Puolustusvoimat ja puolustuspolitiikka

  • 723 495
  • 4 754

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Eiköhän toimittaja itsekkin tiedä olevansa kusessa kun täytyy alkaa vasaroimaan tietokoneita. Ja kyllähän lain sanamuoto ainkain mahdollistaa toimittajan tuomitsemisen.

Toimittajalla saattoi olla muitakin lähdesuojan piirissä olevia yhteystietoja kovollaan, joten siinä mielessä ymmärrettävä teko, mutta ihmetystä herättää tuo savuaminen. Vaikea keksiä mitään järjellistä syytä tuolle savuamiselle, ellei vasarointi tapahtunut virroissa olevalle kovolle. Siihen taas saattaa olla ainoa selitys, että hän on tiennyt olevan kiire. En voi suinkaan käsittää myöskään tapaa tuhota kovoa vasaralla, sen kun saa pois päiviltä muillakin tavoin.

Sinänsä, en ymmärrä koko kohua tuosta artikkelista, koska mitään todellista haittaa sillä ei ole. Artikkelin julkaisun ajankohta tietysti on ymmärrettävä. Satun jotakin tietämään tuosta viestikeskuksen toiminnasta jo armeija - ajoilta ja myöntää täytyy, että kulmakarvat kohosivat, kun hesarin avasin. Niistä kun ei oikeasti pamista edes kapakassa kavereille. Pojalle tokaisin, että aika hämmentävä juttu, kannattaa lukaista (lukeminen kun ei teinille ole se ykkösjuttu, mutta tiesin, että asia on kiinnostava hänen kinnostustensa mukaan).

Silti, syystä tai toisesta homma tuntuu hoituvan pain helvettiä kaikilta osapuolilta, ellei tässä ole kyse tarkoituksenmukaisesta ns. tiedustelulain uudistamisen tiimoilta rakennetulta himmeliltä, jolla halutaan maksimaalinen julkisuus. Tässähän on tietysti se huono puoli, että tätä voidaan käyttää tiettyjen tahojen puolelta yrityksenä murtaa lähdesuoja ja sitä kautta päästä luisumaan Turkin ja Venäjän kaltaiselle diktatuurin tielle median valjastamisessa omaksi tiedotuskanavaksi valtakoneistolle. Sitä vastaan pitää kyllä panna niin paljon kapuloita rattaisiin kuin mahdollista.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Ilmeisen kiire on toimittajalle kyllä tullut, jos kovalevyä vasaroimalla saa aikaan savua että ihan palokunta pitää kutsua paikalle. Eli nuijittu piuhat paikoillaan, kenties tarkoituksella varmemman tuhon aikaansaamiseksi vai tullut vaan niin kiire tuhoamiseen..
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tässä kuviossa on useampiakin kysymyksiä herättäviä seikkoja, eikä HS todellakaan selviä puhtain paperein - kaikkea muuta. Aloitetaan helpoimmasta, eli toimittaja LH:n kotietsinnästä.

Suomessa kotietsintään ei tarvita tuomioistuimen päätöstä, riittää päällystöön kuuluvan poliisin suullinen lupa. Poliisi toimi siis laillisesti suorittaessaan kotietsinnän, jota ei olisi tullut ilman "savuavaa läppäriä". Kotietsinnässä lähdesuojan alainen aineisto sitten sijoitettiin sinetöityihin pusseihin odottamaan tuomioistuimen päätöstä, voidaanko niihin kajota vaiko ei. Tässä draamassa oma kuvionsa on sitten se, kohun alun ja kotietsinnän välillä on noin 1½ vuorokautta eli tässä ajassa poliisi ei siis ollut tehnyt yhtään mitään - ei suorittanut kotietsintää toimittajien kotiin, ei HS:n toimitukseen ei mihinkään.

