Mainos

Puolueiden eduskuntavaaligallupit 2019–2023

  • 351 342
  • 3 250

hege

Jäsen
Jos maakuntahimmeliä ei saada maaliin tällä vaalikaudella niin Kepu jatkaa tietenkin hallituksessa kunhan vaan kutsu tulee tai saattaa jatkaa ihan vahingossa ja pyytämättäkin.
 

Morgoth

Jäsen
Kokoomuksessa hallitusvastuuta haikailevien tulisi nyt tunnustaa pari tosiasiaa: 1) porvarihallitusta ei saada ilman persuja ja 2) niin kauan kuin Marin on SDP:n johdossa, sinipunaa ei tule.

Kohdasta 2) en olisi täysin varma. Sen jälkeen, kun Marin on nauttinut vallasta ja huomiosta 4 vuotta niin meno suoraan oppositioon ei välttämättä olekaan niin huokutteleva. Siellä kuitenkin vain tarjolla räksyttäjän rooli, joka varmaan maistui vielä ennen pääministeriyttä. On se takki pienemmästäkin kääntynyt politiikasta. SDPn kannattaa pitää myös kiirettä ennen kuin suurin osa sen kannattajista ovat kuolleet, joka jälkeen hallituspaikka on vielä vaikeampi. Toki 2) vaihtoehto mitenkään todennäköisin ole, mutta ikinä ei kannata yliarvioida myöskään politiikkojen selkärankaa. Se on erittäinkin taipuvainen, jos sellaista edes on.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Mikä voisi olla nyt sellainen tekijä, joka saisia kepun hallitukseen huolimatta kannatuksen jatkuvasta laskusta?
Persujen tuhoaminen? PS ei voi olla hallituksessa ilman kepua, jolta puolue syö paljon kannatusta, ja kun kepulaisessa tuuliviiripuolueessa ilmeisesti halutaan taas oikealle, konservatiivinen porvarihallitus saattaisi miellyttää äänestäjiä. Juvalla ja Sonkajärvellä ei oikein hyvällä katsota Marinia ja Ohisaloa.

Punamultahan noin muuten on toki kepulaisille sopiva pohja, mutta kun nykyisin siihen pitää ottaa vihervasemmistoliitto mukaan, oikein mikään ei tahdo isännille riittää.

Ja toki: jos sotelle tapahtuu jotain ensi vuonna, vaalipäivä aikaistuu.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
On tosin kovin vaikea nähdä kepun jatkavan hallituksessa. Olivat jo edellisen vaalitappion jälkeen menossa oppositioon, mutta ikiunelman eli aluehallinnon houkutus sai pyörtämään. Mikä voisi olla nyt sellainen tekijä, joka saisia kepun hallitukseen huolimatta kannatuksen jatkuvasta laskusta? Minulle henkilökohtaisesti toki sopisi erinomaisesti, että jatkaisivat hallitusvastuussa ja kannatus jatkaisi hiipumistaan jonnekin vassareiden luokkaan tai alle, mutta olettaisin, että haluavat itse oppositioon räksyttämään kannatustaan takaisin nousu-uralle.
Uskon Kepun siirtyvän oppositioon joko tammikuun vaalien jälkeen tai sitten viimeistään eduskuntavaalien jälkeen, jos Kepu on syöksylaskussa. Oppositiossa on helppo nuolla haavoja ja kirjoittaa uusi puolueohjelma tulevaisuutta silmälläpitäen. Virheistä on syytä ottaa oppia. Millainen puolue Keskusta haluaa olla tulevaisuudessa...
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Kohdasta 2) en olisi täysin varma. Sen jälkeen, kun Marin on nauttinut vallasta ja huomiosta 4 vuotta niin meno suoraan oppositioon ei välttämättä olekaan niin huokutteleva. Siellä kuitenkin vain tarjolla räksyttäjän rooli, joka varmaan maistui vielä ennen pääministeriyttä. On se takki pienemmästäkin kääntynyt politiikasta.
Mutta Marin ei periaatteessa olekaan perinteinen poliitikko. Marin on ideologi, jonka juuret ja tausta, sekä nykyinenkin koti on Vasemmistoliitossa eikä Demareissa. Ja vielä Vasemmistoliitossakin hän edustaisi sitä puolueen vasemmaisinta laitaa. Toisaalta, merkki Demareiden valitsemisesta aikoinaan Vasemmistoliiton sijaan kielii kyllä luonnollisesti jonkinlaisesta vallanhimosta, Vasemmistoliitossa sitä ei olisi ollut valtakunnan mittakaavassa tarjolla.

