Ranskassa saatiin nyt vaalirupeama päätökseen, kun parlamenttivaalien toinen kierros käytiin eilen. Presidentti Macronin La Republique en Marche -puolue (LREM) yhdessä Mouvement démocrate-liittolaisensa (MoDem) kanssa saavuttivat 350 paikkaa kun jaossa oli yhteensä 577 paikkaa eli suhtkoht tukevan enemmistön (tuohon olisi tarvittu 289 paikkaa), Tuo on aika hyvä saavutus puolueelle jota ei ollut olemassa vielä vuosi sitten (tosin MoDem on ollut pystyssä jo pitempään). Toisaalta LREMille oli ennustettu jopa 400-455 paikkaa edellisviikon 1. kierroksen jälkeen, mutta ranskalaiset eivät lopulta halunneet antaa Macronille ja kumppaneille noin suurta enemmistöä.
Ranskassa tuo systeemi menee niin, että parlamenttivaalien 1.kierroksella vaalipiireissä kaikkien puolueiden ehdokkaat kisaavat ja jos kukaan ei saa yli puolta äänistä niin kaksi eniten ääniä saaneet ehdokkaat kisaavat kahdestaan toisella kierroksella viikon kuluttua (on myös mahdollista, että useampi ehdokas on toisella kierroksella). Tänä vuonna 4 paikkaa ratkaistiin 1. kierroksella, loput 573 paikkaa 2.kierroksella. Ranskan systeemi on suunniteltu antamaan presidentille enemmistö, jotta voisi toteuttaa politiikkaansa ja pitää myös tehokkaasti ääripuolueet kurissa. Kenen mielestä sitten hyvä ja kenen mielestä huono systeemi.
Toiseksi suurin puolue oli keskustaoikeistolainen Les Republicains-puolue (LR) yhdessä liittolaistensa kanssa jotka saivat 130 paikkaa.
Edellisvaaleissa eniten paikkoja saanut sosialistipuolue (PS) romahti täysin kun saivat vain 34 paikkaa, kun edellisvaaleissa saivat 280 (liittolaistensa kanssa 331, mutta en nyt tiedä oliko tuohon 34 laskettu myös liittolaispuolueiden paikat).
Laitavasemmiston Jean-Luc Melenchonin La France Insoumise-liike (FI) sai 17 paikkaa (yhteensä 27 kommunistisen puolueen kanssa, vielä ei ole varmaa kuinka läheistä yhteistyötä tekevät).
Äärioikeistolainen Front National (FN) sai yhteensä 8 paikkaa ja Marine Le Pen itse valittiin nyt ensimmäistä kertaa Ranskan parlamenttiin. FN sai enemmän paikkoja kuin edellisvaaleissa (2->8), mutta silti tulos oli puolueelle iso pettymys, kun eivät saavuttaneet 15 paikkaa joka olisi tarvittu oman parlamenttiryhmän perustamiseen (oikeuttaa yhteen jos toiseen tukeen)
Äänestysprosentti jäi ennätysmatalaksi toisessa kierroksella, kun vain 43% äänioikeutetuista kävi uurnilla. Syitä on varmasti monia, luultavasti suurimpina syinä se, että Ranskassa on ollut vaaleja nyt paljon viimeisen muutaman kuukauden aikana (4 äänestyspäivää viimeisen 9 viikon aikana). Myöskin se että mediassa hehkutettiin edellisviikon 1. kierroksen jälkeen että Macronin puolue saavuttaisi murskavoiton, joka varmaan laski äänestysintoa entisestään.
Analyysi: Macronin puolueelle murskavoitto, jossa on kuitenkin himmeitä sävyjä | Yle Uutiset | yle.fi
(yle.fi)
Ranskan poliittisella kentällä tapahtui nyt kertaheitolla todella iso tuuletus, saa sitten nähdä seuraavan viiden vuoden aikana oliko hyvä vai huono juttu. Välillä toivoisi Suomeenkin vähän samanlaista tuuletusta.