e: Gallup paikkoina
Kokoomus 47 (+9)
SDP 39 (-1)
PS 38 (-1)
Keskusta 25 (-6)
Vihreät 20 (-)
Vasemmistoliitto 13 (-3)
RKP 9 (-)
KD 6 (+1)
LiikeNyt 2 (+1)
Oikeisto lihavoituna, yhteensä 127 paikkaa. Jos RKP jatkaa outoa vasenta taivaltaan, silloinkin oikeistolla paikkoja 118.
Noista luvuista laskin porvaripuolueille (Kok, PS, RKP, KD ja LN) 102 paikkaa. Jos Kepu olisi porvaripuolue, meillä olisi jo nyt porvarihallitus. RKP nyt on jotain siitä väliltä, tai mitä vaan, kunhan vaan saa olla vallassa vahtimassa kielivähemmistön etuja. Kielivähemmistön etujärjestö siis, ilman sen kummempia muita agendoja.
Vaikka PS ja RKP eivät kieliasioissa kuljekaan samoilla linjoilla, ne luultavasti mahtuvat samaan hallitukseen, kunhan PS joustaa kieliasioissa RKP:n suuntaan. Ja tulisihan niiden joustaa, sillä talousasioiden tulisi olla ykkösprioriteetilla, ja PS:lle porvarihallitus RKP:n kanssa lienee mieluisampi vaihtoehto kuin oppositio. Kepu on tietysti RKP:n vaihtoehto, jolloin hallitus voitaisiin muodostaa kolmikolla Kok, PS, ja Kepu. Tämä olisi sikäli parempi päätöksenteon kannalta, koska kolme johtajaa saa nopeammin yhteisen linja sovittua ja päätöksiä aikaan kuin viisi tai kuusi.
Kokoomuksessa hallitusvastuuta haikailevien tulisi nyt tunnustaa pari tosiasiaa: 1) porvarihallitusta ei saada ilman persuja ja 2) niin kauan kuin Marin on SDP:n johdossa, sinipunaa ei tule.
LiikeNyttiä rasittaa hallitukseen pääsyssä se, että ymmärtääkseni LN on Kokoomuksessa kirosana, koska äänestäjät tulevat suoraan kokkareiden hiekkalaatikolta. Antipatiat ovat myös kaksisuuntaiset: Hjalliksellakaan ei ole kovin kummoisia sympatioita kokkareita kohtaan, kun kerran puolueensa perusti. Toinen asia, mikä rasittaa LN:ää on vaalimenettely. Vaikka koko maassa LN saisi kansalaisilta 4 %:n kannatuksen, voi se silti jäädä kansanedustajapaikoissa vain yhteen. Soini taisi joskus todeta, että 5 %:n kannatuksen ylitys on se maaginen raja, jonka jälkeen puolue pääsee eroon tuosta vaalimenettelyn isoja puolueita suosivasta rakenteesta.
Noita galluppeja voisi puolestani tehdä myös vaalipiireittäin, niin mahdollinen paikkaluku olisi paremmin korrelaatiossa puolueen valtakunnallisen kannatuksen kanssa. Ilmeisesti puolueet tekevät näin omissa gallupeissaan, jotka eivät tule julkisuuteen, jotta osaavat paremmin ennakoida tilanteita. Olisi yllättävää, jos puolueet eivät näin tekisi. Miksi siis YLE julkistaa vain valtakunnallisia prosenttilukuja?