Mutta että Kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa? Ei varmasti tule onnistumaan. Voi tapahtua, muttei onnistua.
 

Morgoth

Jäsen
Toisaalta, merkki Demareiden valitsemisesta aikoinaan Vasemmistoliiton sijaan kielii kyllä luonnollisesti jonkinlaisesta vallanhimosta, Vasemmistoliitossa sitä ei olisi ollut valtakunnan mittakaavassa tarjolla.

Lisäksi nuoremmat ihmiset ovat yleensä melko ehdottomia ja jyrkkiä mielipiteissään ja pahimmat särmät tahtoo yleensä hioitua iän myötä. Marinin julkisuuskuvaakin kuitenkin yritetty muuttaa kesällä tai sen jälkeen ja kai gallupit melko selvän suunnan ovat kertoneet jo pitkään. Nähtäväksi jää voittaako ideologia pragmaattisuuden.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
PS ei voi olla hallituksessa ilman kepua, jolta puolue syö paljon kannatusta, ja kun kepulaisessa tuuliviiripuolueessa ilmeisesti halutaan taas oikealle, konservatiivinen porvarihallitus saattaisi miellyttää äänestäjiä.
Mä puolestani luulen, että PS:lle käy hyvin porvarihallitus ilman Kepua. Se olisi sellainen kunnon taklaus (näin lätkätermiä käyttäen) Kepun suuntaan vasemmistolaisuudesta. Onhan Kepu nytkin vasemmistohallituksessa. Jos porvarihallitus voidaan muodostaa ilman Kepua, niin hallituksessa ovat porvaripuolueet ja oppositiossa olisi vasemmisto, Kepu siellä joukossa. -> Kepu leimautuu yhä enemmän siksi, mitä se nykyisessä hallituksessa on, eli kaupunkilaisten varoja sosialisoimaan pyrkiväksi sosialistipuolueksi. Imagollisesti Kepu olisi aika tukalassa tilanteessa. Oppositiossa pitäisi kritisoida porvareita yhdessä muun vasemmiston kanssa, joka karkottaa maaseudun yrittäjiä pois. Vasemmalta laidalta Kepulle ei ymmärtääkseni ole näkyvissä ääniä muilta puolueilta, (kaupungeissa Kepun on tie on vaikea), joten sinnekään ei ole hyvä asemoitua. Toisaalta taas, jos yrittävät olla porvaripuolue, niin sitten räksyttäminen porvarihallitukselle on hankalaa sekin. Molemmat laidat laidat vuotavat, jäljelle jää maaseudun vanhenevan ja vähenevän väestön puolesta puhuminen, (ne, jotka ovat aina äänestäneet Kepua). En pitäisi Halla-ahon arvelua "Kepun kuolinkamppailusta" aivan turhana huuteluna, liioitteltuna kylläkin. Mitä kauemmin Kepu jatkaa tässä hallituksessa, sitä hankalammaksi sen asema jatkossa käy.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Uskon Kepun siirtyvän oppositioon joko tammikuun vaalien jälkeen tai sitten viimeistään eduskuntavaalien jälkeen, jos Kepu on syöksylaskussa.

Ensinnäkin, Kepu ei ole syöksylaskussa, vaan on saanut kannatuksensa vakautettua 12 prosentin tasolle. Heilahteluja on ollut hieman siitä molempiin suuntiin, mutta ei merkittävästi. Tällä tasolla Kepu on ollut jo niin pitkään, että veikkaan, että kyseessä on Kepun hard core -kannatuksen raja eikä siitä alas tulla tekivät ne ihan mitä tahansa.

Sitten, Sanna Marin on Kepun messias. Niin kauan kuin kommunisti-Sanna pitää valtaa demareissa, on sini-puna hallitus absoluuttinen mahdottomuus. Se taas käytännössä tarkoittaa sitä, että Suomeen ei voida muodostaa hallitusta ilman Kepua. Se taas tarkoittaa sitä, ettei Kepun tarvitse välittää, mikä sen kannatus on kunhan pysytään 10 prossan yläpuolella. Se tarkoittaa myös sitä, että Kepu voi hinnoitella hallitukseen lähtemisensä niin korkealle kuin suinkin kehtaa (ja Kepussa kehtaamisessa ei ikinä ole ollut mitään rajaa).

