Kirjoitin 4. luokalla Kevätpörriäiseen peruskoulureformista. Yksi ehdotuksistani oli se, että "turhat" aineet kuten ympäristöoppi ja kansalaistaito poistetaan. Nyt kun olen seurannut tätä ranta-asiaa, niin olen samalla havainnut, että monilla on puutteita kansalaistaidoissa. Niinpä on syytä pitää pieni luento aiheesta. Voitte pitää näitä oppitunteina, jossa kokeneempi kirjoittaja kertoo noviiseille miten asiat ovat.
Joo, viime viikolla eräs kirjoittaja oleskeli omien sanojensa mukaan rannalla Speedon malliston shortseissa. Hän ilmeisesti kuvitteli, että kun lukee Speedo, niin ovat ranta-asu, mikä on sinänsä virheellinen tieto. Olen käynyt Speedon kaupassa, missä myydään t-paitoja, pyyhkeitä ja ties mitä. Vain siis osa heidän mallistostaan on varsinaisesti uimiseen ja auringonottoon. Osa kuten t-paidat ja shortsit ovat sellaisia, joita uimarit pitävät päällä lämmittelyssä kun hengaavat uimahallilla ennen uimasuoritusta. Sama koskee tavallisella kansalla esim. sitä matkaa hotellilta tai kotoa uimarannalle. Silloin on t-paita ja shortsit päällä.
Kerron nyt miten se asettautuminen tapahtuu, kun saapuu ranta-alueelle. Jos menee sellaiseen paikkaan, missä vuokraa aurinkotuolit, niin siinä menee jonkin verran aikaa ennen kuin ne mestat löytyvät, joten on minusta hyväksyttävää, jos haluaa ottaa paidan jo pois siinä vaiheessa. Siinä voi olla aika hikistä venailla paita päällä. Rannallahan periaatteessa voi olla koko alueella paidatta. Toinen vaihtoehto on se, että pitää paidan päällä siihen saakka, kun sen lepotuolin saa haltuunsa. Naisilla ihan sama juttu. Sama koskee sellaistakin tilannetta, jos menee vain pyyhkeen päälle oleskelemaan uimarannalle tai rantakalliolle. Olennaista on kuitenkin se, että paita lähtee pois ennen shortseja. Se on se järjestys. Paita otetaan pois ensin. Samaten se on olennaista, ettei shortseja riisuta ennen kuin pyyhe on asetettu. Silloin kun pyyhe on siinä auringonottopaikassa asetettuna, on se merkki siitä, että nyt voi alkaa tosissaan ottaa aurinkoa ja kohta puoliin mennä vaikkapa uimaan. Silloin voi riisua ne shortsit, jolloin ei olla enää matkalla, vaan saavuttu määränpäähän ja otetaan kisa-asu päälle eli auringonotossa uimahousut. Sen jälkeen kun aurinkoa on otettu tai uitu, eikä haluta siellä enää oleskella, vaan lähdetään vaikkapa syömään tai kokonaan rannalta pois, niin menetellään käänteisessä järjestyksessä. Ensin shortsit päälle. Ne on mahdollista vetää siihen päälle, jos uimahousut ovat kuivat tai vaihtoehtoisesti käydä vaihtamassa pukuhuoneessa. Sen jälkeen vasta otetaan pyyhe pois aurinkotuolista. T-paidan voi pukea tai olla pukematta ja laittaa vasta käppäilessä rannalta poistuessa.
Uimahousumerkkejä on vaikka kuinka hurumycke ja on hyvä, jos käyttää vähän eri merkkisiä, ettei anna itsestään yksipuolista vaikutelmaa. Käytetään kuitenkin nyt selvyyden vuoksi Speedon määritelmiä, jotta asiat tulevat yksinkertaistettua. Uimahousuissa on sellaisia malleja, joissa on vähän lahjetta. Siis ovat kireät kuin uimahousut, mutta niissä on lahjepituutta vähän. Minusta ne sopivat vain uimahalliin. Ulkona ei ole mitään syytä käyttää sellaisia, mutta talvisaikaan, kun käy hallissa uimassa, niin ne ovat ihan ok. Muuten sitten Speedo määrittelee kankaan sivupituuden senttimetreissä ja niitä on 5, 7 ja 14cm. Ne 14cm ovat joku uusi muoti ja niissä on aika värikkäitä vaihtoehtoja tarjolla. Tosin Suomessa kaupoissa niitä ei kauhean paljon vielä näy. Minusta ne ovat aika näyttävän, ehkä jopa muodikkaankin näköisiä. Jos rusketus on jo kunnossa, niin minusta sellaisia voi kyllä käyttää. Ainakin kerran viikossa. Samoin uimahallissa menee mainiosti. 7cm uimahousut ovat minusta vanhojen ukkojen uimahousut, niillä ei ole mitään käyttöä. 5cm on se malli, joka on se bread and butter, kun rusketusta hankitaan. Siinä on juuri sopivasti kangasta ja jos pääasiassa kaikissa on suht saman verran kangasta, niin rusketusraja tulee samaan kohtaan. Urheilua harrastaville tämä on toki vähän haastavaa, kun juostessa ja fillaroidessa jalat saavat enemmän aurinkoa, joten pitää sitten vastavuoroisesti yrittää käyttää aikaa myös auringonottoon ja silloin siinä auringonotossa olla aina suht samanmalliset uimahousut. Vielä talvellakin on sitten mukava seurata rusketuksen kestoa, kun on selkeä raja. Eivät ne toki ihan yhtä pitkät aina ole. Mittaan kaikista uimahousuista sen korkeuden ja yksissä Niken uimahousuissa se oli esimerkin mainitakseni 4,5cm, mutta suurin piirtein samassa suuruusluokassa pyöritään.
Mustia uimahousuja ei minusta kannata käyttää kuin uimahallissa ja pilvisellä tai sateisena päivänä. Esimerkiksi lauantaina oli pilvistä ja päätin lähteä silti uimaan. Laitoin huvin vuoksi mustat uimahousut. En yleensä edes osta mustia, mutta kerran oli joku diili Inter Sportissa ja ostin sitten kahdet mustat adidaksen uimahousut. Periaatteessa ihan sen takia, koska uimahousut kuluvat helposti, joten on hyvä, että niitä on paljon. Talvella kun käy hallissa, niin sitä varten voi ostaa ihan jotain "peruskamaa". Hallissa kun käy uimassa, niin kyse ei ole kuitenkaan samalla tavalla muotiasioista kuin mikä tilanne on silloin, jos menee ottamaan aurinkoa. Silloin ei olla mitään epäsiistejä henkilöitä, vaan laitetaan ns. ykköset päälle. Auringonvalossa musta uima-asu on ruma ja junttia.