HS:n mukaan he ovat toimineet vastuullisesti vuodetun materiaalin säilyttämisessä. Hmmm... onko näin? Kotietsinnästä uutisoitaessa toimittaja LH:n asianajaja tms. totesi sen suuntaisesti, että "omalla koneella jokainen saa tehdä mitä tahansa". Eli omalla, kyse oli täten toimittajan oma kone, ei HS:n kone. Eli HS ei ole toiminut vastuullisesti ja varmistanut sitä kuinka materiaali on säilytetty. Pohjaa HS:n kyvyltä suojautua mahdollisilta tietomurroilta vie se, että sen järjestelmiin on murtauduttu tämän vuosikymmenen puolella (ja jos kuvitellaan, että GRU/FSB tai ihan mikä tahansa tiedusteluorganisaatio on ollut tietoinen vuodosta ja materiaalista, niin HS:n kyvyt joutuvat todellakin koetukselle). Saara Jantunen totesi eilen/lauantaina twitterissä, HS:n todellisen kyvyn suojautua vakavilta tietomurroilta olevan lähellä nollaa. Uskallan sanoa, että näiltä osin HS on päätoimittajan (?) suulla puhunut potaskaa. HS ei ole toiminut vastuullisesti säilyttäessään heille luovutettua materiaalia.

Oma asiansa on sitten se, että esim. tietoturva-asioihin varsin hyvin perehtynyt toimittaja LH ryhtyy pistämään läppäriään paskaksi vasaralla takoen... Draamaa saadaan ja juttu lehteen, mutta onko se sitten totta? Miksei hän irrottanut kovalevyä ja upottanut sitä mereen? Joko tämä uutinen on silkkaa potaskaa, tai sitten toimittaja (mahdollisesti työnantajakin) ei ollut varautunut ennalta riittävän hyvin. Ei ollut suunnitelmaa, kuinka tuhota hallussa oleva aineisto, jos tulee kiire, jos tulee ongelmia, jos maa käy polttamaan jalkojen alla. Todennäköisesti HS:ssä laskettiin,ettei tule tällaista kohua, joten mitään todellista varasuunnitelmaa ei ole ollut käytössä. Seuraava ajatus on sitten se, että on työnantajakaan tämän paremmin varautunut?

Tällä hetkellä etenkin osa mediaa ja toimittajia puolustaa HS:ää ja sen toimintaa hyvin tiukasti. HS ei ole syyllinen, vaan puolustusvoimat - syytetään löysää virkamieskuntaa. On mahdollista, että vuotaja on PV:n palveluksessa, jolloin vuotaja on suht' helposti löydettävissä (ja rangaistavissa, jos kyse on aidosta vuodosta eikä testistä vaikkapa Israelin tyyliin). Kyseessä on kuitenkin osaltaan materiaali, johon on pääsy varsin pienellä joukolla suomalaisia, ja vielä pienempi joukko saa materiaalin haltuunsa siten, että se on konkreettisesti heidän kädessä ilman ulkopuolista valvontaa. Tähän joukkoon kuuluu myös kokojoukko poliitikkoja valtakuntamme huipulta, jokainen voi päivämäärien myötä kaivaa esille poliitikot, jotka ovat tuolloin olleet vallan ytimessä.

Suomen ongelma on "luottamuksen kulttuuri", jos virkamies tai poliitikko sanoo tuhonneensa tuhottavaksi tarkoitetun aineiston, aivan liian usein uskotaan, että niin on todellakin tehty - entäpä jos ei olekaan tehty? Syytettynä on tuolloin virkamies, ja mahdollisesti vuotaja - paitsi jos hän on riittävän korkealla hierarkiassa, ei olisi ihme, että selviää ilman oikeudenkäyntiä.

Tässä HS:n tapauksessa useampi asia on alkanut haista, alkaen siitä, että toinen jutun toimittajista on suhtautunut tiedustelulakiin vihamielisesti, levittäen jopa disinformaatiota suunnitteilla olevasta laista. Onko toimittajaa (toimittajia) ajanut yhteinen etu vaiko oma agenda? Mikäli oma agenda, ei ole tavatonta, että hyvien journalististen tapojen ohella viitataan kintaalla monelle muullekin asialle. Ja jos taustalla on oma agenda, ei ole mahdotonta, että vuotaja olisi henkilö, jonka agendaan kuuluu tiedustelulain vastustaminen. Vuodossa itsessään ei nimittäin taida olla sellaisia elementtejä, jotka raskauttavat kohteen eli Viestikoelaitoksen toiminnan. Se on toiminut lain mukaan, se ei ole heidän vika jos laki on "väärä" tai mahdollistaa liian tiukan salaamisen. Se on oman keskustelunsa paikka, kaivataanko lisää avoimmuutta myös näiltä osin.