Itse asiassa Kepulla ei ole kuin yksi ongelma. Saarikko on niin käsittämättömän tyhmä, ettei hän ymmärrä, kuinka hyvä neuvotteluasema hänellä on hallituksen sisällä. Budjettiriihessä Saarikko pystyisi sanelemaan haluamansa työllisyystoimet ja vasemmiston olisi ne kaikki nielaistava tai lähdettävä oppositioon. Sen sijaan, pahoin pelkään, tulemme näkemään uusinnan viime keväältä eli Saarikko antaa aivan kaiken periksi vasemmistolle ja maan taloudellinen syöksykierre jyrkkenee. Mutta tämähän esitellään kannattajille voittona, koska viljelijöille neuvotellaan 20 miljoonaan ylimääristä kehno sato -tukea tms.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Mä puolestani luulen, että PS:lle käy hyvin porvarihallitus ilman Kepua.
Varmaan kävisi, mutta hallitusta ei saataisi kasaan. Jos ajatellaan, että Kok tai PS ottaa suurvoiton, sieltä tulee about 90 paikkaa yhteensä. RKP saa kymmenen ja KD vaikka kuusi. 106 paikkaa (miinus puhemies), ja se olisi ns. paras skenaario. Pitäisin todennäköisempänä sitä, että kokoomus ja PS saavat yhteensä n. 85 paikkaa, jolloin enemmistöä ei käytännössä olisi.

Kokoomuksessa on halua ottaa talouspolitiikka haltuunsa, silti ilman kepun tukea se olisi heikoilla kun PS pystyisi heittäytymään koko ajan vaikeaksi. Se puolue kun ei ole yksiselitteisesti vasemmistolainen tai oikeistolainen, eikä kokoomus joka mamuasiassa tule heltymään.

Ilman kepua on käytännössä olla mahdollista muodostaa vain sinipuna, joka on tällä hetkellä todella kaukana. Marinin SDP on hyvin vasemmistolainen, samoin Ohisalon vihreät. Kokoomus olisi tuossakin aika ahtaalla, ja muistot sixpackistä ovat varmasti mielessä. Eli eiköhän kepu itsensä keplottele mukaan. Oppositioon sitten kunhan on varmistettu maaseudun asiat.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Porvarihallitusta ei muodosteta ilman PS:n haluamia maahanmuuttokiristyksiä, eli kyllä Kokoomuksen nyt on vaan hellyttävä PS:n maahanmuuttolinjalle, jos Suomen kannalta järkevämpää talouspolitiikkaa aikovat hallituksessa ajaa.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Demareiden valitsemisesta aikoinaan Vasemmistoliiton sijaan kielii kyllä luonnollisesti jonkinlaisesta vallanhimosta, Vasemmistoliitossa sitä ei olisi ollut valtakunnan mittakaavassa tarjolla.

Erittäin mielenkiintoista nähdä Marinin peliliikkeet, mikäli SDP jää kakkoseksi tai kolmoseksi puolentoista vuoden päässä siintävissä eduskuntavaaleissa. Marin kun tietää hyvin, että pääsy takaisin vallankahvaan ja pääministeriksi on erittäin vaikeaa 4-vuoden oppositiojakson jälkeen, kun oletettavasti (riippuen tietysti tappion koosta) Marinin vastainen klikki nostaa myös puolueessa päätään ja mikäli porvaripuolueet (Kokoomus, PS, Liike Nyt) ottavat kauttaaltaan voiton, voi SDP:ssä kirvota keskustelua puolueen tuomiseksi askel lähemmäs kohti poliittista keskustaa.

Marin kuten sanottua, ei ole tavallinen poliitikko. En tiedä onko itsenäisen Suomen historian aikana kenenkään alle nelikymppisen ammattipoliitikon ympärille noussut vastaavan mittakaavan henkilökulttia, kiihkeine kannattajajoukkoineen. On toki Sauli Niinistöllä tai vaikka Jussi Halla-aholla omat fanijoukkonsa, on Marinin edessä rullattava punainen matto jotain, mitä ainakaan itse en ole Suomessa nähnyt.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Marin kuten sanottua, ei ole tavallinen poliitikko. En tiedä onko itsenäisen Suomen historian aikana kenenkään alle nelikymppisen ammattipoliitikon ympärille noussut vastaavan mittakaavan henkilökulttia, kiihkeine kannattajajoukkoineen. On toki Sauli Niinistöllä tai vaikka Jussi Halla-aholla omat fanijoukkonsa, on Marinin edessä rullattava punainen matto jotain, mitä ainakaan itse en ole Suomessa nähnyt.
Poliittinen virkanimitys voi olla mahdollinen, kun Marin on koulutukseltaan sopivasti valtiotieteiden maisteri. On jatkossa tarjolla Tampereen kaupungin huippuvirkoihin.
 

Analyzer

Jäsen
Uskoisin, että jos Marin ei saa luotsattu demareita suurimmaksi ensi ek-vaaleissa, niin hän tähyää seuraavaksi Eurooppaan.
Merkit on ilmassa.

