Jos me nyt kuitenkin verrataan vaikka mainitsemaasi Teuvoa ja Litä keskenään, niin onhan ne vaikutusmahdollisuudet ihan eri planeetoilta. Andersson on maan pätevimpiä poliitikkoja (tämän kai voivat myöntää nekin, jotka eivät poliittisista linjauksistaan pidä), Teuvo oli alkoholisoitunut sahuri joka verraten harvoin ylipäätään oli kustannuspaikallaan.
Toki näin. Arvostan itsekin Anderssonia ja pidän hänen tyylistään. Mielestäni hän on rakentava, ei rikkova, poliitikko ja semmoisesta pidän erityisen paljon näinä tarkoituksellisen polarisoinnin aikoina.
Tämän voin sanoa, vaikka olen kovin kaukana Vasemmistoliitosta poliittisilta katsantokannoiltani.
Miten se nyt on pois Euroopan yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamisesta, että siellä on Andersson (ja mukanaan vetämät Kyllönen ja Saramo) parlamentissa? Ovatko nämä nimet jotenkin kovasti vastaan näitä pyrkimyksiä vai mikä juttu? Kyllönen toki oli/on Nato-vastainen.
Nuo ryhmät toimivat monessa mielessä kuin eduskuntaryhmät. Ne neuvottelevat kannoistaan, tekevät työtä sen eteen että saisivat omia kysymyksiään läpi, kokoustavat keskenään ja pyrkivät löytämään yhteisiä näkökantoja. Ero on vain se, että ne eivät tee sitovia ryhmäpäätöksiä. Parlamenttiryhmien jäsenet ovat EU-parlamentissakin noin lähtökohdiltaan toistensa lähimpiä työtovereita.
On ihan selvää, että tuossa nykyisessä Vasemmistoryhmässä toimiminen sulkee työryhmien ovia, kun kyseessä ovat keskustelut Euroopan yhteisestä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta nykyisessä turvallisuusympäristössä. Syy on siinä, että ryhmävalinta herättää epäluottamusta: helposti herää oikeutettu kysymys, että minkälaisista parlamenttiryhmistä voidaan henkilöitä työryhmiin valita, jotta voidaan taata keskustelun pysyvän työryhmän huoneen seinien sisällä sen sijaan, että se leviää sieltä epäluotettavan parlamenttiryhmän kautta suoraan Kremliin.
Tämänhän Vasemmistoliitto olisi voinut torpata muodostamalla ryhmän Eurooppa- ja länsimyönteisten vasemmistopuolueiden kanssa, mutta ilmeisesti se preferoi muita kysymyksiä (vaikkapa sosiaalipoliittisia), joissa sillä on yhteisiä näkemyksiä näiden epämääräisten vasemmistopuolueiden kanssa? Aivan samalla tavalla, kuten persut toimivat aikanaan littyessä ID-ryhmään: "ei Venäjä-kontakteilla väliä, koska yhteisymmärrys maahanmuutosta".
Juuri tähän pitää todellakin saada Vasemmistoliitolta nyt rehellinen selvitys ilman valkopesua.