Viime vuosien aikana on perätty medialta sananvapauden ohella sitä vastuuta, mikä on seurausta sananvapaudesta. HS harrasti tätä sananvapautta, edessä on se vastuunkannon vuoro.

tag. @Cobol @mjr @Sako
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mitä Hesarin olisi mielestänne pitänyt tehdä saamallaan tiedolla? Olisiko vuotaja puolestaan käräyttänyt Hesarin siitä, ettei sitä julkistettu? Kysyn vilpittömin mielin.
 

Patapakka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minua kiinnostaa tässä tapauksessa myös se, että mikä on tuon vuotajan motiivi vuotamiselle. Siitä on ollut loppujen lopuksi yllättävän vähän spekulaatiota toistaiseksi.

Kiitokset nimimerkille @Syöttöpiste havainnollistavista viesteistä tuon kotietsinnän suhteen. Jokaisen kotietsintää kyseenalaistavan kannattaisi lukea nuo viestit ajatuksella.

Kokonaisuudessaan aika sekavanoloinen vyyhti, jossa varmasti aivan valtaosa normikansalaisista on todella pihalla siitä, mitä oikeasti tapahtuu.

Lännen Median päätoimittajan Matti Posion ajatukset (Linkki vie Satakunnan Kansan sivuille) tästä asiasta ovat myös lukemisen arvoisia. Hän avaa mm. sitä, kuinka vuototapauksessa ollaan viime vuosien ison kysymyksen äärellä koskien avoimuutta: "Vuototapauksella Suomi tempaistaan osaksi isoa maailmanlaajuista debattia, jossa yhdellä puolella ovat tietovuotajia ihannoivat avoimuuden korostajat ja toisella puolella maanpuolustushenkiset vaikuttajat, joille kansallinen turvallisuus menee arvona yli kaiken muun."

Tuo lainausmerkeissä oleva kohta on varmastikin yksi isoimpia meidän aikamme kiistakysymyksiä, johon vain tulevaisuudessa kirjoitettava historia tietää vastauksen, jos sekään.
 
Viimeksi muokattu:

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
jos taustalla on oma agenda, ei ole mahdotonta, että vuotaja olisi henkilö, jonka agendaan kuuluu tiedustelulain vastustaminen

Minulle on taas tullut mieleen päinvastainen mahdollinen päätelmä, entä jos tällä pyritäänkin vaikuttamaan siten, että laista tulisi mahdollisimman kattava ja läpinäkymätön? Siihen viittaa vuodon sisällön täysi merkityksettömyys sisällön kannalta ja nostettu kohu tiedustelu kontra media asetelmassa Vastuullisuutta jos huudellaan, tulee minulle ainakin mieleen toimintaperiaatteista pikkuisen perillä olevana. Ainakin koko tohina on täysin vastakkainen sen suhteen, kuinka aiemmin noissa keisseissä sieltä pain reagoidaan. Toinen mahdollinen selitys on poliittinen teatteri, joko tahaton tai tahallinen, jolla saattaa olla päämäriä tai on vaan onnettomien tunareiden aikaan saamaa kohinaa, siihen on nyky poliitikoissa ja virkakunnassa ihan kelvollista aineistoa, niin vähin substanssein tuolla pääsee käsiksi fataaleihinkin aineistoihin.
 
Mitä Hesarin olisi mielestänne pitänyt tehdä saamallaan tiedolla? Olisiko vuotaja puolestaan käräyttänyt Hesarin siitä, ettei sitä julkistettu? Kysyn vilpittömin mielin.

Mitä itselle tulee mieleen.. Siis ottamatta kantaa mikä on laillista ja mikä ei. Koitan vain miettiä mediatalon näkökulmaa elokuvia katsoneena :)

Muutama helppo ratkaisu tulee mieleen.

1. Tuhota materiaali lukematta tai luettuna. Jos luettuna, niin säilyttää itsellä perimätieto tulevia tapauksia varten, jolloin voi miettiä onko uusi tieto vanhojen tietojen perusteella paikkaansa pitävää.
2. Sama kuin yllä, mutta säilyttämällä asiakirjat.
3. Ilmoittaa asiasta heti poliisille.
4. Ilmoittaa vuotajalle (jos tässä ylipäätään on materiaalin luovuttajaa), että eivät ole oikeutettuja käsitellä aineistoa ja neuvoa ystävällisesti olemaan vuotamatta asiaa. Paljasti sitten poliisille tätä tai ei.'
5. Tehdä juttu retostelematta salaisesta mateeriaalista ollenkaan. Vähän venyttää rajaa, että mitä asioita tiedetään ilman tuotakin materiaalia ja odottaa, että kyseenalaistaako kukaan.