Olen sen ennekin sanonut, että Kepulla on ihan välttämätöntä saada persut hallitusvastuuseen. Ja näillä luvuilla se onnistuu vain niin, että Kepu menee myös itse hallitukseen kera persujen.

Liike nyt nousussa. Jos ei tilastoharha, niin saattaa olla vielä paha kanto kaskessa Kokoomukselle ensi ek-vaaleissa. Mutta kuka on Liikeen kasvot tulevaisuudessa kun isä Harkimo astuu sivuun. Jolle vai Jugner? Joku muu? Riittääkö?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Poliittinen virkanimitys voi olla mahdollinen, kun Marin on koulutukseltaan sopivasti valtiotieteiden maisteri. On jatkossa tarjolla Tampereen kaupungin huippuvirkoihin.

Joo varmasti (hyväliksaisia) hommia Marinille jatkossakin riittää, joko Suomessa tai Belgiassa. Epäilen vain onko Marin valmis päästämään irti hänelle suodusta vallankahvasta. Onhan nyt jo nähtävissä Marinin vaikeudet sopeutua normaalimpaan aikaan ja poliittiseen kulttuuriin koronakriisin hellittäessä.

Vaikka tasavallan presidentin virka onkin profiloitunut veteraanipoliitikoiden "eläkevirkana", en ihmettelisi vaikka Sanna tekisi poikkeuksen sääntöön ja asettuisi ehdolle, mikäli siis ei jatka pääministerinä 2023-vaalien jälkeen. Haavisto-ilmiön jo taantuneena en usko ainakaan vihervasemmistosta löytyvän haastajaa (has been-Heinäluoma tuskin ohittaa Marinia). "Maailman nuorin presidentti"-tittelillä pääsee taas varmasti kansainvälisten aikakauslehtien kanteen.
 
Vaikka PS ja RKP eivät kieliasioissa kuljekaan samoilla linjoilla, ne luultavasti mahtuvat samaan hallitukseen, kunhan PS joustaa kieliasioissa RKP:n suuntaan. Ja tulisihan niiden joustaa, sillä talousasioiden tulisi olla ykkösprioriteetilla, ja PS:lle porvarihallitus RKP:n kanssa lienee mieluisampi vaihtoehto kuin oppositio.

Persuissahan on nyt Purra puikoissa, joten aivan varmasti tulee joustamaan kieliasioissa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Uskoisin, että jos Marin ei saa luotsattu demareita suurimmaksi ensi ek-vaaleissa, niin hän tähyää seuraavaksi Eurooppaan.
Merkit on ilmassa.
Jossain vaiheessa Eurooppaan tai jokin muu hyvä virka ja sieltä sitten presidentiksi.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Poliittinen virkanimitys voi olla mahdollinen, kun Marin on koulutukseltaan sopivasti valtiotieteiden maisteri. On jatkossa tarjolla Tampereen kaupungin huippuvirkoihin.
Sellainen korjaus, että Marin ei ole valtio-, vaan hallintotieteiden maisteri. Marinin siirtymistä politiikan ulkopuolelle yritysmaailmaan on vaikea nähdä, tuskin itsekään haluaa sinne. Tampere (valtakunnan politiikasta piirisarjaan) tuskin kelpaa Marinille. Jos ura demareiden johdossa ei jatku, Marin hakenee pressaksi tai johonkin EU-virkaan. Jos muuta ei löydy, niin unionin parlametti kutsuu. Eduskunnan puhemiehen paikka ei sekään ole poissuljettu vaihtoehto.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Poliittinen virkanimitys voi olla mahdollinen, kun Marin on koulutukseltaan sopivasti valtiotieteiden maisteri. On jatkossa tarjolla Tampereen kaupungin huippuvirkoihin.

Suomen suurlähettilään paikka Ulan Batoriin voisi olla hyvä vaihtoehto kaikille osapuolille (tai no, ehkä mongolialaiset kärsisivät tästä kohtuuttomasti).
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jos ura demareiden johdossa ei jatku, Marin hakenee pressaksi tai johonkin EU-virkaan. Jos muuta ei löydy, niin unionin parlametti kutsuu. Eduskunnan puhemiehen paikka ei sekään ole poissuljettu vaihtoehto.

Varmaan hakee, mutta kysymys kuuluu, halutaanko EU:n hallinnon puolella korkeaan virkaan henkilö, joka profiililtaan on selkeästi kommunisti? Toki voi olla, että heidän Suomen asioiden seuraamisensa on sen verran vaatimatonta, että Marinin muodollinen affiliaatio sosiaalidemokraatteihin hämää riittävästi, että virka lohkeaa.
 

Byvajet

Jäsen
Mennäänkö ilmastonmuutos edellä

Kokoomus on tukevasti EU:n taskussa. Se kannattaisi näitä. Nykyhallitus ei kannata. Siis sitä, että Suomi maksaisi muiden maiden taistelua ilmastonmuutosta vastaan.

Kokoomus on valmis tuhlaamaan suomalaisia veroeuroja ihan miten paljon tahansa, kunhan ne eivät vain koidu suomalaisten hyväksi. Se on puolueista ylivoimaisesti epäisänmaallisin. Kauaksi on tultu alkuperäisestä.

 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Porvarihallitusta ei muodosteta ilman PS:n haluamia maahanmuuttokiristyksiä, eli kyllä Kokoomuksen nyt on vaan hellyttävä PS:n maahanmuuttolinjalle, jos Suomen kannalta järkevämpää talouspolitiikkaa aikovat hallituksessa ajaa.

Kyllä varmaan persujenkin on alistuttava neuvottelemaan linjastaan jos hallitukseen haluavat. Eihän ne pääse hallitukseen muuten kuin jos kokoomus huolii. (Nykyisillä kannatuslukemilla)
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kyllä varmaan persujenkin on alistuttava neuvottelemaan linjastaan jos hallitukseen haluavat. Eihän ne pääse hallitukseen muuten kuin jos kokoomus huolii. (Nykyisillä kannatuslukemilla)
Toki kompromisseja täytyy tehdä, mutta maahanmuuttolinjauksista ei pidä joustaa lainkaan. Aika haastavaa kokoomuksellakin tulee olemaan hallitukseen pääsy ilman persuja.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Toki kompromisseja täytyy tehdä, mutta maahanmuuttolinjauksista ei pidä joustaa lainkaan. Aika haastavaa kokoomuksellakin tulee olemaan hallitukseen pääsy ilman persuja.

Se on kyllä totta, ja kokoomus ei ole tähänkään asti profiloitunut minään lämminsydämisenä maailmanparantajapuolueena, joten oletettavasti heitä ei haittaa hiukan nuivempi linja.

Mutta en usko että kokoomukselle on poliittisesti mahdollisesti 0 turvapaikanhakijaa, jonka Purra nimesi puolueensa tavoitteeksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Purra kertoi tavoitteen olevan sama kuin Tanskan demareilla. Ja se tavoitehan oli Tanskan sosiaalidemokraattisen pääministeri Mette Frederiksenin puheessa kaksiosainen:

- turvapaikanhakijoita kyllä tulee, mutta visio voi olla nolla;
- tulee olla varovaisia, ettei tule liikaa ihmisiä, sillä muuten uhattuna oleva sosiaalinen yhteenkuuluvuutemme ei säily.

Tanskalaisten demarien visiossa auttaminen tapahtuu paikan päällä tehokkaasti ja lisäksi Tanska satsaa** yhtenä harvoista myös kehitysapuun tavoitteiden mukaan. Tanska on yksi ainoista maista, joka antoi myös viime vuonna 0.7 prosenttia kehityspua.

Jos jollain on parempaa tietoa siitä, että yllä oleva ei istu Kokoomukselle, luen mielelläni. Ihan ei riitä RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutzin väite, että Tanska on ollut jo pitkään irtautumassa länsimaisesta ihmisoikeuskäsityksestä. Tämä on tyypillistä disinformaatiota Tanskan toimista, jota lähinnä vasemmisto - jos sekään näin räikeästi - viljelee.

Seuraavan hallituksen tulisi lähteä visiosta, jossa Suomen kehitysapu nostetaan valituissa järkevissä kohteissa 0.7 prosenttiin, eniten hätää kärsiviä naisia ja lapsia autetaan ja pientä osaa heistä myös Suomessa. En näe, että tämä olisi Kokoomukselle tai Perussuomalaisille asia, josta ei sopua löytyisi.

** Vuonna 2020 tuon 0.7 prosentin tavoitteen saavutti OECD:n tilastojen mukaan kuusi maata: Tanska, Saksa, Luxemburg, Norja, Ruotsi ja Iso-Britannia.
 
Viimeksi muokattu:

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos jollain on parempaa tietoa siitä, että yllä oleva ei istu Kokoomukselle, luen mielelläni.
Mykkänenhän halusi taannoin kymmenkertaistaa EU:n pakolaiskiintiöt:


Minusta tämä on aika eri kuin ottaa vastaan nolla pakolaista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös