leikkiä...
vlad.