Tuossa nyt muutama asia, joita ihan heti tulee mieleen. Varmaan on muitakin mahdollisuuksia. Tietojen julkistaminen ja vielä sen tiedon julkistaminen, että tiedot ovat HUIPPUSALAISIA!!!, ei ole ainoa vaihtoehto. Jokainen voi tietysti miettiä, että onko nuo reaalielämässä viisaita ratkaisuja.
 
Tässähän on tietysti se huono puoli, että tätä voidaan käyttää tiettyjen tahojen puolelta yrityksenä murtaa lähdesuoja ja sitä kautta päästä luisumaan Turkin ja Venäjän kaltaiselle diktatuurin tielle median valjastamisessa omaksi tiedotuskanavaksi valtakoneistolle. Sitä vastaan pitää kyllä panna niin paljon kapuloita rattaisiin kuin mahdollista.

Minä en usko, että meillä on aivan heti tuota huolta. Meillä on valveutunut kansa, melko joviaali ja kaavoihin kangistunut hallinto, sekä hyvin marginaalinen valta yhdelläkään yksilöllä. Ehkäpä suurin vaara tässä on, että tehdään jokin huonosti valmisteltu tiukentava laki jota tulkitaan, kuten muitakin, muna pystyssä. Meillä on jo maan tapa, ja siihen ei kuulu suora diktatuuri (tarkoitit diktatuurilla varmasti vain valtiovetoista median ohjailua, etkä sitä, mitä sana oikeasti tarkoittaa).
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tässä HS:n tapauksessa useampi asia on alkanut haista, alkaen siitä, että toinen jutun toimittajista on suhtautunut tiedustelulakiin vihamielisesti, levittäen jopa disinformaatiota suunnitteilla olevasta laista. Onko toimittajaa (toimittajia) ajanut yhteinen etu vaiko oma agenda? Mikäli oma agenda, ei ole tavatonta, että hyvien journalististen tapojen ohella viitataan kintaalla monelle muullekin asialle. Ja jos taustalla on oma agenda, ei ole mahdotonta, että vuotaja olisi henkilö, jonka agendaan kuuluu tiedustelulain vastustaminen. Vuodossa itsessään ei nimittäin taida olla sellaisia elementtejä, jotka raskauttavat kohteen eli Viestikoelaitoksen toiminnan. Se on toiminut lain mukaan, se ei ole heidän vika jos laki on "väärä" tai mahdollistaa liian tiukan salaamisen. Se on oman keskustelunsa paikka, kaivataanko lisää avoimmuutta myös näiltä osin.

Monta mielenkiintoista kysymystä jo yksin lainaamassani kappaleessa. Ja lisää näyttäisi tulevan kaiken aikaa. Poliisin tiedotteen mukaan asuinrakennuksen kellarissa oli jo aiemmin iltapäivällä pyritty ilmeisesti tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa. Tuhoaminen tuli poliisin tietoon, kun pelastuslaitos sai hälytyksen kellaripalotehtävälle.

Tietokoneen kovalevy ei syty itsekseen tuleen kellarissa, vaikka sitä olisi vasaroitu. Ei myöskään tietokone. Mieleen tulee se, että toimittaja on polttanut paperilla olevaa aineistoa tai kovalevyä. Toivottavasti näin. Toinen vaihtoehtohan on se, että joku ulkopuolinen - kuten Venäjän nimiin operoiva taho - pitää käsikirjoitusta näpeissään, ja toimii aina siten, että asia etenee parhaiten tavoitteen mukaisesti. Kun poliisi ei toiminut itse riittävän nopeasti, se saatiin paikalle tulen ja savun avulla. Todennäköistä on kuitenkin se, että toimittaja ei kerro kaikkea.

Mikään ei ainakaan vielä sido Venäjää nyt käsiteltävään kokonaisuuteen. Mutta Suomen luottamuksen horjuttaminen suuntaan jos toiseenkin, sopii Venäjälle. Eikä vain sovi, vaan Venäjä toimii läntisessä Euroopassa ja USA:ssa sen eteen, että erilainen sekasorto lisääntyy ja demokraattisten voimien luottamus heikentyy.
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tietokoneen kovalevy ei syty itsekseen tuleen kellarissa, vaikka sitä olisi vasaroitu. Ei myöskään tietokone. Mieleen tulee se, että toimittaja on polttanut paperilla olevaa aineistoa tai kovalevyä. Toivottavasti näin. Toinen vaihtoehtohan on se, että joku ulkopuolinen - kuten Venäjän nimiin operoiva taho - pitää käsikirjoitusta näpeissään, ja toimii aina siten, että asia etenee parhaiten tavoitteen mukaisesti. Kun poliisi ei toiminut itse riittävän nopeasti, se saatiin paikalle tulen ja savun avulla. Todennäköistä on kuitenkin se, että toimittaja ei kerro kaikkea.

Kyllä se tietokone voi vasaroimisen jälkeen syttyä itsekseen palamaan. Ei tarvitse mennä kuin noin vuosi ajassa taaksepäin kun Samsungin uuden puhelimen myynti keskeytettiin ja tuote vedettiin markkinoilta. Syynä tähän oli akun syttyminen itsestään palamaan. Tämän tiimoilta mm. Youtubesta on löydettävissä aineistoa jossa näytetään kuinka lithium-ioniakkua vaurioittamalla saadaan akku syttymään tuleen. (linkki siis Youtubeen)

Tässä tapauksessa toimittaja on saattanut vasaroida koneensa akun myös rikki ja jättänyt koneen kellariin vaille valvontaa. Akku on alkanut sitten hiljalleen kytemään tunnetuin seurauksin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kyllä se tietokone voi vasaroimisen jälkeen syttyä itsekseen palamaan. Ei tarvitse mennä kuin noin vuosi ajassa taaksepäin kun Samsungin uuden puhelimen myynti keskeytettiin ja tuote vedettiin markkinoilta. Syynä tähän oli akun syttyminen itsestään palamaan.

Olinpa tuollaisen unohtanut kokonaan. Voihan tuo syttyä, vaikka nyt ei kyse matkapuhelimesta olekaan.

Pohdin kokonaisuutta kysymällä: kuka tai mikä taho hyötyy siitä, että ennen pressanvaaleja ja tiedustelulakien käsittelyä eduskunnassa nostetaan esille Suomen harjoittama tiedustelu, jonka kohteena on Venäjä, ja jonka tuloksia myydään länteen.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Eikös jutussa kerrota, että tuli savua. Ainakaan nyt aamulla lukemassani artikkelissa ei ole sanaa tulipalo.

Savu ja tulipalo eivät käsittääkseni ole synonyymejä, vaikka onkin olemassa sanonta, jonka mukaan ei savua ilman tulta.

Savu ja palokunnan tilaaminen kertoo, että tulipalo on todennäköinen, kuten itseasiassa poliisi juuri vahvisti. Kirjoituksessani oli vinkki juuri siihen, että kovalevyn saaminen palamaan tai edes savuamaan, jos se ei ole kytkettynä verkkoon, ei ole helppo tehtävä. Akku voi sen tehdä. Tämä vasara homma on todennäköisesti meriselitys. Siellä on poltettu papereita ja läppäriä, varmaan pari lyöntiä on vasaralla annettu. Saako ihminen polttaa kotonaan kellarissa näin leväperäisesti mitään jos tietää, että on tulipalon vaara, eli tulipalon syttyminen on ilmeistä ja tahallista - ei saa. Ja vielä vähemmän jos se aiheuttaa vaaraa esim. kerrostalossa, rivitalossa, omakotitalossa muille ihmisille. Myöskään tahallinen todistusaineiston tuhoaminen ei ole sallittua. Myös, onko kyse henkilön omasta koneesta vai hesarin koneesta, jos hesarin, niin onko kysytty lupa hesarilta ja jos on, silloin sielläkin on annettu lupa tähän, jos lupaa ei ole, niin on tuhottu työnantajan omaisuutta.

Luin eilen vakoilurikoksesta ja mitä sitä lakia valmistellessa on vakoilulla tarkoitettu, tämä sopii myös siihen lainkohtaan ainakin näillä tiedoilla mitä nyt on tiedossa.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Poliisin tiedote vahvistaa tietokoneen palon:

Tuossa vaiheessa asuintalon kellarissa palanut tietokone määrättiin takavarikoitavaksi. Tämän jälkeen asuntoon ja kellaritiloihin määrättiin erityinen kotietsintä

Poliisi - Tiedotteet

En ota kantaa siihen, onko savuaminen palamista tms. Poliisin tiedote kertoi palosta.

Saas nähdä, miten kokonaisuus kehittyy.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Minä en usko, että meillä on aivan heti tuota huolta. Meillä on valveutunut kansa, melko joviaali ja kaavoihin kangistunut hallinto, sekä hyvin marginaalinen valta yhdelläkään yksilöllä. Ehkäpä suurin vaara tässä on, että tehdään jokin huonosti valmisteltu tiukentava laki jota tulkitaan, kuten muitakin, muna pystyssä. Meillä on jo maan tapa, ja siihen ei kuulu suora diktatuuri (tarkoitit diktatuurilla varmasti vain valtiovetoista median ohjailua, etkä sitä, mitä sana oikeasti tarkoittaa).

Toivon, että olet tuossa oikeassa. Ei vaan ole ihan kerta ensimmäinen, kun suomessa lähdesuojaa on pyritty murtamaan syyn, jos toisenkin varjolla. median kyseessä ollen se on fundamentti ja jos tuosta lipeää, ei olla enää länsimainen avoin yhteiskunta, seliteltiin sitten sitä taikka tätä. Tosiaan, ihan tarkoitin tuossa olettamaasi, en sentään mitään kim il Niinistö juttua. Suurin vaara mielestäni on, että tehdään tälle hallitusjoukolle tyypillinen hätäisesti juosten kustu laki, jonka kanssa ollaan sitten ongelmissa, jos se menee valiokunnista läpi. Aina on tahoja, joille tästä on etua.

Moni tuntuu spekuloivan ulkovaltojen (pääasiassa venäjän) sotkeutuneen jotenkin tähän keissiin, mutta itse en usko niiden noin tökeröön touhuiluun syyllistyvän edes vahingossa, ellei joku tarkoitusperä sitä edellytä, ainakaan mina en äkkiseltään keksi ainoatakaan järkiperäistä syytä ulkovalloille toimia, niin kuin on tähän asti toimittu. Ehkä manööverillä savustetaan myyrää ulos kolostaan tai varsinaiselle aktiolle rakennellaan savuverhoa, mene ja tiedä sitten.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Moni tuntuu spekuloivan ulkovaltojen (pääasiassa venäjän) sotkeutuneen jotenkin tähän keissiin, mutta itse en usko niiden noin tökeröön touhuiluun syyllistyvän edes vahingossa, ellei joku tarkoitusperä sitä edellytä, ainakaan mina en äkkiseltään keksi ainoatakaan järkiperäistä syytä ulkovalloille toimia, niin kuin on tähän asti toimittu. Ehkä manööverillä savustetaan myyrää ulos kolostaan tai varsinaiselle aktiolle rakennellaan savuverhoa, mene ja tiedä sitten.

Totesinkin, että mikään ei ainakaan vielä sido Venäjää nyt käsiteltävään kokonaisuuteen. Ja että todennäköistä on, että toimittaja ei kerro kaikkea, mutta kyse ei ole ns. ulkopuolisesta tahosta.

Syy miksi lainasin tekstiäsi, oli näkemys, jonka mukaan näin tökeröön touhuiluun ei ulkopuolinen taho kuten Venäjä syyllistyisi edes vahingossa. Riippuu toki siitä, mikä on kunkin mielestä tökeröä touhuilua. Itse en näe tökerönä touhuiluna sitä, että Suomen Venäjää koskevasta tiedustelusta vuodatetaan dokumentteja HS:lle, jos näin on ulkopuolisen tahon ohjailusta tapahtunut. Kyse olisi silloin sen muistuttamisesta, että Venäjä kykenee nostamaan Suomelle kiusallisia asioita esille ja sitä kautta uhriutumaan tähän suuntaan. Ja muutakin, palaan siihen lopussa. Onko sattumaa, että dokumentit vuodetaan sopivasti ennen vaaleja ja lakikäsittelyjä?

Tosin pidän - päinvastoin kuin JypFabu - kuviota liian mutkikkaana Venäjän nykyvaikuttamiselle. Esimerkki siitä Saksan osalta on alla olevassa linkissä. Valeuutisilla saatiin yli 10 000 saksanvenäläistä kadulle vaatimaan Merkelin eroa kun 13-vuotias saksanvenäläinen oli raiskattu:

Analyysi: Venäjän propagandasodan pelinappuloita Saksassa ovat turvapaikanhakijat ja poliisit | Yle Uutiset | yle.fi

Myös Suomen osalta Venäjä on koko ajan hakenut kiistaa suomalaisvenäläisten lasten kohtelusta. Venäjän erilaiset hybridivaikuttamiset Suomen osalta ovat kuitenkin olleet aiemminkin erilaisia, kuin muiden länsimaiden osalta.

Toivon, että tällä kertaa kyseessä ei olisi millään tavalla Venäjän operaatio, kuten esimerkiksi pakolaisten kuskaaminen Suomen rajalle oli viime ja toissa vuonna. Jos Venäjä on tähän sotkeutunut, kyseessä olisi vakava paikka sen lisäksi, että Venäjä ei välitä pätkääkään siitä, ampuuko se itseään jalkaan operaatioissaan. Kaikissa julkistetuissa vaikutusoperaatioissaan Venäjä on tainnut ampua itseään jalkaan, mutta sitä tarvitaan viholliskuvan luomiseen ylläpitämiseen Venäjän ja lännen välillä.

Ja tässä mielessä teoriassa sopisi, että Venäjä on taustalla vuodossa. Viholliskuvaa Suomesta on rakennettu tänä vuonna poikkeuksellisen tehokkaasti Venäjän valtion mediassa. Näitä on käsitelty eri Venäjä-ketjuissa.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Riippuu toki siitä, mikä on kunkin mielestä tökeröä touhuilua. Itse en näe tökerönä touhuiluna sitä, että Suomen Venäjää koskevasta tiedustelusta vuodatetaan dokumentteja HS:lle, jos näin on ulkopuolisen tahon ohjailusta tapahtunut.

Tämä tässä hämääkin, kun miettii "vuodon laatua", se ei vastaa minkään todellisen tiedustelupalvelun touhuilulta. Vuodetut asiat on olleet jo vuosia jokaisen ei suomalaisen tiedustelupalvelun tiedossa, enkä löydä motiivia tai oleellista saavutettavaa näiden perusteella minkään ulkomaan tarkoitusperiin. Myös tuo reagointi, kun satun asiaa jotenkin tuntemaan, vaikuttaa "vääränlaiselta", aiemmin tuollaiset on hoideltu hyvin matalalla profiililla "behind the curtain" tyyppisesti (apua, alan kuulostaa Tamilta), ilman suurempaa hälyä ja huomiota, mutta tehokkaasti. Siksi nämä pohdintani, kun nokkaan joku haisee, mutta ei saa kiinni, että mikä.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Tämä tässä hämääkin, kun miettii "vuodon laatua", se ei vastaa minkään todellisen tiedustelupalvelun touhuilulta. Vuodetut asiat on olleet jo vuosia jokaisen ei suomalaisen tiedustelupalvelun tiedossa,
Mistä tiedät vuodetut asiat? Vain julkistetut asiat ovat tiedossa.
Reaktioiden voimakkuudesta johtuen voisi jopa päätellä, että vuodetuissa tiedoissa uskotaan melko varmasti olevan jotain paljon salaisempaa. Eivätkä kaikki vuodetut asiat välttämättä ole päätyneet Hesarin toimittajille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä tässä hämääkin, kun miettii "vuodon laatua", se ei vastaa minkään todellisen tiedustelupalvelun touhuilulta. Vuodetut asiat on olleet jo vuosia jokaisen ei suomalaisen tiedustelupalvelun tiedossa, enkä löydä motiivia tai oleellista saavutettavaa näiden perusteella minkään ulkomaan tarkoitusperiin. Myös tuo reagointi, kun satun asiaa jotenkin tuntemaan, vaikuttaa "vääränlaiselta", aiemmin tuollaiset on hoideltu hyvin matalalla profiililla "behind the curtain" tyyppisesti (apua, alan kuulostaa Tamilta), ilman suurempaa hälyä ja huomiota, mutta tehokkaasti. Siksi nämä pohdintani, kun nokkaan joku haisee, mutta ei saa kiinni, että mikä.

Olen osin samaa mieltä, ja käsittelinkin Venäjän mahdollista osuutta varovaisesti, teoreettisena, epätodennäköisenä. Jos kaikesta huolimatta Venäjä olisi bulvaaninsa kautta asialla, Venäjän motiivi ei olisi tässä tapauksessa yksin Suomessa, vaan ennen kaikkea Venäjällä. Alla esimerkki Venäjän valheellisesta kirjoittelusta Suomea koskien tältä vuodelta:

Venäjä lähetti Suomelle nootin Pietarin konsulin toiminnasta – ”Ihmeellistä, että yhtäkkiä tällainen juttu putkahti esille” - Politiikka - Helsingin Sanomat

Muutamassa Venäjä-ketjussa oli aiemmin keskustelua Venäjän vaikutusyrityksistä Suomeen pressanvaalien alla. Pohjana käytettiin hieman yliampuvaakin (mielestäni) puolustusministeriön turvallisuuskomitean ennakointiverkoston alustavaa raporttia. Tiivistelmä löytyy alta:

Suomi varautuu Venäjän yrityksiin sotkea presidentinvaaleja – puolueet kutsuttiin turvallisuuskokoukseen - Politiikka - Helsingin Sanomat

Hyvin tuossa tulee esille vaikuttaminen keskusteluun, informaatiovaikuttaminen voi olla pidempi kampanja, jolla pyritään muuttamaan mielialaa ja mielipiteitä. Se voi olla hyvin tehokasta, jotta kansalaisten päähän saadaan ajettua joku tietty ajatus, tietomurrot sekä presidentinvaalien voittajan avustaminen rapauttamalla kansalaisten luottamusta valittuun presidenttiin.

Mutta nyt on tullut Venäjästä liikaakin, koska ei ole todennäköisesti tässä taustalla. Se Venäjästä tässä yhteydessä, ainakin toistaiseksi.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Vaihtoehtoisena toimintatapana kannattaa aina muistaa MTV3 teot kun se doxasi rikospoliisin joka koetti myydä tietoja

MTV Uutisille yritettiin kaupata salaista poliisin tietoa: 500 euroa skuupista - Kotimaa - Uutiset - MTV.fi

"Toimitus avaa tässä tapauksessa erittäin poikkeuksellisesti jutunteon taustaa ja tietojensa lähdettä.

– Arvioimme, että kyse on vakavasta väärinkäytösyrityksestä, joka voi vaarantaa luottamuksen viranomaisia, mutta myös mediaa kohtaan. Katsoimme, että asiasta kertominen on yleisön edun mukaista, perustelee vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Myytävät tiedot liittyivät terrorismiin ja sen nimissä tehtyihin kiinniottoihin.

Tietoja myyvä poliisi saatiin kiinni ja hän tappoi itsensä.

Ilmainen maistiainen – näin uutisilla yritettiin rahastaa - Kotimaa - Uutiset - MTV.fi

Eli HS olisi voinut myös kertoa kuka tiedon vuosi etusivullaan.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Eli HS olisi voinut myös kertoa kuka tiedon vuosi etusivullaan.
Paitsi että tuo olisi todennäköisesti ollut Suomen turvallisuudelle huonompi vaihtoehto. Nythän pääasiallinen ongelma on se että muut maat jatkossa epäilevät hieman tarkemmin suostuvatko tietojenvaihtoon Suomen kanssa koska täällä järjestelmä vuotaa. Tilannetta auttaa hieman se etteivät nuo vuodetut tiedot olleet kummoisiakaan. Jos olisi tullut vain tieto että huippusalaisia tietoja on vuodettu mutta lehti ei niitä julkaise niin olisi kova spekulaatio siitä mitä nuo tiedot ovat olleet ja muut maat olisivat vieläkin epäilevämpiä Suomen luotettavuuden tietojenvaihtomaana suhteen.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Poliittisen puolen ajama Venäjän etu ja samasta osoitteesta löytyvät vuotajat on paljon suurempi ongelma kuin tämä myrsky vesilasissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös