Musta Nuoli
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Otetaan vaihteeksi vähän keventävää romanikulttuuriuutista. Tuli tässä taannoin keskustelua erään JA-nimimerkin kanssa siitä, että onko Suomen romaneilla omaa ruokakulttuuria ja jos on, niin minkälaista. Pohdimme asiaa tovin emmekä keksineet mitään, mutta onneksi voi aina googlata. Googlella löytyikin romani- ja romaanikirjailija (hah hah) Veijo Baltzarin haastattelu Suomen YK-liitosta, jossa häneltä kysyttiin tätä asiaa. Tässä vielä kysymys ja vastaus (boldaus minun):
Jostain syystä ei kyllä yhtään yllättänyt, että ruoka hankitaan "keräämällä". Kaupasta kerätessä kun ei aina voi olla varma, mitä eineksiä saa kerättyä varta vasten valmistetun keräämishameen uumeniin, jolloin ruoka voidaan joutua valmistamaan hyvinkin yhteensopimattomista ainesosista.
Yleensä vastenmielisimmilläkin ja takapajuisimmillakin kulttuureilla on sentään aina jotain hyviä puolia ja yleensä yksi niistä on jonkin sortin ruokakulttuuri. Esimerkiksi somaleilla on hyviä piiraita ja somalitee on mausteista ja hyvää.
Romanien ruokakulttuuri on harvoin esillä julkisuudessa. Onko romaniväestöllä joku perinneruoka, josta erityisesti pidät?
Ruokaperinteemme on keräämiskulttuuria, ja ruoka valmistetaan hyvinkin erilaisista, jopa yhteensopimattomista ainesosista. Tirripaisti on yksi perinteinen ruoka, josta pidän. Se on vähän niin kuin pekonia, siansivua, joka paistetaan rapeaksi. Myös sipuli ja tumma leipä kuuluvat perusruokiin.
Jostain syystä ei kyllä yhtään yllättänyt, että ruoka hankitaan "keräämällä". Kaupasta kerätessä kun ei aina voi olla varma, mitä eineksiä saa kerättyä varta vasten valmistetun keräämishameen uumeniin, jolloin ruoka voidaan joutua valmistamaan hyvinkin yhteensopimattomista ainesosista.
Yleensä vastenmielisimmilläkin ja takapajuisimmillakin kulttuureilla on sentään aina jotain hyviä puolia ja yleensä yksi niistä on jonkin sortin ruokakulttuuri. Esimerkiksi somaleilla on hyviä piiraita ja somalitee on mausteista ja hyvää.